今天家人相約食晚餐,選址位於觀塘工業區的打冷店,今次已經是第4次來食了!同樣沒有令人失望!一坐下先點了一條凍烏頭,因為跟據上2次的經驗,烏頭魚很早便沽清😂想吃便要早到或者先預留。今次的烏頭魚十分大條,魚肉也很鮮味!之後便是滷水拼盤,份量十分夠食,而家滷味都好入味,特別是豆腐,把滷水汁都鎖在其中!墨魚亦十分爽口!及後點了話梅骨,酸酸甜甜十分開胃,不過略嫌稍肥。最後便是我的最愛,油鹽水花甲!份量十足,加上花甲鮮味,屬抵食之選!

及後點了話梅骨,酸酸甜甜十分開胃,不過略嫌稍肥。

2019-08-30 134 views
我想去"打冷", 呢句唔係潮州話,而係「打 round」嘅中西合壁香港話,即係「打個轉」咁解,通俗已理解為吃潮州菜! 想吃咪去吃囉,仲等乜 喜歡去觀塘區吃晚飯,近屋企;兼無鬧市的擠擁, 個人感覺很輕鬆 甫入店,個個員工面帶笑容,很親切有禮,有點熟口面,原來是牛頭角下村大牌檔小炒的,難怪甘街坊 feel 推介鹵水併盤 乜都有d: 好豐富,有鵝件、墨魚、紅腸、豬大腸和豆腐,仲有伴酒花生嘩,份量超乎我想像,而且鹵得很入味,五香味濃,需要用很多材料配製的,火喉掌握得很好,腍軟度非常適中 我特別欣賞鵝件、豬大腸和墨魚:鵝件: 骨肉相連,我是較愛咬骨的人,十分啱我口感,而且肉嫩又入味! 豬腸: 很肥厚,內裡要帶點脂肪才夠潤口的, 不會感覺很削墨魚: 夠爽口又脆脆,證明很新鮮 因為很久沒吃過了,伴著冰凍透心啤酒,實在是停不了的咬。。。打冷熱爆小菜 ~ 韭菜豬紅 豬血據聞可助身體排出有毒物質的,搭配新鮮的韭菜,味道超級不錯,美味又健康 記得洒上少許糊椒粉和點上微辣椒油,美味效果更提升呢蜂蜜欖角骨香噴噴,熱辣辣,小炒王的鍋氣夠哂厲害 又係俾足料,除了骨多,連蜜糖都重份量,甜味中帶榄角咸

推介鹵水併盤

鹵水併盤

我特別欣賞鵝件、豬大腸和墨魚:

豬腸: 很肥厚,內裡要帶點脂肪才夠潤口的, 不會感覺很削

墨魚: 夠爽口又脆脆,證明很新鮮
因為很久沒吃過了,伴著冰凍透心啤酒,實在是停不了的咬。。。

打冷熱爆小菜 ~ 韭菜豬紅
韭菜豬紅

記得洒上少許糊椒粉和點上微辣椒油,美味效果更提升呢

蜂蜜欖角骨

香噴噴,熱辣辣,小炒王的鍋氣夠哂厲害
又係俾足料,除了骨多,連蜜糖都重份量,甜味中帶榄角咸香,渗入骨內,無敵!

椰汁馬豆榚

已經超飽飽,還送上糕點一件,懷緬兒時常吃的
。。。令我第二小胃也滿足埋,味道清新爽滑,下次要試多d甜品先得

韭菜豬紅
2019-08-28 82 views
今日閒日一大班去咗觀塘工廈新聚會 食晚飯 閒日餐廳都算多人,生意不錯。 小菜 種類多而且有打冷嘅食物供應,例如鵝片 ,鵝掌 鹵水豆腐等等。 食物質素唔錯 ,而且碟頭夠大 ,適合大棚人 餐廳裏有電視。人均消費大概100元。適合大班人gathering。
食物質素唔錯 ,而且碟頭夠大 ,適合大棚人 餐廳裏有電視。
人均消費大概100元。
適合大班人gathering。
2019-08-28 127 views
今時今日既觀塘已經唔係以往的工業區,而成功咁活化成多元化的社區,因為觀塘亦經常成為我相約聚餐的選擇。講返今次,係去返一間飯堂式的打冷餐廳-「新匯聚打冷小廚」。此類的餐廳有個特點,就係餸菜的size都比出面的大份,相當抵食。半隻芝麻雞,餐廳推介的菜式,雞的表面炸至金黃香脆,而雞肉亦夠厚夠實,食落口感十足,而鋪面的芝麻更為這味菜帶來獨特的芝麻香,值得一試。薯仔牛柳粒,這味餸菜牛柳的份量居然興薯仔份量相約,十分抵食。牛柳不會過熟太實,而薯仔亦好綿。炸藕餅拼大腸,這份菜唔洗講又係夠晒大碟,避風塘口味的藕餅和香脆的炸大腸當然係送酒佳品。

2019-08-27 55 views
有種感覺觀塘餐廳午市的排隊誇張程度,往往未必能夠實際反映餐廳的食物質素,更大的原因是午市的食飯座位實在稀有。抱住呢種懷疑心態而約了朋友在觀塘食晚飯的我,只好尋求專業意見 -- Openrice。提議是要試試這間評語不俗的潮洲餐廳 - 新匯聚打泠小廚。第一樣能夠驗証不少食評真偽的,就是我同朋友一樣都需要舊店店員帶路去新店,因為由地鐵站出發通常在同一條街會先經過舊店,之後才見新店,而訂位的通常都在新店。但員工的禮貌和耐性絕對值得一讚。一入店光猛清潔,而且仲有舒服卡位。 因為沿途行過去已爭拗完食什麼,所以甫坐低已經可以連貫地叫菜。基本上食潮洲菜都做膽的蠔餅,招牌蜜糖薯仔牛柳粒, 乳鴿及一碟減少罪疚感的蔬菜。蠔餅叫蠔仔實在侮辱了,因為每隻蠔都十分飽滿圓潤,沒有腥味只有鮮味。炸漿不厚不油膩,剛好。雖然無辣醬,但建議向店員叫碟辣油,潮洲的辣油一向高質,配上更香口。 招牌蜜糖薯仔牛柳粒牛柳粒炒得剛好,每粒薯仔都被蜜糖包裹著,非常惹味。 乳鴿肉嫩皮脆。 麵醬油麥菜夠鑊氣。 有氣檸蜜不在餐牌的店員推介。無介紹錯。同朋友食完後望望隔離檯的三位客人,叫的食物同我們完全一樣,除了慶幸做生招牌成了他們的「學習對

一入店光猛清潔,而且仲有舒服卡位。

蠔餅

招牌蜜糖薯仔牛柳粒

牛柳粒炒得剛好,每粒薯仔都被蜜糖包裹著,非常惹味。

肉嫩皮脆。

麵醬油麥菜

夠鑊氣。

有氣檸蜜

不在餐牌的店員推介。無介紹錯。

同朋友食完後望望隔離檯的三位客人,叫的食物同我們完全一樣,除了慶幸做生招牌成了他們的「學習對象」,也同時認知我同朋友的身型是應得的。
2019-08-21
$184 (Dinner)
2019-08-27 61 views
觀塘區是我們常到的飯堂之中,今晚想吃小炒,記得上次去新滙聚吃打冷時有很多小菜供應,所以今晚就和朋友仔去過裡吃晚餐吧!新匯聚離地鐵站5分鐘左右,就在觀塘東廣場附近,地點都算就腳,途中會見到大大的燈箱呢!這裡有點像大排檔,不過是室內有冷氣的排檔呢!除了有小菜供應外,也有潮州打冷,價錢合理。椒鹽九肚魚分量很大,炸得金黃,相當鬆脆,外脆內軟,九肚魚軟滑無比, 配搭椒鹽烹調,十分香口,更為惹味。 潮州蠔餅潮州蠔餅和平時吃的煎蠔餅有很大的分別,原來潮州蠔餅是用炸漿炸的,相當香脆,蠔隻大大粒,與用蛋餅做的蠔餅,是兩種不同的風味呢!蝦醬牛肉通菜一上枱,蝦醬撲鼻,牛肉很稔,通菜也爽脆。最驚喜的莫過於這裡的甜品,這個芒果布甸,上面舖滿了芒果,芒果很香很甜呢!

椒鹽九肚魚

蝦醬牛肉通菜
一上枱,蝦醬撲鼻,牛肉很稔,通菜也爽脆。

2019-08-26 37 views
朋友係觀塘上班的,中午差不多時間都是去工廠大廈內吃飯,因為夠平又大碟。而他知道這間夜晚有打冷吃當然找我這個伴倍來一起吃的。剛剛放工人唔太多,不過到七時左右已經座無虛席。店員介紹消暑飲品給我們,檸檬薏米水,酸酸甜甜好醒胃。鮮檸蜜梳打,檸檬蜜糖夠潤喉加上梳打好清新。例牌菜韭菜豬紅,韭菜新鮮無揸豬紅煙煙靭靭加上醬汁惹味。蠔仔泡飯,一碗都好多份量,蠔仔夠大隻配料豐富,湯底香甜又濃郁。椒鹽九肚魚,比平時吃的特別鬆脆,炸粉薄薄九肚魚好鮮嫰。招牌小炒皇,有韭菜花、腰果、蝦仁、鮮魷同銀魚干,色香味俱全炒得好夠鑊氣,份量多又足料,腰果鬆脆蝦仁同魷魚新鮮,銀魚干有咸香味,真的想叫碗白飯來吃呀!最後仲有甜品送馬豆糕

剛剛放工人唔太多,不過到七時左右已經座無虛席。

店員介紹消暑飲品給我們,檸檬薏米水,酸酸甜甜好醒胃。

鮮檸蜜梳打,檸檬蜜糖夠潤喉加上梳打好清新。

例牌菜韭菜豬紅,韭菜新鮮無揸豬紅煙煙靭靭加上醬汁惹味。

椒鹽九肚魚,比平時吃的特別鬆脆,炸粉薄薄九肚魚好鮮嫰。

最後仲有甜品
馬豆糕

2019-08-23 47 views
自從小女生出世後都好沒有機會去打冷以前居住的地方附近 ,有一出名的打冷店 , 來不來就和蝦子餅去吃打冷 。近日我居然發現觀塘也有吃打冷的地方,就在去觀塘東廣場附近的工廠地下,地點方便,容易找到。今次來到主要想吃打冷,回味一下昔日的時光。餐廳有其他小菜供應, 也有時令海鮮,選擇也頗多。打冷當然重點就在鹵水小吃,由於太多東西想吃,所以叫了一個鹵水拼盤及現在很少地方有得吃的魚腸蒸蛋。鹵水拼盤送上來的的時候,心裡不禁尖叫,份量這麼大。 這個拼盤也相當豐富,除了有鹵水鵝 ,還有鹵水豬耳 、鹵水大腸 鹵水豆腐 、紅腸墨魚等等。我最喜歡的是鹵水豬耳 ,豬耳的口感非常好,吃到嘴裏是又柔韌又脆,味道鮮香不膩,且富含膠質。 潮州小食拼盤又怎少得鹵水鵝呢? 鹵水鵝肉 豐厚, 而大部份人都喜歡的大腸,又香又入味呢!至於魚腸蒸蛋,是一道傳統的廣東菜,營養豐富,蛋餅煎得香口,不妨一試啊!

2019-08-22 57 views
去開觀塘做嘢,收工諗住同事食埋飯先走。見到有間打冷係樓下,近近地唔諗咁多就去呢間。入去到坐低睇下menu,都好多款式,鹵水拼盤基本上打冷必食,問下侍應有無好介紹,佢哋介紹芝麻雞,同啫啫通菜,就點呢兩樣,值得一讚侍應好好禮貌,態度友善。唔駛等好耐就上齊晒菜。鹵水併盤好大份,款式都好多,鵝片好嫩滑; 芝麻雞好有驚喜,雞肉好鮮嫩,外皮鬆脆配上芝麻香味,外脆內軟,好有風味; 啫啫通菜好香,好夠鑊氣,送飯食簡直一流;呢幾道菜都好有驚喜,師傅手勢一流!佢呢度仲有糖水甜品,食飽口痕都唔駛四圍搵。可惜今日已經食飽,下次再嚟食!!
啫啫通菜好香,好夠鑊氣,送飯食簡直一流;

呢幾道菜都好有驚喜,師傅手勢一流!
2019-08-19 61 views
我爸爸是一家之煮的潮州人,從小到大都是吃潮州菜長大,但是出來工作以後很少吃潮州菜了,今天一個偶然情況下,到了觀塘處理一點事情和朋友吃打冷小菜,餐廳位置在工廠大廈的地下,佔地非常之大,還有舒適的卡位,店員介紹了幾款招牌菜式給我們嘗試。啫啫通菜一個小窩的通菜,上枱時「滋滋」聲,香味四溢,鮮嫩爽脆惹味兼備,這是一味非常好下飯的菜色招牌芝麻雞使用黃油雞製作肥美肉厚,芝麻平均分佈於雞上增添一份香味,雞肉已經醃製不用點任何醬汁,雞肉滑滑有濃郁雞味滷水拼盤好大的一個拼盤,份量絕對足夠四個人食用,滷水汁陣陣八角飄香,淡淡的咖啡色不會太鹹,表現非常平均,值得一提豬腸清潔得非常乾淨,豆腐滑滑豆味甚濃總結:這餐廳招牌菜認真不少,而且每一碟份量都不少,多約三五知己一同前往可以吃多幾款小菜。

啫啫通菜

• 招牌芝麻雞
  • 啫啫通菜
  • 鹵水拼盤
2019-08-16 46 views
觀塘工業區一向多特色美食,今天下了班想吃中菜,又在觀塘附近,和朋友選了新匯聚打冷小廚。這裡的海鮮和小菜都有名的,味道也不錯。餐牌有不少選擇,海鮮,炒中菜,什麼都有呢。 紅燒豆腐$80豆腐炸得很香,加上紅燒醬汁,味道十分好,份量很多。鮮魷蒜蓉炒西蘭花$74西蘭花不會煮得太軟,鮮魷很新鮮,蒜蓉味很重。蜜糖薯仔牛柳粒$115牛柳粒很香口,薯仔加上蜜糖,十分開胃。白飯$15 水仙茶$18來一壼飯真的很解濟。還有飯後甜品椰汁馬豆糕,甜度合適。這裡免加一,價錢合理,份量很多,吃得很飽。

這裡的海鮮和小菜都有名的,味道也不錯。
餐牌有不少選擇,海鮮,炒中菜,什麼都有呢。
紅燒豆腐$80

豆腐炸得很香,加上紅燒醬汁,味道十分好,份量很多。
鮮魷蒜蓉炒西蘭花$74

西蘭花不會煮得太軟,鮮魷很新鮮,蒜蓉味很重。
蜜糖薯仔牛柳粒$115

牛柳粒很香口,薯仔加上蜜糖,十分開胃。
白飯$15
水仙茶$18

來一壼飯真的很解濟。
還有飯後甜品椰汁馬豆糕,甜度合適。

這裡免加一,價錢合理,份量很多,吃得很飽。
2019-08-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
2019-07-31 1562 views
2019年7月11日 星期四難得約左一班舊同事出黎聚舊,傾下近況,當然要搵返間好食又可以坐得耐既餐廳呢一間我地黎到既時候仲未算有太多人,位置坐得都幾舒適,加上夠大我地傾得幾大聲都唔怕騷擾其他人睇返餐牌既價錢都好合理,仲要無加一添,我地拿拿臨叫左野食就即刻繼續吹水先到既係蠔餅,好大份同有好多蠔係裡面,而且炸漿唔算太厚,咬落唔粉,無一pat pat跟住喺滷水拼盤,有齊各款滷味,每一款都入晒味,相信係浸左好耐滷水汁。當中最欣賞係滷水墨魚,因為墨魚肉好腍,平時食開果d好似食緊香口膠咁好難咬得開,呢一次一咬就斷,仲好彈牙添之後有攬菜肉崧炒四季豆,炒得好香又夠惹味,每條豆都炒得好均勻,夠晒鑊氣,十足十食大排擋咁繼續有蒜蓉炒白菜仔,以為無乜味,齋一碟菜,點知好重蒜蓉味,炒得幾香接着嚟嘅係一隻炸乳鴿,分開咗做4份,咬落去脆卜卜又熱辣辣,裏面嘅肉質好嫩滑,炸得啱啱好跟住係一大碗蠔仔泡飯,真係落足料,我相信六個人都食唔晒,用湯兜一拎起上嚟有超多蠔仔,仲有冬菇同埋葱,撈埋啲飯一齊食好夾,啲鮮味出晒嚟最後我哋仲每人叫咗一隻大蟶子,上面鋪左蒜蓉粉絲,所以粉絲吸收晒蒜蓉同蟶子嘅鮮味,好食到想encore粉絲。而蟶
2019年7月11日 星期四

㰖菜肉鬆四季豆

蒜蓉炒白菜仔

蠔仔泡飯

蒜蓉粉絲蒸蟶子

最後我哋仲每人叫咗一隻大蟶子,上面鋪左蒜蓉粉絲,所以粉絲吸收晒蒜蓉同蟶子嘅鮮味,好食到想encore粉絲。而蟶子就好大隻,有咬口得黎又唔太硬,有口感唔會食兩下就乜都冇

雖然成餐飯嘅重點係傾計,不過今餐食物嘅質素都好高,食同講都好滿足
2019-07-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
㰖菜肉鬆四季豆
蒜蓉炒白菜仔
蠔仔泡飯
蒜蓉粉絲蒸蟶子
2019-07-27 148 views
之前試過佢既小菜店,比預期有點遜色。今次細佬 call 飯局,話試同店既打冷店,好! 等我試埋佢既打冷~我地7條 book 咗7pm,食店無靚裝潢,真係平民食店,跟小菜店格局類同。伙記好勤快及有禮。見到不少檯也是一家大小去捧場。今晚由細佬發板。1. 鹵水拼盤:鹵水入味,只係鵝肉比較韌,其他材料都ok2. 椒鹽九肚魚:炸得恰到好處,同小菜店一樣好味3. 啫啫通菜煲:好香呀,入味4. 蠔仔粥:多蠔仔、粥底好味5. 甜薯牛仔粒:炒得香,甜薯美味,牛仔粒也食5停口6. 手撕雞:好香香麻味,但配料太多,反而主菜。。。雞。。。卻很少,5值7. 蒸方利:本來想叫大斑兩味,但伙記大推呢條方利,承惠$550。。。貴就貴d,但大方利5係成日見到,而且屋企無咁大隻鑊蒸,於是照叫。嘩。。。條方利無令我失望,連我呢d 5食魚既人都食咗一大片,真係幾滑又好味。後來仲叫咗碗白飯撈魚汁呢度d 水壺係銅壺,幾滾熱,小心灼手,但水滾茶靚~最後送清甜杞子桂花糕,佢地呢個糕係幾好味架~埋單$1250,可用支付寶。

1. 鹵水拼盤:鹵水入味,只係鵝肉比較韌,其他材料都ok

2. 椒鹽九肚魚:炸得恰到好處,同小菜店一樣好味

3. 啫啫通菜煲:好香呀,入味

4. 蠔仔粥:多蠔仔、粥底好味

5. 甜薯牛仔粒:炒得香,甜薯美味,牛仔粒也食5停口

呢度d 水壺係銅壺,幾滾熱,小心灼手,但水滾茶靚~

最後送清甜杞子桂花糕,佢地呢個糕係幾好味架~

埋單$1250,可用支付寶。
甜薯牛仔粒
甜薯牛仔粒
蒸方利
杞子桂花糕
2019-07-17 85 views
11/7/2019 @ 觀塘新匯聚打冷小廚幾個朋友食飯,除咗旺角之外,觀塘都係一個很好嘅選擇! 原來除咗工廠區啲西餐廳觀塘仲有打冷! 今日去咗呢間新匯聚打冷小廚,地方唔易搵,不過去到都覺得地方幾好~ 係有冷氣的打冷打冷不得不食的當然是炸蠔餅炸蠔餅非常大份,而且炸得很鬆, 炸皮不會厚 ,香草葉和蠔一起炸 十分香口!另外還有潮州鹵水拼盤, 鹵水拼盤十分足料!鹵水墨魚…鹵水豆腐…紅腸…滷水鵝也是我的最愛 有點可惜的是有鹵水大腸,但是沒有鹵水鵝腸……紅燒乳鴿, 不算很大隻但味道也不錯蒜蓉蒸大蟶子蟶子很大隻,蒸得剛好, 十分爽口。 蛋蒜蓉粉絲蒸得太好食太入味,感覺好像比蟶子還要好食蠔仔泡飯, 大大碗蠔仔也十分大隻,如果可以多一點湯會更好
11/7/2019 @ 觀塘新匯聚打冷小廚

打冷不得不食的當然是炸蠔餅

有點可惜的是有鹵水大腸,但是沒有鹵水鵝腸……

紅燒乳鴿, 不算很大隻但味道也不錯

蒜蓉蒸大蟶子

蠔仔泡飯, 大大碗蠔仔也十分大隻,如果可以多一點湯會更好

2019-07-14 68 views
很久沒有去打冷,觀塘返工的朋友介紹了新匯聚打冷小廚。在工廈地鋪,地方寛敞挺新淨,比一般打冷小菜餐廳光鮮舒適些。蠔餅 - 剛炸好的蠔餅熱騰騰,而且沒有厚厚的炸粉,每口都食到蠔的鮮味,不會有飽滯油膩感。蜜糖薯仔牛柳粒 - 以蜜糖掃在薯仔上烤,薯仔外層脆得來帶點甜,再加些黑椒與牛柳粒一併炒,牛柳夠嫩,香口非常。豉椒炒花甲 - 花甲大粒飽滿,配豉椒炒十分惹味。薑汁炒芥蘭 - 來份炒菜,加了不少薑片和薑汁,簡單的餸菜也落足料。最後還附送甜品食物份量多,捧腹而回,而且價錢合理,小炒打冷好選擇。

蠔餅 -

蜜糖薯仔牛柳粒 -

豉椒炒花甲 -
花甲大粒飽滿,配豉椒炒十分惹味。

薑汁炒芥蘭 -
來份炒菜,加了不少薑片和薑汁,簡單的餸菜也落足料。

最後還附送甜品

食物份量多,捧腹而回,而且價錢合理,小炒打冷好選擇。