2023-06-08 509 views
係附近做開嘢,見呢間幾多好評就入咗嚟食先叫咗籠小籠包同熱豆漿小籠包夠新鮮,有汁,係皮厚左少少熱豆漿好飲,好香豆味,甜度適中但凍會抵飲好多,因為冷熱同價,但份量爭double 熱豆漿用茶杯裝凍豆漿做大啤酒杯裝,無法理解同價錢,點解份量爭咁遠酸辣湯雲吞 雲吞有6粒,份量算多但一食…… 皮好厚餡勁少外面一粒菜肉雲吞嘅餡 等如呢間嘅double 餡調味同口感都唔掂, 個皮又淥到過晒龍到個湯, 一飲 勁水, 料又少, 好淡口以前食開唯一酸辣湯嘅我同呢間比, 唯一係天, 佢係地呢間仲要收茶錢$3
係附近做開嘢,見呢間幾多好評就入咗嚟食
先叫咗籠小籠包同熱豆漿
小籠包夠新鮮,有汁,係皮厚左少少
熱豆漿好飲,好香豆味,甜度適中
但凍會抵飲好多,因為冷熱同價,但份量爭double

熱豆漿用茶杯裝

凍豆漿做大啤酒杯裝,無法理解同價錢,點解份量爭咁遠

酸辣湯雲吞

雲吞有6粒,份量算多
但一食…… 皮好厚餡勁少
外面一粒菜肉雲吞嘅餡 等如呢間嘅double
餡調味同口感都唔掂, 個皮又淥到過晒龍
到個湯, 一飲 勁水, 料又少, 好淡口
以前食開唯一酸辣湯嘅我
同呢間比, 唯一係天, 佢係地

呢間仲要收茶錢$3
酸辣雲吞
小籠包,酸辣雲吞
2023-06-08
$103 (Dinner)
  • 熱豆漿
2023-05-29 416 views
我係上海人,從來未食過咁難食嘅上海菜。食物一啲都不新鮮,完全冇味道根本是一間超難食的食府。尤其是碟醉雞,雞母雞味,又冇酒味唔知想點。另外仲叫咗碟酸菜魚,完全係唔入流。服務員態度一般,還講粗口。真係明白到點解會冇生意。
服務員態度一般,還講粗口。真係明白到點解會冇生意。

2023-05-29
$150 (Lunch)
2023-05-15 412 views
5月15日揾食肥華約咗靚媽,收工後到此店,食佢嘅下午茶粉麵餐,因之前食過真係好食又掋食,肥華又係例牌式點上海酸辣湯麵,上海粗炒下午茶餐各一份跟冷熱荳漿各一杯,另加兩隻小籠包和一客例牌回鍋肉,今次食呢個酸辣麵,個麵底保持水準,但個湯底嘅配料就有商確餘地,因此店今日係用筍蝦做配料,呢樣嘢個種味唔係個個接受,起碼靚媽就頂佢唔順,話覺得有朕壓味,食咗壹啖就唔再食呢碗麵,而肥華係一個鍾意食筍蝦之人,就將成碗麵食晒,而其他食物都係正常此店水準,肥華在此奉勸各位,如對筍蝦味道抗拒人仕,到此店食酸辣湯類食品,就問下店員個湯底有冇落筍蝦,至好點此類食品
2023-04-19 434 views
偶然發現呢間高質上海菜😍💛價錢親民,小籠包大大件又夠熱,認真皮薄饀靚😋🤩🍜擔擔面有得揀小辣🙆🏻‍♀️湯底係好濃嘅花生味,有油香得嚟唔會太肥膩!睇埋張單,就覺得真係抵到爛🙀🙌🏻個人覺得好食過overpriced嘅名店呢😛舖頭樓面都算乾淨,服務都好好,絕對冇得輸!
偶然發現呢間高質上海菜😍💛

價錢親民,小籠包大大件又夠熱,認真皮薄饀靚😋🤩

睇埋張單,就覺得真係抵到爛🙀🙌🏻
個人覺得好食過overpriced嘅名店呢😛

舖頭樓面都算乾淨,服務都好好,絕對冇得輸!
2023-04-18 339 views
一個人係佐敦工作完,都差唔多晚飯時間,路經見到有間上海菜,見到餐牌價錢適中,又唔使等位,所以試一試。餐廳光線光猛,地方整潔,洗手間設於後巷,清潔程度一般,每枱有一壺熱麥茶,麥茶味道濃郁,好香麥味,每位茶位$ 3招牌牛肋湯麵,湯底味道適中唔太鹹普通湯麵味道,兩件牛肋條炆得淋冇癡牙,上海幼麵正常唔會煮得太淋,$ 52招牌小籠包(一籠4隻),小籠包上枱熱辣辣,有肉汁,但餡料豬肉鬆軟,口感欠奉,有醋提供醋汁內有薑絲,但有4隻小籠包,依個價錢都算合理$38

招牌牛肋湯麵
2023-04-17
$100 (Dinner)
招牌牛肋湯麵
2023-04-03 277 views
今日收工約咗女朋友喺佐敦食飯,但有少少唔舒服所以想食得清淡少少。喺openrice 揀咗好耐,見到上海點匠滬點小廚好似都okay,所以唔諗咁多,快啲去到坐低快啲食。想清淡就選擇唔太多,揀咗小籠包,豬肉水餃麵同一個四季豆。小籠包入面啲湯汁keep到,皮唔會好厚,但又唔會一夾就爛,食落都唔錯。至於水餃麵就不過不失,豬肉餡有少少一patpat,無乜咬口,麵質偏淋。最後四季豆就炒得唔錯,幾香口同唔會食到成口都係油。餐廳大致上都唔差,可惜狀態唔好試唔到其他嘢。等好番之後一定會番嚟試埋其他嘢。

想清淡就選擇唔太多,揀咗小籠包,豬肉水餃麵同一個四季豆。

最後四季豆就炒得唔錯,幾香口同唔會食到成口都係油。

餐廳大致上都唔差,可惜狀態唔好試唔到其他嘢。

等好番之後一定會番嚟試埋其他嘢。
2023-03-08
$80 (Dinner)
三人行食晚餐叫左擔擔面(走辣)高力豆沙宋嫂魚羹上海小籠包成餐飯得小籠包叫中上……呢個價錢黎講係幾好咬開有汁皮唔算厚,但其他都好唔掂,擔擔面走左辣之後勁無味面又黐牙!!!高力豆沙個皮勁厚紅豆餡好少又冇咩味!!!宋數魚羹勁少魚同完全冇羹嘅感覺係湯黎….稀到好似水咁樣…樓面服務好差下…叫落單都等勁耐….收錢又要等….又寫漏單….埋單加茶介$279但食唔飽無下次!!!唔明點解咁多人話好食食其他小菜仲好啦!
三人行食晚餐
叫左
擔擔面(走辣)
高力豆沙
宋嫂魚羹
上海小籠包

成餐飯得小籠包叫中上……
呢個價錢黎講係幾好咬開有汁皮唔算厚,
但其他都好唔掂,
擔擔面走左辣之後勁無味面又黐牙!!!
高力豆沙個皮勁厚紅豆餡好少又冇咩味!!!
宋數魚羹勁少魚同完全冇羹嘅感覺係湯黎….
稀到好似水咁樣…

樓面服務好差下…
叫落單都等勁耐….
收錢又要等….
又寫漏單….

埋單加茶介$279但食唔飽
無下次!!!
唔明點解咁多人話好食
食其他小菜仲好啦!

2023-03-11 281 views
來到佐敦突然很想吃上海菜來到這小店先吃小籠包 $38/4隻基本的東西都有皮夠薄 樣子漲卜卜肉汁滿滿 最緊要熱烘烘😆吃下感覺新鮮即製回鍋肉炒年糕 $88等待餸菜來時聽到廚房炒餸的聲音已經有點期待原來真的很有鑊氣啊😋香噴噴 不會太辣肉片份量充足三鮮煨麵 $68材料充足 有很多蝦🦐又有火腿及菇湯底我覺得不錯都算清甜雖然可以再杰身D但現在麵仍然掛到湯所以都係合格有餘的😌另外每人收$3茶位提供的茶絕不馬虎是濃香的玄米茶🫖佐敦這個價位這個份量算是性價比不錯👍🏻
來到佐敦

三鮮煨麵
回鍋肉炒年糕
三鮮煨麵
2023-02-23 276 views
今日叫左五樣食物,包括涼拌土豆絲,可以,味道比較淡,另一碟系醉雞,洒味唔夠濃,上海酸辣湯(鍋),不錯,另一樣糸蟹粉小籠包(4隻),湯有點腥,皮有點厚,最後一碟系賽螃蟹,不錯
賽螃蟹,不錯
🥣🥢🥄佐敦出色經濟上海菜▫️有熱菜提供,好香,好似係麥茶☑️ 黑松露小龍包 (4隻) - $52一咬爆湯,除咗外皮頂上面有啲黑松露醬,餡料內都有好多黑松露,黑松露味幾濃郁,所以都值得叫。☑️糖醋魚塊 - $88都幾大碟,沒有三色椒做配料,成碟只有魚塊同菠蘿,所以魚塊份量好多,外皮炸得香脆而魚肉保持嫩滑。酸甜汁調得恰到好處,魚塊黏汁,酸甜開胃。☑️香煎韭菜雲吞(6隻)-$48個皮好薄,個底煎得好脆,餡料飽滿,韭菜味香濃,好食。☑️排骨擔擔麵 -$68湯底值得一讚,少少辣刺激味蕾,花生醬味濃郁,更有香蔥、芝麻調味,肉碎份量如果可以多d就好。面條軟硬剛好,配湯食好好味。至於排骨都亦煎得頗香,已經切好咗一件件,方便入口,肉質鬆軟。🆗香煎牛肉包(3件)-$38係牛肉餡嘅生煎包,煎得幾靚,咬落外皮香脆而包係軟熟,唯餡料較少。
🥣🥢🥄
佐敦出色經濟上海菜

▫️有熱菜提供,好香,好似係麥茶

☑️ 黑松露小龍包 (4隻) - $52
黑松露小籠包

☑️糖醋魚塊 - $88
糖醋魚塊

☑️香煎韭菜雲吞(6隻)-$48
個皮好薄,個底煎得好脆,餡料飽滿,韭菜味香濃,好食。
香煎韭菜雲吞

☑️排骨擔擔麵 -$68
排骨擔擔麵

🆗香煎牛肉包(3件)-$38
香煎牛肉包

2023-02-11
$150 (Lunch)
黑松露小籠包
糖醋魚塊
香煎韭菜雲吞
排骨擔擔麵
今日喺佐敦區工作,想簡簡單單食個下午茶,其實都幾多選擇㗎,因為近期都開咗好多新嘅餐廳,呢一間望落好新,但係其實佢唔係新開嘅,印象中都開咗㗎好幾年,不過之後重新裝修過一次,所以感覺呢都好新淨。佢呢度最抵食係午市客飯套餐 58~68 元,同埋下午茶套餐 48 元,不過要提一提大家,星期六日或者公眾假期有機會冇套餐,價錢呢就會貴一截,大家要留意住啦。今日咁啱係下午茶時間,所以簡簡單單落咗兩個下午茶套餐,一個係最鍾意食嘅上海粗炒,加埋豆瓣醬非常之惹味,但油份高咗啲,同埋麵身有啲斷開,感覺一般般啦。另外叫咗一個排骨菜飯,餐牌強調係五彩健康菜飯,排骨都幾乾身爽口,但係我覺得煎就好過咋,因為係健康菜飯吖嘛,咁樣先配合番個主題。
2023-01-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2022-12-19 199 views
今日諗住是但食啲嘢,就走咗入去呢間餐廳,都幾多人,但質素實在麻麻。🔸上海生煎湯包(💰42/4隻)(4/10)佢個包底係煎得脆嘅,但個包未煎嘅地方口感好淋,另外佢嘅豬肉亦唔夠新鮮,有啲梅。湯汁係有嘅,但唔鮮味。脆底同有湯汁佢係做到,但其他嘢食落感覺不好。👎🏻🔸糖醋排骨(💰98)(4/10)排骨陣味好古怪,有好重嘅薑味。諗諗吓佢應該係用平時上海排骨擔擔麵嗰塊”豬扒”切件,再撈糖醋汁。但糖醋”排骨”嘅”排骨”應該唔係用呢款”排骨”😩同埋佢啲排骨仲好多肥肉😞🔸上海炒年糕(💰68)(7/10)最對版嘅一道菜,正常水準。每人仲要收💰3茶芥,不過佢嘅杯黃色嘅茶實在唔好飲😞仲有啲漂白水味。個杯仲有啲污糟野添。Overall評分: 4.5/10

🔸上海生煎湯包(💰42/4隻)(4/10)
上海生煎湯包

🔸糖醋排骨(💰98)(4/10)
糖醋排骨

🔸上海炒年糕(💰68)(7/10)
最對版嘅一道菜,正常水準。
上海炒年糕

Overall評分: 4.5/10

2022-12-16 151 views
個仔一路都很喜歡食上海點心。爸爸在報紙上見到呢間上海小館。昨天下午放假便和家人一起到此店試下。餐牌有麵食套餐,可以無限追加小食或者點心。相當吸引。一行三人,叫了兩個麵食套餐。擔擔面+牛肋面。兩個面嘅味道唔錯,大大碗、有驚喜,好食😋小食追加了:四喜烤麩、小籠包6只、煎牛肉包4只。小籠包汁多皮薄,牛肉包香口。😋另外叫了鮮肉煎鍋貼、生煎包。香脆熱辣辣。😋叫咗咁多嘢食,埋單二百幾蚊。食物質素唔錯、服務態度有禮、價錢親民抵食、仲可以OpenRice訂位。值得推介。👍👍
餐牌有麵食套餐,可以無限追加小食或者點心。相當吸引。
一行三人,叫了兩個麵食套餐。擔擔面+牛肋面。
兩個面嘅味道唔錯,大大碗、有驚喜,好食😋
另外叫了鮮肉煎鍋貼、生煎包。香脆熱辣辣。😋
叫咗咁多嘢食,埋單二百幾蚊。
值得推介。👍👍

• 招牌小籠包
  • 上海生煎湯包
  • 擔擔面、牛肋面
2022-12-09 159 views
上次已經嚟過一次 食咗啦好抵嘅午市套餐 今次帶埋朋友再嚟食 諗住叫啲唔同嘅嘢 食左雪菜肉絲炒年糕😍同埋雞絲煨麵🍜仲有一定要encore絕對唔可以少嘅一小籠包🥢 小籠包依然係最好食嘅💕真係100分!夠晒熱💯 同埋D湯都好出色😍個人都係鍾意上次食嘅招牌牛肋麵多啲😝 雖然炒年糕我都係好鍾意 不過佢哋嘅麵條比較有特色 如果有得揀就會揀食麵🍜環境都係一樣咁乾淨企理 出面都依然係好多人等😂 不過大家都好手秩序唔駛等好耐就有位啦🥰
2022-11-29 132 views
╹上海點匠滬點小廚 - 佐敦 Jordan╹#tori佐敦ʅCP值超高嘅上海菜😍可能比起連鎖式上海菜餐廳做得更出色🥺❤️真係好鍾意食生煎包擔擔麵!🍞🍜ʅ🍜招牌擔擔麵 ($48) (9/10分)湯底非常濃郁~芝麻味幾香 如果花生味重啲就更加好食🤣🍞上海生煎湯包 ($42/4隻) (9/10分)店員話要等大概20分鐘~超好食 包嘅底部煎得十分脆口麵包嘅厚度適中 食兩件都唔會好飽☺️咬第一啖就爆出熱辣辣嘅湯汁!!❤️🌶️紅油抄手 ($42/6隻) (8/10分)好多蔥蒜!😍辣油可以更麻🤣皮薄而餡肉夠紮實☺️🥟招牌四季鍋貼 ($42/4隻) (8/10分)經典嘅皮薄餡靚鍋貼!我諗同生煎包嘅做法大同小異 分別就係餃子皮同白麵包😆ʅvewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽🐽(5/5)ʅ📍上海點匠滬點小廚佐敦上海街62號地下1號舖ʅ#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #咖啡 #cafehk #佐敦
╹上海點匠滬點小廚 - 佐敦 Jordan╹
#tori佐敦
CP值超高嘅上海菜😍
可能比起連鎖式上海菜餐廳做得更出色🥺❤️
真係好鍾意食生煎包擔擔麵!🍞🍜
ʅ
🍜招牌擔擔麵 ($48) (9/10分)
湯底非常濃郁~芝麻味幾香 如果花生味重啲就更加好食🤣

🍞上海生煎湯包 ($42/4隻) (9/10分)
店員話要等大概20分鐘~
超好食 包嘅底部煎得十分脆口
麵包嘅厚度適中 食兩件都唔會好飽☺️
咬第一啖就爆出熱辣辣嘅湯汁!!❤️

🌶️紅油抄手 ($42/6隻) (8/10分)
好多蔥蒜!😍辣油可以更麻🤣
皮薄而餡肉夠紮實☺️

🥟招牌四季鍋貼 ($42/4隻) (8/10分)
經典嘅皮薄餡靚鍋貼!
我諗同生煎包嘅做法大同小異 分別就係餃子皮同白麵包😆
ʅ
vewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽🐽(5/5)
📍上海點匠滬點小廚
佐敦上海街62號地下1號舖
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #咖啡 #cafehk #佐敦美食 #上海菜 #九龍美食