2008-08-24 16 views
早餐款都ok多叫的有:雞扒湯意粉都幾好份量不少仲有煎雙蛋,幾香仲有牛油多,不過係未"hong"過的...唯有點d蛋黄吃...仲有個飮品,無特别甘多加埋$21唔會特瞪來吃....
早餐款都ok多
叫的有:雞扒湯意粉都幾好
份量不少
仲有煎雙蛋,幾香
仲有牛油多,不過係未"hong"過的...
唯有點d蛋黄吃...
仲有個飮品,無特别
甘多加埋$21
唔會特瞪來吃....
$21 (Breakfast)
2008-08-07 18 views
食物:1. 西蘭花炒牛肉中,西蘭花口感適中,不會太軟,也不會太硬2. 西蘭花炒牛肉中,牛肉的味道比較淡了少少3. 份量足夠,不會太少而導致不飽,也不會太多而導致浪費。4. 奶茶挺香的,而例湯味道有少少遜色,但是十分健康,是菜湯來的。環境:1. 坐在魚缸旁邊的桌子,看著魚兒在追逐,另有一番風味。2. 可以看到電視,但因我的位置方面,導致聲音的傳播使左耳大聲,右耳細聲。3. 雖然在道路邊,但比較少車,即使有車經過也沒有聽到車聲。服務:1. 送飯送菜速度可以,大約兩三分鐘送齊。2. 點菜那位姐姐挺有禮貌,而且做事都很快。3. 走的時候,收錢快,找錢快,而且收錢那位人兄挺有禮貌。抵食:1. 午餐 $33 有西蘭花炒牛肉一碟、白飯一碗、例湯一豌、熱奶茶一杯,抵!
食物:
1. 西蘭花炒牛肉中,西蘭花口感適中,不會太軟,也不會太硬
2. 西蘭花炒牛肉中,牛肉的味道比較淡了少少
3. 份量足夠,不會太少而導致不飽,也不會太多而導致浪費。

環境:
1. 坐在魚缸旁邊的桌子,看著魚兒在追逐,另有一番風味。
服務:
1. 送飯送菜速度可以,大約兩三分鐘送齊。
2. 點菜那位姐姐挺有禮貌,而且做事都很快。
3. 走的時候,收錢快,找錢快,而且收錢那位人兄挺有禮貌。
抵食:
$33 (Lunch)
  • 西蘭花炒牛肉
2008-05-26 7 views
常常會到家樂食下午茶,因為這裡的熱奶茶算是同區最棒的,茶不太濃且滑,奶份量又適中,配合起來真的不錯。還有這裡的沙嗲牛肉真的很好味,牛肉滑而不韌,沙嗲汁裡會加入青椒、洋蒽,令這沙嗲牛肉特別惹味!不過這裡的公仔麵質感不太好,配合起來令沙嗲牛肉失色了不少,可嘗試用通粉補救
$24 (Tea)
2008-05-13 6 views
成日同朋友黎食ga :*)因為坐得舒服, 又有電視睇, 又好味!通常叫一個送, 跟白飯和飲品~今次叫左啫啫雞煲同京都豬排好好味呀 =D
成日同朋友黎食ga :*)
因為坐得舒服, 又有電視睇, 又好味!
通常叫一個送, 跟白飯和飲品~
今次叫左啫啫雞煲同京都豬排
好好味呀 =D
(Non-member)
2008-02-11 12 views
昨晚約11時,由於晚飯都未食,無理由走去食「聰嫂」甜品。見附近有兩間茶餐廳仍開,見「家樂」開揚d,又算有d人,便入去試下。諗住夜晚食野唔可以咁高要求,遂不知結果食到一肚火。叫了3個炒野:1.乾炒牛河<- 竟然有味2.西汁炒飯<- 只不過係一個無味的炒飯,咸都唔咸下,飯炒得唔乾不在話下,就連一d西汁/其他汁都無。只係有幾粒番茄角同埋蝦仔幾粒。3.上海粗炒<- 成晚黎講最正常的一碟。故事尚未完結,諗住叫伙計問下西汁炒飯可唔可以加番d 茄汁,他說他們店西汁炒飯係好淡味,如要茄汁應叫西班牙焗飯。就當我孤陋寡聞,我地又問下碟牛河有味可唔可以換過。(牛河本身唔算大碟,僅最多正常size三分二,三個人一人夾大半碗都所餘無幾) 結過個事應幫我地拿走,但附加一句:「如果換都係換翻碟中咁多份量!」說然已覺其服務態度有問題,但我地真的不介意佢換番同等份量比我地,好公平je! 過了一兩分鐘,另一事應拿著原本那碟牛河回來,並無禮貌的說:「咁ge價錢係咁架啦,然後就dum 低碟野走了」。可能新年期間伙計們要加班開工,事氣低落,但都唔係咁差掛。如果d做得真係好,大可以普通的菜賣得貴d,大家你

叫了3個炒野:
1.乾炒牛河<- 竟然有味
3.上海粗炒<- 成晚黎講最正常的一碟。

可能新年期間伙計們要加班開工,事氣低落,但都唔係咁差掛。如果d做得真係好,大可以普通的菜賣得貴d,大家你情我願。但野食整得差/失手,個伙計仲可以聲大夾惡,都好耐無見到。我自己就唔會再幫襯哩間野!!!!
19-1-2008同honey & 佢媽咪去新都城買野~見肚餓就食埋dinner先走~行左幾間都唔啱心水..結果行左過黎一期呢邊..一黎到..點解唔同晒樣既..以前我&honey成日同屋企人黎食lunch~相信依家應該係轉左老闆~所以裝左修~連名都改埋~叫左4樣野~羌沖魚雲煲($48): 佢好似係叫客飯..不過好得意..叫小菜係係飯跟~要另加$6先有白飯同另湯!我地冇加到..個味都ok~份量都足~不過略嫌唔夠沖香~豆腐火腩飯($30): 個飯都叫ok大碟~一貫茶餐廳味道~不過不失!雲南米線<肥牛+雲ton(小辣)> ($25): 碗野一上枱都幾吸引~因為ok大碗~小辣已經幾辣下..不過佢既辣好明顯只係落左辣椒油落去..只得辣而不香.幸好肥牛灼得唔太老..但有一舊竟然係根~食唔到!雲ton都ok大粒~不過唔夠彈牙!炸兩($16): 見好耐冇食所以叫..腸粉普普通通~不太淋但未叫好好~反而包住既油炸鬼就好脆~應該係包之前番炸過~都叫ok既.3個人食左$119~唔叫平~唔叫貴~味道就不過不失啦!下次都係試下其他餐廳~
19-1-2008
同honey & 佢媽咪去新都城買野~
見肚餓就食埋dinner先走~
行左幾間都唔啱心水..
結果行左過黎一期呢邊..
一黎到..
點解唔同晒樣既..
以前我&honey成日同屋企人黎食lunch~
相信依家應該係轉左老闆~所以裝左修~
連名都改埋~
叫左4樣野~
個味都ok~份量都足~不過略嫌唔夠沖香~
3個人食左$119~
唔叫平~唔叫貴~
味道就不過不失啦!
下次都係試下其他餐廳~
2008-01-15 11 views
2008年1月15日,家樂外買了馬拉盞乾牛河:河粉薄和滑,牛肉不太梳打,份量又OK,馬拉盞炒,都幾香口,也不算很油。以前過一次宵夜,印象一般,下次可能再認真來試一次。
2008年1月15日,家樂

以前過一次宵夜,印象一般,下次可能再認真來試一次。
(Non-member)
2007-10-02 10 views
其實食物還可以的,有一次不是味道的問題,家人叫了一個蠔仔泡飯,上桌時,我覺得很奇怪,這明明是一煲粥,是煲到看不見一粒一粒的飯,而是煲開了的粥,所以便叫了侍應來說我們點的是泡飯,是不是送錯來,好明顯他都覺得有問題,成煲拿走,然後等了一會他又再將之放在我們的桌上,說:「呢個無錯架啦,係泡飯黎架啦,你睇下我地d粥係咁架!」並指示令一碗他認為是粥的物體,恕我見識淺薄,原來他們認為「粥」是比我們面前的粥煲爛多一點點而已,好算吧,但是這個「泡飯」掏了又掏,只有三小隻「蠔仔」而已!我家人吃到出火!
2007-09-21 7 views
我們一家經常惠顧該茶餐廳吃晚飯的,因為門面比較清潔,而且有大量卡位坐得舒服,又有電視收看,雖然如此,但是我們每次吃過後都氣得一肚氣,但是我們都還是照樣幫襯給予機會,始終在寶琳區這都是一間比較新的食肆,希望有待改善,直至上一次再吃晚飯,我們都決定以後都不會再光顧這不是第一次了,侍應在你點菜的同時都會寫價錢在令一張結帳的單上,價錢往往寫多卻從不會寫少,所以我每次都會看他寫的價錢是否準確無誤,計多了,我當然會問他為何是他寫的價錢而不是餐牌列明的價錢,或許是「太忙」了,每次更正好價錢後,他一句說話也不說即自動走開,神情非常兇惡!我們每次都很不好運的遇上這個面部黑如鐵鑊的侍應!其實食物還可以的,有一次不是味道的問題,家人叫了一個蠔仔泡飯,上桌時,我覺得很奇怪,這明明是一煲粥,是煲到看不見一粒一粒的飯,而是煲開了的粥,所以便叫了侍應來說我們點的是泡飯,是不是送錯來,好明顯他都覺得有問題,成煲拿走,然後等了一會他又再將之放在我們的桌上,說:「呢個無錯架啦,係泡飯黎架啦,你睇下我地d粥係咁架!」並指示令一碗他認為是粥的物體,恕我見識淺薄,原來他們認為「粥」是比我們面前的粥煲爛多一點點而已,好算吧,但是

這裡大部份的侍應看來年紀很年輕,有次我聽到有個侍應和令一位侍應非常憤怒像是黑社會的罵道:「XX號?個XX,blah blah blah,....」句句都是粗口,而且在這個場合大聲說某客人的不是,作為一個服務性行業,是不是很沒有職業操守,雖然不是罵我們,但我聽起來都覺得快吃快走吧,吃得很辛苦,好像個計時炸彈放在附近一樣,又有一次聽到一個侍應跟令一個侍應在大聲聊天:「XX號?個男人瘦到,行到blah blah blah.....」在超誇張地扮那客人的動作,然後幾個侍應在大笑一番,如果你是食客你會點?其實很多食客都在吃飯,他們是做生意還是趕客呢?如果是想做街坊生意的話,像這樣差劣的服務態度定必要徹底改善!