2023-11-06 1123 views
黎到元朗國真係隨便入任何一間食肆都唔失禮, 論酒樓黎講.. 隨時代變遷, 可說是滿街林立! 但數到港式文化傳統酒樓級嘅飯店就真係非佢莫屬, 就係呢間位於元朗國既「 東 方 飯 店 」(舊名:勝記)。簡單說, 用三個字黎形容「平」「靚」「正」講既當然係佢哋嘅點心保留著舊有酒樓水準, 點心即叫即到, 完全符合哂香港人既急速節奏🤩, 真材實料兼所有點心均一價$23/ 包點$19/ 飯類都只係$28。😍 入到去真係要叫下 ”咸水角/蓮蓉包/燒賣/蝦餃/雞扎/盅頭飯.. .. ..” 樣樣都試吓, 兩人連茶介都只係$160就醫飽肚仔! 正吖😋👍🏻💵2人前👫🏻人均消費$80 ❥ 點心均一價$23 ❥ 包點均一價$19 ❥ 盅頭飯均一價$28

💵2人前👫🏻人均消費$80

❥ 點心均一價$23
❥ 包點均一價$19
❥ 盅頭飯均一價$28
2023-11-05
$80 (Dinner)
2023-09-02 1088 views
#老字號茶樓 #忠頭飯 #真材實料才能做出好味道 #曾厝垵舂雞腳 #虎皮鳳爪 #新鮮食材讓您吃得放心 #人人都是美食家 #牛肚 #我的美食日記 五香牛肚要試非常林同埋入味五香味特別出眾,鳳爪好林調味得好好牛柏葉爽口滑嫩咖喱魷魚🦑彈牙滑溜好食😋滿足口感
#老字號茶樓 #忠頭飯

五香牛肚要試非常林同埋入味五香味特別出眾,
2023-03-05 1502 views
元朗舊式傳統點心店❤️星期日晚8點左右去到,滿座等左一陣就入去坐低☺️蝦餃皇😋😋4粒,皮唔算好薄,蝦大大粒好香口好好味☺️咖喱魷魚,咖哩都幾香,如果辣少少就開心d😆魷魚有咬口唔韌👍🏻有幾粒蘿蔔係底👍🏻山竹牛肉球👍🏻三大粒,每粒都有腐竹底,幾香牛肉味,喼汁好味😋😋😋糯米雞都幾大隻😬😬好好食!推薦!鵪鶉蛋火腿雞肉⋯都幾足料❤️❤️兩個人連茶錢$105😀可以接受範圍👍🏻
元朗舊式傳統點心店❤️
星期日晚8點左右去到,滿座
等左一陣就入去坐低☺️

蝦餃皇😋😋4粒,皮唔算好薄,蝦大大粒好香口好好味☺️

兩個人連茶錢$105😀可以接受範圍👍🏻

2023-03-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$53 (Dinner)
2023-01-31 1288 views
今日又到元朗覓食.係元朗西巴士總站附近有一間茶居.係元朗人都會認識嘅(東方.勝記)佢招牌唔係叫茶居係叫飯店.佢相隔巴士總站兩分鐘路程.依度好多街坊幫襯.佢哋點心/飽點及蒸飯真材實料.午市有蒸鯇魚飯.一出蒸籠已經好搶手.慢少許就要等下一轉。唔講你唔知.原來佢哋有一種美食係元朗人自知.就係(沙翁).我每次行過都買不到.今日坐喺收銀處附近.同嗰個話係老闆.但所有大小事項啲伙記同事都要請示佢嘅人聊天.佢先人指路.沙翁要係星期五.六.日下午五時才出爐.祇限上述的時間.很快哋賣哂.要食就要睇住時間!講番正題今日點餐如下:糯米包.臘腸卷.鹹魚肉片飯(大)加送例湯(南北杏黃瓜煲豬骨)呢度點心係均一價$23元.飽點$19元.各式細蒸飯$28元.大蒸飯$32元。🚶🏻‍♂️👉📌東方(勝記)飯店 (元朗)元朗擊壤路17號順發大廈地下A號舖

臘腸卷
䶢魚肉片飯(大)
南北杏黃瓜煲豬骨湯
名茶
🚶🏻‍♂️👉📌東方(勝記)飯店 (元朗)
元朗擊壤路17號順發大廈地下A號舖
2023-01-14
$43 (Lunch)
臘腸卷
䶢魚肉片飯(大)
南北杏黃瓜煲豬骨湯
名茶
2022-11-19 957 views
今晚喺元朗宵夜試吓飲夜茶,因為經過一間舊式點心小店好似味道唔錯咁樣於是就走入去幫襯,由於始終係宵夜所以又唔可以食得太多野,兩個人只係叫咗四樣點心真係非常之有節制,呢四樣點心分別係佢嘅招牌蝦餃、鵪鶉蛋燒賣、懷舊糯米卷同埋芋頭鴨腳扎。四樣嘢之中招牌蝦餃味道最好,真正做到鄙薄餡靚,入面隻蝦肉質非常新鮮又彈牙,果然係招牌。糯米卷係舊式嗰隻size比較大少少嘅,卷皮厚薄適中,佢同糯米嘅比例啱啱好。鵪鶉蛋燒賣感覺上味道淡咗少少,不過味道都ok的。芋頭鴨腳札就只屬一般水準,可能係隻鴨腳比較瘦弱啦,不過好彩件芋頭都夠粉。

鵪鶉蛋燒賣感覺上味道淡咗少少,不過味道都ok的。
2022-10-12 752 views
今日去咗東方飯店買外賣呢度嘅點心及蒸飯一律都係同一個價錢 好抵$21(點心)及 $26 (蒸飯) 今次叫咗一個燒賣 燒賣份量夠大、爽口及彈牙。另外叫咗一個冬菇滑雞及鹹魚肉餅。冬菇蒸雞飯比較好味😋雞件滑身。而鹹魚肉餅飯既鹹魚味道太過濃,而肉餅比較偏向滑身。
今日去咗東方飯店買外賣
呢度嘅點心及蒸飯一律都係同一個價錢
好抵$21(點心)及 $26 (蒸飯)
今次叫咗一個燒賣 燒賣份量夠大、爽口及彈牙。

TakeAway
2022-07-02 812 views
今日8號風球估唔到都開門,真係有一餐溫飽,暴雨下見到開門就好似沙漠中嘅綠洲一樣,而且呢啲點心非常好味,鳳爪整得好入味好林多汁,咖喱魷魚爽彈牙多汁唔會勁辣辣度適中容易入口,鮮竹卷美食已經屋企人搶食晒,應該好好味,鹹水角都算大隻,外脆內軟,入邊啲餡料肉絲都算多又多汁,非常滿意,下次再會去購買
今日8號風球估唔到都開門,
真係有一餐溫飽,
暴雨下見到開門就好似沙漠中嘅綠洲一樣,
而且呢啲點心非常好味,
鳳爪整得好入味好林多汁,
咖喱魷魚爽彈牙多汁唔會勁辣辣度適中容易入口,
鮮竹卷美食已經屋企人搶食晒,應該好好味,
鹹水角都算大隻,
外脆內軟,入邊啲餡料肉絲都算多又多汁,非常滿意,
下次再會去購買
鹹水角,
鹹水角,咖喱魷魚,鹹水角外脆內軟,入面餡料豐富入味多汁
鹹水角,咖喱魷魚,鳳爪,鮮竹卷
鹹水角,咖喱魷魚,鹹水角外脆內軟,入面餡料豐富入味多汁
鹹水角,咖喱魷魚,鳳爪,鮮竹卷
2022-01-04 936 views
元朗抵食又好食點心首選兩個人眼闊肚窄唔敢叫太多東方蝦餃皇$22,一籠有4粒,足料啖啖肉,蝦好好食,蝦餃皮唔算好厚,好鍾意食蝦餃,一定必食!鹹水角 $15,3粒,好香口,因為放係口門以外賣為主,所以一般都係凍食,如果可以係暖暖地會好d。四寶滑雞扎 $22兩大舊,足料而且全部都係好大件,唔係雞柳係原隻雞翼,幾特別,好大隻啖啖肉。可以一試鮮竹牛肉球  $22,一籠有3大粒,唔會好實咬感岩岩好,喼汁個人比較鍾意,好好食!八寶糯米雞  $26,都幾大隻,每次去食東方勝記都會叫黎食,好鍾意食糯米黏口既感覺。
元朗抵食又好食點心首選
兩個人眼闊肚窄唔敢叫太多

東方蝦餃皇

鹹水角

四寶滑雞扎

鮮竹牛肉球

八寶糯米雞

2021-12-26
$56 (Dinner)
東方蝦餃皇
四寶滑雞扎
鮮竹牛肉球
八寶糯米雞
  • 鹹水角
2021-05-26 1192 views
飲茶食點心唔一定去酒樓 依間元朗地舖就好大特色!店面一幢幢蒸籠好壯觀 坐得唔算舒服 不過夠晒地道有特色 打卡一流😍-✅ 點心|蝦餃 燒賣 豬手 ($21)熱辣辣 燒賣肉味濃 蝦餃飽滿 豬手南乳味夠香!✅ 叉燒腸 ($22)|叉燒包 ($17)兩個都有滿滿既叉燒 腸粉滑溜 叉燒包正常✅ 滑牛肉餅飯 ($26)牛肉味香濃 份量岩岩好唔會太多🦁 東方(勝記)飯店元朗擊壤路17號順發大廈地下A號舖茶錢 $4/位|點心 $21|腸粉 $22|飯 $26|包類 $17🦁 人均消費:$70|推介:❣❣️❣️❣️/5
✅ 點心|蝦餃 燒賣 豬手 ($21)
熱辣辣 燒賣肉味濃 蝦餃飽滿 豬手南乳味夠香!
蝦餃
燒賣
南乳豬手

✅ 叉燒腸 ($22)|叉燒包 ($17)
兩個都有滿滿既叉燒 腸粉滑溜 叉燒包正常
叉燒腸
叉燒包

✅ 滑牛肉餅飯 ($26)
牛肉味香濃 份量岩岩好唔會太多

燒賣
南乳豬手
滑牛肉飯
2020-05-19 1628 views
係東方飯店到飲茶都飲左好多年,今日就同大家介紹下le間老店!東方飯店隔離就係元朗西巴士站,附近又有輕鐵,非常容易到達。平日都會有好多人喺嗰度食晏甚至乎好多老人家喺嗰度飲茶,今日我叫咗冬菇雞飯再加燒賣,佢嘅中頭飯蒸出來啲計一啲都唔老,仲好滑好嫩,加上小小嘅豉油非常之好味,煩方面粒粒都分明,偏向乾身少少。依佢個燒賣同樣好味。間飯店食物質素唔錯而且價錢唔算貴,我咁樣叫咗兩樣都係$45,都算抵食!有機會大家可以去試吓😋
TakeAway
2020-03-05 1140 views
咁早起身可以食早餐嘅選擇其實唔係好多( ´▽` )ノ嗰日我哋五點幾六點就起咗身╮( ̄▽ ̄"")╭,發覺原來可以咁早開門嘅鋪頭或者係酒樓唔係咁多,於是乎我個friend就帶咗我嚟呢間東方飯店。佢話呢間飯店雖然好簡陋,衛生唔係咁好,不過佢啲嘢食係幾好味,而且仲有另一個可取嘅地方,就係佢有露天嘅坐位(即係街邊)。喺而家咁嚴峻嘅疫情下,其實都真係感覺安全啲嘅,因為環境冇咁侷促。佢哋嘅價錢都係劃一晒嘅,例如所有點心都係$20,腸粉就$21,所有包類就$16,我覺得都幾合理。我哋就叫咗鴨腳扎同埋腸粉,但呢度冇麻將嗰啲㗎,甜醬都要自己走去攞。跟住我哋再叫咗一籠鮮竹卷,同埋蝦餃。鮮竹卷真係好好食,佢裏面嘅料好多,我自己就最驚食嗰啲淋謝謝嘅鮮竹卷,呢度嘅好實,裏面嘅豬肉好爽口。蝦餃感覺好新鮮,我都有啲驚訝個蝦餃係賣$20咋。總括而言,我覺得呢度都值得推介,除咗個衛生環境好似有啲唔理想,咁因為始終都係喺街邊度食。不過聽我朋友講話其實七點之後,就入要返落鋪頭食㗎喇,冇街邊位。
咁早起身可以食早餐嘅選擇其實唔係好多( ´▽` )ノ

跟住我哋再叫咗一籠鮮竹卷,同埋蝦餃。

蝦餃感覺好新鮮,我都有啲驚訝個蝦餃係賣$20咋。