2020-09-30
今日做完gym收工返屋企,未食飯就係海之戀出口出搵下野食啦!見到e間侍元拉麵新開張,又幾多客人咁,於是就試下啦!望下個餐牌就主打拉麵,有豬骨湯,黑蒜湯同埋辣味湯。我就選擇左個黑蒜湯,另外叫左個餐跟泡菜同埋凍檸檬茶,價錢都係68蚊,好抵食,等左一陣左右就響機有得攞啦!個麵賣相唔錯,配菜有木耳,粟米粒,一塊叉燒同埋半隻蛋。試下個湯先,醬油味道都幾重,而且都有黑蒜味道,但就唔係好夠熱,隻蛋就係全熟,無咩特別,麵條餐廳就選用左曲麵,煮嘅時間控制得幾好,好彈牙,而且份量都夠多,我一個大男人都夠飽。跟住到配菜,泡菜份量就少d,但係味道都可以,都幾開胃。到檸檬茶啦!唔知點解堂食都用外賣膠杯,唔係幾環保,但係餐廳又跟返個紙飲筒俾你,感覺就真係怪怪的。但係反而有個驚喜位,杯茶都幾好飲,好香茶味,最後就湯都飲埋啦!幾抵食,會再幫襯。