2015-04-24
喺大埔街市食海鮮, 係要自己先行喺地下嗰层街市買海鮮,買完之後話佢知你會去二樓的邊間熟食檔度食,海鮮檔就會自行送上黎等間熟食檔幫你加工呢!好方便!不過上次食「伍仔記」,味道唔得之餘,海鮮又洗得不乾淨!所以今次對「伽文」沒有期望!辣酒煮花螺 ➪ 辣酒煮得好惹味,亦唔會蓋左花螺的味道,不過我地買的花螺唔夠大粒',所以"了"出黎食比較麻煩陳皮蒸飽魚 ➪ 蒸完唔會un,個殼亦得刷得好乾淨先至去蒸,抵讚!鼓汁炒聖子 ➪ 又係炒得好好味,又彈牙,唔會炒得over左! 薑葱屈蠔 ➪ 雖然只係桶蠔,但仍食得出蠔的鮮味,薑葱屈的煮法亦不會蓋過蠔的鮮味唔知乜魚 ➪又係沒有蒸得過火,很滑亦很鮮甜蒜蓉粉絲扇貝 ➪ 我最憎的蒜蓉今次都入到口!而且又係不會蓋過扇貝的味道。而且又冇蒸到過哂火,又係超級彈牙呢!酥炸墨魚丸 ➪食得出並唔係用現成的的墨魚丸去炸,而係真係用墨魚肉去"猜"到成為墨魚丸~炸完之後一D都唔油,而且又係超彈牙呢 (今餐乜都係彈牙)沙薑雞➪好滑唔鞋,又有雞味!正!鼓油皇大蝦➪又係不會炒得過火之餘,仲炒到個殼脆卜卜,絕對可以食埋個殼絕對估唔到成餐飯都好有驚喜,絕無失望呢!不過熟食檔就毫無serice可
係要自己先行喺地下嗰层街市買海鮮,
買完之後話佢知你會去二樓的邊間熟食檔度食,
海鮮檔就會自行送上黎等間熟食檔幫你加工呢!
好方便!
不過上次食「伍仔記」,
味道唔得之餘,
海鮮又洗得不乾淨!
所以今次對「伽文」沒有期望!
辣酒煮花螺 ➪ 辣酒煮得好惹味,亦唔會蓋左花螺的味道,不過我地買的花螺唔夠大粒',所以"了"出黎食比較麻煩 陳皮蒸飽魚 ➪ 蒸完唔會un,個殼亦得刷得好乾淨先至去蒸,抵讚! 鼓汁炒聖子 ➪ 又係炒得好好味,又彈牙,唔會炒得over左! 薑葱屈蠔 ➪ 雖然只係桶蠔,但仍食得出蠔的鮮味,薑葱屈的煮法亦不會蓋過蠔的鮮味 唔知乜魚 ➪又係沒有蒸得過火,很滑亦很鮮甜 蒜蓉粉絲扇貝 ➪ 我最憎的蒜蓉今次都入到口!而且又係不會蓋過扇貝的味道。
而且又冇蒸到過哂火,又係超級彈牙呢! 酥炸墨魚丸 ➪食得出並唔係用現成的的墨魚丸去炸,而係真係用墨魚肉去"猜"到成為墨魚丸~炸完之後一D都唔油,而且又係超彈牙呢 (今餐乜都係彈牙) 沙薑雞➪好滑唔鞋,又有雞味!正! 鼓油皇大蝦➪又係不會炒得過火之餘,仲炒到個殼脆卜卜,絕對可以食埋個殼 絕對估唔到成餐飯都好有驚喜,
絕無失望呢!
不過熟食檔就毫無serice可言,話想調枱就塊面黑過鍋撈呢~~