2021-05-28 19 views
又到咗九龍灣覓食時間啦☺今次介紹嘅係食咗好多次嘅泰國菜曼谷廚房工房,餐廳人氣極佳,好多九龍灣返工嘅人都會去食,就算餐廳面積不小,12點後都會出現排隊人龍,因為餐廳食物味道唔錯,而且份量不少。 印尼炒飯($58)💕份量好大,啱哂大食朋友🐷炒飯用蝦同魷魚炒嘅,炒得夠味又夠香,配料仲有串燒、煎蛋同蝦片,十分足料,呢個我最鐘意食😉 招牌無骨海南雞拼元蹄飯 ($58)豬手夠林夠滑,雞肉係無骨雞,唯一失色就係唔用油飯🥲本人唔怕食肥野,最怕食唔到好野 泰國特式腩肉札肉船河 ($56)呢個我冇食過,淨係試咗個湯都好得👍勁多五花腩,仲有炸豬皮,好正☺同事每次都食呢個,我就借黎影張相🤣 曼谷特式冬蔭公湯麵 - 蝦、腩肉、蟹棒、鮮魷魚、鮮蜆($62)正常味道,都好足料,海鮮都足料,但唔算好正宗,唔夠酸唔夠辣,可以揀其他嘢黎試 泰式奶茶(跟午餐+$6)好味呀,唔係度度都有橙紅色嘅泰式奶茶,所以加6蚊都抵加,夠大杯夠冰凍🧊

印尼炒飯($58)💕

印尼炒飯

招牌無骨海南雞拼元蹄飯 ($58)

招牌無骨海南雞拼元蹄飯

泰國特式腩肉札肉船河 ($56)

泰國特式腩肉札肉船河

曼谷特式冬蔭公湯麵

泰式奶茶(跟午餐+$6)
$60 (Lunch)
印尼炒飯
2021-05-17 391 views
今日同朋友係九龍灣上完堂,就淋著係附近揾下有咩好食!比我地揾到間新開食泰國菜嘅餐廳,就係九龍灣工業中心地下!餐廳環境裝修都好有特色,就好似去咗泰國旅行咁🇹🇭知幾耐冇去過旅行,就算係有旅行feel嘅餐廳都好多人去😳今次我哋叫左佢哋嘅招牌菜,分別有喇沙摻摻、無骨海南雞飯同埋一個小食拼盤,落單之後嘢食好快就黎齊。喇沙可以俾你揀轉飯或者轉其他湯麵河粉等等,我就唔轉到要返最原始嘅,佢哋餐廳都係咁米線同埋油面撈埋喇沙嘅面底!招牌喇沙摻摻 $66 見到餐牌介紹喇沙係佢哋嘅招牌,而且都有好豐富嘅餡料,果然嚟到嘅時候沒有令我失望,看得出喇沙分量十足,湯底香辣濃郁,再加上沙茶醬,令到辣味更加突出!喇沙餡料的種類也非常多,包括有蝦、蟹棒、魷魚圈、鮮蜆、魚柳以及雞蛋等等!他原本雙拼面都非常掛湯,食落口非常入味🤩招牌無骨海南雞飯 $66 除咗喇沙之外,他們的海南雞也是很推薦的。無骨的海南雞就非常適合我這些懶惰的人,可以將成舊肉放入口,咬都係啖啖肉😆海南雞還配有豉油和酸醋,自己都鍾意配晒兩種醬汁!海南雞飯會配雞油飯,雞油飯粒粒分明,非常有口感👍🏻泰式小食拼盤 $78除了海南雞飯和喇沙麵之外,我哋都叫咗個泰式小食拼

招牌喇沙摻摻 $66

招牌無骨海南雞飯 $66

泰式小食拼盤 $78
除了海南雞飯和喇沙麵之外,我哋都叫咗個泰式小食拼盤嚟試吓,小食拼盤都有好多款嘢食,有我哋兩個都好鍾意食嘅香茅雞翼,仲有蝦餅魚餅等等。可以話係叫一個拼盤就可以食到晒有泰國特色嘅小食!自己就最鍾意食個蝦餅再配上甜酸醬😚超級開胃

如果係附近番工行過都可以去試吓,如果鐘意食泰國菜嘅話,都會令你滿意😃
我試過一次好快想再食過,下次要試埋其他野食!
$120 (Lunch)
  • 招牌喇沙摻摻
九龍灣工業大厦都有正野食,行落德福大厦過對面馬路,經過其中一間舖,要望入去睇真D就見到有架着住頭燈,充滿泰國地道風味既火車頭造型招待處。後面就係一排綠色廂座設計既卡位,完全俾到我一種好似返左泰國既真實感覺。晏奏天氣有三十度熱,叫杯泰式珍珠奶茶來個透心涼,紅橘茶色飲落都似足紅罐奶茶果份獨有甜味香醇同個tone,加埋Q彈既珍珠好perfect。我就點杯養生薑汁薏米水,味道超清新輕盈而且薑味不太辛嗆,成個杯底都係軟淋薏米,外間比較少有咁重手,真係激讚!主食有肉骨茶啱晒老公,原個沙煲上既風味肉骨茶,色澤冇馬拉果種超濃黑既感覺,胡椒味道比較輕藥材味道相對濃郁。面層既豆卜腐皮盡吸湯汁精華,舀起一匙湯仲有當歸片紅潤杞子同蔘條,加埋軟淋一字排骨連湯帶茶泡飯去食,餘熱入胃十足充完電咁生猛!跟餐有兩條薄皮脆炸春卷,油不多夠乾身餡料豐富。福建炒麵用左Juicy豬腩肉切薄片、鮮蝦碌,配合埋韮菜香味同爽口芽菜炒成一碟有鑊氣帶咸香既麵條,油香鮮味全滲透入麵管之中,好味到只能溶係口中。香葉肉碎蛋炒飯橙紅色既太陽蛋非常搶眼,刺穿旦黃感覺好流心,蛋汁跟Juicy既香口肉碎、爽口青綠色豆角粒加埋飽滿飯粒拌勻,入口辣辣地幾

福建炒麵

香葉肉碎蛋炒飯
橙紅色既太陽蛋非常搶眼,刺穿旦黃感覺好流心,蛋汁跟Juicy既香口肉碎、爽口青綠色豆角粒加埋飽滿飯粒拌勻,入口辣辣地幾惹味。食少少酸蘿蔔絲有幫助解腻同減輕一下飽肚感。

2021-05-09 50 views
同胃民行吓九龍灣,驚歎呢個地區都變咗唔少,冇咁悶,多咗地方行,最緊要係,多咗好多嘢食囉!以前九龍灣真係冇啖好食㗎,而家條條街都有食肆今次就走入比較唔起眼,但入到去裝修幾有工業特色嘅泰國餐廳首先清清地食個生熟牛肉都有嘅湯金邊粉,熟嘅牛肉醃得幾濃味,生嘅牛肉就好嫩滑,熟度剛好金邊粉有韌性,唔易散又索味濕熱天氣飲肉骨茶去濕真係幾唔錯,湯水比較啱香港人口味,清清地易入口,一字排骨熬得腍,連部分骨頭都可以咬入口隨餐仲附送油條,其實係春卷,脆脆地送湯一流一人一餐唔夠食,嗌個小食拼盤開心些牙,白雲鳳爪酸酸地好彈牙,雞翼炸得好入肉又滑口蝦餅大大舊,點汁食好滋味,仲有魚糕辣得嚟幾刺激泰茶茶味好出,唔係咁甜,咁先出到主角嘅香味薏米水有勁多薑粒,唔係得薑汁㗎,養生控可以挑戰吓

今次就走入比較唔起眼,但入到去裝修幾有工業特色嘅泰國餐廳

清湯生熟牛肉金邊粉

金邊粉有韌性,唔易散又索味

一字排肉骨茶

隨餐仲附送油條,其實係春卷,脆脆地送湯一流

泰式小食拼盤

蝦餅大大舊,點汁食好滋味,仲有魚糕辣得嚟幾刺激

泰式奶茶

泰茶茶味好出,唔係咁甜,咁先出到主角嘅香味

薑汁薏米水

薏米水有勁多薑粒,唔係得薑汁㗎,養生控可以挑戰吓
2021-05-08
清湯生熟牛肉金邊粉
一字排肉骨茶
泰式小食拼盤
泰式奶茶
2021-04-30 63 views
隱藏於工廈之中性價比高嘅泰國菜,坐位寛闊坐得好舒服,一直都好鍾意而且幫襯左好耐,特別係下午茶十分之抵食👍🍜 豬頸肉湯河$36最鍾意食的豬頸肉河,肉質爽口美味。🍜 香茅豬扒湯河 $36香茅味好香,雖然個碗細啲但係份量一啲都唔少。🥬 生菜包 + $10每去都必定加配嘅小食,平平地但係用料十足唔會馬虎,味道好香好惹味,咬落啖啖肉,好推薦一試👍🍞咖咉多士 $20有烘底,味道中規中矩。

🍜 豬頸肉湯河$36
最鍾意食的豬頸肉河,肉質爽口美味。
🍜 香茅豬扒湯河 $36
香茅味好香,雖然個碗細啲但係份量一啲都唔少。
🥬 生菜包 + $10

🍞咖咉多士 $20
有烘底,味道中規中矩。
2021-04-23 63 views
今日23/4 外賣下午茶, 外面行了一陣還未有, 就入內坐近門口位置等, 等咗差不多半小時, 我便將單據俾員工睇並問佢有未!佢睇我將收據半秒都冇, 就話呢個要耐d, 要繼續等。我忍唔住睇吓門口位置, 見倒桌上有一個外賣, 原來真是我的, 外賣早已放在門口桌上, 冇人check, 冇人通和我。當時只有三、四張枱有食客, 但我等了半小時。其實我有問但問都冇用, 被人敷衍, 如果唔係我主動睇門口枱面有冇外賣, 有可能我要等到收舖都冇人通知我 haha
當時只有三、四張枱有食客, 但我等了半小時。
Other Info. : 呢度嘅服務真係好正!😏
2021-04-23
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
香港人一向愛吃泰國菜,因為疫情封關政策,不能親身前往泰國一飽口福,但距離不是問題!位於九龍灣的曼谷廚房絕對可以一解大家對泰國菜的相思之苦~物美且價廉~👍🥰招牌喇沙掺掺 .一向非常鍾意喇沙,每次去新加坡馬來西亞都會吃個夠,這家的喇沙湯底非常的濃厚,且味道純正,裡面的食材非常的充足,蟹柳,由於,豆腐泡都非常的入味,再加上小小的奶香辣味,真是非常的享受喔~🥰沙嗲串烧肉质非常新鲜,酱料正宗且独特,夹杂着花生酱和微微辣的味道🥰菠萝炒饭这家的菠萝炒饭真是很特别,菠蘿炒飯有新鮮菠蘿一齊上碟,賣相非常吸引。炒飯上面的肉鬆份量十足,味道跟菠蘿配合得恰到好處。

🥰招牌喇沙掺掺

🥰沙嗲串烧

肉质非常新鲜,
酱料正宗且独特,夹杂着花生酱和微微辣的味道

🥰菠萝炒饭
下午茶時段過嚟,好抵食🤣當食埋晚餐!可能因為係工廠大廈地鋪,坐的位置都比較大同闊落,呢度裝修好有泰國風味,一入門口就有架小火車,感覺好似去左曼谷火車夜市咁Hahaha下午茶無論係小食類/主食類都係$40有找🤩 當然啦,抵唔夠要好食先係重點!🧡一口咖央西多士配香茅雞中翼($32)多士好厚好大件🤣雞翼略嫌有啲乾身*🧡泰式炸雞髀配叻沙摻摻($42)Laksa味道好濃,同埋好鍾意面頭嗰隻辣沙茶醬,食Laksa必定要食浸到入晒味既豆卜😍 炸髀炸得黃金色好香脆,下午茶呢個配搭一流👍🏻追加椰汁千層糕椰汁西米糕各2件($30)係我必食的兩樣飯後甜品!另外因為人多想試多幾樣野,係正餐menu叫左:🧡黃咖哩牛腩配薄餅($56)推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟牛腩好林,同咖喱汁好夾又唔會好稀😋本身個餐係跟飯既,不過有得唔洗加錢轉配薄餅!🧡肉骨茶-細摻 ($72)一煲裡面有齊晒:一字骨、豬肚、豬手、腩肉、豬大腸、白飯及油條可以話比你哋聽啲料仲多個湯汁🤩同埋湯有藥材味得黎又帶點甜🙊 食完炸髀再飲幾啖即刻降晒火🙈呢餐一啲都唔似下午茶🫖食得好豐富!環境又舒服😌好開心發現到間正餐廳🍴
下午茶時段過嚟,好抵食🤣當食埋晚餐!

🧡一口咖央西多士配香茅雞中翼($32)
多士好厚好大件🤣雞翼略嫌有啲乾身*

🧡泰式炸雞髀配叻沙摻摻($42)

追加椰汁千層糕椰汁西米糕各2件($30)
係我必食的兩樣飯後甜品

另外因為人多想試多幾樣野,係正餐menu叫左:
🧡黃咖哩牛腩配薄餅($56)
推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟

🧡肉骨茶-細摻 ($72)

2021-02-25 157 views
今日食晏做嘢咁辛苦就諗住食好啲啦🤪咁又唔想再食車仔麵嗰啲咁有同事就提議不如食泰國嘢🙊咁就嚟咗就呢間好彩喺門口唔算好多人所以等一等佢入到去咁佢都算幾多選擇嘅有冬陰功湯底嘅叻沙,海南雞飯,香醃肉碎蛋飯等等,而我就選擇咗咖喱海鮮飯☺️點知嚟到之後出乎我意料賣相非常好,好似高級泰國餐廳咁,食落落個味道甜甜地非常易入口,海鮮都有誠意有蝦有章魚等等同埋搭配薯仔非常開胃😛而價錢都只不過係$62非常岩食☺️☺️我諗當我又想食泰國嘢嘅時候都會返嚟再食

呢間價錢實惠,款式又多,搞到樣樣都想食兩個人lunch & tea time食咗好多嘢,因為好平價錢就可以加小食,超值,叫到成枱食物都係$260🔸咖央多士 $20 配凍飲+$6超抵食,個多士外脆,內餡好足料,有好大舊牛油,不過咖央醬差少少,小得濟味道唔突出,牛油味&煉奶味蓋過咗🔸香茅豬扒叻沙摻摻 $58 配凍飲+6個湯底好香濃,好creamy,麵個份量都多個豆卜&生菜吸晒湯嘅精髓,仲有半隻雞蛋個豬扒不過不失,唔會硬到咬唔開,係個調味不足太普通但個豬扒份量都多,有3塊🔸暹羅牛魔王 $66 配飲品半價入面牛丸、牛肉、牛腩,湯底好濃的牛味👍🏻足料又大碗🔸網絲鳳尾蝦春卷 +$10外表好脆,真係做到泰國個隻網絲春卷口感👍🏻🔸魚餅 +$10 有泰國風味,不過不失咁🔸香茅雞翼 +$15呢個有啲失望,因為無香茅味,雞翼肉有啲鞋,又細隻🔸蝦餅,呢個好彈牙而且好有蝦味,點佢好過點雞翼🔸泰式炒雜菜 $38原來係想叫馬拉盞炒通菜,但賣晒無得點,所以點左呢個炒雜菜,味道好一般,少少蒜蓉味,一啲泰式味都無...🔸甜品:千層糕+$15千層糕都普普通通,口感冇咁煙韌,但味道ok ga🔸跟餐 +$6 就有一杯飲品,抵飲
呢間價錢實惠,款式又多,搞到樣樣都想食

🔸咖央多士 $20 配凍飲+$6

🔸香茅豬扒叻沙摻摻 $58 配凍飲+6
個湯底好香濃,好creamy,麵個份量都多
個豆卜&生菜吸晒湯嘅精髓,仲有半隻雞蛋
個豬扒不過不失,唔會硬到咬唔開,係個調味不足太普通
但個豬扒份量都多,有3塊

🔸暹羅牛魔王 $66 配飲品半價
入面牛丸、牛肉、牛腩,湯底好濃的牛味👍🏻足料又大碗

🔸網絲鳳尾蝦春卷 +$10
外表好脆,真係做到泰國個隻網絲春卷口感👍🏻

🔸魚餅 +$10 有泰國風味,不過不失咁

🔸香茅雞翼 +$15
呢個有啲失望,因為無香茅味,雞翼肉有啲鞋,又細隻

🔸蝦餅,呢個好彈牙而且好有蝦味,點佢好過點雞翼

🔸泰式炒雜菜 $38

🔸甜品:千層糕+$15
千層糕都普普通通,口感冇咁煙韌,但味道ok ga

🔸跟餐 +$6 就有一杯飲品,抵飲
仲要飲品真係有泰國風味,尤其是個凍檸茶,用青檸做檸底
2021-02-21 98 views
門口見到裝修得好靚,好有熱帶雨林feel,綠色為主,再望下menu價錢幾平民化,就入左去!今次吾想煩,叫二人餐😚😚😍肉骨茶湯底好香藥材味,但吾會苦澀,仲有大大粒juicy冬菇、豆卜,當然吾少得啖啖肉嘅豬排骨,肉質非常軟香Q彈。秋冬喝上一碗肉骨茶,不僅暖心也暖胃😍招牌無骨海南雞好喜歡肉質好滑~仲要雞翼都起曬骨,超強!秘製醬汁酸酸的,吾會好辣,加上甜醬油,各有特色,兩款都好好味✨泰式炒通菜咸香的味道撲鼻而來,通菜炒到保持嫩葉翠綠😃呢款係我至愛的小菜之一🤪泰式拼盤全部都係最受歡迎的小食!鳳爪爽口彈牙,如果可以辣少少 會更惹味😋春卷卜卜脆,用料實在,充滿層次感!蝦餅厚身又彈牙,配埋泰式酸甜汁真係無得彈!椰汁西米糕清甜可口 ...一口就吃掉,恨不得再比多2件😛😛😛泰式珍珠奶茶看顏色就知係傳統泰式奶茶,非常正宗!加入珍珠,係煙韌控大愛😙龍眼冰夏日冰涼之選,龍眼肉超多,大大杯龍眼冰涼透心!超解暑!
今次吾想煩,叫二人餐😚😚😍

肉骨茶

招牌無骨海南雞

泰式炒通菜

泰式拼盤

椰汁西米糕
清甜可口 ...一口就吃掉,恨不得再比多2件😛😛😛

泰式珍珠奶茶

龍眼冰
夏日冰涼之選,龍眼肉超多,大大杯龍眼冰涼透心!超解暑!
2021-02-18 438 views
嚟到九龍灣工廈區有好各式各樣嘅餐廳選擇,而今次嚟呢度啱啱見到新開咗一間泰國菜,裏面個環境係比較特色,真係好似置身於泰國餐廳,而家冇得去旅行回憶下泰國🇹🇭✨無骨海南雞扎肉河粉河粉多數都會配扎肉,而依度會配細碟無骨海南雞河粉,首先講海南雞先,雞肉啱啱好皮薄肉質鮮嫩軟滑,配埋秘製海南雞醬帶一點香辣嘅味道✨招牌叻沙摻摻我就最鍾意食喇沙,比較出色有椰汁香味味道,辣得來帶一點香滑,喇沙摻摻有兩種面底,一種油麵同埋米粉夾住左一齊食層次感更加豐富,裏面配海鮮包括有鮮蝦、蜆肉、魷魚、蟹柳、炸魚柳分量比較多,細食嘅女士可以同朋友share😍✨火車頭河粉火車頭一定唔會少配料有牛肉、牛丸、牛腩,而湯底熬過嘅牛肉湯香味特別濃郁,河粉通透夠爽滑,分量十足✨沙嗲串燒豬 🐷豬肉紮實,唔會燒到好乾身牛🐮牛肉新鮮嫩滑雞🐔雞肉比我想像中肉質更加鮮嫩配合秘製嘅沙嗲醬微微香辣得來又夠花生味道😋✨香茅雞翼雞翼大細適中,雞皮薄肉質超滑雞油滲出好juicy又唔會燒到好乾😍👍🏻👍🏻👍🏻✨泰式生菜包生菜包必定會Order,肉碎裏面減少辣味啱晒我口味,生菜🥬新鮮爽脆,肉碎包住生菜中和左油膩,口感更豐富✨泰式奶茶泰式奶茶一向都會比較偏甜,依

✨無骨海南雞扎肉河粉

✨招牌叻沙摻摻

✨火車頭河粉

✨沙嗲串燒
豬 🐷豬肉紮實,唔會燒到好乾身
牛🐮牛肉新鮮嫩滑
雞🐔雞肉比我想像中肉質更加鮮嫩
配合秘製嘅沙嗲醬微微香辣得來又夠花生味道😋

✨香茅雞翼

✨泰式生菜包

✨泰式奶茶
泰式奶茶一向都會比較偏甜,依度呢我飲落去可以話正宗泰式奶茶,香滑嘅奶茶配埋泰式茶葉,甘香濃郁

✨青檸薄荷梳打
青檸配薄荷酸酸甜甜薄荷好清涼,梳打溝埋一齊每一啖好爽,配埋泰式嘢食簡直係絕配

2021-02-10
Tea
2021-02-13 125 views
在門口見有下午茶餐咪入去試吓!門口細細原來都唔細因都有點餓,怕食粉麵唔夠飽!所以叫咗黃咖哩猪扒飯+泰式檸檬茶($42)可能黃咖哩關係偏重椰汁味唔太啱我口味!猪扒煎得幾好!泰式檸檬茶唔係用檸檬🍋而係青檸我麻麻哋!
在門口見有下午茶餐
咪入去試吓!門口細細原來都唔細
可能黃咖哩關係偏重椰汁味
唔太啱我口味!猪扒煎得幾好!泰式檸檬茶唔係用檸檬🍋而係青檸
我麻麻哋!
2021-02-08 98 views
今日happy friday突然間好想食泰國嘢。✨三寶河粉(魚蛋+魚片+香茅豬扒)湯底幾濃味,魚蛋魚片爽口彈牙,豬扒肉味濃,好香香茅味,滿滿嘅泰國風情。跟餐加左6蚊要凍檸檬茶, 佢係泰式嘅檸檬茶,用泰國青檸, 一飲就覺得自己好似去咗泰國咁,懷念泰國嘅味道。🏠 曼谷廚房工房🛤️ 九龍灣宏開道15號九龍灣工業中心地下2B號地舖📍 港鐵九龍灣站B出口步行約9分鐘-----#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodieblogger #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfoodies #hkfoodpic #hkig #hkigfoodie #hkigfood #hkeats #hkfinedining #茶餐廳 #茶記 #冰室#小店 #好味 #九龍灣#thaifood #bangkok
今日happy friday突然間好想食泰國嘢。

✨三寶河粉(魚蛋+魚片+香茅豬扒)

🏠 曼谷廚房工房
🛤️ 九龍灣宏開道15號九龍灣工業中心地下2B號地舖
📍 港鐵九龍灣站B出口步行約9分鐘

-----

2020-12-18 189 views
Lunch 貪平用apps外賣自取減20蚊,結果就中獎。隻豬應該有做開gym, d肉結實到呢....牙就咬唔爛,不過相信較剪可以剪得開。咖哩有咖哩味,配菜就幾好食。一個字 - *唔會再幫襯*
Lunch 貪平用apps外賣自取減20蚊,結果就中獎。