2011-11-08 880 views
一家人到朗屏的南北店吃午餐!這是我媽媽上班前經常光顧早餐的地方!由於她大讚抵食和好味,於是帶我們到此一嚐!四人點了四個餐:(1)豆腐斑腩河+凍奶茶:很豐富的碟頭河!而且味道很適中,不太鹹,但很好味!(2)楊州炒飯+凍檸茶:這個價錢($25)有如此份量,抵!配料十足!而且熱騰騰! (3)西多士+凍檸茶:不會太油膩!而且中間的醬料很均勻,每一口都有花生醬!媽媽讚口不絕! 相比起其他大集團的下午茶西多士(沒有餡)好得 多!(4)芝士炒蛋三文治+熱華田:好有懷舊風味的炒蛋及白麵包!之前也有嚐過其他餐廳的炒蛋,但總是失去了那種昔日茶餐廳的風味! 可惜不夠熱!如果可以熱騰騰上碟更佳!熱華田很好味,不會太甜!因我所有飲料都習慣走甜的!雖然店舖很窄,但侍應們都是熱心工作,也很有人情味的!她們也不會讓你久等,如果見你頭望望,就會幫你催廚房的廚師!不要抱著可慢慢嘆的心情,雖然都不用太急,但此餐廳不是暢談的好地方啊!不過一家人,有時想回味一下富人情味的餐廳,這是不錯的地方!

四人點了四個餐:

楊州炒飯及豆腐斑腩河
相比起其他大集團的下午茶西多士(沒有餡)好得 多!
西多士
芝士炒蛋三文治+熱華田
2011-10-23
$25 (Lunch)
楊州炒飯及豆腐斑腩河
西多士
芝士炒蛋三文治+熱華田
2011-05-05 544 views
首先要講, 地方真係好細, 千其唔好介意, 你唔係食環境價錢, 23蚊午餐, 冷熱飲同價, 跟例湯 3種午餐, A餐係扒(豬牛雞扒之類), B係汁煮野(肉粒, 滑蛋,咖哩之類), C係炒飯(揚洲, 西炒之類)味道好過連鎖快餐店,拍得住D西餐廳, 當然唔係高級0個種, 但 性價比一定係最高, 而且佢D豬扒真係好正, 雖然唔係厚身豬扒,但俾2件你, 仲要好入味, 好食過好多話自己招牌豬扒0個D....... 湯每日一種,唔係紅就白, 白湯一般罐頭加水野, 但如果係紅湯, 真係好好味, 好味過好多西餐廳.飲品都係一般茶餐廳飲品, 但都唔差, 茶同咖啡都幾香, 合格有餘係呢個時勢,仲有呢個價同呢D野食, 真係正到冇朋友....
首先要講, 地方真係好細, 千其唔好介意, 你唔係食環境

係呢個時勢,仲有呢個價同呢D野食, 真係正到冇朋友....
2011-05-05
  • 豬扒
2009-07-06 478 views
近期迷上這間其貌不揚的茶記,皆因它有令人食上癮的美味早餐,為我每個週日都帶來good morning!  早餐$20/$21已經包冷熱飲品,連紅豆冰、檸蜜等也在選擇之列,不過特飲其實水準一般,我與龍只會鍾情香滑濃郁的凍奶茶。至於食物,試食多次後特別推介以下款式: 豬扒福麵-屬$21的早餐選擇內容,但這$1絕對超值,皆因豬扒厚身、鮮嫩、鬆化、香口,令人一吃難忘,再吃回味,之後繼續密密幫襯它是主要誘因!而普通的福麵,因湯底煮得較鮮香,也變得份外吸引,我獨個兒也會整碗清掉。 五香肉丁米/沙爹牛肉麵-兩款選擇都足料,而且餸料、湯底與粉麵味道融合自然,相得益彰,也屬美味推介。 奶油/奶醬多-正路早餐的配搭是腸/餐/腿+蛋+多士,因多士全都免費加烘也是不錯之選,但識食的一定要揀香甜美味的奶油/奶醬,尤其是前者,配以豬扒湯麵滋味一流,每每成為我每個週日最大期盼之一! 菠蘿油-除了多士,此店熱烘烘、裡層牛油幾乎全融掉,但仍保持外層香脆的菠蘿油,也是非常誘人的選擇,我唯有告訴自己,食完這頓可以不吃午餐,才夠消除罪惡感去一親芳澤。 雖然每次來都比較逼,雖然經常性要搭檯,在可見的將來,南北店仍然會是我的週日

凍奶茶。至於食物,試食多次後特別推介以下款式:

雖然每次來都比較逼,雖然經常性要搭檯,在可見的將來,南北店仍然會是我的週日早餐飯堂!

很一般的環境
但早餐令人食上癮!
香滑凍奶茶
豬扒福麵
五香肉丁米
腸仔煎蛋脆多士
奶油多 / 奶醬多
菠蘿油
2009-06-21
$21 (Breakfast)
很一般的環境
但早餐令人食上癮!
香滑凍奶茶
  • 凍奶茶
  • 奶油多
  • 奶醬多
2009-06-07 192 views
環境:地方很小..座落又迫..肥胖的人可能感到座得唔舒服..冷氣唔大..中規中舉服務:一般..態度麻麻地..咖喱雞飯 $22 午餐包湯同飲品.. 飯好多..雞都好多..2個人一碟都食唔晒..至於咖喱味道算OK...已經唔錯 是油豬扒飯 $22 有2塊半豬扒..好好味..飯都好大碟..男人食就最岩栗米忌廉湯 幾好..飲落唔會好(結) ..但栗米很少..若然加多dd栗米就更好整體黎講..偶然一餐也不錯呢!

服務:一般..態度麻麻地..

2個人一碟都食唔晒..至於咖喱味道算OK...已經唔錯

整體黎講..偶然一餐也不錯呢!
2009-06-07
$22 (Lunch)