2019-03-02 126 views
朋友介紹來到這裏,沒有吃其他,只是嘗試了炸燒賣。我本身是一個燒賣迷😍 沒想到炸燒賣的口感更為豐富,外面灑上椒鹽配上薄薄的炸燒賣皮,加上內裏彈牙的燒賣肉,口感非常特別。
朋友介紹來到這裏,沒有吃其他,只是嘗試了炸燒賣。
2019-02-19 153 views
葵涌廣場係掃街天堂,商場有四層,層層都有唔同嘅小食店,近年仲越開越多,掃街途中見到呢一間小食店有賣炸燒賣同炸魚旦,就一於試一試!炸燒賣同炸魚蛋都係$9/6粒同$13/10粒,由於兩種都想試,所以就問下店家有冇得雙拼,最後叫左炸燒賣同炸魚蛋各五粒($13)。炸燒賣炸到外層酥脆,內層軟熟,配埋椒鹽,好食!至於炸魚蛋,魚蛋係出廠嘅時候已經炸咗一次,店家再炸多次,外皮依然無變酥脆,只係徒增卡路里,配椒鹽亦冇咖喱魚蛋咁好食,所以唔推薦😂

炸燒賣同炸魚旦
炸燒賣
炸魚蛋
炸燒賣
2019-01-30 96 views
路過葵涌廣場2樓,發覺走廊上又多了一間新小食店:「水記」。它售賣的小食種類良多,有飯有撈麵,亦有泰式魚餅燒賣。筆者點了一道碗仔翅來試試這家新開業小店的水準。碗仔翅有分大小兩個份量,另外還可以多加6元加添生菜魚肉。碗仔翅都是預先煮好,所以毋須花時間等侯。點餐付款後,店員便立刻問需不需要下麻油、胡椒粉和醋作調味。碗仔翅咸度剛好,裡邊材料有冬菇絲、木耳絲、雞蛋絲、肉絲跟粉絲。也許是打撈上碗時不平均,筆者的那一碗只有很少的冬菇絲。但碗仔翅質感較稀,如同湯水,若能調較杰身一點會更佳。
路過葵涌廣場2樓,發覺走廊上又多了一間新小食店
碗仔翅

筆者點了一道碗仔翅來試試這家新開業小店的水準
。碗仔翅有分大小兩個份量,另外還可以多加6元加添生菜魚肉。

碗仔翅都是預先煮好,所以毋須花時間等侯

。也許是打撈上碗時不平均,筆者的那一碗只有很少的冬菇絲

但碗仔翅質感較稀,如同湯水,若能調較杰身一點會更佳。
2019-01-30
$10 (Lunch)
2019-01-08 109 views
行經這間水記忽然閃過一篇讚好的食評便拉下車爸爸吃東西,店子以外賣為主門口有一小檯凳供快閃吃!還有貌似阿Sa的店員熱情招待,令我倆留下超美好的印象。 我們選了招牌碗仔翅$17配生菜魚肉另加6,另外辣味B仔雞翼尖$10/份! 兩溝由細吃至大照計應該冇咩驚喜!不過世事無絕對只有真情趣,魚肉竟然用上自家製的泰式魚肉,口感彈牙之餘帶上檸檬葉的香氣好吸引,碗仔翅質地也烹得恰到好處,爽口木耳加滑捋捋粉絲令口感豐富非常,好吃得車爸爸要來多客小的碗仔翅$8,事實用回大碗裝了差不多滿的給他! 辣味B仔雞翼尖香辣惹味又夠淋滑,怕辣的車爸爸受不了,靚女店員見狀即刻送上蘿蔔給他吃,炆得很清甜最重要冇乜味精好正! 最後仲請了我們吃她的私伙美食,泰式札肉小小一粒吃下又香又爽仲好好味道,有時間要去九龍城尋找有冇得賣先!

2019-01-02
Type of Meal
Dinner
2018-12-21 100 views
食物算新鮮 服務態度唔錯 我食左幾樣野 魚餅 豬肉串燒 沙爹雞扒火腿飯 都幾出色 最更要個飯30蚊就食到 好耐無試過 跟手買左2碗 8蚊 碗仔翅 外賣 比我老婆同個仔食 食完叫我下次放工再買 但係但係但係 等過程中耐左小小 可能人多或新鮮整出黎 我諗學生 放lunch 岩曬學生食 30蚊超耐搵 可惜我沒有拍照 不可以給大家睇 都好鬼大碟 我食完盒飯 都有小小唔想食果2串野住 要回回氣 之後我再用食果串 串燒又係好好味本來諗住食一串 我同老闆講 好正喎 佢叫我整多串啦 2串又平D 我又比佢講點左 加多幾蚊食多串