2018-01-27 164 views
很久之前吃過佐敦的總店,當時覺得味道算是不錯,知道它在元朗開了分店但一直沒機會去。這天和在附近教會聚會的同事相約吃宵夜,就來了這裡。因為太疲倦加上太肚餓,隨意的點了一個狗仔粉加油渣,一客辣魚蛋,一客黑白炸丸,一個魚肉湯。沒有拍照。侍應態度OK,但是沒有上心客人落柯打的要求,我要求走蔥,但是上桌的狗仔粉卻是一堆蔥。狗仔粉味道比之前吃了感覺差了些,辣魚蛋的辣味不是我那杯茶,油渣我覺得炸的太燶,唯一覺得比較正常的只有黑白炸丸和同事那碗魚肉湯。會否再訪還是隨緣吧。

這天和在附近教會聚會的同事相約吃宵夜,就來了這裡。

沒有拍照。

會否再訪還是隨緣吧。
2018-01-26
2018-01-21 147 views
食物就無咩問題既 服務態度就好有問題啦想問店員阿姐鼓叫佐野食先坐定坐佐先叫都未問出口, 就一大句係食叫就坐佐先啦(自己搵位行出去問有冇醋 佢勁粗魯地問我食完未真心大家咁都繼續食希望阿姐都有日回頭是岸
食物就無咩問題既 服務態度就好有問題啦
想問店員阿姐鼓叫佐野食先坐定坐佐先叫
都未問出口, 就一大句係食叫就坐佐先啦(自己搵位
行出去問有冇醋 佢勁粗魯地問我食完未

真心
大家咁都繼續食
希望阿姐都有日回頭是岸

2017-12-31 155 views
見到有好多小食,個鴨脾小朋友好喜歡好滑香囗,因為小朋友感冒無胃口見她開胃食個脾真係好感動,最緊要唔熱氣,粉仔都好滋味好入味小朋友都喜歡,焼賣彈牙好咬口加麻油香口
2017-11-27 184 views
今日又係屋企附近搵野食,其實係想食魚肉湯同辣魚蛋,不過平時買開個間食店仲未開門,咁岩又見到十八座狗仔粉又有呢兩款野食,咁就外買左返屋企食啦。金絲魚肉湯$30上面有十數條金絲翅,魚肉量唔係太多,大部分都係生菜,抵唔抵食見人見智啦,D魚肉係好食既,本人覺得魚肉分量比較少。火鴨脾$30呢隻火鴨脾今次真係麻麻,好多肥膏呀,同條骨脆到斷左,唔可以揸住黎食,味道一般。辣魚蛋$10好夠辣呀,10蚊有8粒,抵食同係好食既。
金絲魚肉湯$30
,本人覺得魚肉分量比較少。

火鴨脾$30

辣魚蛋$10
好夠辣呀,10蚊有8粒,抵食同係好食既。

2017-11-25
TakeAway
$71 (Lunch)
2017-11-22 115 views
18座狗仔粉,而家已經有好多分店,所以要買都好方便。我最鍾意就係食佢嘅招牌火鴨翅,非常足料,加埋個嘢未火鴨髀,真係冇得頂,係食得飽。買返去比老人家食都讚不絕口,因為而家要食足料嘅翅,真係唔多地方有。
18座狗仔粉,而家已經有好多分店,所以要買都好方便。
2017-10-22 200 views
自從上一次第一次食完狗仔粉之後,其實我久唔久就會掛住狗仔粉果個味道,可惜分店吾多,又比較偏遠,搞到遲遲都冇機會再食😭😳入到離元朗,又咁岩比我見倒狗仔粉🤤我當然吾放過佢,即刻走左入去食啦😎👁‍🗨 馳名狗仔粉(7/10)💲22(細)記得第一次係係荃灣食,果度既狗仔粉比較多冬菇,不過吾知係分店問題,定係咁岩果個人「不」得吾好,我呢碗係冇咩冬菇可言🤔不過整體個味就一樣好有果種風味,啲粉煮得岩好,唔會話好硬或者好腍,連埋菜脯一齊食,咬落去卜卜聲,更加回味🤓👁‍🗨 招牌火鴨翅(7/10)💲22(細)呢碗火鴨翅一上檯熱辣辣好暖胃🔥其實佢好似平時食既碗仔翅咁有好多既木耳絲,不過唔同既係入面用既唔係普通既肉絲,而係用火鴨絲,聞落去同埋食落去都一樣咁香,但係感覺成碗野既味精都頗多🙈🔛 整體評分(7/10)

👁‍🗨 馳名狗仔粉(7/10)💲22(細)

馳名狗仔粉(細)

👁‍🗨 招牌火鴨翅(7/10)💲22(細)

招牌火鴨翅(細)

🔛 整體評分(7/10)
2017-09-22 180 views
由於今天晚上得自己一個人食,所以就搜尋附近有甚麼抵玩的食店。之後,想起附近有一間小食店,有好長的一段時間沒有光顧過,所以就決定去試一下。間店叫十八座狗仔粉,最有名的就當然是狗仔粉。相比起附近一間雞蛋仔賣的狗仔粉,這間店的狗仔粉比較濃味,口感更加豐富。此外,我亦叫了燒賣和魚皮餃,燒賣相對較淋,魚皮餃則沒有甚麼特別。抵玩指數:總數差不多60元,以小食來說不算便宜,味道方面,除狗仔粉外其他都只是一般貨色。

抵玩指數:

2017-09-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-08-11 256 views
十八座狗仔粉狗仔粉是五六十年代的平價小吃用粘米粉加上熱水搓成條狀就有點像小狗的尾巴故稱為「狗仔粉」又簡稱「粉仔」這裡的狗仔粉不像是店家手工做的比較像是用現成麵條再切成一段段湯頭跟麵條煮得熟透味道夠但同時間另麵條變得太軟配料有蝦米、冬菇跟菜圃我另外加錢要了豬油渣但豬油渣都是炸得太過火的全都是焦味跟苦味招牌火鴨趐跟平常吃的碗仔翅分別就在店家加了火鴨下去煮跟平常吃到的味道更濃了一些還多了一點鴨子味店家不建議加醋或胡椒粉同吃因為他們說這會遮蓋了火鴨的鮮味喔最後不得不提的是店家的勁辣辣辣辣菜圃是可以無限添加的我覺得好吃不等於你 純屬個人意見愛分享
十八座狗仔粉
狗仔粉是五六十年代的平價小吃
用粘米粉加上熱水搓成條狀
就有點像小狗的尾巴故稱為
「狗仔粉」又簡稱「粉仔」
這裡的狗仔粉不像是店家手工做的
比較像是用現成麵條再切成一段段
湯頭跟麵條煮得熟透
味道夠但同時間另麵條變得太軟
配料有蝦米、冬菇跟菜圃
我另外加錢要了豬油渣
最後不得不提的是店家的勁辣辣辣辣
菜圃是可以無限添加的

我覺得好吃不等於你
純屬個人意見愛分享

下午茶時間post下美食先XDDD 上星期去元朗做朋友化妝Model,之後就係元朗「搵食」la^^ 元朗多美食就無需多講,好多舖頭都有電視台同雜誌報導及採訪過,嚴重選擇困難症ge 我最後揀o左食十八座狗仔粉 之前睇街坊廚神已經好想去食,但放假鐘意係屋企做宅女,平日放工又好攰唔想周圍去>< 舖頭環境:舖頭唔算大,整體企理,牆壁貼滿藝人明星合照,店員姐姐態度則一般 餐牌: 叫o左一大一細狗仔粉同燒賣魚蛋,因為唔食鴨肉所以無叫到佢地招牌火鴨翅la 狗仔粉 狗仔粉比起平日食ge粉仔多o左好多蝦米同冬菇,入口好香,D粉入哂味! 勁辣菜脯 無辣不歡ge我表示幾惹味,唔算太辣,對面位人兄就辣到講唔到嘢,建議落少少試下味先 燒賣魚蛋有驚喜,醬汁好入味,燒賣唔係得舊粉團,足料重魚味! 成碗粉上枱熱辣辣再加埋勁辣菜脯食真係諗起都流哂口水,e家天氣凍o左又心郁郁想再去食,大家行經元朗一定要去試下^^ 多謝收看 <The End>
下午茶時間post下美食先XDDD

餐牌:

狗仔粉

勁辣菜脯

燒賣魚蛋有驚喜,醬汁好入味,燒賣唔係得舊粉團,足料重魚味!

多謝收看

<The End>
2015-11-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 狗仔粉
2017-07-25 125 views
第一次去, 基本上都將佢的名物點晒了.火鴨翅撈魚肉, 用燒鴨搣成絲來做翅, 確實好食, 店員又話湯底用鴨殼來煲的, 事實真係好香鴨味.但魚肉幾多粉, 普普通通.翅浸脾, 大概係甘的叫法啦, 用翅湯浸熱隻鴨脾, 味道又真係提升唔少.魚蛋, 魚蛋就係普通貨仔, 但個辣汁好正.粉仔, 都有讀書個時, 係旺角街頭走鬼檔的風味, 加了甘豬油渣同辣菜甫, 更加惹味呢度無餐的, 甘點上面呢4樣野加支汽水, 已經110了, 問題係份量都係細細的, 兩個人食了出來都係半飽而已.希望佢遲D有套餐啦.
第一次去, 基本上都將佢的名物點晒了.
但魚肉幾多粉, 普普通通.
魚蛋, 魚蛋就係普通貨仔, 但個辣汁好正.

希望佢遲D有套餐啦.
2017-07-22
$55 (Dinner)
  • 翅浸鴨脾
2017-06-03 139 views
utube上似乎一直在提这家店,算是香港的网红店!但是味道真心一般!!!不知道为什么香港人喜欢。。因为不爱吃面食,一直都在路过,很多地方有分店,sham shui po那家路过了好几回。今天刚巧又看到了,就决定尝试一下。果然不好吃。狗仔粉很咸,面不尽道。火鸭翅好些,像是打卤面的卤。吃不太习惯
狗仔粉很咸,面不尽道。
火鸭翅好些,像是打卤面的卤。
吃不太习惯
2017-05-08 169 views
好耐冇食狗仔粉 今日咁岩經過十八座 好耐之前已經聽人講好過 仲好似好多明星幫襯添咁岩過左繁忙時段 鋪頭唔算多人 入到去周圍都好多雜誌報導同明星合照 睇黎人氣都幾旺盛 哈哈 我地兩個人叫左一碗大狗仔粉 燒賣魚皮餃 大豬雜 啲野食好快就黎到 燒賣魚牛餃個醬汁好好食呀!好惹味!狗仔粉份量都好多!!兩個人食到好飽埋單都係$100內!好抵食!

2017-04-03 210 views
兩個人去十八座狗仔粉食晚飯六點幾七點左右啦但都已經見到有啲人企喺門口排隊等外賣好在入面都仲有位可以搭枱食嘢叫咗2碗細狗仔粉 $22一碗價錢可以接受 自己落咗多啲唔辣嘅菜圃朋友就落辣嗰隻湯底都幾好味 唔會太油仲叫咗黑白炸丸$15 都幾抵食我覺得係必食推介有4粒唔同嘅丸 上面有啲辣椒粉/黑椒我唔食得辣 係覺得有少少辣嘅但覺得好好食 好入味不過就無嗌飲品見係啲罐裝飲品就無咩興趣總結呢 又平又唔差嘅食店愈嚟愈少所以應該會再嚟幫襯
兩個人去十八座狗仔粉食晚飯

見係啲罐裝飲品就無咩興趣
總結呢 又平又唔差嘅食店愈嚟愈少
所以應該會再嚟幫襯
2017-04-01
$30 (Dinner)
Celebration
Anniversary
細狗仔粉 黑白炸丸
  • 黑白炸丸
2017-02-28 171 views
Rarely go to Yuen Long and today my friend brought me to here for a quick lunch but finally we ordered take away。 The texture of the noodle was still chewy though we had kept it on the table for an hour before eating. It is tasty, not to salty but a bit oily.
2017-01-18 244 views
今日同事帶我食元朗好野,元朗18座,話個度好出名食狗仔粉,環境比較舊式鋪頭,好有懷舊風味,圓摺枱圓摺凳!大大碗狗仔粉,圓圓地細細條既狗仔粉口感煙煙韌韌好特別,面頭會放左好多蔥芯同菜圃粒,撈埋一齊食好香既蔥花味,菜圃粒爽爽地口感好好,同埋味道又好夾,配埋濃郁既湯底都幾好味,驚唔唔夠味枱面仲有辣椒油同菜圃可以自己再加!呢到仲有碗仔翅食,一樣大大碗好足料,豬肉絲,木耳,味道調教得好好,色水又靚,加埋醋一齊食,味道更加出更加正!更多兩罐汽水,就成為我地今日既lunch,都唔錯!

更多兩罐汽水,就成為我地今日既lunch,都唔錯!