好耐冇食田鷄,但劏洗呢種生物過程恐佈加残忍,所以食呢樣嘢都係在街外食店,8月18日揾食肥華在此間七喜粥麵店,開定位等靓媽收工到來食晚飯,肥華是晚除咗點了心儀之物,凉瓜炒田雞外更點了和靚媽都此店必食嘅䓤撈魚皮,另加生滚滑牛豬腰粥一碗,五香豬皮及蘿蔔鷄紅兩款小食,再加一枝大啤就係今晚我倆口子嘅晚餐,而今晚此店每一款食品都非常美味,甚啱肥華和靚媽口味,相比上次來此店食晚飯情況來比較,確比上次食得愉快及開心,加上侍應姐姐對客態度亦比上次體貼细心,所以今晚呢餐二人撑枱腳晚膳係冇得彈外,仲要俾👍👍
疫情底下,夜咗搵嘢食都幾難。七喜通常都開到好晏,係一個宵夜嘅選擇!🙃但係有嘢食,唔代表一定好食,我揀左一款牛筋腩撈面轉伊麵(加10蚊),心諗加左錢,成68蚊個麵,應該有番咁上下質素。😵‍💫首先,伊麵份量少都算,煮麵水都未隔清,求其加d腩汁上去,個汁稀灑,變到好淡味。🤮牛筋老實講,好食好腍好入味;牛腩都幾好,咬落冇渣。🙃整體泥講,性價比好低,不建議點呢個麵!😢呢間鋪有好多食物選擇,但唔係樣樣都咁專,小心選擇😜

牛筋老實講,好食好腍好入味;牛腩都幾好,咬落冇渣。🙃

整體泥講,性價比好低,不建議點呢個麵!😢

呢間鋪有好多食物選擇,但唔係樣樣都咁專,小心選擇😜
2022-07-20
$68 (Last Night Supper)
2022-04-07 826 views
又過了正常午餐時間才吃午餐!不想吃飯,去吃麵。常去土瓜灣和太子的七喜,在街上發現新蒲崗都有七喜,立即內進坐下。下午四時多,連我在內只有兩枱客人。姐姐很有禮貌,招呼周到。看餐牌,在粥與麵之間掙扎,怕吃粥太熱,選了麵。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍜鯪魚球麵🍜 + 芥蘭 ⭐️⭐️⭐️⭐️平時去其他七喜,都會吃鯪魚球,習慣呀!麵來了,先喝一口湯,清甜的😋喜歡加入葱,特別香、惹味!麵,單單看著未吃,已feel到是爽、彈!事實也一樣。急不及待試試鯪魚球,與其他七喜分別不大,同樣好味不腥。加辣椒油,正!辣辣的不但能提味,還滿足了我愛辣的味蕾。辣的食物幾時都好味!這裏的辣椒油是辣中帶香的,正!芥蘭都不錯。簡簡單單又完成一餐❣️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~店子乾淨衞生,環境闊落,當時人不算多,吃得安心。吃到中段,才有幾位客人陸續來到。下次想試小炒。
又過了正常午餐時間才吃午餐!不想吃飯,去吃麵。

下午四時多,連我在內只有兩枱客人。姐姐很有禮貌,招呼周到。

看餐牌,在粥與麵之間掙扎,怕吃粥太熱,選了麵。

🍜鯪魚球麵🍜 + 芥蘭
⭐️⭐️⭐️⭐️

鯪魚球麵+菜

平時去其他七喜,都會吃鯪魚球,習慣呀!

麵來了,先喝一口湯,清甜的😋喜歡加入葱,特別香、惹味!
麵,單單看著未吃,已feel到是爽、彈!事實也一樣。
急不及待試試鯪魚球,與其他七喜分別不大,同樣好味不腥。

鯪魚球麵

這裏的辣椒油是辣中帶香的,正!

芥蘭都不錯。

簡簡單單又完成一餐❣️

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

下次想試小炒。

Type of Meal
Tea
鯪魚球麵+菜
鯪魚球麵
疫情下外賣變成大家既日常好食既堂食同好食既外賣又真係好唔同勞蘇食就轉轉個外賣mode做個 ,疫市之中搵下生活快樂點子七喜,都算出名既生滾粥、麵、小妙,當然未必間間都咁正,而且外賣都好唔同,今次就試試外賣手藝如何餐牌花多眼亂,超多選擇薑蔥魚腩煲,好大個外賣盒係真,一打開好香薑蔥味,當然未必夠係個煲咁持久但都真係唔錯香料好足,鑊氣唔錯,魚腩好大舊,好好肉,粗骨,相當爽食肉加葱好好味味道同汁都正,份量好驚人,7、8舊走唔甩,仲要好大舊,出面可能當兩店送酒送飯都一流豉汁蒸魚腩,一樣大盒,魚腩數同size都一級魚腩應該係整粥既魚腩,個樣係一樣既,都係大件又好味豉汁好味相當唔錯既小菜北菇蒸滑雞,大盒但賣相麻麻,雞件多但無乜肉,無脾無胸咁濟,普通,味道唔差不過肉質等唔太好,北菇幾正整體來講實在係好好好抵份量係驚人,係普通外賣既1.5-2倍,好豐富嘅享受魚腩無得輸,點煮都應該正雞件個人覺得麻麻,相當唔錯既外賣選擇#新年附近所以我等左40分鐘建議大家電話叫#七喜小炒好少失望
疫情下外賣變成大家既日常
好食既堂食同好食既外賣又真係好唔同
勞蘇食就轉轉個外賣mode做個[疫流外賣點評] ,疫市之中搵下生活快樂點子

餐牌花多眼亂,超多選擇

香料好足,鑊氣唔錯,魚腩好大舊,好好肉,粗骨,相當爽
食肉加葱好好味
送酒送飯都一流

薑蔥魚腩煲

薑葱魚腩

薑蔥

豉汁蒸魚腩,一樣大盒,魚腩數同size都一級
魚腩應該係整粥既魚腩,個樣係一樣既,都係大件又好味
豉汁好味

雞件

北菇

整體來講實在係好好好抵
份量係驚人,係普通外賣既1.5-2倍,好豐富嘅享受
魚腩無得輸,點煮都應該正
雞件個人覺得麻麻,相當唔錯既外賣選擇

#新年附近所以我等左40分鐘建議大家電話叫
#七喜小炒好少失望
TakeAway
薑蔥魚腩煲
薑葱魚腩
豉汁蒸魚腩
2021-11-15 677 views
每次都非常之趕,因為10:00要關門。真係好耐未黎食過,趁今日中午有空,返嚟回味一下。炸鮮蝦雲吞$42有六隻。真係大大隻蝦🦐,爽口炸得香脆可口😻配可樂實在太正,只有罐庄可樂$9😿蝦🦐及肉均衡,一啖一口,唔覺肥膩墨魚丸河粉$35⋯⋯河粉太碎麻麻哋😞牛腩河粉$35,牛腩份量唔少有小小牛筋送埋🥰午市人流稀疏,大部份都唔知道可以堂食到晚上12點我可以繼續晚市嚟啦!傳統小店只收現金,沒有四大電子支付工具消費券用唔到,不過我都會繼續黎嚟😙😚😚
每次都非常之趕,因為10:00要關門。
真係好耐未黎食過,趁今日中午有空,
返嚟回味一下。

炸鮮蝦雲吞$42有六隻。
真係大大隻蝦🦐,爽口炸得香脆可口😻

配可樂實在太正,只有罐庄可樂$9😿

蝦🦐及肉均衡,一啖一口,唔覺肥膩

墨魚丸河粉$35⋯⋯河粉太碎麻麻哋😞

牛腩河粉$35,牛腩份量唔少有小小牛筋送埋🥰

午市人流稀疏,
大部份都唔知道可以堂食到晚上12點
我可以繼續晚市嚟啦!

傳統小店只收現金,沒有四大電子支付工具
消費券用唔到,不過我都會繼續黎嚟😙😚😚
2021-11-14
$156 (Lunch)
2021-11-01 1228 views
星期五晚上我在「新蒲崗」享用晚餐,先享用完「牛腩飯」之後,發現自己在「新蒲崗」裡面光顧過,而又還未寫過食評,而且去到晚上仍然有開門營業的食店實際數目,已經所餘無幾。偏偏又有原本在我的食店清單裡面的「新蒲崗」食店,不是已經打烊休息,就是適逢例休日而沒有開門營業,結果我去到「崇齡街」附近,發現到「七喜粥麵小廚」這間還未光顧的粥麵店。我發現「七喜粥麵小廚」原來除了一般中式粥品之外,還有製作提供一些港式生滾粥品,包括我平日也頗為喜歡享用的雞肉生滾粥品「北菇滑雞粥」。「北菇滑雞粥」裡面有數件被預先斬件的「鮮雞件」,「鮮雞件」裡面的鮮甜味道,令「北菇滑雞粥」在享用的時候就算不加「胡椒粉」,只靠「鹽」調味也能夠食到粥裡面來自「雞肉」的鮮甜味道。至於「北菇滑雞粥」裡面的「粥」實際口感感覺也被「七喜粥麵小廚」廚房煮得非常綿滑,如果不是因為加入「鮮雞件」,而是牛肉或者其他無骨材料的話,整碗粥的口感應該可以變得十分容易入口。至於「北菇滑雞粥」裡面的唯一包括有一塊鮮「冬菇」,「冬菇」實際製成品感覺頗厚,而且「冬菇」實際口感感覺也隨著「北菇滑雞粥」而變得很腍。「北菇滑雞粥」唯一的缺點,就是「滑雞」屬於新鮮斬件雞

「北菇滑雞粥」唯一的缺點,就是「滑雞」屬於新鮮斬件雞肉,所以「滑雞」雞肉裡面還意外夾雜了碎骨頭,令我享用「北菇滑雞粥」嫩滑口感雞肉期間,吮雞肉期間還需要不斷吐碎骨頭出來。

所以我覺得「七喜粥麵小廚」可以考慮送上粥品期間,按食客要求額外附上小型「骨碟」,讓食客可以在享用「北菇滑雞粥」期間,可以輕鬆吐出碎骨頭,讓「七喜粥麵小廚」粥品整體評價變得更好,更值得下次繼續光顧。

北菇滑雞粥

2021-10-29
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
北菇滑雞粥
2021-05-19 1514 views
七喜有多間行店,而我就幫襯過土瓜灣及新浦崗兩間,論座位舒適及舖面外觀衛生程度,新蒲崗七喜比土瓜灣個間,都優勝多倍至食物方面,若用生滾粥來比較則遑多讓,兩店嘅粥底同樣出色,而生滾料夠新鮮外,亦都夠份量,粥嘅較量打成平手,誰也贏到誰,好嘞到比拼双方䓤撈魚片回合,就高下立見,先講土瓜灣七喜做出來的魚皮,䓤,花生和魚皮份量都比新蒲崗七喜畧多,但主角魚皮卻做得非常勒,難以嘴嚼而更淡而無味,魚片入口後感覺食梗一塊無味嘅香口膠,反之新蒲崗店所做嘅魚皮入口有鲜味之外,嘴嚼時亦有一種爽脆感覺,兩店此物價錢一樣但分別係天與地,讚完新蒲崗店嘅粥品及魚皮現在就要彈佢個小菜梅子蒸排骨,呢個菜以前係任何一間茶楼飲早茶都食到,但近十零廿年佢就好此干蒸牛肉咁越来越少茶楼有得食,難得知道七喜有呢個小菜供應,身為老餅嘅我當然叫番碟來懷舊一番,希望能重拾兒時味道,點知碟梅子排骨一擺上枱,我會用慘忍睹四個字形容佢嘅賣相,成碟排骨似係用茄膏來蒸,食落口D排骨毫無味道,經此一役以後在呢間七喜食店我吾會再叫呢個餸。
2021-04-23 883 views
其實新蒲崗好多美食,今晚同朋友去咗七喜打冷🐔🐙🐟🍚🍲呢間食店已經係好耐架喇,所以經常都爆場,我地7:00來到好彩剛有張卡位,我地坐低即刻叫野食啦我地點了炸鯪魚球😋新鲜即叫即炸,外皮香脆好香口,內裡魚肉好彈口🍺餸啤酒一流👍我至愛蠔仔粥😋粥底煮得好绵🥣蠔仔大大粒都鲜甜再加個豉椒炒蜆🌶🫑蜆肉都新鲜👍基本上每粒都沒有沙😋辣辣地又可以餸酒🍺總括來講會再來👍因為太多選擇喇,每次都可以試唔同小炒😋價錢又唔貴

炸鲮魚球

我至愛蠔仔粥😋粥底煮得好绵🥣蠔仔大大粒都鲜甜

蠔仔粥

豉椒炒蜆

總括來講會再來👍因為太多選擇喇,每次都可以試唔同小炒😋
價錢又唔貴

2021-04-21
$85 (Dinner)
炸鲮魚球
蠔仔粥
豉椒炒蜆
2021-02-02 1121 views
家住土瓜灣,當然常去浙江街果邊嘅七喜,新浦崗嘅七喜今次係第一次嚟幫襯,又睇睇兩間有咩分別.優點:1, 店舖比土瓜灣店闊落. 2, 燈光比土瓜灣光猛.3, 點咗炸醬麵, 牛筋米同豬手, 牛筋同豬手炆得入味夠冧, 豬手處理得好好無豬毛,滿分.4, 湯底清甜, 差唔多飲噹, 飲到成身慶!而粉米粉亦算幼滑,係自己中意嘅口味.5, 主動遞上吉碟,俾我地盛豬骨,哩個行為土瓜灣店從未試過, 要叫先俾,所以服務好過土瓜灣.6, 小菜選擇勁多,睇到眼花.缺點:1, 門口無得泊車. 2, 環境雖然比土瓜灣闊落,但店舖座位唔算太多,有可能需要門口等位.3, 炸醬麵味道甜得嚟有少少辣,但份量少咗D.4, 豬手嘅南乳汁不足, 而且每件豬手都比較大, 如果切細件D就更易食.埋單果時八卦問D姐姐,問佢地同土瓜灣七喜有無關係,佢話都有D關連.下次嚟試吓D小菜!
優點:
1, 店舖比土瓜灣店闊落.
2, 燈光比土瓜灣光猛.
6, 小菜選擇勁多,睇到眼花.
缺點:
1, 門口無得泊車.
3, 炸醬麵味道甜得嚟有少少辣,但份量少咗D.
下次嚟試吓D小菜!
  • 南乳豬手
  • 牛筋米粉
2020-12-17 858 views
疫情第四波,小人外出食肆生意驟減,小店真係有品質,口啤好,先可以頂得住💪🏻星期六竟然出優惠套餐,叫麵食可以優惠價叫A&B.即係點呢個牛腩麵$35可以用優惠價$18,叫原價$38之蘿蔔雞紅抵到飛起,每次都叫😋😋錦滷雲吞有5塊,超脆口。記得趁熱食🥰雙丸河,喜歡白魚旦夠爽口,牛丸彈牙😋蜆介鯪魚球有4粒,外皮炸得香脆,鯪魚肉新鮮鹹肉糭$13....超值!平日優惠套餐先有,疫情令食肆變寒冬,星期六都推優惠,價錢平但品質依舊😻食一餐有質素之粥麵,其他人無乜所謂;此店有其他分店,據說各自經營;我試過其他之後,永遠都返新蒲崗幫襯,質素係有保證⋯⋯除咗粥麵,小菜都唔錯🤗
疫情第四波,小人外出
食肆生意驟減,小店真係有品質,口啤好,先可以頂得住💪🏻

星期六竟然出優惠套餐,叫麵食可以優惠價叫A&B.

即係點呢個牛腩麵$35
牛腩麵

可以用優惠價$18,叫原價$38之蘿蔔雞紅
抵到飛起,每次都叫😋😋
蘿蔔雞紅

錦滷雲吞有5塊,超脆口。記得趁熱食🥰
錦鹵雲吞

雙丸河,喜歡白魚旦夠爽口,牛丸彈牙😋
雙丸河

蜆介鯪魚球有4粒,外皮炸得香脆,鯪魚肉新鮮
蜆介鯪魚球

鹹肉糭$13....超值!
平日優惠套餐先有,疫情令食肆變寒冬,
星期六都推優惠,價錢平但品質依舊😻
鹹肉糭

食一餐有質素之粥麵,其他人無乜所謂;
此店有其他分店,據說各自經營;
我試過其他之後,永遠都返新蒲崗幫襯,
質素係有保證⋯⋯
除咗粥麵,小菜都唔錯🤗
2020-12-12
$50 (Tea)
牛腩麵
錦鹵雲吞
蜆介鯪魚球
2020-06-12 1588 views
夜晚十點半,想醫下肚,朋友推介去呢間七喜食,主要係因為近,同埋d野大件夾抵食。我地3個人叫左兩碟小菜,一個係霸王雞,一個係蘿蔔牛腩。霸王雞整體好滑,個醬汁亦唔係平時食開既醬油味道,多左少少甜甜地,夾既。蘿蔔牛腩,我地當中有人好鍾意食蘿蔔,佢掃曬d蘿蔔,話好好食。我因為盡量想食少d涼野所以無食。唔好彩,我第一舊夾既牛腩un un地,後來夾d牛腩就有比較鬆軟容易入口。上菜速度極快,full house入座率,見到隔離檯叫左好多小菜同啤酒。大晚上很熱鬧的餐廳。下次試下其他小菜,值得再去,cp值高。

霸王雞 & 牛腩蘿蔔
2020-06-10
霸王雞 & 牛腩蘿蔔
2020-01-27 1532 views
今天到新蒲崗, 順便在這邊午餐. 為免下午影響到工作, 所以午餐不能太飽. 路過看到粥店, 粥品易消化, 保證下午不會吊魚, 於是入內就座. 細看餐牌, 都是雙拼系列, 唯有獨立點豬膶粥.  下單後, 職員主動上一杯茶.  豬膶粥   大大碗豬膶粥, 我來也!  几塊豬膶, 不算太厚. 粥底綿密, 米粒已完全溶化了, 粘度高, 即係杰撻撻.   豬膶爽脆, 每個肝小葉都脹卜卜, 没有苦味, 但味道比較鹹.   就因為豬膶鹹, 反而覺得粥底帶有甜味. 一口又一口的, 把豬膶粥都消滅了. 下次有機會, 可能試試雲吞麵.
今天到新蒲崗, 順便在這邊午餐.
為免下午影響到工作, 所以午餐不能太飽.
細看餐牌, 都是雙拼系列, 唯有獨立點豬膶粥.
下單後, 職員主動上一杯茶.
豬膶粥
大大碗豬膶粥, 我來也!
就因為豬膶鹹, 反而覺得粥底帶有甜味.
一口又一口的, 把豬膶粥都消滅了.
豬膶粥
下次有機會, 可能試試雲吞麵.
$40 (Lunch)
2020-01-18 983 views
住左係新蒲崗都一段時間~一直耳聞7喜d嘢好好食~直至e+搬左~今晚至過去食第一次果然~老店一直屹立不倒係有佢原因!🤨今晚有嘢搞~11點幾至去食晚飯~知道7喜收得夜就去試啦夜麻麻5食得太多~所以冇叫小菜~叫左輕食派~🤣牛腩雲吞撈麵($53)好味!麵好爽口!有4粒雲吞!~但d蝦就5特別新鮮~牛腩係淋入味ge!雲吞麵($32)麵夠飽的!鯪魚球($5記得價錢⋯大約$40幾)好好味😍即炸熱辣辣魚肉多!5會撈太多粉!!推介!!豆苗($20)冇咩特別~作為開咁夜ge地區老店質素5錯!價錢都可接受!
住左係新蒲崗都一段時間~
一直耳聞7喜d嘢好好食~
直至e+搬左~
今晚至過去食第一次
果然~
老店一直屹立不倒係有佢原因!🤨
今晚有嘢搞~
11點幾至去食晚飯~
知道7喜收得夜就去試啦
夜麻麻5食得太多~
所以冇叫小菜~
叫左輕食派~🤣

牛腩雲吞撈麵($53)
好味!
麵好爽口!
有4粒雲吞!~
但d蝦就5特別新鮮~
牛腩係淋入味ge!

雲吞麵($32)
麵夠飽的!

鯪魚球($5記得價錢⋯大約$40幾)
好好味😍
即炸熱辣辣
魚肉多!
5會撈太多粉!!
推介!!

豆苗($20)
冇咩特別~
作為開咁夜ge地區老店
質素5錯!
價錢都可接受!
2019-09-22 1247 views
It is really a long long time I never visit this gem. A good time to see whether it can maintain its good quality.Beef brisket noodle! With plenty of scallion and garlic chives, which is extremely aromatic and fragrant. The beef brisket is marinated well, again with prominent Chinese five slices aromas. One drawback is the beef brisket is a bit on the fatty side. Overall, very well done.For the deep-fried wonton with sweet and sour sauce (錦鹵雲吞), it is ok I guess. The filling is not a lot, but it

For the deep-fried wonton with sweet and sour sauce (錦鹵雲吞), it is ok I guess. The filling is not a lot, but it is typical for this type of wonton which you mainly enjoy the crisp instead of the filling. The sweet and sour sauce has a relatively simple palette, if u compare some restaurant will prepare the sauce with different types of bell peppers. But I mean in this price range I can’t expect much.
2019-08-30 1073 views
喺鑽石山睇完戲想食宵夜一定係新蒲崗, 男友推介左七喜,鑽石山坐的士過去都唔使跳錶。魚蛋米嘅湯底飲得出有海鮮味,魚蛋彈牙有魚味唔係粉球,但箍牙妹就覺得米粉有啲硬,下次有新嚐試都係食返河粉算。白飯魚煎蛋嘅白飯魚,粗過隻筷子,我都係第一次見😂,蛋煎到非常之甘香。白鱔粥勁多鱔,而且男友話肉身係有彈性…唔係淋batbat嗰隻,陳皮味勁濃,粥底勁棉,誠意之作。另外,阿姐見我哋想食埋個生日蛋糕,主動畀兩個碟同叉我哋食蛋糕,仲讚我個蛋糕整得靚,好貼心又開心。😘
魚蛋米
白飯魚炒蛋