2024-11-24 107 views
餐廳位於朗豪坊頂樓,有超靚嘅打卡位,位置開陽,雖然細細間,但都坐得幾舒服😌Menu飲品/食物種類都幾多,仲見到平日下晝有lunch set,$88 就有齊主食,小食同飲品,而每位最低消費都只係$30😍小粉絲嚟到都唔怕會太高消費!講返食物質素,覺得都比想像中好~有飯,有烏冬,滷水小食,炸物,甜品,仲有各式各樣嘅飲品🤩醉封門柳都有驚喜,炸花枝丸同芋泥地瓜球都幾好食~小芋圓大芋頭鮮奶 超足料,一拎上手已經feel到個重量🤣啖啖都係芋圓同芋頭!粒粒白桃烏龍加奶蓋真係有果肉😍奶蓋咸咸哋,加埋烏龍茶一齊飲係絕配!

2024-11-23 65 views
今日特登過黎打卡😍成日都睇小薯茄嘅雪櫃冷笑話☺️☺️黎到見到佢lunch set都係$88😍好抵食👍🏻蕃茄牛腱烏冬蕃茄勁濃😍同烏冬好夾🤣牛腱好淋👍🏻上面重有紫菜💕好正醉雞卷烏冬可以自己決定酒味濃度👍🏻🫶🏻好貼心雞卷好滑好入味💕推介滷水小食(鴨舌、豬手)起推介必食!!!!係滷得勁入味勁淋😍醉小食(雞心)處理得好乾淨👍🏻酒味好香夜市小食(鹽酥雞、炸花枝丸、芋泥地瓜球)3個都好正😍 芋泥地瓜球勁足料💕台式手搖鳳梨蕃茄特飲好特別蕃茄味唔會太濃,但好香🤣加埋鳳梨,比想像中重夾👍🏻粒粒白桃烏龍白桃味好香💕加埋烏龍解濟啱啱好台式甜品招牌黑糖💕入面有芋圓、珍珠、仙草、寒天等等😍Total: 400推介指數:8/10———————————————倆仨杯x小薯茄主題店 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖-----------------------

蕃茄牛腱烏冬
蕃茄勁濃😍同烏冬好夾🤣牛腱好淋👍🏻上面重有紫菜💕好正

醉雞卷烏冬
可以自己決定酒味濃度👍🏻🫶🏻好貼心
雞卷好滑好入味💕推介

滷水小食(鴨舌、豬手)
起推介必食!!!!係滷得勁入味勁淋😍

醉小食(雞心)
處理得好乾淨👍🏻酒味好香

夜市小食(鹽酥雞、炸花枝丸、芋泥地瓜球)
3個都好正😍 芋泥地瓜球勁足料💕

台式手搖
鳳梨蕃茄特飲
好特別蕃茄味唔會太濃,但好香🤣加埋鳳梨,比想像中重夾👍🏻
粒粒白桃烏龍
白桃味好香💕加埋烏龍解濟啱啱好

台式甜品
招牌黑糖💕入面有芋圓、珍珠、仙草、寒天等等😍

Total: 400
推介指數:8/10
———————————————
倆仨杯x小薯茄主題店 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖
-----------------------
倆仨杯開到來旺角啦,是跟小薯茄聯乘的新店,就在朗豪坊12樓!白天和晚天別有一番風味,在燈光折射下的小薯茄打卡位感覺也不同欵。木系裝修燈光柔和,整家店也有小薯茄,可以打卡一波📸。食物選擇算是多的,價格不貴口味大眾化。-飲品由茶飲到奶類飲品也有多款選擇,大人小朋友也喜歡的口味🤭。點了粒粒白桃烏龍($32)和黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶($38),白桃烏龍茶味甘香濃厚,酸酸甜甜的味道感覺開胃。黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶較有層次感,奶蓋微咸質感綿密,喝得到咸咸甜甜的味道,奶味香甜黑糖珍珠口感煙韌軟糯。-滷水 HKD$25/起台式小吃不少得滷水美食欵,當更有幾款想吃的已賣天有點可惜🥲。點了鴨舌、雞翼及金錢肚,食物顏色挺深色的,味道微咸醬汁香濃。鴨舌口感爽脆,雞翼肉質嫰滑,金錢肚爽口有嚼感。-小吃台灣的餅也喜歡吃,看到有也點桃試試看唄,點了忠孝紅豆餅($25) 和忠孝蘿蔔餅($25)。熱辣辣吃口感酥脆,紅豆味道香甜帶點咸香味,蘿蔔餅口感較豐富,吃到香甜的蘿蔔粒 帶微微的水份所以不會太乾。-主食蕃茄牛腱烏冬 HKD$60這個賣相吸引的,熱辣辣的味道挺香,聞到香濃的蕃茄味。面層放了很多紫菜,口感香脆要快點吃。牛腱爽口肉

飲品

滷水 HKD$25/起

小吃

主食
蕃茄牛腱烏冬 HKD$60
這個賣相吸引的,熱辣辣的味道挺香,聞到香濃的蕃茄味。面層放了很多紫菜,口感香脆要快點吃。牛腱爽口肉質軟腍,烏冬質感滑溜溜的。湯底味道香濃,裡有蕃茄粒挺有嚼感。

甜品
台式甜品當然要吃芋圓甜品,煙韌軟糯的質感愛了🤤。點了招牌黑糖 ($48)和抹茶金時 ($48),每一款甜品也有多款配料,所以顏色賣相挺吸引的。靜靜喜歡吃黑糖口味,用的是黑糖冰味道天然,跟配料一起吃味道挺配合,而且不會太甜所以挺喜歡。
2024-11-20
Type of Meal
Dinner
2024-11-23 60 views
朗豪坊電梯直達,一上到去見到會唔會太可愛🥔🍅😍,專登嚟支持王子🤣🫶🏻,台式茶飲小食店倆仨杯聯乘小薯茄開咗啦,有靚靚打卡位📸,落完單記得望埋左手邊,有滿滿心思🤣!堂食仲可以一路睇住小薯茄啲片一路食嘢呀由小食到甜品都有,價錢都非常親民有選擇困難症可以揀Set lunch,88蚊有小食,主食連飲品,一次過試晒精選食物,性價比高⭐️主食叫左番茄牛腱烏冬同滷水牛三寶飯,番茄湯都夠濃郁,滷水用咗特製台南冰糖滷汁,食落帶甜味,唔會死咸,滷得入味👍🏻,牛肉整得幾腍滑茶飲固定甜度,甜度啱啱好行完街飲幾解渴,推介宇治抹茶紅豆串串沙冰,啖啖抹茶味仲會飲到紅豆粒,好清爽芒果奶蓋草莓沙冰係酸酸甜甜大人小朋友都鐘意嘅水果味道小食有分滷水、醉同炸醉雞心:帶微微酒香,雞心有口感滷鵝腸、滷豆腐:滷水如上一樣滷得入味,鵝腸爽彈,豆腐索晒汁,夜市雞捲:外層好脆,裡面啖啖肉芋泥地瓜球:炸得剛好嘅外皮包住微甜嘅芋泥,足料甜品叫咗招牌黑糖,有芋圓仙草珍珠鬼配料,上面有芝士奶蓋,食到Q彈配料之餘多一層口味空間感大,適合坐低放鬆一下,放鬆是一種選擇,相信黎到嘅人都會感受得到佢哋想攜帶出嘅訊息

由小食到甜品都有,價錢都非常親民

宇治抹茶紅豆串串沙冰 &芒果奶蓋草莓沙冰

茶飲固定甜度,甜度啱啱好行完街飲幾解渴,
推介宇治抹茶紅豆串串沙冰,啖啖抹茶味仲會飲到紅豆粒,好清爽

芒果奶蓋草莓沙冰係酸酸甜甜大人小朋友都鐘意嘅水果味道
滷鵝腸、滷豆腐

小食有分滷水、醉同炸
醉雞心:帶微微酒香,雞心有口感
夜市雞捲:外層好脆,裡面啖啖肉
芋泥地瓜球:炸得剛好嘅外皮包住微甜嘅芋泥,足料

招牌黑糖

2024-11-20
2024-11-21 88 views
好耐冇去過旺角,帶住豬仔覺得零舍多人特別迫🫠 行到好攰去到朗豪坊12樓,高樓底感覺好舒服😌 當日唔算好肚餓叫咗幾個台式小食啱晒🙌🏻🍅蕃茄牛腱烏冬,湯底好重蕃茄味!烏冬彈牙、牛腱入味😋九層塔抓餅、炸花枝丸、炸單骨雞翼及台灣腸🧡全部都好惹味😍 手搖飲品超受歡迎👍🏻人流源源不絕🙌🏻仲附送招牌長帶😆🍓芒果奶蓋士多啤梨沙冰🍧勁好飲🤤仲要唔止一層口感🍑粒粒白桃烏龍🥤含超多果肉😆小薯茄粉絲唔好忘記同吉祥物打卡喔😝📍倆仨杯x小薯茄主題店 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖

🍅蕃茄牛腱烏冬,湯底好重蕃茄味!烏冬彈牙、牛腱入味😋
九層塔抓餅、炸花枝丸、炸單骨雞翼及台灣腸🧡全部都好惹味😍

手搖飲品超受歡迎👍🏻人流源源不絕🙌🏻仲附送招牌長帶😆
🍓芒果奶蓋士多啤梨沙冰🍧勁好飲🤤仲要唔止一層口感
🍑粒粒白桃烏龍🥤含超多果肉😆

小薯茄粉絲唔好忘記同吉祥物打卡喔😝

📍倆仨杯x小薯茄主題店 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓01號舖
2024-11-17 145 views
小薯茄🥔🍅片平時就睇得多但係去到有得打卡又有嘢食嘅呢期旺角就有新選擇✨唔單止有充滿特色既手搖飲品🧋仲有好多唔同嘅台式小食😚蕃茄牛腱泡飯新鮮蕃茄🍅、嫩煮牛腱🥩和香氣四溢的泡飯,帶來一種濃厚的美味✨蕃茄的酸甜與牛腱的鮮嫩相得益彰,每一口都充滿了豐富的風味🤍醉雞捲烏冬🍗醉雞的醇香與烏冬的彈牙完美融合,每一口都是令人難以忘懷的滋味💕芒果奶蓋草莓沙冰🥭芒果的香甜、奶蓋的濃厚和草莓的清爽完美融合🥛充滿水果的清新風味🍓小芋圓大芋頭鮮奶🥛濃濃的台灣風味😚小芋圓Q彈可口、大芋頭香甜濃烈,搭配鮮奶的滑順,帶來一種獨特的甜品✨
小薯茄🥔🍅片平時就睇得多
但係去到有得打卡又有嘢食嘅
呢期旺角就有新選擇✨

唔單止有充滿特色既手搖飲品🧋
仲有好多唔同嘅台式小食😚

蕃茄牛腱泡飯
蕃茄的酸甜與牛腱的鮮嫩相得益彰,每一口都充滿了豐富的風味🤍

醉雞捲烏冬🍗

芒果奶蓋草莓沙冰🥭
芒果的香甜、奶蓋的濃厚和草莓的清爽完美融合🥛
充滿水果的清新風味🍓

小芋圓大芋頭鮮奶🥛
濃濃的台灣風味😚
2024-11-16 71 views
叫咗杯熱鐵觀音鮮奶茶,相隔三個no.情況下,等咗最少10分鐘,去第二間應該唔駛咁耐,此其一!二,茶味不濃厚,叫半糖,甜度遮蓋茶味,如果跟足食店意見要7分甜,跟本同開杯糖水冇分別!希望改善,否則bye bye!

希望改善,否則bye bye!
2024-11-16
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
2024-11-06 253 views
小食黎時無汁感覺可以比d汁浸住份量比預計多都幾入味 雞翼同豬手都好淋岩我尼d無牙婆食😹堂食既話紙兜裝就好似好hea今次外賣試下先下次再食烏冬同野飲整體都唔貴 可以叫多幾樣
醉雞翼醉豬手鹵豬耳

堂食既話紙兜裝就好似好hea
今次外賣試下先下次再食烏冬同野飲
整體都唔貴 可以叫多幾樣
2024-11-05 306 views
來倆仨人食晚餐,比小薯茄個名呃了入來。叫了一杯奶蓋烏龍同蕃茄牛腩烏冬牛腩烏冬$60,份量極少,比不上價錢奶蓋烏龍$30,算大杯,飲嘢可以飲到你飽飲品尚可,正餐不了!不會再來!
來倆仨人食晚餐,比小薯茄個名呃了入來。
叫了一杯奶蓋烏龍同蕃茄牛腩烏冬
牛腩烏冬$60,份量極少,比不上價錢

奶蓋烏龍$30,算大杯,飲嘢可以飲到你飽
飲品尚可,正餐不了!
不會再來!
2024-10-24 614 views
上星期去左幫襯🥲今次係我第一次幫襯倆三杯,亦係最後一次幫襯😢當日2點幾約左朋友食野,我到左先,就去點左自己份餐先。女店員冇問我幾位就直接安排我坐1號枱 我就問 er 1號枱即係?佢指去門口第一張枱,我話我地有3個人wor佢就安排我去坐另一張枱,就同我講 你3個人依家最少每人要叫一樣野,同埋入座起計一個鐘用餐。我話下 佢地都未到,我唔知佢地食咩。然後佢就冇應我。現場有兩至三枱客,佢安排左二人枱比我,但有3個座位的。我就即刻whatsapp朋友叫佢地揀完 我去落單。到我個餐整好後,我去拎返埋座位,覺得如果3個餐到晒就會有啲迫。所以我行出去幫朋友點餐時,就問個男店員可否調去大少少既枱。男店員:如果大少少既枱,一陣有6-7人入黎食就需要轉返原本張枱,我:冇問題啊😊唔該晒男店員好好,想幫我拎我個餐去大枱,我就話唔洗嗱唔該你😊到朋友兩個餐整好,我拎埋返座位之後,影緊相打咭。有個啡金頭髮紮髻既女店員走埋黎,叫我轉返去坐本身張二人枱😅我:下?你同事啱啱話坐呢度冇問題架喎😅女店員:我知啊,啱啱男同事同佢講左我想轉枱,但係唔得囉!我地呢度無得轉枱架!見佢咁既態度後,其實有啲唔開心,但又比晒錢,無奈地就話O
上星期去左幫襯🥲
今次係我第一次幫襯倆三杯,亦係最後一次幫襯😢
當日2點幾約左朋友食野,我到左先,就去點左自己份餐先。
女店員冇問我幾位就直接安排我坐1號枱
我就問 er 1號枱即係?
佢指去門口第一張枱,
我話我地有3個人wor
佢就安排我去坐另一張枱,
我話下 佢地都未到,我唔知佢地食咩。
然後佢就冇應我。
現場有兩至三枱客,
佢安排左二人枱比我,但有3個座位的。
我就即刻whatsapp朋友叫佢地揀完 我去落單。
所以我行出去幫朋友點餐時,就問個男店員可否調去大少少既枱。
我:冇問題啊😊唔該晒
男店員好好,想幫我拎我個餐去大枱,我就話唔洗嗱唔該你😊
叫我轉返去坐本身張二人枱😅
我:下?你同事啱啱話坐呢度冇問題架喎😅
見佢咁既態度後,其實有啲唔開心,但又比晒錢,無奈地就話OK。
咁就自己拎返自己個餐,佢幫我拎朋友兩個餐去返張二人枱。
到我坐左一陣,有個黑髮女店員同我隔離枱既食客講左幾句野(一男一女,講普通話既,似係遊客),我聽到一男一女講 不好意思。不好意思。
原來女店員叫佢地坐去再隔離一張枱,
然後將佢地本身張枱,拍黎比我用餐😅
我就同呢位女店員講
係啊 其實我覺得真係有啲迫,唔該你啊!
佢話因為同事搞錯左。

我一直都同朋友whatsapp交代成件事,我地3個人食左$300左右,食完我地亦將3個餐放返出去。
野食同飲品質素不過不失。
不過整個用餐體驗令我唔會再幫襯倆三杯😓仲差過茶餐廳🥲
我好似被玩咁 將個餐拎黎拎去😅⋯⋯
2024-10-15 781 views
食物質素令人失望- lunch 時段醉雞捲烏冬:雞捲有雪味,聞落有酒味 但食落完全冇湯底極咸🤢🤢🤢蕃茄牛腱烏冬:牛腱硬如樹皮,湯底偏酸🤮🤮🤮呢兩碗菜式,每碗成為$60,過程個餐要自己拎 食完要還返個托盤 好似food court咁 成件事完全唔值 呢間餐廳裝修尚可,但完全比佢外型呃咗食物質素與價錢不符合如果唔係小薯茄個名同埋新開都唔會去試點知一試,就知道唔會再有第二次 再加上唔會推薦俾人😤😤😤😤😤
食物質素令人失望- lunch 時段

醉雞捲烏冬:
雞捲有雪味,聞落有酒味 但食落完全冇
湯底極咸🤢🤢🤢

蕃茄牛腱烏冬:
牛腱硬如樹皮,湯底偏酸🤮🤮🤮

呢兩碗菜式,每碗成為$60,

呢間餐廳裝修尚可,但完全比佢外型呃咗
食物質素與價錢不符合
如果唔係小薯茄個名同埋新開都唔會去試
點知一試,就知道唔會再有第二次
再加上唔會推薦俾人😤😤😤😤😤

2024-10-15
$60 (Lunch)
2024-09-30 826 views
咁岩weekend經過朗豪坊,先發現小薯茄同倆仨杯聯乘喺到開左店!當日人流唔算超多,好快有內用嘅位,但飲品就要等20分鐘左右。店入面會一直播下小薯茄嘅片,亦都有啲週邊擺設 鳳梨蕃茄特飲 本身睇combination覺得幾特別🤣但相比起蕃茄,菠蘿味較重整體都幾清新,食落有少少蕃茄肉,而且唔會好甜! 粒粒白桃烏龍幾令人驚喜嘅一杯,有好濃嘅茶香味,但唔會苦澀而且加入粒粒白桃有咬感之餘亦令嘢飲增加一絲甜味幾解渴另外補充一句除咗飲品,佢都有嘢食嗌架!

鳳梨蕃茄特飲
本身睇combination覺得幾特別🤣
但相比起蕃茄,菠蘿味較重
整體都幾清新,食落有少少蕃茄肉,而且唔會好甜!

粒粒白桃烏龍
幾令人驚喜嘅一杯,有好濃嘅茶香味,
但唔會苦澀
而且加入粒粒白桃
有咬感之餘亦令嘢飲增加一絲甜味
幾解渴

另外補充一句
除咗飲品,佢都有嘢食嗌架!
2024-09-29