2014-10-11 1943 views
提到甜總是份外雀躍, 早已踏上成魔之路了, 同時間也很喜歡吃辣, 辣癮相當之大, 大熱天時無懼身水身汗,衝進去換來火辣的感覺,味蕾大大受到刺激,爽呢!不論是甜或是辣, 都容易跟心情扯上關係, 不否認吃辣可以出火,將悶氣冤屈氣吐出,宣洩一番, 但這天可是高高興興,正能量陪伴左右。人少少不常到大型的川菜館,反愛投奔一些風味小店,主攻辣麵和小吃吧! 跟傷心酸辣粉蠻有緣份, 坐定定嚐過不知多少遍了, 隨著極速的擴展速度,分店開至成巷成市,單靠噱頭很難站得住腳, 背後的誠意和質量才是重點。自問說不上吃辣的專家, 口味都很隨心, 愈正宗的愈感到好奇, 不想因太遷就港人而失去了個性和獨特。 據稱食材乃從當地入口, 將最地道的風味帶進來, 包括作為靈魂的花椒粉、香醋、麻油、辣椒等, 是信心的保証, 是打動人心的理由。週六午後早跟嗜辣的為食隊友約好,先辣而後甜,聽見傷心酸辣粉的名字時, 暗裡是高興的, 但同時感到好奇, 不敢相信閒時愛周圍發掘美食的她,原來從未接觸這店呢! 那這趟至激之旅就由充當小領隊啦!近年來已甚少前往旺角,人迫車又多,沒特別目標都盡量守其他區。沿登打士街直走,期間視覺味覺差點兒被各式

近年來已甚少前往旺角,人迫車又多,沒特別目標都盡量守其他區。沿登打士街直走,期間視覺味覺差點兒被各式街頭小食攻陷了,摸上一樓,一開電梯門已見密麻麻的檯椅, 向前方左右伸展,編排蠻有條理,是意想得到的迫, 沒多走動空間, 推想坐滿的話也會頗壯觀。
環境不比茶記差別很遠, 光猛企理, 還有流行歌(舊歌)陪辣,不會怕悶, 只是想暢談是有難度, 間中聲浪會大得將對話掩蓋。
粉麵、涼菜、小菜統統找得到, 選擇多樣化
,盡收在檯面的墊紙內,更貼心附有小圖供參照,大可按圖去選出心水。
散點自由度高,但其實幾款套餐組合也十分吸引,精選招牌的粉麵如酸辣粉、川北涼粉、泡椒米線等, 另配上經典的川味之作, 口水雞、蒜泥白肉、夫妻肺片, 全都是我的大愛
, 連一杯飲品, 索價也只$48-50, 相當平易近人。

在公司臨出門時,快手吞下一小包餅,頂頂肚,但坐地鐵時已感覺到肚子快要投訴,幸這類店子出菜夠快,好的是不會餓壞,但一下子上檯會應接不來,打亂了節奏, 不知該試什麼好啊!
一向超喜歡紫色的食品, 特別是甜薯, 不論單吃, 零食或是冰品, 皆可博得我的歡心。

有機紫薯酸辣粉
酸辣有機紫薯粉($36)看似平平無奇,對中辣辣度極為期待,別看輕橙紅色的湯底
, 威力可不遜於地獄血池。端來時香氣飄飄, 稍將鼻子移近, 已被錯綜複雜的香料味弄得攻鼻,其實很享受就是。

面頭灑上原粒炸花生、榨菜、肉碎, 紅紅綠綠, 十分誘人
, 真的忍不住啦! 先呷一口湯 ,香醇而不單薄,真材實料,用上大量肉骨和當地調味醬料,經長時間的熬煮,先酸而後辣,富層次感,非一段味精湯可以媲美。 再多吃數口,花椒味十分出眾, 漸漸感覺到輕微的麻痺和發燙, 呼喚欲沉睡的神經。
有酸的襯托下更為美妙,醋香來得溫和,不搶喉,油量不多。 紫薯粉帶點亮澤,艷麗極了。 夾起時已感覺到那股韌性,比吃慣的薯粉欠點圓潤,爽滑煙韌
,得用點力才可咬斷,浸至湯中一會亦沒變糊口的跡象,索湯能力佳,將辣湯鎖在表面。 本身沒特別味道,高纖健康, 多付$9也是值得的。

吃川菜, 口水雞絕對是必點的項目之一,白滑的雞件被埋在火紅的辣汁裡頭,面頭加有大量乾辣椒碎、花生、芫茜和芝麻, 泛著紅油, 不引人口水流才怪
口水雞
隨個人喜好選取上例($50)和下例($68), 另有半隻和一隻, 二人例牌份量也足夠, 啖啖肉的髀位較可取。

單點份量比套餐多近一半,各部位容易記認,砌得完整。 雞件切成大塊, 肉厚挺實, 肉味不淡, 擁自然的彈性,雞皮下沒厚厚的脂肪,選了至愛的骹位,爽嫩細滑
,辣味早已滲入其中, 刺激味覺神經, 舌頭輕微發麻。
但再吃其他幾件,肉質說不上幼滑,反是韌韌的,硬黏著骨頭,難以咬開。 底下藏著一些青瓜絲, 爽脆幼細, 正好將酸辣的濃汁吸收, 太完美了!

既是衝著酸辣粉而來,每人一碗就夠滿足。初時搞不明白金牌酸辣粉和傷心酸辣粉的分別何在 ,以為是指味道方面, 後來請教店員, 得知原來是粉的軟硬度?有點匪夷所思啊!
傷心酸辣粉
跟剛才的相較, 傷心酸辣粉($27)整個調配沒多大變動, 湯沒做得隨便,材料比例得宜,沒稀淡如水般惱人,舌頭發麻, 每口都是濃和鮮, 愈吃愈香, 襯托出薯粉之美, 質感爽彈
, 相比剛才那碗, 這個酸度較為濃烈, 粉的質感亦較紫薯粉軟身, 熱烘烘的吃得暢快。
尖椒皮蛋
隊皮說我可隨便挑一款小吃, 但相處既久, 她的口味我是清楚的。
尖椒皮蛋($32)選用非一般的皮蛋, 非見慣黑色那品種。
鴨蛋蛋白帶淡橙色又有幾分透明, 晶瑩亮麗
, 每塊都是超級溏心,兩層的蛋黃呈半流質, 甘香味美, 混雜辣椒乾和青椒粒, 爽脆多重, 不單是形似, 還真有神髓, 酸和辣協調, 富覇氣但辣得不霸道, 教我不停地挑來吃, 不好意思啊!
早陣子跟辣甚有緣份, 久不久便會思辣, 有時侯興起, 硬要拉了不嗜辣的媽媽相伴, 可惡了吧? 晚餐沒什麼大計, 想起不遠處的它, 起動就是了。 也許已九時多, 人丁單薄, 喜歡坐在哪都可以, 這回簡單直接, 主攻套餐好了。

媽媽屬意滷水拼盤套餐($48), 小碟樣子骨子, 集合五樣好東西, 份量不會太小家, 要是有至愛的腎和豬腸, 那多好呢!
滷水拼盤
滷水汁濃度低, 不香也不醇, 沒應有的草果和八角香氣, 甜味過重
, 乏味單調, 紅腸片軟腍仍保持幾分爽口, 未算粉腍得可怕。

金錢肚組織鬆軟, 爽嫩不鞋口, 要是滷水味足一點就更理想, 愈嚼愈香。 滷水鴨成薄片, 結實偏瘦, 不會過韌, 論味道當然不能跟潮州店的媲美。 雞翼尖雖小隻, 但還有幾分肉地, 皮爽肉滑, 膠質豐富, 連裡頭也入味。

雞蛋只半隻, 似是裝飾用途多點呢! 染成均勻的淡啡色, 蛋黃處於全熟, 實的的, 幸還算鬆化,甘香不乾,吸收了汁料之香, 挺可口。
修心酸辣粉
媽媽不太吃得辣, 豬骨湯粉本是個好選擇
, 但多得我在身旁半威迫利誘, 說有些微辣味點綴下會更可取, 她只好聽話啦! 哈哈!

BB辣之下,成品色澤偏淺, 沒中辣般稠厚, 亦較為暗淡。 辣味果真微乎其微,屬小兒科,豬骨湯將鮮甜帶出, 肉香滿瀉, 薯粉則安守本份, 胖胖的夠柔滑,煙韌富咬口, 不會愈吃愈口喝,很輕鬆已幹掉一碗。

是晚一於大解放, 無辣不歡, 夫妻肺片套餐($50)是我的心水, 這味在別家店也常點。
夫妻肺片
碟邊抹得乾乾淨淨, 主角就在正中央, 埋在重重的辣椒油堆內, 刺激醒神。 金錢肚又出沒了, 同是柔軟不過韌, 表面的格紋將精華吸取, 辣椒碎在口中爆發, 口麻痺痛, 胃部也暖暖的, 來得快又走得慢, 維持不知多久。
牛展反而不甚出色, 死實乾硬, 仿似加瘦或是未煮開的牛腩, 有欠鬆化, 沒多意欲要完成, 反而愛吃墊底的青瓜, 清爽怡人, 取個平衡點。
川北涼粉
跟餐的主食可選白飯, 但心早已看中了川北涼粉。 一大碗很足秤, 白滑的粉條充斥其中, 形態可愛,又長又窄, 略透明似的, 乍看滿有粉皮的影子。

本來是涼的, 但淋上微暖的汁醬後又有回溫度, 拍好原樣後再徹底拌勻, 以扁豆粉所製, 粉仔沒半點硬, 澱粉負擔不重, 雪的一聲滑至喉中,花椒香濃重
,可是調味略為重手。
乾拌方式更趨火燙,多吃已有點燒喉嚨,辣椒籽沒地方走,被迫留在涼粉表面,刺激得眼水鼻水齊流,反應真切,一時間控制不來, 連媽媽也忍不住揶揄我平常很少會這樣傷心感觸
, 傷心欲哭的感覺不常有的。
凍檸茶解解辣
不得不依靠少甜的凍檸茶回復一下,檸檬酸香清新自然,冰感正好急降溫,讓雙唇舒緩過來。

甜品的迷戀早已到達入魔的地步, 從有得吃便吃進化至提出林林總總的要求講究, 但對吃辣卻未有太大的學問, 隨心隨意, 想吃時便吃, 只可惜住家就近都尋不到正宗之味, 興起時想吃都要看看時機。

2014-09-09
$60 (Dinner)
傷心酸辣粉
有機紫薯酸辣粉
川北涼粉
2014-09-30 543 views
又泥食我最愛嘅酸辣粉!由中學食到而家,我都唔明點解可以食極都唔厭啊哈哈!真心又平又好食又飽!雖然我唔係話好食得辣個啲人,但係都忍唔住一食再食。食酸辣粉嘅環境你就咪旨意幾高級架啦,我覺得乾乾淨淨就已經好足夠。同埋老闆好有人情味,一去到佢已經記得我要嘅咩辣,又記得要走d咩!留德住老顧客嘅咪係呢啲囉!仲有佢間鋪頭既其他嘢其實都好好食架!尤其只是涼拌面夏天最愛啊!希望你加可以一直咁營業落去到都好大個都有得食啦!我男朋友都話呢間嘢真心唔錯架!
2014-09-12
$50 (Lunch)
2014-08-31 991 views
一點幾喺旺角,本來想喺朗豪坊食,但人多到行都行唔到入去,黎左隔離嘅傷心酸辣粉。一場之隔呢度靜好多,有枱之餘仲係卡坐。呢間分店嘅二人餐做緊特價108蚊,平過食一人餐,就揀呢個啦,反正上次食過一人餐覺得無咁抵。要左唔辣嘅酸辣粉,自知唔食得辣,無謂挑戰,清湯都幾好味架。友人嘅bb辣酸辣粉,佢話可以再辣多少少,下次試小辣喎。兩碗粉都幾大碗,都多配料,ok。拍青瓜,酸酸辣辣好開胃,蒜香,唔錯。口水雞,呢樣好淡,啲雞完全無味,浸住啲辣油都係無味。夫妻肺片,份量好少,味道幾好略微切得太幼無乜口感。凍檸茶,正常味。熱利賓納,好濃好甜,幾好飲。唔知係特價定乜,呢間分店嘅二人餐份量較少,換哂細碟上菜。

要左唔辣嘅酸辣粉,自知唔食得辣,無謂挑戰,清湯都幾好味架。
拍青瓜,酸酸辣辣好開胃,蒜香,唔錯。
口水雞,呢樣好淡,啲雞完全無味,浸住啲辣油都係無味。
夫妻肺片,份量好少,味道幾好略微切得太幼無乜口感。
凍檸茶,正常味。
熱利賓納,好濃好甜,幾好飲。

唔知係特價定乜,呢間分店嘅二人餐份量較少,換哂細碟上菜。
2014-07-12
$56 (Lunch)
2014-07-22 849 views
平時都係叫酸辣粉多 今日同2個朋友叫左麻辣雞煲 3人份量岩岩好另外單點左牛肚 水魷 ...個湯夠濃加左好多次水都夠味D雞夠入味 夠辣 比起好多專食雞煲既店舗都好味 值我一試

另外單點左牛肚 水魷 ...

個湯夠濃加左好多次水都夠味
D雞夠入味 夠辣

比起好多專食雞煲既店舗都好味 值我一試
2014-07-19
2014-06-10 1034 views
約朋友去郎豪坊睇戲有時間自己走左去食碗野先在附近朗睛坊看見廣告就上左去口水雞原來好細碟酸酸辣辣,不過雞吾算滑酸辣粉叫少辣都可以成份野份量好少囉連埋杯凍飲五十一早知走去麥當勞
約朋友去郎豪坊睇戲有時間
自己走左去食碗野先
在附近朗睛坊看見廣告就上左去
口水雞原來好細碟
酸酸辣辣,不過雞吾算滑
酸辣粉叫少辣都可以
成份野份量好少囉
連埋杯凍飲五十一
早知走去麥當勞
2014-05-13 1240 views
之前天氣又熱熱地,就去左食酸辣粉!!我知到呢道真係"酸到流水口,辣到流眼淚" 不過我就淨係食到BB 辣就ok la !!!我叫左個好正又好抵食既鹵水拼盤BB酸辣粉。鹵水拼盤有:鹵水蛋,鹵水鵝片,鹵水紅腸,鹵金錢肚呢幾樣野整得唔錯,鹵水好好,好入味,一啖咬落片鵝片到,慢慢咁 'Do' 返d汁出黎,啖啖都好有味!!!正!!!唯獨是金錢肚就無乜味個酸辣粉都好正,唔係話只係酸, 刺激? no la ! 酸得黎好有肉汁味,加埋d 配料 岩岩好,中和到呢餐既肥肥感。最後加埋杯奶茶都都係35蚊, 好抵喎!!!!
之前天氣又熱熱地,就去左食酸辣粉
!!

我叫左個好正又好抵食既鹵水拼盤BB酸辣粉。
鹵水拼盤有:鹵水蛋,鹵水鵝片,鹵水紅腸,鹵金錢肚
唯獨是金錢肚就無乜味

最後加埋杯奶茶都都係35蚊, 好抵喎!!!!

2014-04-28
$35 (Tea)
2014-04-20 1313 views
3個人叫左個2人套餐,因爲五想食甘飽有3個小食,分別係口水雞,拍青瓜同麻辣豬肚加2個酸辣粉上次速度較慢,叫佢地攞個細碗叫左3個人先有人攞黎都係個句,五夠辣,得個樣整體黎講認真痲痲地

3個人叫左個2人套餐,因爲五想食甘飽

有3個小食,分別係口水雞,拍青瓜同麻辣豬肚加2個酸辣粉
上次速度較慢,叫佢地攞個細碗叫左3個人先有人攞黎
口水雞
都係個句,五夠辣,得個樣
麻辣豬肚
整體黎講認真痲痲地
Other Info. : 其實我地食嘅係朗豪坊附近個間,但openrice 冇個間分店,所以寫呢間,聼友人講登打士街呢間D酸辣粉大碗D同好味D,下次再試呢間
2014-04-10
麻辣豬肚
2014-04-17 1012 views
平時依到都爆哂人嫁,不過時間都算尚早,所以唔洗我地點等位。今次就叫左一個口水雞套餐同埋蒜泥白肉套餐加一個酸辣粉,兩個人食好彩多左少少。叫既時候,佢咁岩問我地要咩辣度。因為朋友唔係太食得辣,佢就知道依到有一個叫BB辣既東西,所以佢就叫左依個,而我都配合佢喇。過左一陣酸辣粉好快就已經黎到,我幾鍾意佢個麵,因為佢幾煙韌。同埋熱辣辣,都幾野味,平時唔太食酸野,不過依個都唔錯。之後就到口水雞,之前都係食熱既,今次係凍,感覺都唔錯,其實我都唔知凍定熱先係正常。賣相都真係吸引,因為個層油就覺得佢幾好味,原來都唔錯,夠香,雪左個肉都幾好咬,唔會太差。最後就係蒜泥白肉,有一層好厚既醬係白肉既面。醬比較濃,所以滲唔到去D肉到,不過佢D蒜味好濃,幾好味,整體都唔錯,不過平時都算多人食,所以早D黎會方便D。
平時依到都爆哂人嫁,不過時間都算尚早,所以唔洗我地點等位。
2014-04-11 1019 views
點餐:口水雞套餐 (包一杯飲品 + 口水雞 + 酸辣粉) x2我們都算是傷心酸辣粉的常客了 基本上質素通常是有保證的 這次老貓燒鬚了店門口是一大個粒圾房...環境真的有點差...所以我急急腳沖了入去 來不及拍照口水雞本來沒什麼特別 奇就奇在 上面一碟是正正常常的一碟雞 下面那碟真是....最多肉的就算那雞翼尖了 所以發生了一段不愉快的小插曲我馬上找個店員在理論我: 這兩碟雞好像差太遠店員: 雞係有唔同部位架啦 師傅斬到咁就咁我心諗: 又唔見佢有唔同價錢..............................算....好好地一個下午茶 別影響心情 反正酸辣粉單吃也可酸辣粉走青我一吃.....雖然我點的是BB辣...但沒點BB酸呀 怎麼連一點點酸味都沒了 唉.....一肚氣.....算了 難得放假 快快手食完期待晚餐好了
點餐:

我心諗: 又唔見佢有唔同價錢
酸辣粉走青

2014-04-11
2014-04-09 801 views
去到旺角,人生路不熟,人又好多,已經好不安,是但搵間餐廳都有難度,好在見到傷心酸辣粉2個人叫左2個單人餐,加下呢樣加下O個樣,$116,算係抵食吧香酥軟骨皮比較厚,軟骨帶點O趙勁,但調味比較淡和薄弱,即使沾下泰式酸辣醬也無補於事主角酸辣粉(加底),粉條煙韌,掛汁度一般,但呢個湯汁夠哂酸同辣但又唔嗆喉好開胃,但湯既肉香不足,又有一堆花生柞菜之類增加口感,算係豐富.但我應該唔加底應該食唔飽蒜泥白肉就正呢,大量既蒜,帶點咸辣,蒜頭既重口味掛在清淡既豬肉上,亙補不足,而且豬肉又夠肥,口感實中帶滑,正呢個做法係最穩陣,依家有好多餐廳唔知幾時興起將蒜頭分開,都唔知想點

2014-02-26
$58 (Lunch)
2014-03-27 840 views
叫了個四人套餐 $132有四個小食 雞件, 海蜇, 土豆絲, 炸鹽酥雞(BB辣)雞件和海蜇都沒甚麼特別土豆絲很辣炸鹽酥雞味道很好至於傷心酸辣粉有紅薯粉, 配料是花生, 榨菜, 莞茜叫辣的就放很多辣油 超麻沒辣的就完全沒味道 建議叫BB辣為佳
叫了個四人套餐 $132
有四個小食
雞件, 海蜇, 土豆絲, 炸鹽酥雞(BB辣)
雞件和海蜇都沒甚麼特別
土豆絲很辣
炸鹽酥雞味道很好

至於傷心酸辣粉
有紅薯粉, 配料是花生, 榨菜, 莞茜
叫辣的就放很多辣油 超麻
沒辣的就完全沒味道
建議叫BB辣為佳
$33 (Lunch)
2014-01-26 1641 views
新年前夕, 女孩子當然愛四處行街入貨買新衫啦~ 行到攰, 醫下個肚先~~*還記得最初認識"傷心酸辣粉"這間小店, 是在深水埗福榮街,  店子小小, 由於店名特別, 好像很快就被很多香港人認識了!招牌菜傷心酸辣粉 很討人歡心, 結果分店分完一間接一間, 定價相對越黎越戰高. 宜家一碗要$27元呢!分店多了, 反而我就少去食左...久違的酸辣粉, 我來了麻辣我不喜歡, 就是偏愛酸中帶酸既辣 , 辣得黎刺激, 酸得黎醒胃 : )薯粉好QQ, 配料很簡單只有脆脆花生, 榨菜, 芫茜.越食壞辣, 越食越熱, 邊食邊流汗, 一口一口慢慢被我完全征服了~夫妻肺片味道跟酸辣粉味道相似, 凍食的夫妻肺片, 牛肉味比預期濃郁, 如果唔想食口水雞, 這個是不錯的選擇.SHOP NAME: 傷心酸辣粉ADDRESS: 旺角登打士街43號登打士廣場1樓
新年前夕, 女孩子當然愛四處行街入貨買新衫啦~

行到攰, 醫下個肚先~~*

招牌菜

分店多了, 反而我就少去食左...

久違的酸辣粉, 我來了

薯粉好QQ, 配料很簡單只有脆脆花生, 榨菜, 芫茜.
招牌菜''傷心酸辣粉''
''傷心酸辣粉''

SHOP NAME: 傷心酸辣粉
ADDRESS: 旺角登打士街43號登打士廣場1樓
2014-01-25
$40 (Tea)
2013-11-12 723 views
星期五旺角的夜晚,差不多十點,街上仍然繁囂人來人往,周圍的食肆很滿座,部份較為出名的,依然打蛇餅,等了一批又一批。網上盛傳一套短片"一生只想尋找一個肯挨麥記的女人",所謂挨,就是那些環境欠缺舒適寬敞,裝潢沒有冠冕堂皇,食物沒有精緻賣相的店子。在周末,這些地方都會被世人冷落了。感激,我的女人,能跟我到這裡來到方便的晚餐,在我們的周圍是簡單的佈置,一些隨處可見的餐具,和不刻意的氣氛。一樓的位置,行樓梯就可以上到,有一半入座,坐好之後毫不猶豫先叫自己最喜愛的尖椒皮蛋($32),原來可以選擇大、中、小辣,這比起先前食的地方,這種選擇確實方便我們這些要食辣但又怕辣的人,我理所當然叫小辣啦。 皮蛋上台,排得都算有層次感,中間的辣蒜可按不同人的口味而設,醋酸味的醬汁醒胃,皮蛋醃至晶瑩,夾起來蛋白和蛋黃很容易分開,可以講食醃皮蛋的特色。蒜泥白肉套餐($50),蒜泥白肉小姐先前在譚仔曾食過,叫的時候沒有想到有辣味,生蒜味尚可,但比酸辣粉辣得多,把白肉連蒜蓉捲起入口,辣味更是無法躲避,每食一塊都要飲一口茶。 盛名的傷心酸辣粉,個人認為酸辣一直都是最佳的配搭,尤其是麵食,好多時候都是無法抗拒。要了小辣,一

蒜泥白肉
酸辣粉
盛名的傷心酸辣粉,個人認為酸辣一直都是最佳的配搭,尤其是麵食,好多時候都是無法抗拒。要了小辣,一碗快上,紅紅的湯,搭上大量肉醬、蔥花及生菜,看似油油的。幸好小辣的辣度不算搶,湯底味道夠酸,紅薯粉粗身彈牙,質感滑溜有嚼頭,而且入味。
對於食有執念的人來講,這地方可能滿足不到他們。食物隨意,講求經濟不求美觀,平時為我們果腹的,大半都是這些店子。在香港,食肆選擇多,而且很多人的消費力好,不論男女要求都高了,很多美味以外的追求,其實愈平凡的店子愈有想不到的出色之處,給我們印象最深的,不是食物本身嗎?
2013-11-08
$40 (Dinner)
2013-07-31 498 views
今天最曉食到旺角。便和男友到吃未吃過的酸辣粉。由於時間尚早,故不用等位。點了一個口水雞套餐和蒜泥白肉套餐配酸辣粉。點的時候,店員問我們要什麼辣度。因我們首次吃,故問店員有那種辣度。聽到有BB辣,我們便點了這個。初嚐也要從基本開始吧。酸辣粉先到。最曉食喜歡吃它的麵,十分煙韌。熱辣辣,十分野味。口水雞是冰冷的。雞是雪冷後再弄上桌的。但碟上的一層油會不免令人有一點的罪惡感。蒜泥白肉,顏色很橙。厚厚的覆蓋著白肉。醬比較杰,不會滲到每片肉。不過也有好處的。這家的蒜味極重,最曉食吃得很小。(怕有嚴重口氣)總結,第一次的酸辣經驗不錯!
今天最曉食到旺角。
便和男友到吃未吃過的酸辣粉。

由於時間尚早,故不用等位。

點了一個口水雞套餐和蒜泥白肉套餐配酸辣粉。
點的時候,店員問我們要什麼辣度。
因我們首次吃,故問店員有那種辣度。
聽到有BB辣,我們便點了這個。
初嚐也要從基本開始吧。
酸辣粉先到。
最曉食喜歡吃它的麵,十分煙韌。
熱辣辣,十分野味。
口水雞
口水雞是冰冷的。
雞是雪冷後再弄上桌的。
但碟上的一層油會不免令人有一點的罪惡感。
蒜泥白肉
蒜泥白肉,顏色很橙。
厚厚的覆蓋著白肉。
醬比較杰,不會滲到每片肉。

總結,第一次的酸辣經驗不錯!
2013-07-31
2013-07-24 335 views
平時都好愛吃辣米線, 係未試過呢間, 所以行開去試下....叫左個口水雞米線餐, 加埋杯熱飲, $48.....比平時食開既貴D D, 不過唔同野食又無得比較既....同埋坐得舒服...米線都有幾種選, 有傷心酸辣粉, 有酸菜米線, 有泡椒米線, 有白飯.....睇相酸辣粉個樣好油, 所以唔係幾想食....咁就選米線啦, 問個姐姐泡椒米線會唔會好鬼辣, 姐姐話微辣架咋....唔會好辣.....咁見張相個樣清清地就叫呢個啦....點知辣到咀唇都麻.....好辣...D辣味仲搶到咳左幾聲.....嗜辣者真係要吃吃.....好刺激....不滿是熱飲佢竟然用膠匙....杯野一上隻匙都已經熱到變左型....心諗唔知有無事.....熱飲就唔好用膠匙啦.....我就唯有掉左隻匙, 拎對筷子拮檸檬啦.....經理見到就罵個待應有無搞錯, 匙都唔比客...我同佢講有比, 只係熱溶左, 佢就好主動咁話幫我換過杯.....都算佢細心.....不過好可惜, 再換都是膠匙, 情況一樣.....

2013-07-24
$48 (Lunch)