2019-04-24 562 views
收工入來一田搵吃,看完圖叫個姜汁燒豚肉飯就中晒伏,圖片和出品出入比較大,出品可以形容為吉野家出品。看完都5想影......味道也是平淡無味...吃完還以為自己去左吉野家!no more next time
2019-04-17 484 views
一田大家都應該唔陌生,但入面有餐廳就未必個個知。沙田一田超市入面,某一個角落頭,有幾間唔大起眼嘅鋪頭(除咗某連鎖茶品店外),包括日式料理,飲品店等。幾間店中午時段都唔少人架喎。好不容易揾到位,立即去order上天丼,因為俾佢隻”炸蛋”吸引到!等咗一陣,上天丼尼lu!! 我order左上天丼餐,有多一碗迷你烏冬同一杯日本茶。烏冬都幾彈牙,唔錯👍🏻上天丼有蛋天婦羅,魚、蝦天婦羅,各種蔬菜天婦羅,同埋野菜餅,好豐富呀!海鮮、蔬菜都好好味,火喉啱啱好,熱辣辣,正呀!可惜,期待已久嘅”炸蛋”同想像中有出入,扣咗少少分😢

2019-02-14 693 views
新年就梗係想高興熱鬧,就係赤口不宜拜年時就出去行行。沙田一田新裝。暖色足充光線令人行得好舒服。就睇吓有咩好食超市最入有幾間食店。呢間八兆屋食燒炸物好似幾正。就試試佢。雖然位就梗係比較細。但清潔的姐姐很勤力,有人走就立即來清理。實在要寫出來讚!首先黎個雜錦燒物飯。味道非常好,不會太重味,又不乾,食材味道很出,和出面的和食屋比絕不差。個燒物套餐就跟埋烏冬,我就再叫多一個雜錦天婦羅比太太食。再配多一杯日本啤酒。天婦羅不油,食材新鮮,配上日本啤酒,這一個小小的下午,就像身處日本的食店中,幸福之味重重的包圍著我倆。
新年就梗係想高興熱鬧,就係赤口不宜拜年時就出去行行。
沙田一田新裝。暖色足充光線令人行得好舒服。就睇吓有咩好食
超市最入有幾間食店。呢間八兆屋食燒炸物好似幾正。就試試佢。

2019-02-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2018-12-30 773 views
經過人沙田山人海 又唔知食咩好 醒起一田有food court 就腳諗住去搵食!落到去選擇很多 男朋友話想食丼飯 咁我地就決定試下八兆屋food court咁細 開頭見出面full曬 得返企位 後尾再行下發現原來佢收埋左啲位係入面 好彩有得坐住食✌🏻不話位都係得好少 所以都係要等 同埋位置有點窄佢既份量都算大 每個丼飯餐都仲有一個迷你烏冬 我地叫左串燒丼飯同埋燒牛舌丼串燒丼飯有燒雞、大蔥、雞翼同鵪鶉蛋雞有點鞋口 無乜特別~ 反而個燒大蔥好好味 會燒到好juicy 讚!仲有條類似豬肉棒棒既野 都係好鞋 而且味道一般燒牛舌丼反而唔錯 牛舌唔會好鞋口 而且佢個飯面有海量既紫菜 配埋佢既燒汁 很不錯🤙🏻最後我極想讚佢既烏冬 真係好好味 唔會太林 而且個湯清得黎好有惹味!!我連湯都飲埋 不得了🤤🤤🤤
落到去選擇很多 男朋友話想食丼飯 咁我地就決定試下八兆屋

串燒丼飯有燒雞、大蔥、雞翼同鵪鶉蛋

2018-12-24 425 views
之前見到網誌介紹一田food court 裝修後有新食肆加入,所以黎睇下。點知黎到有啲失望,一黎少選擇,兩黎好少位坐,好逼🙁有幾間都係食日本野,有咖哩飯,拉面,餃子。見呢間有飯有面食,同埋啲串燒好吸引,舖面又好日本,所以揀呢揀食。叫左兩個餐,每個餐都有飯一碗細烏冬同熱綠茶。啲嘢應該即叫即燒,所以落單個員工提醒要等十至十五分鐘。串燒丼+細烏冬 $83串燒有五樣嘢: 雞翼,鵪鶉蛋,京葱雞肉,免治雞肉,都幾多幾抵。雞翼燒得好脆,鵪鶉蛋咬落好似爆汁咁,幾特別京葱雞肉無乜特別,免治雞肉有啲難食,又凍又硬,食左半條就無食牛舌丼 $78呢個餐牛舌較少,相比起無咁抵食。但牛舌燒得幾香另外個烏冬無咩特別,略厭煮得有啲淋,個湯底就清清地,幾好飲。另外加左杯沖繩生啤 ($42) 唔太抵飲,味道一般,有啲細杯。總括,如果環境坐得舒服啲,呢個價錢食到日本串燒係幾抵。但坐得唔舒服得到快啲食完就走😣
點知黎到有啲失望,一黎少選擇,兩黎好少位坐,好逼🙁

有幾間都係食日本野,有咖哩飯,拉面,餃子。

串燒丼+細烏冬 $83

雞翼燒得好脆,鵪鶉蛋咬落好似爆汁咁,幾特別

牛舌丼 $78
呢個餐牛舌較少,相比起無咁抵食。但牛舌燒得幾香

2018-12-04 440 views
一田翻新後,FOOD COURT 都加左新食店,這間就啱晒一班炸迷上天丼~即大集滙: 有蛋,蝦,茄子,雜菜等,啱晒貪心既我,一次過食唔同款!唯一唔好係,加錢都無餐飲,食完有D口渴!

唯一唔好係,加錢都無餐飲,食完有D口渴!

2018-11-15 566 views
《大食仔無老點》性價比 - 高沙田一田重開,一田food court一直都覺得係比較有誠意,今次重開就緊係要黎行一轉啦。以前food court係酒店隔離,而家就唔係喇,千祈唔好去錯,因為上面仲裝修緊,淨係可以食塵。雖然知道成個超級市場搬左落地下,但都花左D時間去搵個food court入到一田超市係完全見唔到有指示,只能夠一直行入去,直至見到有熟悉既蠔吧,仲有2間幾靚仔既日本野左邊係拉麵,右邊係串燒天婦羅星期日人頭湧湧,終於比我等到右邊既bar枱原來呢間叫八兆屋一個人坐bar枱望住師傅燒串燒,有D寂寞但係好日本!叫左個串燒拼盤(4串)1. 雞翼- 微焦肉嫩2. 免治雞肉 - 香滑有雞味3. 鵪鶉蛋 - 邪惡無得輸4. 京蔥雞肉 - 私心推介,因為燒京蔥實係太香太juicy,加埋雞肉既滑,係出色
《大食仔無老點》性價比 - 高
左邊係拉麵,右邊係串燒天婦羅
星期日人頭湧湧,終於比我等到右邊既bar枱
原來呢間叫八兆屋
一個人坐bar枱望住師傅燒串燒,有D寂寞但係好日本!
叫左個串燒拼盤(4串)
1. 雞翼- 微焦肉嫩
2. 免治雞肉 - 香滑有雞味
3. 鵪鶉蛋 - 邪惡無得輸
2018-10-28
$60 (Dinner)
2018-11-08 451 views
好耐無試新野,見一田新裝修完開左幾間新食店,於是特登去試下。見這家串燒店有位而且食物賣相不錯,可以看到師傅在面前密密燒,於是就試下。叫左個串燒雞飯連麵豉湯,特價78蚊不算平,但有齊招牌免治雞肉,大蔥雞肉,雞中翼和鵪𪂹蛋,也算足料由於即叫即燒,也算是等了一會才有得吃,但可以接受。麵豉湯有數片油揚,味道不錯,不會太咸。主角燒雞飯,飯量頗多,日本米粒粒飽滿軟硬適中串燒醬汁比一般清淡,咸甜味適中,不會蓋過食材本身的味道,值得一讚反而招牌免治雞肉有點失望,雖然食落啖啖肉有雞味,但卻沒有什麼肉汁,略嫌乾身。但總括來說所有串燒都燒得好香但又沒有一點燶,火候很好。以一碗拉麵價錢可以吃到這質素的多款串燒丼都幾抵。不吃串燒,他們另有天婦羅供應,可以擇日再試

不吃串燒,他們另有天婦羅供應,可以擇日再試
2018-11-07 453 views
平時放工最喜歡去行街,日式超市最開心係可以行行下買嘢食,食完再買過假日嚟又太多人,所以平日收工嚟最好。哩間百貨公司剛裝修完,環境都好新。就係超市既邊邊有個用餐AREA, 有一間拉麵店同哩間....有串燒有飯既新食店用餐範圍好有限,店外既有椅位置都滿了,我同男朋友仔企係立食區食。先點餐付款,都等咗15分鐘先有食物,相信都係即叫即做。近年喜歡有雜亂FEEL既菜餅,除咗一定有蔬菜,仲可以配好多唔同類既料,哩到就有海鮮界既代表~尤魚同蝦菜餅大大塊,蓋過八成既飯面,有豆、蘿蔔、洋葱等,炸得好脆口,粉層剛剛好,做到脆而不粉飯係日本米,粒粒分明又清甜,難怪日本人咁鍾意食丼。免治雞肉丼賣相爭D,但肉丸食落好香甜,雞肉味清,調味中應該有醬油味既甜,配菜既菇都好香甜,哩個飯都抵讚。另一個食哩間既原因係睇咗某雜誌POST哩到既串燒,係值得一試既。雞串中既京葱好香甜 (又用"香甜"我都唔想,但真係唔知仲有咩更好更貼切既詞語)雞翼燒得微微焦燶,好惹味,今日的晚餐好完滿,我會再返嚟試燒雞丼架!
假日嚟又太多人,所以平日收工嚟最好。
哩間百貨公司剛裝修完,環境都好新。

先點餐付款,都等咗15分鐘先有食物,相信都係即叫即做。
8.蝦和魷魚蔬菜餅天丼配麵豉湯

飯係日本米,粒粒分明又清甜,難怪日本人咁鍾意食丼。

2.滑蛋免治雞肉丼配麵豉湯

2018-11-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
8.蝦和魷魚蔬菜餅天丼配麵豉湯
2.滑蛋免治雞肉丼配麵豉湯
2018-11-03 275 views
沙田一田裝修完多咗好多日本過江龍食店!星期五晚就黎試!每間食店都坐滿人,位置唔多繁忙時間都幾難搵位!被呢間居酒屋食店吸引到 就黎試下啦!-串燒丼附麵豉湯 一碗都有幾多野食有自家製免治雞肉串、鵪鶉蛋、大葱、雞肉,雞翼串即燒既關係 食落熱辣辣好香口最鍾意佢既雞翼 燒得勁香脆入味!飯係珍珠米 好軟熟 而且有啲燒汁 配埋飯勁好食不過比較少飯,男仔未必夠飽,女仔就岩岩好-天婦羅丼配麵豉湯有天婦羅蝦、冬菇、魚、兩粒丸仲有粒天婦羅半熟蛋 勁吸引食落好香好脆 而且食材食得出好新鮮!重點係不油膩 炸粉岩岩好再撈埋燒汁 珍珠米 勁正不過同樣地都係好少飯!-兩款丼飯都係好好味有驚喜唯一缺點就係價錢都偏貴少少 太少飯!而味道方面都係十分出色好味 用料新鮮!
沙田一田裝修完多咗好多日本過江龍食店!
串燒丼附麵豉湯
一碗都有幾多野食
有自家製免治雞肉串、鵪鶉蛋、大葱、雞肉,雞翼串
即燒既關係 食落熱辣辣好香口
最鍾意佢既雞翼 燒得勁香脆入味!
飯係珍珠米 好軟熟 而且有啲燒汁 配埋飯勁好食
不過比較少飯,男仔未必夠飽,女仔就岩岩好
串燒丼

天婦羅丼配麵豉湯
有天婦羅蝦、冬菇、魚、兩粒丸
仲有粒天婦羅半熟蛋 勁吸引
食落好香好脆 而且食材食得出好新鮮!
重點係不油膩 炸粉岩岩好
再撈埋燒汁 珍珠米 勁正
不過同樣地都係好少飯!
天婦羅半熟蛋
天婦羅丼

兩款丼飯都係好好味有驚喜
唯一缺點就係價錢都偏貴少少 太少飯!
而味道方面都係十分出色好味 用料新鮮!
串燒丼
天婦羅半熟蛋
天婦羅丼
2018-10-29 203 views
一向都係一田fans,沙田新開了幾間食店,就諗住一間一間咁試。今晚試食八兆屋的牛舌飯及蝦魷魚天婦羅飯(外賣)。兩份共$148。一開飯盒,嘩!好細份,牛舌好難咬開,天婦羅無味,試一次唔會有下次!下次試另一間!😋
2018-10-29
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$70 (Dinner)
2018-10-28 207 views
沙田一田裝修完開張除左大左好多之外,仲多左幾間食肆趁放假黎行下街,試下新野食😄串燒丼連面鼓湯,特價$78燒物有4種,份量唔錯,不過啲飯就少左啲男士食就未必夠飽而且啲汁好少整體味道唔錯,即燒所以夠熱。
沙田一田裝修完開張
除左大左好多之外,仲多左幾間食肆
趁放假黎行下街,試下新野食😄

串燒丼連面鼓湯,特價$78
燒物有4種,份量唔錯,不過啲飯就少左啲
男士食就未必夠飽
而且啲汁好少
整體味道唔錯,即燒所以夠熱。