2023-04-01
今日去了屯門曾咀拜祭先人,之後搭西鐵返元朗,在朗屏站落車,再步到到俊賢坊。本來我想去幸運來餐廳,但二哥推介呢間唔錯就試下。入到去兩邊係四人卡位,中間都係四人普通位,但兩種枱都好細張,坐四個人都感覺好逼夾。最後都係坐四人卡位,但真係相當逼夾。坐低冇一杯清水或清茶,呢樣我幾著重就唔係咁滿意。我哋叫嘢食都相當之有禮貌,唔該前、唔該後,但叫落柯打女侍應比較冷漠,而且顯得有少少唔耐煩。最後其中兩位家人叫下午茶餐,一位食菠蘿油 + 凍奶茶。另一位叫餐蛋麵 + 凍朱古力,凍飲每杯另加 $3元,總共 $68元。我同大哥因未食午飯,怕下午茶餐粉麵飯唔夠飽,所以就叫一般午餐。大哥叫梅菜抬扣肉飯 $55元,我就叫土魷蒸肉餅飯 $55元,另各叫共兩杯凍奶茶,凍飲每杯另加 $3元,其實比元朗一般茶餐廳、凍飲要另加 $2元都貴。講真心,我同大哥都覺得碟飯唔錯,但唔係叫非常好食只係合格,不過如果大飯量可能唔夠飽。但午飯 $55元都算稍貴,凍飲仲要另加 $3元,又係比元朗大部份茶記貴,不太值得囉 ! 午餐有例湯跟送,我同大哥都係中式例湯,湯上枱已明顯見好多凝結油脂浮面,已知道碗湯溫度唔夠熱。先飲一啖約只有攝氏三十幾度
土魷蒸肉餅飯 / 柝菜扣肉飯 + 2杯凍飲
中式例湯係微暖油份已凝結,見到已經唔開胃了!
要一讚就係枱邊抽櫃桶內,餐具尚算乾淨企理,最好就係竟然有、紙質不錯餐紙巾提供,如果每位人客唔洗出聲,都奉上一杯清水或清茶就好了!