2022-08-08 126 views
商場抵食拉面餐海之戀竟然有間咁平民嘅日式拉面店,緊係要試下!見到佢地而家仲要做緊promotion,最便可以$48一個日式豬扒定食!⭐九州白武士拉麵 $62豚骨湯底係幾香濃,一黎到見到鋪滿成碗櫻花蝦😍超香另外仲有3片日式叉燒、流心蛋半隻同埋木耳絲及香蔥見到已經流曬口水~拉麵麵質算有彈性,個份量仲要算多⭐炸雞套餐 +$22 (3件)+ 一杯凍檸茶侍元另一主打就係炸雞!炸雞外皮炸得好脆,肉質又夠嫩⭐另外而家只要order 夠$100,餐廳就會送多2隻餃子😍好抵!餃子煎得香脆~⭐滑蛋吉列豬扒飯$52份量多,豬扒炸得香脆2個女人食,絕對係好多,食唔曬
商場抵食拉面餐

⭐九州白武士拉麵 $62
豚骨湯底係幾香濃,一黎到見到鋪滿成碗櫻花蝦😍超香
另外仲有3片日式叉燒、流心蛋半隻同埋木耳絲及香蔥
見到已經流曬口水~
拉麵麵質算有彈性,個份量仲要算多

炸雞套餐 +$22 (3件)+ 一杯凍檸茶
侍元另一主打就係炸雞炸雞外皮炸得好脆,肉質又夠嫩

好抵!
餃子煎得香脆~

⭐滑蛋吉列豬扒飯$52
份量多,豬扒炸得香脆
2個女人食,絕對係好多,食唔曬
2022-08-08 122 views
匿間日式餐廳系荃灣港鐵站鏈接海之戀商場出口一出來直行就到,非常方便。店鋪唔大,裝修濃厚的日式風格,好似去做日本咁👍👍就算堂食都全日免加一服務費Good。今日全店滿座,所以我決定外賣返屋企慢慢食。聽聞匿間炸雞又平又抵又好食😋所以我要左龍田揚炸雞定食(HKD 48)炸雞🐓:雞肉好入味,炸得又好脆,雞肉好滑,配上沙律醬,非常好味,份量都唔少有4大舊炸雞。白飯系珍珠米,比較有嚼勁,好有飯味,配上炸雞,好抵食。炸雞定食48蚊仲陪埋野飲,我要左檸檬茶,超級抵食,極度推薦大家去試下。

聽聞匿間炸雞又平又抵又好食😋所以我要左
龍田揚炸雞定食(HKD 48)
龍田揚炸雞定食
2022-07-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$48 (Lunch)
龍田揚炸雞定食
  • 炸雞
2022-08-07 118 views
嚟到海之戀商場,諗住行一行Donki。係附近見到呢間餐廳就走咗入去食。入到去見到間餐廳好窄、冇乜地方,已經心感不妙。見到有個QR code,本身以為係用嚟自助點餐,結果就係社交平台度睇餐牌,社交平台又好慢,根本好難睇到。店內明明有實體餐牌,點解要專登睇社交平台餐牌?之後睇來睇去,嗌咗個侍元味噌拉麵。上到嚟見到個碗拉麵上有兩舊肉咁,本身以為應該好好食,但係一咬落去發現啲肉好柴全部都係瘦肉,好難咬。同埋啲肉唔知點解有啲莫名其妙嘅竹籤味。個湯底亦好普通,淨係一般麵豉湯嘅味道。食過之後應該唔會再食。而且個餐都有啲貴要70幾蚊,附近有更多水準較好嘅餐廳。呢個拉麵嘅水準唔值得呢個價錢。

2022-08-06
$72 (Lunch)
2022-07-29 131 views
本人好鐘意食日本拉麵,前幾日行街,見到一間好平價的日本拉麵,見人唔係好多,就入黎試吓。點左濃厚豚骨湯拉麵,賣相都幾吸引,湯底好白,同其他拉麵鋪賣相差唔多。但味道就越食越鹹,要飲好多水。建議湯底味道可以再淡D。叉燒就好差,算係食過最唔好食的叉燒,有D硬,味道亦好麻麻,勝在價錢平。半個溫泉蛋還ok,味道算中規中矩拉麵麵質彈性一般般,有D似超級市場買返黎果個口感。不過呢個價就唔好同平時出面啲出名拉麵店比較,算係可以果腹,對得起價錢。
建議湯底味道可以再淡D。
半個溫泉蛋還ok,味道算中規中矩
拉麵麵質彈性一般般,有D似超級市場買返黎果個口感。
2022-07-21 120 views
阿囡終於考完試喇!佢話想去海之戀逛下商場,見到呢間食咖哩飯同炸雞,就去試下啦…...🍜侍元這分店店子小小,但裝潢不馬虎,佈置滿滿日式風格呢度啲日式飯,麵都幾抵,大概50多至70多左右,可以加錢轉套餐,有1份小食/飲品。消費滿100蚊送2隻炸餃子。我揀左🌟溏心蛋墨魚餅手打烏冬🌟加12蚊點泡菜套餐墨魚餅咬到滿滿的墨魚粒,烏冬夠彈牙,溏心蛋煮得恰好,蛋白剛熟加上微微流心質感的半熟蛋,食完一隻想食呢!泡菜微辣,不嗜辣的都可以點配。囡囡鍾意食咖哩飯,揀左🌟溏心蛋黑豚肉海軍咖喱飯🌟加22蚊點炸雞套餐日式咖喱味香濃,咖喱汁份量夠多,滿滿蔬菜,豚肉夠腍身,咖哩控唔好錯過。囡囡好快就KO成碟飯喇!要讚一下炸雞,外皮脆肉夠嫩,雞腿肉鮮嫩多汁,下次真係要叫一碟先得!已經諗定下次試地獄拉麵🍜😁

🍜侍元
這分店店子小小,但裝潢不馬虎,佈置滿滿日式風格

我揀左🌟溏心蛋墨魚餅手打烏冬
🌟加12蚊點泡菜套餐

囡囡鍾意食咖哩飯,揀左
🌟溏心蛋黑豚肉海軍咖喱飯
🌟加22蚊點炸雞套餐

已經諗定下次試地獄拉麵🍜😁
2022-07-18 121 views
今日放工同老公去海之戀Donki買嘢。買之前喺附近搵食,我哋搵到哩一間價錢相宜嘅日本餐廳。餐廳裝潢十分日系,簡潔舒適。我點咗炸雞多蜜醬免治牛肉飯$62,而老公就點咗別府封血池地獄豚骨拉麵$62,另外加$22點咗餃子和汽水。🔸 炸雞多蜜醬免治牛肉飯🐂🍚醬汁十分香濃,清新開胃,味道同肉醬意粉嘅肉醬相似,配飯一流。炸雞好香脆,雞肉味香,肉質鮮嫩多汁。🔸 別府封血池地獄豚骨拉麵🍜一開始有啲擔心會唔會太辣,答案係不會的,辣度絕對可以接受。辣味好香好刺激,湯底味道濃郁,豚肉味好香,拉麵軟硬度啱啱好,口感富彈性,正!餃子🥟都好食😋,脆卜卜,十分香口。平靚正之選!

🔸 炸雞多蜜醬免治牛肉飯🐂🍚

🔸 別府封血池地獄豚骨拉麵🍜

平靚正之選!
2022-07-18
$75 (Dinner)
  • 別府風血池地獄豚骨拉麵
2022-07-17 75 views
海之戀呢個商場連住港鐵站真係好方便,耐唔耐就黎買野順便食飯,是日就試左侍元。店不大,食物主打拉麵同日式碟頭飯,有不同套餐可選擇,豐儉由人。自助落單後等個牌仔響,效率很高,大約十分鐘左右已經有得拎。同朋友分別試了拉麵同咖哩飯,大家都加了套餐,天氣咁熱點少得凍飲嘛。豚肉咖哩飯朋友點的咖哩飯賣相還不錯,勁多咖哩汁正喎,入面是滿滿的豬肉粒、薯仔粒同紅蘿蔔粒,朋友仲笑稱似兒童餐,切得細細十分方便食,味道就是日式的甜咖哩,伴飯一流。黑武士醬油拉麵黑黑的醬油湯底幾鮮味,雖然飲多了係有一點點鹹,朋友話佢喺日本食拉麵飲嘅拉麵湯係更鹹,香港版已經有所調節。配料有溏心蛋、木耳絲、粟米、青蔥同叉燒,蛋很綿滑,叉燒軟腍。麵底用上黃色曲麵,爽口彈牙,不過有少少鹼水味。朋友加配了泡菜,微微辣都幾好食。自己就加了沙律,菜新鮮很清新,多麻醬正喎。用消費券比錢有餃子送,抵~餐飲要左凍檸茶,茶底香,檸無苦澀,仲有三片檸檬添,好飲。小店係自助形式唔使加一,食物都唔錯,咁多款配搭有排都未試哂。

豚肉咖哩飯

黑武士醬油拉麵

朋友加配了泡菜,微微辣都幾好食。

自己就加了沙律,菜新鮮很清新,多麻醬正喎。

用消費券比錢有餃子送,抵~

餐飲要左凍檸茶,茶底香,檸無苦澀,仲有三片檸檬添,好飲。

2022-07-14
$70 (Lunch)
2022-07-09 64 views
第一次幫襯,外賣自取回家後,打開盒後發現只得蠔及沙律,俾漏左飯餐廳提供的電話一直都沒人接聽食物質素好好味,炸物好juicy,無乾爭爭,可惜無左個飯電話又無人聽希望餐廳可以出餐前確認一下,才交外賣給客人。對住打開外賣後才發現無左個飯的我,表示無奈
餐廳提供的電話一直都沒人接聽

食物質素好好味,炸物好juicy,無乾爭爭,可惜無左個飯
電話又無人聽
希望餐廳可以出餐前確認一下,才交外賣給客人。
對住打開外賣後才發現無左個飯的我,表示無奈
TakeAway
2022-07-08 78 views
好耐無去過日本,好想食到日本的丼飯及拉麵,今日比我發現了一間價錢唔高,但好好味嘅日本餐廳。餐廳位於海之戀商場入邊,食完飯重可以周為行吓,非常好。餐廳有不同定食,有豬排,炸雞及炸蠔定食,亦有拉麵供應,拉麵有九州拉麵,東風拉麵,而且重有小食供應。吉列豬排定食豬排份量好大,一個人夠晒食。豬排外層炸到非常香脆,入口鬆軟,絕對對得住呢個價錢👍🏻一啖豬排,一啖飯,好滿足呀。九州風拉麵拉麵配有豚骨湯底,味道一啲都唔差,加上櫻花蝦作調味,增加了幾分鮮味。义燒味道正常,講真呢個價錢,我真係無可挑剔。我加配了炸雞翼,雞翼好好味,外皮炸到好香脆,浸一浸豚骨湯再食,更加好味。食後感:價錢親民,食物美味,如果我住附近,我會將呢間餐廳定位做我的飯堂,晚晚都去食飯,哈哈。

吉列豬排定食
一啖豬排,一啖飯,好滿足呀。

九州風拉麵
义燒味道正常,講真呢個價錢,我真係無可挑剔。

2022-07-02
Type of Meal
Dinner
2022-06-29 74 views
快~~~由櫃位落單到取餐用膳,全程十分鐘左右。加上又近西鐵站,出閘行過黎都系5分鍾左右。靚~~~叫左九州風白武士拉麵再加$22 有雞翼同凍檸荼,外加多個炸流心芝士蝦餅。各炸物炸到金黃色,毫無燶邊。而拉麵佈滿唔少櫻花蝦同木耳、粟米等。仲有流心溫泉蛋,擺款吸引。正~~~~芝心蝦餅,咬一啖,芝士流曬出黎!外脆內軟!拉麵湯底可口,拉麵爽口,肥瘦分明兩大塊豚肉。雞翼又大大隻,外皮脆,入面有少少肉汁,好惹味。現時消費滿$100,送兩隻餃子。
快~~~

靚~~~

正~~~~

芝心蝦餅,咬一啖,芝士流曬出黎!外脆內軟!
2022-06-21 90 views
忙碌的一天,經過鐵路站,約埋朋友一齊食飯,順便去會所玩。朋友提意食拉麵,地點又方便,正正西鐵綫商場。朋友一到就話要食赤武士,湯底係豚骨湯,再加上地獄辣,溫泉♨️蛋,真似去左別府😅,另外加22元有多一個小食同飲品,炸雞翼好好味,外脆內肉質嫩,飲品都係檸檬茶,可以解除一下油炸食品。我就試左溏心蛋墨魚餅手打烏冬,湯比較清淡,特出左烏冬的口感,讚岐烏龍烏冬的感覺,墨魚餅咬上去有墨魚彈牙的感覺,再加上炸雞同檸檬茶,令人回味日本之旅。
2022-06-20 82 views
有時會覺得係海之戀食野好貴,估唔到搵到一間咁平民價錢既餐廳最平既定食套餐$48仲包埋飲品其他既拉麵同飯類套餐都唔算貴,仲可以加配小食同埋飲品而家用惠顧$100仲會送2隻餃子呀我地叫左侍元拉麵同埋咖喱吉列豬朳飯!再加左松套餐有雞翼同埋飲品!侍元拉麵係味噌豚骨湯,湯底味道夠濃,麵質彈牙,叉燒肥瘦均勻,六十幾蚊黎講嘅拉麵算係性價比高咖喱吉列豬朳飯既豬朳都好大塊,新鮮熱辣炸出黎,咖哩汁都幾香炸雞翼都係熱辣辣,又夠juicy ! 仲有3隻,真係幾抵食
有時會覺得係海之戀食野好貴,估唔到搵到一間咁平民價錢既餐廳

最平既定食套餐$48仲包埋飲品
其他既拉麵同飯類套餐都唔算貴,仲可以加配小食同埋飲品

而家用惠顧$100仲會送2隻餃子呀

咖喱吉列豬朳飯既豬朳都好大塊,新鮮熱辣炸出黎,咖哩汁都幾香

炸雞翼都係熱辣辣,又夠juicy ! 仲有3隻,真係幾抵食

2022-06-19 81 views
唔洗等位但非常一般🍜🫣·🍜濃厚味噌豚骨湯拉麵($62)價錢抵食.溏心蛋切口參差不齊但味道唔錯.湯底略淡,麵質欠彈性~🫥🫥🫣·🍜黑蒜油醬油湯拉麵($62)呢個味道出d!叉燒麻麻地,不過對得住價錢👌🏻👌🏻·🐥炸雞翼(+$22)最好食!!勁香脆,又唔乾👍🏻·🥟炸餃子(+$22)普普通通·🍹凍檸茶.小食套餐配~好大杯😆👍🏻·📍侍元荃灣大河道100號海之戀商場地下G32號鋪
唔洗等位但非常一般🍜🫣

🐥炸雞翼(+$22)最好食!!勁香脆,又唔乾👍🏻

🥟炸餃子(+$22)普普通通

🍹凍檸茶.小食套餐配~好大杯😆👍🏻
📍侍元
荃灣大河道100號海之戀商場地下G32號鋪
2022-06-07 90 views
今晚OT,遲咗收工,一於唔煮,去食侍元做得專注,餐牌唔使轉口淡淡,挑戰別府風血池地獄拉麵,另配招牌出色炸雞塊湯色夠紅,辣得嚟又有濃濃豬骨嘅鮮香甜,呷一口便停唔到,麵底彈牙兼有麥香,同喺京都食嘅分別唔大,一樣咁好味😋炸雞依舊保持水準,雞皮脆到似薯片,雞肉肉汁充盈,極正!見到未食都知好好味😋今晚用消費券埋單,有兩隻餃子送添,日式餃子不單皮夠薄,餡料仲好飽滿,味道啱啱好,估唔到免費嘅都咁出色!呢碟海軍風黑豚咖喱飯,薯仔洋蔥紅蘿蔔,配上小麥粉製成嘅海軍咖喱,舖在日本米煮成的珍珠飯上,簡直係完美嘅配搭!
今晚OT,遲咗收工,一於唔煮,去食侍元

做得專注,餐牌唔使轉

口淡淡,挑戰別府風血池地獄拉麵,另配招牌出色炸雞

炸雞依舊保持水準,雞皮脆到似薯片,雞肉肉汁充盈,極正!

見到未食都知好好味😋

2022-06-06
$74 (Dinner)
  • 炸雞
  • 別府風血池地獄豚骨拉麵
2022-06-07 57 views
雖然疫情放寬,但係仲未去得旅行,非常掛念日本嘅香港人梗係唔少得要食拉麵啦,今次去咗荃灣海之戀呢一間餐廳,聽講係正宗日本拉麵,所以就同朋友一齊去懷念家鄉的味道今次去呢間餐廳點咗一碗拉麵,同埋一碗飯。呢度嘅拉麵有幾款湯底,鍾意食辣嘅朋友一定係赤武士。雖然佢叫赤武士,但係其實有冇想像中咁辣,湯底非常濃郁,而且冇味精。分量十足,拉麵軟硬度適中,而湯低都好濃味,真係好似係日本食咁呀豚肉大大塊,而且仲好淋添,非常入味!至於流心蛋就真係煮得好好👍🏼真係好正,流心之餘仲可以吸收到湯底精華!另外就試咗呢款忌廉飯配流心蛋,曾經係日本嘅小店試過一次,係真心覺得好食嘅,所以今次難得見到就試吓!每粒飯都可以沾到汁,中意食薯仔嘅朋友就更加唔好錯過啦套餐可配搭小食,炸雞係日本居酒屋必食小食,一邊傾計一邊食吓炸物,人生樂事

豚肉大大塊,而且仲好淋添,非常入味!

每粒飯都可以沾到汁,中意食薯仔嘅朋友就更加唔好錯過啦