話說我同屋企人好掛住以前冬菇亭大排檔小炒,一直都想搵返呢種港式美道!終於比我哋搵到😋真係食到好過癮!我地揀咗幾款招牌菜,每一款都令我驚喜不斷。🍽️首先嚟緊嘅係拔絲咕嚕肉,啲肉彈牙而外皮香脆,拔絲汁就甜甜酸酸地滲入肉裡面。真係一啖接一啖都唔捨得停口!🍖再來馬拉盞啫啫生菜煲,打開蓋已聞到又香又濃嘅咸香蝦醬味,啫啫嘅生菜同埋馬拉盞完全融合喇!爽脆嘅生菜食落「索索」聲好新鮮,令人回味無窮😛🥬🍲長輩最愛呢一道豉蒜涼瓜炒牛肉,啲牛肉鮮嫩多汁,同埋豉蒜涼瓜一齊炒熟,帶出一個濃郁嘅鹹香味道。涼瓜唔苦,我都食唔停🥩🥒有小朋友一定要點嘅係黑松露滑蛋蝦球,啲蝦球好鮮甜,加上唔使𡁻都滑入喉嚨嘅炒蛋及一入口就有濃郁嘅黑松露味道爆發!我食咗兩啖就比囡囡獨食晒成碟。🍤🍳仲有老街韮菜雞紅,啲韮菜清香味濃,同埋鮮嫩嘅雞紅一齊炒,口感豐富。每一口都充滿嘅韮菜香氣同雞肉嘅鮮味,簡直是絕配!🐔🥬最後,每個人都配咗一碗大白飯,充滿鑊氣嘅小炒搭配熱騰騰嘅飯,真係「無得輸」!🍚

拔絲咕嚕肉
黑松露滑蛋蝦球
老街韮菜雞紅
馬拉盞啫啫生菜煲
Other Info. : ⚠️P.S. 仲有個驚喜,餐廳免費送老薑蕃薯糖水!飯後飲返杯糖水真係舒服,而且老薑同蕃薯嘅組合,清甜又開胃。真係一個完美嘅懷舊晚餐!🥣🍠
2023-08-13
  • 拔絲咕嚕肉
  • 馬拉盞啫啫生菜煲
  • 黑松露滑蛋蝦球
2023-07-21 377 views
之前呢間嘢叫杜老誌大飯店,同同事一直叫開杜老誌就冇轉過叫法haha。餐廳Menu經常會轉,今次嚟食有幸試到蕃茄湯海鮮泡飯。睇張相都見到超多配料,有肉片、大大嚿蕃茄、蟹柳、蝦仁。碗飯一上枱,所有同事都後悔冇叫跟我一齊叫 $62有咁大碗飯咁多配料,而且包一杯飲品,喺灣仔來講算係性價比高!之後都會再返嚟食。

2023-07-14 421 views
我地去左灣仔食樓上大排檔,地址就o杜老誌道群策大廈7樓,環境玩懷舊裝修,有獨立VIP房,以前食大排檔最驚就熱辣辣,而加搬哂上去有冷氣既地方,食都食得舒服d.小炒王份量好充足,裡面有蝦同鮮魷,食落去好好送飯,必叫之選椒鹽粟米我其實第一次食椒鹽粟米, 每件粟米都好甜,食落去好香口又有回甜味蠔餅每隻蠔仔都好大粒,配上新鮮雞蛋整成既蠔餅,又唔會太乾身,有蛋汁流出嚟,正呀魚香茄子上菜時個煲仲係超滾, 咋咋聲 夠曬鑊氣,食落去唔算太鹹,用嚟送飯一流金沙涼瓜條呢個真係無o係出面食過, 鹹蛋黃將苦瓜炸成一條條, 香口得嚟又有一陣涼瓜既苦味,呢個我食左幾條呀,邪惡如果想同朋友來灣仔搵野食,真係可以來呢度試下

小炒王
份量好充足,裡面有蝦同鮮魷,食落去好好送飯,必叫之選

椒鹽粟米

蠔餅

魚香茄子

金沙涼瓜條

如果想同朋友來灣仔搵野食,真係可以來呢度試下
2023-07-12 331 views
今日去嘅呢間大排檔唔使喺室外熱辣辣都可以感受到大排檔嘅風味,而且重點系都有好多打卡位🤣充滿懷舊大排檔嘅裝修,而且系由喜記炒蟹前總廚主理!夜晚記得要book枱~拔絲咕嚕肉 :食大排檔點少得呢道菜🤣外皮脆口,拔絲酸酸甜甜嘅,幾好味蟹油炒麵:幾有特色👍而且都好有鑊氣,面頭有啲炸蒜,面質稍硬,但幾惹味淮山炒蓮藕片:好耐冇食過菜,佢呢個淮山炒蓮藕片都幾好食,而且帶一啲啲辣所以更加開胃老街韭菜雞紅:估唔到佢系用雞紅而唔系用豬紅,雞紅煮得好淋,唔腥,韭菜都朔曬啲汁樓上小炒皇:如果送酒嘅話就一流🤣入面有蝦仁、韭菜、青椒、腰果等,幾好味飲品:-百香果檸檬梳打-凍檸茶

飲品:
-百香果檸檬梳打
-凍檸茶
最佳的聯誼聚會方式,莫過於出來吃餐好的,既然要與好友飯聚,當然要去懷舊味十足的樓上大排檔,來幾個鑊氣小炒大吃一番,聊聊話吧。金沙涼瓜條被鹹蛋黃包覆著,外層金沙酥脆香鹹,但沒有搶去涼瓜的風采,涼瓜爽爽的,咀嚼金沙涼瓜條,慢慢在嘴裡爆開涼瓜的甘香,與金沙鹹甘交替,在口中迸出新滋味,讓人一口接著一口吃著。招牌脆皮乳鴿油脂豐富,肉汁豐沛,鴿肉甚具彈性,表皮烤得香脆,更是迷人,令人回味無窮,這道招牌脆皮乳鴿朋友每次來樓上大排檔都有點,因為朋友極之喜愛吃這裡的招牌脆皮乳鴿。魚香茄子煲噗滋噗滋的上桌,茄子肉軟嫩無比,加上茄子吸飽鹹魚肉碎滋味,鹹香極致,美味可口,使人食慾大增,魚香茄子煲嚐起來好不滿足。樓上大排檔由前喜記大排檔主廚主理,沒理由不嚐他擅長的避風塘風味菜式,必食蟹油炒麵的避風塘炸蒜爆得夠香辣,猛火使蟹油充份被炒麵吸收,避風塘炒麵香噴噴的,麵條無敵乾爽彈牙,高水準的佳作。吃到尾聲再來一道蔬食料理清清味蕾,鮮淮山炒蓮藕片彼此間的鮮美充份相互融,鮮淮山、蓮藕爽爽脆脆的,讓人耳目一新。如果喜歡懷舊口味的飲品,定必愛喝這裡的咸檸梳打,覺得還挺順口,咸檸樸實的鹹酸加上爽口的梳打氣泡組合,咸檸梳打冰冰涼

如果喜歡懷舊口味的飲品,定必愛喝這裡的咸檸梳打,覺得還挺順口,咸檸樸實的鹹酸加上爽口的梳打氣泡組合,咸檸梳打冰冰涼涼,在夏日喝起來十分的暢快過癮。

大話七酸酸甜甜相當清爽,蠻適合夏天喝,大話七越喝越越醒胃,讓人一喝就停不下來,而且大話七老少咸宜,吃大排檔小炒就是要喝上一杯大話七,絕佳的透心涼夥伴。

2023-07-06 242 views
裝修好有舊香港情懷😍打卡啱唒!好復古!最啱同外國黎嘅朋友去影相同涼住冷氣食獲氣小炒😋椒鹽鮮魷 $108脆卜卜大大舊,炸粉好好食☺️入面鮮魷亦都好彈牙!樓上小炒王 $148雖然份量比較少,但係勁好食😝有好多配料,有帶子,蝦乾,蝦仁,椒,腰味,有唒唔同口感,仲要炒到好香!金獎海珊骨 $128好特別!!!一開頭完全唔知係啲乜嘢嚟,但係見好多人都介紹就試下啦!原來係炸南乳豬腩😍開頭以為係豬扒,但係比較有啲肥肉同埋一啲都唔鞋!好好食😋必試!!涼瓜炒牛肉 $98涼瓜真係好涼瓜,有甘味㗎!但係同時亦都勁有獲氣😝牛肉好淋滑!蟹油炒麵 $108份量超多🫢同一般炒麵有分別,比較香,同味道比較重(可能係蟹油味😝)!亦都係好有獲氣,好好食,食完一碗又食多碗!飲品就叫咗,凍檸茶同大話七(即係話梅加七喜)酸酸地幾醒胃😍

椒鹽鮮魷 $108
脆卜卜大大舊,炸粉好好食☺️入面鮮魷亦都好彈牙!

樓上小炒王 $148

金獎海珊骨 $128

涼瓜炒牛肉 $98

蟹油炒麵 $108

飲品就叫咗,凍檸茶同大話七(即係話梅加七喜)酸酸地幾醒胃😍
  • 金獎海柵骨
  • 蟹油炒麵
2023-07-05 207 views
最近找到一家 我愛的餐廳!認識我的朋友 都會知道我很喜歡懷舊香港🇭🇰而「樓上大排檔」(former: 杜老誌大飯店)真是不得了 好適合🈴️ 有朋友 家人來一趟!餐廳裝修以懷舊香港作為主題店內佈置很有特色 紅色膠枱布 包膠酒樓櫈 以經典大排檔風味呈現🚩更有不同霓虹燈、燈牌、夜總會、遊戲機中心🎮、大押等,打卡位每一個位置都可出大片! 食物方面 由喜記炒蟹前總廚主理食物選擇多元化 主打避風塘菜式🥢.提提餐廳經常座無虛席記得打電話預早約好座位.💠拔絲咕嚕肉 $138咕嚕肉算是大排檔必點菜之一餐廳用上半肥半瘦的肉排肉質鬆軟 外層保持脆口帶有微微拔絲的效 酸酸甜甜 很開胃.💠蜂蜜柚子脆蝦球 $108蝦球很大隻 肉質好鮮嫩 脆皮酥脆配酸酸甜甜的蜂蜜柚子汁中和炸蝦的火氣.💠椒鹽粟米$58粟米好甜 椒鹽調味 要配啤酒🍻.💠馬拉盞生菜煲 $98原個砂煲上枱 內有生菜加上肉碎蝦乾 上枱之後要立馬快炒均勻 香氣四溢😋馬拉盞味道濃郁😋.💠星洲炒米粉 $108香濃咖喱味道的洲炒米粉 上枱已經很香米粉加入了芽菜、韭黃 增加爽脆口感之餘還配有蝦仁、火腿片、洋蔥、蛋火喉拿捏剛剛好 入口爽沒有多餘油份.💠百香果檸檬梳打

最近找到一家 我愛的餐廳!
認識我的朋友 都會知道我很喜歡懷舊香港🇭🇰
而「樓上大排檔」(former: 杜老誌大飯店)
真是不得了 好適合🈴️ 有朋友 家人來一趟!
餐廳裝修以懷舊香港作為主題
上枱之後要立馬快炒均勻 香氣四溢😋
馬拉盞味道濃郁😋
💠星洲炒米粉 $108
香濃咖喱味道的洲炒米粉 上枱已經很香
米粉加入了芽菜、韭黃 增加爽脆口感之餘
還配有蝦仁、火腿片、洋蔥、蛋
火喉拿捏剛剛好 入口爽沒有多餘油份
💠百香果檸檬梳打 $25
💠咸檸七 $25
酸酸甜甜 入口好清爽;
好解渴之選😎

2023-07-04 145 views
樓上小炒皇好有鑊氣咁炒出看似簡單嘅食材,就係用炸過嘅腰果同小魚仔,好脆口,配合炒得爽嘅韭菜令原本唔算大粒嘅蝦同帶子都好有味道~淮山炒蓮藕片淮山蓮藕睇落去好普通,以往都好少食,但係見佢炒得咁有鑊氣,都忍唔住叫~每塊都切得好薄,所以食落去都唔會覺得好大舊好快就食晒,淮山片個質感都唔錯,外表少少滑得來食落去係爽~蟹油炒面好有鑊氣嘅深啡色炒麵,炒得分明,餸唔多但有腰果同埋蝦乾調味。雖然炒出嚟麵質比較硬,食硬少少麵底嘅人會啱啲,但味道不錯蠔仔菜脯煎蛋呢碟真係最喜愛的!蠔仔唔腥,而且質感適中唔會話太過腍啤啤。加上煎蛋真係好出色,塊煎蛋有啲厚度但入邊嘅餡依然好實咁樣藏喺入面,而且仲有少少滑蛋嘅感覺,唔會煎得過火金沙脆魚皮細細塊嘅炸魚皮係最好食,因為唔會太過硬亦都有適當嘅脆口,即使擺耐左都仲係脆。不過大塊就有啲太硬,視乎個人喜好嘅口感百香果檸檬梳打同埋凍檸茶百香果味道都好出,配合住檸檬梳打係唔錯嘅配搭。想食小炒菜式同埋避風塘菜式,可以黎呢到。雖然相對每一碟就多少少油,但係由喜記炒蟹前總廚真係炒得唔錯。加上呢個餐廳有懷舊大排檔嘅裝修,食得開心~
樓上小炒皇
令原本唔算大粒嘅蝦同帶子都好有味道~

淮山炒蓮藕片

蟹油炒面

蠔仔菜脯煎蛋

金沙脆魚皮

百香果檸檬梳打同埋凍檸茶
百香果味道都好出,配合住檸檬梳打係唔錯嘅配搭。

🌃 餐廳為中菜館,位於灣仔杜老誌道,鄰近於會展港鐵站A1出口,設計以懷舊香港為題,將舊式店舖門貌一一重現眼前,如龍鳳大禮堂、遊戲機中心、 夜總會、麻雀館、 舊式快餐店等等, 而餐廳嘅枱櫈以至廚房就像大排檔嘅方式,有着半開放式的廚房, 可以感受到廚師嘅鑊氣, 旁邊還有一個"賣魚勝"嘅海鮮魚缸, 可以畀客人揀新鮮嘅海鮮,跟大排檔唯一不同的是,就是有冷氣了😍.🍜 餐廳提供多款撚手即炒小菜, 還有主打各款避風塘菜式, 最招牌嘅係避風塘炒辣蟹,由喜記炒蟹前總廚主理。.🦀 薑蔥蟹煲💲 380👉 採用原隻新鮮大肉蟹,加上薑片蔥段,底部再加上粉絲炒起,蟹肉食落好鮮嫩,薑蔥嘅調味十分濃郁,建議加多碗白飯, 而底部嘅粉絲都十分入味。.🕊 招牌脆皮乳鴿💲 78👉 即叫即炸熱辣辣咁上枱, 乳鴿外皮炸得好香脆, 入面嘅肉汁一咬就爆曬出嚟😋, 建議上菜嘅時候就要趁熱食,攤凍咗就會差好遠。.🥚 蠔仔菜譜煎蛋💲 98👉 菜脯煎蛋幾有家常小菜感覺, 加咗大大粒嘅蠔仔竟然有驚喜,啲鮮味曬嚟😍,連埋鹹香嘅菜譜, 即時想加多一碗白飯😋.🥗 淮山炒蓮藕片💲 108👉 自問小編都麻麻地食菜, 不過呢度廚師炒得好有鑊氣, 淮山同蓮

🦀 薑蔥蟹煲
💲 380

🕊 招牌脆皮乳鴿
💲 78
攤凍咗就會差好遠。

🥚 蠔仔菜譜煎蛋
💲 98

🥗 淮山炒蓮藕片
💲 108
👉 自問小編都麻麻地食菜, 不過呢度廚師炒得好有鑊氣, 淮山同蓮藕片都炒得好爽脆,加上彩椒等開胃嘅食材,令到小編都食咗唔少🙊

🤠 最後仲叫咗滋潤嘅鹹檸七同埋凍檸茶, 同埋晚市附送嘅番薯糖水, 為呢一餐作個完美嘅作結😋

📍 樓上大排檔
灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
Type of Meal
Dinner
魚雲煲 HK$128朋友英國番香港🇬🇧食左幾年fish n chips’🍟得一個要求,就係要佬味濃🤣知道呢間餐廳係喜記炒蟹前總廚主理,所以點番個魚雲煲俾佢嘆👌🏽一上菜就聽到滋滋聲令人懷念嘅聲音💥食到佢眼濕濕🥹(講笑🤣)不過加左豆豉汁同薑蔥,真係好惹味💦抵讚係份量好多,啖啖肉🫶🏼魚雲係魚頭部位,營養好豐富,男仔食一流👍🏼招牌開邊乳鴿 HK$78大部份乳鴿都好嚡🥾不過叫得招牌我地都有信心嘅😋一上菜就覺得色水好靚🐣咬下又真係幾juicy 💕而且熱辣辣🔥XO醬炒海螺片 HK$148主要係XO醬幾好食,偏甜啲🌶️海螺好爽脆,同芥蘭好夾🥦金沙涼瓜條 HK$58其實50幾蚊一道菜,仲唔係hea你又真係幾掂😍特別適合啲覺得苦瓜好健康🥗要咸蛋黃送飯嘅朋友🤣蟹油炒麵 HK$108既然出名避風糖料理,一試果然同平時一般炒麵個豉油味好唔同,多左啲咸香🤩雖然唔係濃濃嘅蟹味,但係味道都幾別樹一格🦀飲品就普通,肚腩叫左杯檸檬茶俾朋友念下舊🤪🍋
魚雲煲 HK$128

招牌開邊乳鴿 HK$78

XO醬炒海螺片 HK$148
主要係XO醬幾好食,偏甜啲🌶️海螺好爽脆,同芥蘭好夾🥦

金沙涼瓜條 HK$58

蟹油炒麵 HK$108

飲品就普通,肚腩叫左杯檸檬茶俾朋友念下舊🤪🍋
2023-07-03 97 views
我都好鍾意食大排檔,但當天熱就怕怕,加上環境污糟,所以就算鍾意都甚少會去最近去過灣仔呢間樓上大排檔,餐廳主打避風塘菜式,由喜記炒蟹前主廚主理。走入店內,懷舊大排檔裝修盡現眼前,而且地方寬敞,加上冷氣充足,最重要係乾淨企理,其實大排檔都可以好高質🥢椒鹽粟米粟米🌽配上椒鹽,清甜得嚟惹味🥢八味炸豆腐炸豆腐好味就要炸皮夠薄,口感外脆內軟,呢度完全做到要求🥢鮮淮山炒蓮藕片淮生蓮藕片食落爽脆,又唔會太油膩,蔬菜以外的選擇🥢拔絲咕嚕肉大大件肉排,食落都好淋,糖醋汁甜甜酸酸,味道很好。做到脆口,又有拉絲感覺,抵讚🥢沙茶芥蘭牛仔肉芥蘭鮮嫩爽脆,牛肉嫩滑,加上沙茶醬夠惹味,餸飯一流🥢黑蒜蝦仁炒飯炒飯粒粒分明,鑊氣十足。蝦仁爽口彈牙,加上黑蒜獨有香氣,炒出嚟的飯特別好味🥤飲品方面,除了啤酒及汽水,大排檔少有既手沖檸檬茶、奶茶同百香果檸檬梳打,呢度一樣飲得到

🥢椒鹽粟米
粟米🌽配上椒鹽,清甜得嚟惹味

🥢八味炸豆腐
炸豆腐好味就要炸皮夠薄,口感外脆內軟,呢度完全做到要求

🥢鮮淮山炒蓮藕片
淮生蓮藕片食落爽脆,又唔會太油膩,蔬菜以外的選擇

🥢拔絲咕嚕肉

🥢沙茶芥蘭牛仔肉
芥蘭鮮嫩爽脆,牛肉嫩滑,加上沙茶醬夠惹味,餸飯一流

🥢黑蒜蝦仁炒飯

2023-06-30 94 views
前排講起好耐無食大排檔,即刻搵咗間樓上大排檔,連個名都係咁叫🤣環境乾淨,有啲特色裝修,同舊式大排檔唔同!✅樓上小炒王 $148小炒王最緊要夠鑊氣,仲有魷魚🦑同蝦🦐,全部都好入味,爽口彈牙✅蟹油炒麵$108炒麵加咗蟹油非常香口,炒得好有鑊氣,充滿大排檔特色風味✅蠔仔菜脯煎蛋$98蠔仔Creamy肥美,都幾大粒🦪完全唔係蠔仔🤣加埋蛋煎得好香好滑溜,仲有菜脯增加口感✅魚香茄子煲$80魚香茄子煲火候掌握得幾好,茄子軟硬度適中,惹味🍆✅金沙脆魚皮$60鹹蛋黃魚皮超級邪惡,又脆又香口,一邊傾偈一邊當小食,好快就清灑✅百香果檸檬梳打$25、凍檸茶$19百香果檸檬酸酸甜甜幾清新🌿💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5📍樓上大排檔 (灣仔)灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
✅樓上小炒王 $148

✅蟹油炒麵$108
炒麵加咗蟹油非常香口,炒得好有鑊氣,充滿大排檔特色風味

✅蠔仔菜脯煎蛋$98

✅魚香茄子煲$80
魚香茄子煲火候掌握得幾好,茄子軟硬度適中,惹味🍆

✅金沙脆魚皮$60
✅百香果檸檬梳打$25、凍檸茶$19
百香果檸檬酸酸甜甜幾清新🌿

💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5

📍樓上大排檔 (灣仔)
灣仔杜老誌道6號群策大廈7樓
2023-06-28 2712 views
大排檔係香港人獨特嘅飲食文化,喜歡大排檔風味嘅鑊氣小炒,時至今日,街頭大排檔已所剩無幾,大部份都搬進室內,環境較衛生和舒適呢日就同朋友嚟到位於灣仔《樓上大排檔》,充滿懷舊大排檔裝修格局,枱與枱之間夠闊落食物選擇多之餘,亦係由喜記炒蟹前總廚主理,所以避風塘菜式係非常出色!🥢拔絲咕嚕肉 - 外皮炸至金黃晶瑩,玻璃般嘅拔絲效果,酸酸甜甜嘅醬汁掛滿每嚿咕嚕肉,食落鬆脆可口,非常好味!🥢淮山炒蓮藕片 - 食落夠爽脆,而淮山和蓮藕營養價值豐富,必點!🥢椒鹽粟米 - 口感外脆內嫩,如果沾多少少椒鹽應該會更惹味!🥢八味炸豆腐 - 炸得夠乾身,外皮夠香脆,一口size食唔停口!🥢沙茶芥蘭牛仔肉 - 牛肉軟腍不韌,用上沙茶醬嚟炒特別惹味!🥢黑蒜蝦仁炒飯 - 炒到粒粒分明,夠色水,加了不少黑蒜,食落帶微微甘甜🍹百香果檸檬梳打 - 百香果味清香,配上檸檬酸酸甜甜,夠解渴解膩!🍹凍檸茶/凍奶茶 - 同茶記飲到嘅不遑多讓,幾好👍

🍹凍檸茶/凍奶茶 - 同茶記飲到嘅不遑多讓,幾好👍

Type of Meal
Dinner
呢一間灣仔位於杜老誌道 嘅懷舊大排檔係我一直bookmark 嘅餐廳,其中一個原因係因為佢哋係喜記炒蟹前總廚主理,所以好多菜式都主打避風塘味道。一入到去見到佢哋嘅裝修設計係走80年代嘅懷舊大排檔風情,上到去好舒服,因為空間感好大,而且非常乾淨,有冷氣又坐得舒服,去打卡一流!🎈拔絲咕嚕肉 $138咕嚕肉炸得好香脆,而且肉質一啲都唔乾身,豬肉好淋身,佢嘅配菜菠蘿亦都好甜。作為第一道菜十分開胃。🎈淮山炒蓮藕片 $108淮山同埋蓮藕片炒得好香脆爽口,淮山索晒芡汁的味道,令到平時唔鍾意食淮山嘅我,都中意食同多幾嚿送飯,而且佢哋嘅份量亦都好夠,三個人食都冇問題。🎈蟹油炒面 $108店員介紹最好配埋佢哋嗰辣醬食,麵質炒得夠乾身,而且好惹味,但一定要趁熱食。🎈招牌脆皮乳鴿(隻) $78上枱熱辣辣,外皮相當香脆,而且一啲都唔油膩,鴿肉味道都有少少滷水香味,點上鹽,令到味道更加升級。難怪係招牌菜式😍😍🎈金沙涼瓜條 $58曾經喺其他餐廳食過呢一味餸,估唔到呢間餐廳都有,意外地十分好食!個苦瓜做得好出色,一啲都唔覺有苦味,而且外面嘅金沙鹹蛋脆皮十分香脆,同苦瓜好夾,外脆內軟嘅口感😍🎈咸檸七 $25🎈咸檸梳打

🎈拔絲咕嚕肉 $138

🎈淮山炒蓮藕片 $108

🎈蟹油炒面 $108

🎈招牌脆皮乳鴿(隻) $78

🎈金沙涼瓜條 $58

🎈咸檸七 $25
🎈咸檸梳打 $25
2023-06-23 85 views
如果大家喜歡吃大排檔,一定要試吓灣仔區樓上大排檔!‼️因為佢地有懷舊大排檔裝修,回憶甚多!最重要係主打避風塘菜式!樣樣都好吸引🤩因為佢地有喜記炒蟹前總廚做主理,所以特別好食🤤同一班朋友食飯梗係去食大排檔啦,喺灣仔區最近發現 #樓上大排檔 所以我哋就入咗去食啦🔹金沙脆魚皮~脆卜卜,一路傾計一路食,正!🔹蠔仔菜脯煎蛋~足料又大份,蠔仔分量好多❣️🔹拔絲咕嚕肉,甜酸味道適中,咕嚕肉都好大嚿!🔹淮山炒蓮藕片爽脆鮮甜!好健康菜式!🔹蟹油炒面用蟹油炒麵,令到麵質好爽口又特別入味。🔹金沙凉瓜條完全唔苦,我本身唔食涼瓜,都引唔住食多2嚿~🥤百番果檸檬梳打🥤咸檸七
因為佢地有喜記炒蟹前總廚做主理,所以特別好食🤤

🔹金沙脆魚皮~脆卜卜,一路傾計一路食,正!

🔹蠔仔菜脯煎蛋~足料又大份,蠔仔分量好多❣️

🔹拔絲咕嚕肉,甜酸味道適中,咕嚕肉都好大嚿!

🔹淮山炒蓮藕片
爽脆鮮甜!好健康菜式!

🔹蟹油炒面
用蟹油炒麵,令到麵質好爽口又特別入味。

🔹金沙凉瓜條
完全唔苦,我本身唔食涼瓜,都引唔住食多2嚿~

🥤百番果檸檬梳打
🥤咸檸七