2022-06-07 270 views
📍 📍 丁爸食府 (彩虹)彩虹牛池灣貴池徑2號地下C號舖係米之蓮推介既平價小食,由台灣人閈唔,主要係外賣多,因為店內無乜位。👉 炸臭豆腐$45💰45😋😋😋😋/5臭豆腐配台式泡菜和一個辣汁,炸臭豆腐真係食到臭豆腐陣陣既臭味,外脆內軟的炸豆腐😋😋👉 滷蛋 💰 15(2顆)😋😋😋/5滷蛋吃起有啲鹹,可以不用試👉 滷筍絲💰25😋😋😋/5佢啲滷水味道有啲過鹹,唔建議食滷水野回頭:maybe,臭豆腐係幾好食,但未至於要回頭。

📍 📍 丁爸食府 (彩虹)
彩虹牛池灣貴池徑2號地下C號舖

👉 炸臭豆腐$45
💰45
😋😋😋😋/5

👉 滷蛋
💰 15(2顆)
😋😋😋/5
滷蛋吃起有啲鹹,可以不用試

👉 滷筍絲
💰25
😋😋😋/5
佢啲滷水味道有啲過鹹,唔建議食滷水野

回頭:maybe,臭豆腐係幾好食,但未至於要回頭。

2022-05-13 527 views
⋆⁺₊⋆.丁爸食府..台灣人開嘅一間小店~仲要係米之蓮必比登推介之一୧( "̮ )୨✧ᐦ̤.店嘅運作係先比錢之後再自己拎餐~店面坐位唔會話好多( ´・ᴗ・` ) 但係坐係街邊食.當中嘅大腸麵線只係$35就有埋大腸同埋蚵仔係入面了!!而米漿同之前係台灣夜市飲到嘅幾乎一模一樣味道ㅋㅋ.炸甜不辣同炸臭豆腐都好味到可以再ᴇɴᴄᴏʀᴇ ㅋㅋ完全係會食上隱嘅味道(˶‾᷄⁻̫‾᷅˵) 炸臭豆腐真係食到臭豆腐個個臭味🥹而且炸嘅嘢都唔會話炸完好油✨..整體 / 🥨🥨🥨🥨 /[滿分5個🥨]....⌫ 丁爸食府 (彩虹)彩虹牛池灣貴池徑2號地下C號舖.#彩虹咔嚓#台式咔嚓

⋆⁺₊⋆
丁爸食府
整體 / 🥨🥨🥨🥨 /
[滿分5個🥨]
...
⌫ 丁爸食府 (彩虹)
彩虹牛池灣貴池徑2號地下C號舖
#彩虹咔嚓
#台式咔嚓
有咩會令我特登去一轉彩虹呢?就係正宗台式臭豆腐啦!台灣街頭小食之中,我最鍾意就係臭豆腐,素食者行夜市通常都係食臭豆腐,不過香港一直都食唔到!終於俾我發現「丁爸食府」有台式炸豆腐食,仲好夠臭又配埋台式泡菜和辣汁,風味一流滿足晒台式臭豆腐癮!彩虹站C2出口出去轉個彎就會見到一堆屋村食店,充滿地道風土味,其中一間就係丁爸食府。唔好睇佢裝修簡約又無堂食座位,一入門口已經聞到強勁臭豆腐味。更犀利係入選2022年米芝蓮推介。牆上面有手寫餐牌,好有街坊風情。或者可以行去櫃台拎張紙仔直接畫,素食者要留意返這間並非素食店,嚴格素食者自行斟酌。方便素食選項如下:手抓餅 / 可以加超司、玉米蛋餅 / 可加起司、玉米,入面有炸油條韭菜盒子 / 內有雞蛋、粉絲和韭菜滷筍絲滷油豆腐 (4塊)滷蛋 (2顆)炸臭豆腐炸臭豆腐 HK$50價錢係台灣夜市價直接轉做港幣,不過以香港物價來說都尚算抵食,重點係全香港只有這裡吃到!臭豆腐配台式泡菜和一個辣汁,因為我由彩虹買外賣返去大角咀食,所以豆腐浸腍左少少,同去夜市買返酒店食差唔多啦。份量好夠,汁有辣度,泡菜唔算太酸,令人非常滿意和一定會再去買來食。滷油豆腐 HK$20(4塊

有咩會令我特登去一轉彩虹呢?就係正宗台式臭豆腐啦!

更犀利係入選2022年米芝蓮推介。

牆上面有手寫餐牌,好有街坊風情。

方便素食選項如下:
手抓餅 / 可以加超司、玉米
蛋餅 / 可加起司、玉米,入面有炸油條
韭菜盒子 / 內有雞蛋、粉絲和韭菜
滷筍絲
滷油豆腐 (4塊)
滷蛋 (2顆)
炸臭豆腐

炸臭豆腐 HK$50

滷油豆腐 HK$20(4塊) / 滷蛋 HK$15(2顆) / 韭菜盒子 HK$25
滷水系列當然都要試試,滷水汁食落都唔覺有肉味,味道都唔會重藥材味,都幾香又好味。豆腐係用油豆腐來滷,中間軟嫩夠入味,滷蛋吃起來都像台式小店那種。

韭菜盒子入面有雞蛋、粉絲和韭菜,味道非常有驚喜!我覺得好食過我之前去台灣吃過的店,尤其個餅皮雖然凍左都仲好咬又好味,韭菜餡亦份量十足。我見之前的餐紙有得買冷凍版,但係宜家無左,仲諗住下次去買幾隻擺雪櫃添!

炸臭豆腐真係台灣味十足!我一定會再去買來吃,下次還要試蛋餅和米漿,韭菜盒和滷水系列都可以encore。
2022-02-10
2022-01-04 2884 views
已經好耐無得去台灣玩,又唔係好多地方有得食甜不辣,岩好搵到一間性價比高既小店當然要試一試!麵線既湯羹質感唔算太杰身,味道亦唔會太鹹。高麗菜鍋貼可以見到顏色煎得唔夠脆,唔知係咪趕住出比我,味道其實唔差,如果可以再煎耐啲會更加好食!蛋餅一般,可能我比較鍾意食酥脆既野食😝下次可以試手抓餅!臭豆腐、鹹酥雞同甜不辣係我十分推介既小食!呢三樣都同印象中台灣古早味差唔多!尤其係炸得香脆又唔會覺得油膩!調味亦都唔會過鹹!有我喜愛既九層塔同甜不辣搭配!而臭豆腐既泡菜都係我既最愛,酸酸辣辣加上爽脆醃製高麗菜再一口點滿辣醬既臭豆腐係一種滿足!整體感覺不錯,因為味道唔會食左就好似食味精,反而會調得無夜市咁鹹!會得閒過黎再試食其他小食同encore炸物😆
麵線既湯羹質感唔算太杰身,味道亦唔會太鹹。
蛋餅一般,可能我比較鍾意食酥脆既野食😝下次可以試手抓餅!
大腸麵線
鍋貼、臭豆腐
蛋餅
鹹酥雞、甜不辣
$210 (Lunch)
鍋貼、臭豆腐
鹹酥雞、甜不辣
  • 臭豆腐
  • 甜不辣
  • 鹹酥雞
2021-11-07 1878 views
疫情都已經超過一年,好耐冇食過正宗台灣野仲記得呢間舖頭係喺已過去嘅報紙介紹出黎,而家報紙都冇買終於有機會來試一試佢小店只有一張枱係鋪入邊大部份嘅客人都係買外賣,不過其實佢可以喺店出邊自己開一張枱食手工餃子,面頭淋上蒜容汁,唔多肥肉大大粒口感幾好,應該真係自己手包的,很有台灣嘅味道食台灣嘢點可以唔食柯仔煎呀,睇顏色都感覺到正宗,有台灣夜市嘅風味,不過我諗啲本地蠔就唔係好得啦冇乜蠔味,直頭係冇咩味另一台灣特色髯鬚雞,配上蒜泥同九層塔,唔算炸得好香脆不過醃料就係好台灣嘅味道滷肉飯,台灣夜市$10 $8碗嘅味道,好正宗合理不過就有啲貴整體而言喺入邊食嘢嘅時候聽到老細都係用純正台灣嘅普通話溝通,煮出嚟嘅食物都真係好有台灣風味雖然唔及得上一啲大店舖嘅擺設,但如果你好掛住夜市嘅味道就一定要嚟試吓,呢類型嘅舖頭都未必可能做得好耐
疫情都已經超過一年,好耐冇食過正宗台灣野

2021-11-03
$50 (Tea)
  • 手工餃
2021-09-05 1831 views
想念台灣,所以去試下呢間台灣人開的小店。見網絡上評語好壞參半,等我以曾經短暫住過係台灣嘅身份講句公道說話,佢確實比起出名到不得了的名店仲有一段距離,但如果你食過台灣道地係民居/市場 (即我哋叫街市)入面嘅小店,佢實實在在就係呢個味道。試諗下,出名到香港人都會去食嘅店,水準當然高上啦。但當地人又係味日日都會食呢啲店先?當初媒體報導佢係台灣古早味,又真係無講錯架喎~點解要鬧人鬧到咗誇張先⋯只怪香港人味蕾都被寵壞了。
想念台灣,所以去試下呢間台灣人開的小店。

當初媒體報導佢係台灣古早味,又真係無講錯架喎~
點解要鬧人鬧到咗誇張先⋯

只怪香港人味蕾都被寵壞了。
2021-08-18 1266 views
蚵仔煎:🌟🌟🌟🌟材料新鮮,生菜🥬爽口,蚵仔🦪鮮美,同台灣食嘅好似👍🏻手抓餅:🌟🌟🌟🌟🌟原本有蛋🥚同生菜🥬,加左芝士🧀粟米🌽口感豐富,餅皮香軟,煎得好香口😋高麗菜鍋貼:🌟🌟🌟🌟🌟餡料調味啱啱好,煎得香脆,應該係店家自家製古早味紅茶:🌟🌟🌟濃郁略甜,自行加冰後變得好大杯,有紅糖香味雖然店舖細小,裝修樸素簡陋,但台灣店主用心製造。價錢合理,100%回頭率
蚵仔煎:🌟🌟🌟🌟
材料新鮮,生菜🥬爽口,蚵仔🦪鮮美,同台灣食嘅好似👍🏻
手抓餅:🌟🌟🌟🌟🌟
高麗菜鍋貼:🌟🌟🌟🌟🌟
餡料調味啱啱好,煎得香脆,應該係店家自家製
古早味紅茶:🌟🌟🌟
濃郁略甜,自行加冰後變得好大杯,有紅糖香味

• 手抓餅
  • 鍋貼
2021-06-11 1455 views
呢間餐廳離地鐵有d遠,幾隱蔽。作為地舖矩佢無好奢華既裝修,里面一日望晒,只有餐單同廚房。入到去老闆俾左張紙我,填低要叫咩,跟住就俾錢同撕下籌號等叫號碼。雖然設施簡陋,但d野食質素同份量一d都唔差,好有水準,好令人懷念系台灣食既小食。
肉燥飯便當
2021-06-07
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
肉燥飯便當
2021-06-08 1055 views
之前係雜誌果的見到有推介。剛好經過,於是外賣左個柯仔麵線。買果時都諗緊買唔買。因為見到幾個男人係廚房,有啲無帶口罩、正埋有的帶係下巴度。可能呢排天氣太熱。講返食物,的柯仔有一粒好大仔,其他好細,我唔係成日食柯仔麵線,同我係台灣食果的唔同,印象中佢哋個size 唔會差好遠,食落又無味,淡到似水咁。的麵嘅口感還可以,至少唔係食糊仔咁。不過都係覺得,名過於實,可一不可再,下次如果要試,可能試其他野食好的。
2021-05-13
2021-05-15 1027 views
名大於實。之前見日日排長龍以為好好食,但今日見到無人排於是就買咗兩個滷肉飯便當丶一份高麗菜鍋貼同蚵仔煎。結果一打開個賣相核突到一個點,個便當好似狗飯咁啲豆腐又溶溶爛爛咁,而啲鍋貼全部好似連體嬰咁痴實曬。之後個40蚊滷肉飯啲滷肉少得可憐,高麗菜鍋貼入面夠膽死係冇高麗菜,最離譜係個蚵仔煎,你以為菜好貴所以鍋貼冇菜?個蚵仔煎一夾開入面全部都係菜,滿滿塞爆嘅菜。依家香港做食肆嘅真係可以連煮好一道餸嘅能力都冇。

依家香港做食肆嘅真係可以連煮好一道餸嘅能力都冇。
2021-04-24 1198 views
近排見呢間食店在網絡上面d廣告賣到咁犀利,當日平日又在附近於是過去幫襯下12:40 現場排隊大約6 , 7名顧客,大約等咗10分鐘左右,等候時間尚可接受,店舖基本上只做外賣生意,無堂食位置提供,當日足足等咗35分鐘都未拎到外賣👎速度慢得驚人,好彩拎外賣時有當場點算份量,果然俾漏一份蛋餅🙈食物方面,一個字差(除咗蚵仔麵線可以接受外)蛋餅凍冰冰,蛋餅皮唔夠煙韌,入口有油壓味 , 滷肉飯無肉香,飯淡而無味,臭豆腐又貴,又硬,入口無味,都唔知食咗d咩落肚👎🙈蚵仔麵線可以接受,終於都有少少似地道台灣小食👍蚵仔飽滿,麵線夠滑😋鍋貼一般般,仲有飲品唔想再講………所謂希望越大,失望越大,可一不可再👎
食物方面,一個字差(除咗蚵仔麵線可以接受外)
蛋餅凍冰冰,蛋餅皮唔夠煙韌,入口有油壓味 ,
鍋貼一般般,仲有飲品唔想再講………
所謂希望越大,失望越大,可一不可再👎
2021-04-23 733 views
近日網上不繼出的人氣台灣小食店,話通常到下午4~5點就會售磬拉閘(但開11點)見今日又放NPL , 就落街攞d膠樽去回收。順便睇吓今日多唔多人&賣哂未先~今日就試吓先蚵仔煎-$40臭豆腐-$45大腸麵線-$25咁就$110了大腸麵線-d大腸切得太細,唔係好多覺有佢存在但麵線同湯底,就好有台灣食的味道,仲好味過阿宗麵線,加d醋一齊食,仲正!臭豆腐-炸時好臭,食落唔臭,酸菜有d辣,但配落臭豆腐好夾,係夜市的味道。蚵仔煎-可能台北同台南分別,台北夜市比較脆&油,而佢可能台南風格d,係比較煙韌,好似燒餅嗰餅皮咁,而d蚵仔都算飽滿,d酸甜汁調得幾好。可以下次再試,(如果唔多人等的話)
近日網上不繼出的人氣台灣小食店,
話通常到下午4~5點就會售磬拉閘
(但開11點)
見今日又放NPL , 就落街攞d膠樽去回收。
順便睇吓今日多唔多人&賣哂未先~

今日就試吓先
蚵仔煎-$40
臭豆腐-$45
大腸麵線-$25
咁就$110了

大腸麵線-d大腸切得太細,唔係好多覺有佢存在

蚵仔煎-可能台北同台南分別,台北夜市比較脆&油,
d酸甜汁調得幾好。

可以下次再試,(如果唔多人等的話)
大腸麵線,臭豆腐
2021-04-23
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
大腸麵線,臭豆腐
2021-04-19 659 views
很少寫食評,但食完呢個真心覺得要寫下去過台灣數十次,但呢1年多因為疫情無得去玩,就響香港搵下台灣野食止下癮!當日帶著2老早上11:30去到有約20人在排隊「等點餐同比錢」!等了一個多小時才排到點餐,點了餐再等了差不多一小時才拎到餐!我地點左好多野食,但除左蔥抓餅可能係最後整好,所以夠熱同脆比較好食外,其他我會用難食去形容!信我,我同屋企人對食要求絕對唔高!水餃:煮過頭一夾起啲皮已經穿晒鹵肉飯:啲飯爛到好似粥咁,肉燥又無味麵線:成pat槳糊咁又無味,難食到倒左蛋餅:個皮好淋,沒有正常蛋餅皮該有的煙un韮菜盒子:又淋又油整好左好耐凍冰冰另外。其實出餐慢我覺得唔緊要,大可收左客人錢叫人大約1個鐘返來拎,而唔係等你出左前面客人啲餐,先至再慢慢收錢,等點餐又一個鐘,等拎餐又一個鐘,為既係咩?想人人行過見到你條人龍覺得你有人氣?當日我等了約45分鐘時見排我後面既人都拎左餐了,所以去問下我地既餐有未,佢地望左我一眼無人答我,我再問多次至有個人用好悔氣的語氣同我講「還沒到」,其實你又做得辛苦,又影響出品質素,何必呢?當日天氣又熱又曬,好食我都算,仲要咁難食!絕無下次
很少寫食評,但食完呢個真心覺得要寫下

水餃:煮過頭一夾起啲皮已經穿晒

鹵肉飯:啲飯爛到好似粥咁,肉燥又無味

麵線:成pat槳糊咁又無味,難食到倒左

蛋餅:個皮好淋,沒有正常蛋餅皮該有的煙un

韮菜盒子:又淋又油整好左好耐凍冰冰

當日天氣又熱又曬,好食我都算,仲要咁難食!絕無下次
Waiting Time
120 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 蔥抓餅
2021-04-18 778 views
之前經過牛池灣發現有間台灣小店😆但長期都多人排隊,今日經過都唔算太多人,所以幫襯吓,小店好细,店內只得一張枱堂食,所以先長期多人等外賣柯仔煎$40 👍柯仔都大隻同肥厚手爪餅$22 但加芝士再加$5,加咗芝士又幾香口,不過外賣皮淋咗,皮係厚的,所以即買即食應該好啲鍋貼(8件) 👍買了呢款裡面係包了高麗菜,咬落好爽口👍唔油膩炸臭豆腐$45👍其實豆腐唔算臭,配埋酸菜同微辣汁👍滷肉飯$20韭菜盒子$25👍餡料用韭菜絲,豬肉同冬粉冬瓜茶$15總结來講會再幫襯,因為未試其它,不過外賣真係等好耐,起碼30分鐘,另外注意小店貼出來假期日子

柯仔煎$40 👍
柯仔都大隻同肥厚

柯仔煎

柯仔煎

手爪餅$22

鍋貼(8件) 👍
買了呢款裡面係包了高麗菜,咬落好爽口👍唔油膩

高麗菜鍋貼

高麗菜餃子

炸臭豆腐$45👍
其實豆腐唔算臭,配埋酸菜同微辣汁👍

臭豆腐

滷肉飯$20

韭菜盒子$25👍
餡料用韭菜絲,豬肉同冬粉

冬瓜茶$15

臭豆腐
  • 手爪餅
  • 餃子
2021-04-13 1820 views
九年前,我還在「沙田」上班的時候,曾經放假跟阿媽以及阿姨,三人跟隨旅行社前往「台北」旅行,曾經在「台北」「士林夜市」裡面,享用過程新鮮的夜市小食食品「蚵仔煎」。現在「香港」雖然的確是很多台灣菜食店,但是有製作正宗台灣地道夜市「蚵仔」,即是「香港」人經常會的「蠔仔」類別食品,包括「蚵仔煎」跟「蚵仔麵線」的台灣菜食店就少之又少。後來在「香港」食過會製作口感軟身,味道又不太油膩,有甜酸味道,口感不太乾燥的「蚵仔煎」食品,就只有位於「荔枝角」裡面的某著名台灣食店,跟現在已經結業的某「太子」台灣食店。自從我在「荔枝角」跟「太子」食過台灣「蚵仔煎」食品之後,就再沒有機會在「香港」食過「蚵仔煎」跟「蚵仔麵線」,反而「香港」有大量台灣小食店的廚房,製作「大腸麵線」食品。後來我無意中在「牛池灣」街市跟「牛池灣村」附近的「貴池徑」位置,發現「丁爸食府」這間有製作「蚵仔煎」跟「蚵仔麵條」,加上食店又近小巴站跟「新蒲崗」頗為接近,所以我光顧看看「蚵仔」的實際口感味道。但是很不幸地我光顧「丁爸食府」的時候,才知道「丁爸食府」裡面的所有「麵線」食材已經售罄,所以很遺憾地暫停食不到「蚵仔麵線」。於是我退而求其次,改

於是我退而求其次,改為購買享用「蚵仔煎」,「丁爸食府」廚房製造的「蚵仔煎」,表面上淋滿大量味甜甜酸酸的醬汁,令「蚵仔煎」實際味道變得酸甜又容易入口,有一食再食的衝動。

至於「蚵仔煎」裡面的「蚵仔」實際體積頗大,味道感覺也十分新鮮,口感也算是新鮮彈牙,十分配合甜酸味道醬汁,和口感不乾的麵粉煎餅,是十分美味的台灣小食,完全不像香港地道,口感比較油膩的「煎蠔餅」。

蚵仔煎

至於我另外在「丁爸食府」購買的另一款台灣夜市小食「滷肉飯」,「滷肉飯」實際製成品體積不算非常大,只有一個小型外賣飯碗份量而已,「滷肉飯」裡面的甜味醬汁實際份量也不多。

但是甜味滷水醬汁份量不多的「滷肉飯」,口感卻一點也不乾燥,因為「滷肉飯」裡面材料「滷肉」選用了含有比較多脂肪的「豬肉」,所以「豬肉」裡面滲出不少油份,令「滷肉飯」實際口感變得軟腍容易咀嚼。

滷肉飯

不過我個人頗為喜歡甜味的台灣「滷水」醬汁,偏偏「丁爸食府」廚房製作的「滷肉飯」,「滷肉飯」裡面的甜味「滷水」醬汁稍嫌不夠多,令「滷肉飯」裡面的甜味感覺變得未能夠造到最濃厚的程度。

幸好「丁爸食府」製造的「滷肉飯」食品實際售價價錢不算昂貴,一碗「滷肉飯」售價才僅僅港幣二十元而已,偏好「滷肉飯」的食客大可以選擇多買幾碗,我自問下午茶食一碗就足夠了。

至於「丁爸食府」的「蚵仔」食品售價也算便宜,性價比頗高,只可惜「麵線」一早已經售罄,令我跟「蚵仔麵線」緣慳一面而已,下次我或許需要提早時間光顧「丁爸食府」,才有機會食到「蚵仔麵線」了。
2021-03-20
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)