Thai Fire

星期六放假去左觀塘食好野,揀左觀塘開源道既樓上泰國餐廳Thai Fire。星期六午餐有6款選擇。可加配小食。餐包冷熱飲品一杯,可加錢升級汽水,咖啡,特飲或者沙冰。泰火無骨雞油飯拼椰子雞湯(健康之選,絕無添加) $88椰子雞湯先上,個湯熱辣辣,味道真係有超濃既椰子味,湯非常清唔油。餐廳標榜天然健康,飲完真係唔會口渴。湯入面有一隻雞腳,雪耳兩大舊,紅棗半粒同一片椰子,非常足料。雪耳非常潤滑。泰火無骨雞油飯有雞髀,雞胸同雞翼,似係細雞,不過份量都唔少。雞肉非常嫰滑,皮好薄,點另上既甜辣醬一齊食真係非常好食。今次加錢升級菜飯,幼身飯粒撈有娃娃菜同冬菇,蔬菜份量唔少。而飯粒帶有濃濃椰香,好味道。配有少少胡麻醬沙律菜,兩片青瓜,同半粒車厘茄。香煎雞扒拼特色菜飯/雜菜沙律 $98香煎雞扒可以配特色菜飯或者雜菜沙律,我揀左配雜菜沙律。雜菜沙律大大碗,主角香煎雞扒一大片切開7小片易食d,雞扒煎得皮超薄脆,而肉都算嫩。上面灑上薄脆碎增添口感。下底有爽脆沙律菜,紫椰菜絲同紅蘿蔔絲,個沙律汁酸辣開胃,夠味而唔寡。另外加配兩款小食。泰式咖哩角3件 跟餐加 $22手工泰式咖哩角好大件,皮係厚身但係好脆口,入面好多

泰火無骨雞油飯拼椰子雞湯(健康之選,絕無添加) $88

泰火無骨雞油飯拼椰子雞湯(健康之選,絕無添加)

配有少少胡麻醬沙律菜,兩片青瓜,同半粒車厘茄。
香煎雞扒拼特色菜飯/雜菜沙律

香煎雞扒拼特色菜飯/雜菜沙律 $98

另外加配兩款小食。
泰式咖哩角3件
泰式咖哩角3件 跟餐加 $22

手工泰式咖哩角好大件,皮係厚身但係好脆口,入面好多肉碎同有少量青椒,食落少少辣,下底墊有少少沙律菜。另配香滑醬汁比你點。
醬汁
泰式魚餅3件 跟餐加 $32
泰式魚餅3件

泰式魚餅整得好彈牙,味道都唔錯。下底墊有少少沙律菜吸油。另配酸辣醬汁。
芒果沙冰

芒果沙冰 跟餐加$38
椰汁沙冰

椰汁沙冰 跟餐加$38

天時暑熱,一定要飲沙冰。沙冰大大杯,打到非常幼滑既沙冰成座山,杯邊伴有一粒車厘子。呢度標榜天然無添加,所以飲品味道唔過甜。芒果沙冰味道唔假,而椰汁沙冰個人覺得更好味,帶香濃椰香而解渴。
彩虹椰汁糕
最後老闆仲請我地食彩虹椰汁糕,食落非常煙韌,而味道唔過甜,帶微微椰汁味,好食呀。
服務員態度非常友善,餐廳裝修唔錯,裝潢以粉紅色主調,帶點少女感覺。冷氣非常足而座位舒適。有心餐廳的確值得推介。
2022-07-22
香煎雞扒拼特色菜飯/雜菜沙律