2016-09-24 864 views
奶茶只係一般,算係淡而無乜奶茶味,唔夠濃,好像奶水加茶(可能本人喜歡較濃郁奶茶,例如:百份百,大快活),揾位時比較難分辨那張枱屬於那一店。上菜時間慢,有漏單情況,眼見都有幾位食客追食物,勸喻如果趕時間就要小心
2016-06-22 1655 views
難得一天公眾假期,當然第一個節目就是要瞓到自然醒,瞓到下午一點多,簡直是非常難得,第二個節目就是要尋食啦!今日我們選擇到大埔去尋食。。。第一站 – 李記就落在大埔墟街市熟食中心,大埔友介紹有必食西多士我們就來一件西多士及一杯凍檸檬茶西多士落單時,可選擇加糖漿/煉奶,當然選夠滑溜的煉奶上枱時,厚切西多士脹卜卜,師傅已預先切成9件,面層有已半溶狀態的牛油,西多士外皮雖然不太脆口,雖然內裡沒有餡,但勝在蛋味極濃,加上適量滑溜的煉奶,不會太膩,非常滿足!

第一站 – 李記
就落在大埔墟街市熟食中心,大埔友介紹有必食西多士
我們就來一件西多士及一杯凍檸檬茶

西多士
落單時,可選擇加糖漿/煉奶,當然選夠滑溜的煉奶
2016-06-11
西多士
等緊豬扒麵嘅同時,bagel就走了去另一攤位尋食,被喻為大埔區最好吃的西多士,李記西多士。孩子可能會奇怪,西多士唔係下午茶食家咩? 錯了! 李記西多士絕對是手快有有手慢無! 經常在下午茶時段前就會賣光,所以bagel特意安排在中午就黎熟食中心。本想買李記的另一名物 腿蛋菠蘿包來試,可惜12點30來問,店員告知經已售光了。等15分鐘左右,西多士$14就製成了。 西多士可選加糖漿/煉奶,我選了糖漿。 西多士脹卜卜。 最傳統的那種,入面是沒有餡的。 西多士預先給切成9等份,吃下外皮帶些脆身,蛋汁都吸進了麵包去了,蛋香很濃,混搭糖漿的濃縮甜蜜,再加上麵包是厚切的,口感很足很飽滿。自已覺得比起赤柱泗溢的雲朵咖央西多士還要好吃,說它為大埔區最為吃西多士,當之無愧!

西多士脹卜卜。 最傳統的那種,入面是沒有餡的。
2016-01-31
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2015-03-21 1230 views
在大埔住了近3個月,越来越喜歡呢個地方。不單止環境舒服,四處有單車徑,有景色優美的海濱,仲有好多美食。我個人好鍾意去大埔墟街上樓上熟食中心,真係好多傳统美食,差不多每間食店都有它自己的歷史及背景,誰也不搶誰的光~第一次食李記的西多士及凍O茶。西多士($14)非常juicy及有蛋味,正!!凍O茶($13)也有荼香,非—般茶餐廳只有甜味。。宜家這類用心做的食店巳經越来越小了。。。
在大埔住了近3個月,越来越喜歡呢個地方。

第一次食李記的西多士及凍O茶。
西多士($14)非常juicy及有蛋味,正!!

凍O茶($13)也有荼香,非—般茶餐廳只有甜味。。

宜家這類用心做的食店巳經越来越小了。。。
2015-03-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$14 (Lunch)
如果有睇過我果編"欽記"既食評既話,呢間李記, 都係我由細食到大的~每一次都淨係會嗌李記既野飲,最鍾意食佢既西多~不過今次冇嗌到, 所以下次再寫 今次嗌左野飲同一件包咋~ 凍檸水  -> 唔知點解, 硬係覺呢度既係最好飲~ 腿蛋治  -> 有陣香香既牛油味~  -> 蛋同火腿既份量o岩o岩好~ 食每一啖都有齊餡料.  -> 整體都好好味喔~
如果有睇過我果編"欽記"既食評既話,
呢間李記, 都係我由細食到大的~
每一次都淨係會嗌李記既野飲,
最鍾意食佢既西多~
不過今次冇嗌到, 所以下次再寫

今次嗌左野飲同一件包咋~

凍檸水
  -> 唔知點解, 硬係覺呢度既係最好飲~

腿蛋治
  -> 有陣香香既牛油味~
  -> 蛋同火腿既份量o岩o岩好~ 食每一啖都有齊餡料.
  -> 整體都好好味喔~
2010-06-06
2009-08-28 526 views
其實一直都想為這裡打食評可是每次到這裡吃時就忘了帶相機這裡是伴著我成長的一個茶水檔還在臨時街市時已每個星期天都到這裡每次多數都只點這裡的飲品 和 腿蛋治 $10因為這檔能讓你點其他檔口的食物來吃十分free如果某星期乖的話母親會獎勵我和哥哥吃西多少奶以前總是期待可以吃西多的日子 但一年不會多於3次(因為.....總是太頑皮)少奶是不要這麼多鍊奶因為母親怕甜現時大了也很少出來吃 所以每次來都可以任叫任食 哈哈 free得很 西多 (少奶)$10表姐是吃多奶的(圖 可參考上面的食家的西多) 但會好恐怖(指卡路里)我們小的還是吃 少奶一看西多 嘩 顏色很對! 金黃色的四面脆而不濃 因為是少油的煎烘 也不會很油牛油早已被西多的熱情融化心甘命抵的沈溺在西多的懷抱忍不住要吃了 又要聞一下經煎烘香香的蛋味滲進了鼻子咀巴不自覺咬了一口牛油和鍊奶在口中不停你爭我奪的刺激味蕾產生了不能形容的好味慢慢細味口中的一塊啊 perefect!西多分成九塊 最中間的一塊吸收了最多的奶和牛油大家都大讓小 給了我吃嘩塞 如果九塊西多全是這樣的你說多好啊!吃完 其實我還未夠的...唯有留待下一次來臨吧!可能你會認為我形容
其實一直都想為這裡打食評

十分free
如果某星期乖的話
母親會獎勵我和哥哥吃西多少奶
以前總是期待可以吃西多的日子 但一年不會多於3次
(因為.....總是太頑皮)

少奶是不要這麼多鍊奶

咀巴不自覺咬了一口
牛油和鍊奶在口中不停你爭我奪的刺激味蕾
產生了不能形容的好味
慢慢細味口中的一塊
啊 perefect!
西多分成九塊
最中間的一塊吸收了最多的奶和牛油
大家都大讓小 給了我吃
嘩塞 如果九塊西多全是這樣的
你說多好啊!
吃完 其實我還未夠的...
唯有留待下一次來臨吧!

可能你會認為我形容得很誇張

父親說過這裡的奶茶的水準也不是太穩定
欣賞的這裡的熱飲是真的會叫人辣親咀
麵包類和西多是這裡的賣點吧
每'木台'總不乏西多或三文治 豬仔包一碟
來大埔的下次可以坐這裡吃欽記+西多(我的食法)
2009-08-23
  • 西多
(Non-member)
2009-07-27 490 views
每逄星期日, 都鍾意去大埔墟街市嘆煉奶西多 & 欽記嘅魚蛋粉。 因為平時一向都要等位, 所以自己一個去等位先。12點幾去到, 竟然有好多位, 好開心坐底等, 等咗15分鍾, 就有個呀姐走過黎問幾多位, 答佢3位啦, 都預咗比人搭枱, 個時都仲有好多位, 點知過多3分鍾一位惡死男人(應該係老闆)走過黎, 一開口就話: 「你坐咗好耐, 又唔叫野食, 你不如走啦, 比嗰位人坐。」 嘩! 而家大排檔都噤惡, 坐多陴都叫你走, 我咪答佢, 而家我唔食啦, 佢仲立刻話: 噤你走啦, 跟住即刻叫人坐我個位... 坦白講去得個到幫襯都係做街坊生意,點解D態度可以差到噤! 佢哋D食物唔係差, 但D服務態度差到嚇死人, 就算佢D野幾好食都好,以後我都唔會幫襯
2009-07-19
2009-05-03 442 views
五月二日身為大埔人其實來得幸福有數之不盡的店鋪.再來熟食中心找間店鋪嘗試,李記淨是為小食和麵類,沒有多的選擇.來一客西多士配上一杯凍奶茶,坐在一旁.沒有什麼環境,沒有什麼精美擺設不代表沒有出色的食物.這裏的西多士來得厚,也為客人方便把它分開九格,還想起小學年代第一次食西多士的回憶,同是分開九小件,下著奶以及牛油.賣相有如火山口想爆發.不討好的樣子,不討好不代表不好食,這裏炸得金黃色,內部則是軟熟,配上牛油其實不過份甜口,有水準的西多士,九小件帶給九種相同感覺,奶茶來得一般,奶放得略為不夠.二十一元略為有點貴,但一客西多士的美味也算值得的.熟食中心何止一,二間出色呢.
五月二日

有水準的西多
2009-05-02
$21 (Lunch)
有水準的西多
2007-07-08 341 views
平日放假最愛與家人到大埔市政街市食早餐,一定會坐喺李記到叫飲品同飽點,再叫其他嘅粉麵or粥品,雖然我一星期只去1、2次,但母親日日係到打躉,所以同呢到啲人幾熟,你一坐底就知你要咩飲,每杯野飲一定唔呃你,滿滿嘅...呢到嘅西多亦都算我嘅至愛,唔要牛油多煉奶係我嘅口味,阿姐都記得,所以呢檔係大埔市政街市內較多人幫趁嘅茶水檔!
2007-07-08 319 views
西多士:厚厚的方飽被金黄色蛋漿包著,奉上時已為你分成九小份,並備有2隻不銹鋼的小叉,風味十足,塗上的牛油及練奶熱到半溶,陣陣飄香。最驚喜嘅係多士內仍然保持乾身,軟軟的。外邊西多士的質素實在是無得比。凍檸茶:濃濃的茶味加上李記特別混入的配料,加上5片檸檬,並已在倒茶半滿時幫你篤埋,甜味適中,檸味香濃,使整杯凍檸茶無懈可擊!加埋十幾蚊,認真低食。

加埋十幾蚊,認真低食。