2015-05-28 543 views
今日突然想食小菜。就嚟呢間食。貪佢多選擇。叫咗個豉汁蒸排骨有湯有飯。例湯正常,不過肥咗d。等咗五分鍾就到咯。得四五舊排骨。好明顯繫雪藏貨。食落去豉召未不足。仲有一陣雪藏味。白飯唔可以叫白飯。因為黃黃地的。食過今次嚇次都唔會再來。
2015-05-27
2015-05-20 383 views
今日落雨,唔去太遠吃午餐,繫流下呢間茶餐廳食算喇。諗住做左咁多年都唔會太差嘅。叫左個炒飯有湯有野飲。三十零蚊都算抵嘅。中湯有少少湯渣,但很清,無乜味,只有味精味。👎揚州炒飯來咯,勁多油,又有d燶味。完全食唔到。餐飲叫左凍檸茶。有茶色但無茶味。茶餐廳嚟講算繫差噶啦。嚇次都要的第二間。
2015-05-20
$38 (Lunch)
2015-02-03 388 views
剛搬來無耐,見有間舊式茶餐廳,價錢倘可,入內一試,老板娘介紹今日食魚,話好靚好新鮮,就相信他說,午餐包餸包飯,要湯就沒有餐飲,我要了例湯,餸就要煎什魚,湯到了,一般貨式,味精湯,魚到了,得幾條魚毛炸左去加了小小生抽,又聲又梅,噉嘅假錢同質數,去隔離餐廳食好過。
2015-02-02
2014-07-18 281 views
點了「是日午餐之一:波蘿生炒骨飯」菜單右上角上註明了是「即叫即炒」一試果然是新鮮夠熱!價格平宜$36可以吃到一份好味午餐, 包括了凍飲! 現在平常一份好味的碟頭飯都是$50左右吧! 生炒骨上滿是甜甜酸酸的汁, 骨也是比一般的大。四個字,價廉物美。只是人也有點多,不能久坐。
點了「是日午餐之一:波蘿生炒骨飯」
菜單右上角上註明了是「即叫即炒」
一試果然是新鮮夠熱!
價格平宜
$36可以吃到一份好味午餐, 包括了凍飲!
現在平常一份好味的碟頭飯都是$50左右吧!
生炒骨上滿是甜甜酸酸的汁, 骨也是比一般的大。
四個字,價廉物美。
只是人也有點多,不能久坐。
2014-07-18
  • 是日午餐:波蘿生炒骨飯
2012-03-20 100 views
帶同BB去接太太後,也是中午食飯的好時候了。一直都想在新填地街,上海街一帶找間古舊的茶餐廳。有是有的,不過車位實在是難求。找到隱世的味道又如何,沒有車位也只好向前繼續走。最後,決定來到太子,老人家常稱摩登街市的大南街附近,泊低找茶餐廳。沒車位,但看見大多人都亂泊就跟風求其找個位去泊,結果一泊竟泊了$320....真是超值。找食,當初我記得在荔枝角道有一間素食館子,但行到去,那家館子早已結業了,那只好在附近找 "茶餐廳"。太太說要Budget生活,貴一點的地方她也不願意去,所以,近排都會食茶餐廳居多。小小的茶餐廳仔,其實非常之佬。不過也有一家大小的來吃。而是日非常佬的主要原因就是.....跑馬。太太的胃口一向不太好,所以她只叫一份茄蛋三文治充飢。蛋汁不多,是炒老了的蛋,蕃茄味道幸好不酸,牛油不厚。對我這一個依然是非常重口味的人來說,就有點不歡,但對食慣淡口味的素食者來說,這是不錯。 我就簡單的食一個叉燒粒炒飯,油....好油,味道雖是啱晒味,飯粒夠乾身而且油亮。不過,就是比較油,吃後雖沒有不適的感覺,但看見油亮的碟底,我不敢食到底。

奶茶,非常之香滑幼細,挽回了食物上的不足。一口氣就要把奶茶喝完,因為需要清一清油。

是日BB很乖,沒有掃檯.......
$30 (Lunch)