🤤🤤🤤🤤🤤🤤⏪蟲蟲流口水汁汁指數10個🤤為最高⏩💬 一句講晒「順利小炒 可揀存記」🔎「#觀塘 #順利 #存記」🍽「#小炒 #小廚」💰7️⃣1️⃣(8人人均消費)#llh晚餐 🐛!🐛#可憐蟲 #HoLinCung #可憐日常 #可憐蟲食先 #誰迫我做個可憐蟲 #linefriends #linefriendsEdward #라인프렌즈 #라인 #에드워드 #香港 #HOnGKOnG #홍콩#hkfood #hkfoodie #foodie#我的蟲兒吃貨之道🐛!

🤤🤤🤤🤤🤤🤤
⏪蟲蟲流口水汁汁指數10個🤤為最高⏩
💬 一句講晒「順利小炒 可揀存記」
🔎「#觀塘 #順利 #存記」
🍽「#小炒 #小廚」
💰7️⃣1️⃣(8人人均消費)
#llh晚餐 🐛

#hkfood #hkfoodie #foodie
#我的蟲兒吃貨之道
🐛
2020-01-15
$71 (Dinner)
椒鹽九肚魚
2018-10-03 810 views
三人組合就想在大排擋啤一啤佢,所以就選擇附近的大排檔😁時間在7點還有位置坐,叫了四個菜。但我太驚喜那是薯仔牛柳粒太美味,有用心的蜜糖牛柳粒是嫩的😍,太美味了!最出色的薯仔牛柳粒。食了才影相的菜😂可以不叫的啫啫雞煲,失色在上台已不熱。
三人組合就想在大排擋啤一啤佢,所以就選擇附近的大排檔😁
時間在7點還有位置坐,叫了四個菜。

食了才影相的菜😂

可以不叫的啫啫雞煲,失色在上台已不熱。

2018-02-28 758 views
難得同細佬一齊放假,大家又係宅男女,佢去開呢間叫外賣,打定電話去落單,再預時間去攞!包裝企理!$216(我唔知分開價錢)沙嗲金菇牛肉煲:沙嗲汁惹味,粉絲滑溜,索晒汁好好味,金菇滑,菠蘿酸甜爽口,牛肉比肥牛好,唔嚡好味,好味豆豉鯪魚油墨菜:好大盒,勁多豆豉,油墨菜段索晒罐頭油香好味!我無食啲鯪魚!油鹽水花甲:花甲雖然唔肥,我食咁多隻都無沙(細佬食到一兩隻有沙)粉絲煮索晒冬菜湯,滑溜鹹香好味!白飯:白飯正常食物幾足料,味道唔錯!小菜不俗!

$216(我唔知分開價錢)

白飯:白飯正常

食物幾足料,味道唔錯!
小菜不俗!

2018-02-28
TakeAway
$70 (Dinner)
2017-07-25 801 views
這一家「餐廳小廚」到了晚上便變身為一家海鮮大排檔,不過今晚來倒不打算吃海鮮,只想吃點比較清淡的小菜。兩個人選了粉絲雜菜煲及檸檬蒸烏頭,有魚有菜,十分健康。下單時店員解釋由於今晚的烏頭較大條,比餐牌的價錢要貴少許(由原來的$55變為$68)。先來的是粉絲雜菜煲,份量十足!菜的質素亦不錯,仍然是青青綠綠,亦有不少西蘭花,湯底用了不少蝦米,夠味得來亦不算太鹹。很快檸檬蒸烏頭亦上桌了。這裡所用的芡汁是比較濃稠、呈糊狀的,而所用的檸檬都是鹹檸檬,用來「餸飯」一流!烏頭十分鮮甜,雖然不算很大條,但卻十分厚肉,以晚巿來說仍然十分抵食。以晚巿時段來說,份量、質素、價錢都很讓人滿意。
兩個人選了粉絲雜菜煲及檸檬蒸烏頭,有魚有菜,十分健康。
原來的$55變為$68)。

先來的是粉絲雜菜煲,份量十足!
粉絲雜菜煲

很快檸檬蒸烏頭亦上桌了。
檸檬蒸烏頭

以晚巿時段來說,份量、質素、價錢都很讓人滿意。
2017-07-23
$75 (Dinner)
粉絲雜菜煲
檸檬蒸烏頭
2017-02-01 705 views
夜晚覺得有啲肚餓 ,十二點幾同老婆兩個走落去存記食宵夜, 舖頭就嚟閂門啦 ,事頭婆都好好人 , 即刻叫師父開爐,我哋點咗一個避風塘勁辣海鮮炒河粉,同埋一個雲吞鯪魚肉湯米線,點知碟河粉一啲辣味都冇,完全失曬水準, 材料用雪藏魚肉兩片,蝦三隻, 淡而無味 ,河粉勁乾身唔夠油, 炒得唔夠熱 ,完全冇避風塘嘅風味 ,成碟河粉得蒜蓉碎 , 至於雲吞鯪魚肉湯米線 , 啲雲吞唔夠新鮮,鯪魚肉還可以接受, 但係米線湯底淡而無味 ,一句講曬 ,失望!

2017-01-31
Type of Meal
Last Night Supper
2016-01-03 1069 views
一行七個人去嫲嫲留下食飯呢間食左幾年啦 價錢平味道又唔錯叫左 炸魷魚 蠔餅 扇貝 魚頭煲 豆笛 乳鴿 炒蜆炸魷魚好新鮮 炸粉好簿 加d椒鹽好夾蠔餅好多蠔仔 一大餅 煎到好多炸漿 食落似薯片咁脆 蛋又多 蔥花又香扇貝好大隻 又有咬口 粉絲吸哂d水好味 魚頭煲$60超大煲 不過燒肉有d咸 魚好滑 豆腐好入味豆笛炒蒜蓉 炒得好林 但又有咬勁乳鴿好大隻 肉多多 但味道有d似燒鵝😂😂炒蜆較多汁 好入味 但好多蜆殼自從呢間出現 有咩節日出街食都幫襯呢間 海鮮好新鮮(自己係門口簡)同埋價錢真係抵
一行七個人去嫲嫲留下食飯

豆笛炒蒜蓉 炒得好林 但又有咬勁

乳鴿好大隻 肉多多 但味道有d似燒鵝😂😂

炒蜆較多汁 好入味 但好多蜆殼

2014-08-11 863 views
因為家中“煮”婦不想煮飯,所以我們一行3人就到了樓下存記食飯。由於我最遲到,到達時已有一大碗湯在桌上。個湯清清地,料亦不少,没有甚麼味精味,挺不錯的。我們點了4個餸,椒鹽魷魚,白灼東風螺,豉椒炒蜆,蒜蓉粉絲蒸勝瓜。每個餸大概是40多至50元多左右。5分鐘後先上來的是東風螺和炒蜆。白灼東風螺份量頗多,每隻的大小也均匀適中。螺肉很鲜味,配上甜醬和辣椒醬就已經很好。豉椒炒蜆,蜆好鲜甜,但道餸偏辣,有很多辣椒,結果要加粥或飯來減輕辣味。椒鹽魷魚,整晚最喜歡的餸。炸粉薄卻香脆,魷魚大舊又唔會過老變un。蒜蓉粉絲蒸勝瓜,份量很多,有超過10舊勝瓜。但粉絲未熟,此處失色。

$70 (Dinner)
2013-09-09 415 views
今日收工好累,好想食自己中意食嘅野買左个粟米肉粒飯食之前食過都好好今日。。賣相都ok ge 但食落,啲汁無咩味都算啲飯爛到呢。。夾埋真係勁難食,失望乜!
今日收工好累,好想食自己中意食嘅野
買左个粟米肉粒飯食
之前食過都好好
今日。。賣相都ok ge
但食落,啲汁無咩味都算
啲飯爛到呢。。
夾埋真係勁難食,失望乜!
2013-09-09
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
2013-03-31 238 views
一行五人口喺近打波,因為大家都對呢頭唔熟,喺無選擇下走咗入去起初諗住呢啲街坊小廚差極有個譜,點知我哋叫咗六樣野:粟米魚肚羮都ok(但係呢樣應該無邊度唔ok);砵酒焗蠔算幾好(但要快食,因為一涼咗就唔好食);水煮牛肉勁重味精(而且牛肉得少少);刴椒魚頭味道一般(墊底嘅豆腐仲好食,失望);臘肉雞煲仔飯好大煲,但係超難食,所以食淨好多(真係好難得一煲煲仔飯嘅飯焦多成咁,根本成煲飯都係(火羅)味,所謂臘肉就好似粒啫喱糖咁透明,基本上係固體肥油).....其實我哋仲叫咗蒜茸豆苗,但係佢哋落漏單,我哋緊係算啦,唔通仲叫嚟整古自己咩!講真,全晚最正係可樂囉

起初諗住呢啲街坊小廚差極有個譜,點知

我哋叫咗六樣野:
粟米魚肚羮都ok(但係呢樣應該無邊度唔ok);
砵酒焗蠔算幾好(但要快食,因為一涼咗就唔好食);
水煮牛肉勁重味精(而且牛肉得少少);
刴椒魚頭味道一般(墊底嘅豆腐仲好食,失望);
講真,全晚最正係可樂囉
2013-03-30
2012-06-11 451 views
晚上近十一時多,在順利體育館運動過後,正猶疑着應該到觀塘還是旺角吃晚飯時,看到對面有一間感覺像大排檔的餐廳,馬上去看看。餐廳外擺放了不少海鮮,那些花甲大大隻,正在張開甲殼噴水,很是新鮮,我們便決定無謂舟車勞頓,就在存記燒味餐廳小廚吃晚飯。我們吃了~杞子響螺燉雞腳湯($68):每人先來喝碗湯,味道濃郁,真材實料,感覺很滋補。黑椒粉腸牛仔骨煲($55):即叫即做,香氣撲鼻,粉腸爽口,牛仔骨很惹味,好!蝦醬通菜花枝片($55):蝦醬味不夠香,通菜炒得較濕,略為失色之作。雞蛋焗魚腸($48):又是熱騰騰地上桌,正!面層焗得很香脆,魚腸不算腥。芝士斑塊(伊麵底)($68):份量十足,斑塊又大又多,味道不過不失;芝士汁不夠香,作為芝士愛好者的我覺得稀了一點;伊麵質感正常。豉椒炒花甲($55):之前看到花甲很新鮮,當然要試試。炒得很夠鑊氣,好!不過有一半的花甲已離殼,有些更只見殼,不見肉,感覺數量太少了。啫啫豬潤滑雞煲($48):雖然沒有聽到「啫啫」聲,但看到它冒出的熱氣,可以肯定它是剛出爐的。我不吃豬潤,未能以第一身評價,但看到身旁的朋友一塊接一塊地吃呀吃,相信質素尚可。至於雞肉,的確夠滑,好!砵

花甲
我們吃了~
杞子響螺燉雞腳湯
黑椒粉腸牛仔骨煲
蝦醬通菜花枝片
雞蛋焗魚腸
芝士斑塊(伊麵底)
豉椒炒花甲
啫啫豬潤滑雞煲
砵酒生蠔($68):製作時間較久,但等待是值得的。砵酒生蠔很有氣勢地登場了!
先來賣個關子,以錫紙包裹。一打開,蒸氣向四面八方湧出,正!生蠔體積較預期大,雖有既強烈又惹味的調味,但仍能吃出蠔的鮮味,佳!
未開封的砵酒生蠔
砵酒生蠔
鮮蘆筍田雞($68):我對田雞充滿反感,總覺得又多骨又嘔心,恕我未能客觀地評價這道菜喇!
轉述同桌朋友的意見,一致好評,真佩服田雞的魅力。
鮮蘆筍田雞
另外我們喝了汽水和啤酒,結帳時每人只是$80,大家都吃得捧住肚子回家,算是經濟實惠。

想不到在順利邨有這樣一間臥虎藏龍、不知名、零食評的餐廳小廚,過後的數星期,存記燒味餐廳小廚將會成為我們運動過後的飯堂喇!
2012-05-11
$80 (Dinner)
黑椒粉腸牛仔骨煲
雞蛋焗魚腸
杞子響螺燉雞腳湯
啫啫豬潤滑雞煲
鮮蘆筍田雞
砵酒生蠔
花甲
未開封的砵酒生蠔
  • 杞子響螺燉雞腳湯,黑椒粉腸牛仔骨煲,雞蛋焗魚腸,砵酒生蠔