2020-09-30 388 views
今日做完gym收工返屋企,未食飯就係海之戀出口出搵下野食啦!見到e間侍元拉麵新開張,又幾多客人咁,於是就試下啦!望下個餐牌就主打拉麵,有豬骨湯,黑蒜湯同埋辣味湯。我就選擇左個黑蒜湯,另外叫左個餐跟泡菜同埋凍檸檬茶,價錢都係68蚊,好抵食,等左一陣左右就響機有得攞啦!個麵賣相唔錯,配菜有木耳,粟米粒,一塊叉燒同埋半隻蛋。試下個湯先,醬油味道都幾重,而且都有黑蒜味道,但就唔係好夠熱,隻蛋就係全熟,無咩特別,麵條餐廳就選用左曲麵,煮嘅時間控制得幾好,好彈牙,而且份量都夠多,我一個大男人都夠飽。跟住到配菜,泡菜份量就少d,但係味道都可以,都幾開胃。到檸檬茶啦!唔知點解堂食都用外賣膠杯,唔係幾環保,但係餐廳又跟返個紙飲筒俾你,感覺就真係怪怪的。但係反而有個驚喜位,杯茶都幾好飲,好香茶味,最後就湯都飲埋啦!幾抵食,會再幫襯。

2020-09-29 282 views
返到屋企樓下又唔想煮飯,見到新開左一間日式拉麵店,原來佢除咗拉麵仲有飯類可供選擇,店舖內座位有限大概只有10零個位,而所有拉麵同飯都可以加錢換購小食連一杯檸檬茶,我就加$20換咗炸雞加檸檬茶,因為即煮嘅關係所以等嘅時間比較長,我哋都等咗15分鐘,我叫咗碗九州風,豬骨湯底濃厚但偏鹹,麵條軟硬度剛剛好,最正反而係個炸雞,大大塊不特止仲好鬼外脆內軟有肉汁,意料之外估唔到咁好食
2020-09-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$78 (Dinner)