2024-05-19 507 views
鵝頸橋街市食中午飯,已經好多年冇過黎,食物質素其實都保持得返咁上下,係環境會比較差少少!香港既特式燒味,今次食個乳豬燒鵝飯!乳豬香脆新鮮,燒鵝入口非常之香,而且味道香濃!都值得再過嚟食
香港既特式燒味,今次食個乳豬燒鵝飯!
乳豬香脆新鮮,燒鵝入口非常之香,而且味道香濃!
都值得再過嚟食
燒鵝乳豬飯
燒鵝乳豬飯
最吸引係燶叉油雞,再加埋佢哋嘅咖喱汁你明嘅就會明脆脆地又少少肥,野性既晏晝嚟食,件頭又大,價錢實惠位就先到先得嘅,始終係熟食中心但老闆娘超級好人,拜神喜慶,仲有得做埋乳豬全體,你肯去鵝頸街市發掘呢啲餐廳,其實驚喜仲多過喺街度食早啲去,冇咁多人嘅時候,同老闆娘講雞髀同埋燶叉燒,一般都可以俾到你配埋佢哋自己整嘅咖喱汁,再多飯同燒味係出奇地夾好多人都係食落,變咗熟客會再encore總之係出色啦,你哋去試吓就知完
最吸引係燶叉油雞,再加埋佢哋嘅咖喱汁
你明嘅就會明
脆脆地又少少肥,野性既
晏晝嚟食,件頭又大,價錢實惠
位就先到先得嘅,始終係熟食中心
但老闆娘超級好人,
拜神喜慶,仲有得做埋乳豬全體,
你肯去鵝頸街市發掘呢啲餐廳,
其實驚喜仲多過喺街度食
配埋佢哋自己整嘅咖喱汁,再多飯
同燒味係出奇地夾
好多人都係食落,變咗熟客會再encore
總之係出色啦,你哋去試吓就知

• 燶叉燒油雞飯配咖喱汁
2023-05-29 1445 views
見到谷友話正,即刻衝去試試。先講咖哩 本身面頭啲咖哩係好香濃,好抵讚。但食咗兩啖一夾起裡面舊蘿蔔,碗底就有啲湯湧上來,因為佢咖哩汁都少,即刻沖淡晒,陰功!😢牛腩方面就一半半,有一半係帶肥或者帶筋嘅好食,另一半係柴皮瘦腩,攝牙罅就靠晒佢😆。不過唔係全部柴皮瘦就算啦。個例湯就幾好,飲到材料嘅味,唔係有味水。整體來講可以嘅,好順路經過先會再食嗰隻。建議商家換個大小小嘅碗,咖哩汁多翻啲。$55加汽水$7蚊共$62。熟食中心就唔平了。
見到谷友話正,即刻衝去試試。
個例湯就幾好,飲到材料嘅味,唔係有味水。
整體來講可以嘅,好順路經過先會再食嗰隻。
建議商家換個大小小嘅碗,咖哩汁多翻啲。

$55加汽水$7蚊共$62。
熟食中心就唔平了。
2023-04-26 1078 views
今日去左銅鑼灣做野突然好懷念幫襯左8年嘅燒味瀨咩都唔理都要走去食返轉我由$23下午茶食到依家$35🥹差唔多3年幾無去啦~估唔到個姐姐仲認得我我食親都係呢款切雞瀨粉+多薑蓉🍜廚房師父唔知係咪仲記得我佢仲係留個雞髀仲加勁多菜底🥹呢種係食佢個人情味♥️♥️無論價錢加左幾多都值得去懷念下
今日去左銅鑼灣做野
突然好懷念幫襯左8年嘅燒味瀨
咩都唔理都要走去食返轉
我由$23下午茶食到依家$35🥹

差唔多3年幾無去啦~
估唔到個姐姐仲認得我
我食親都係呢款切雞瀨粉+多薑蓉🍜
廚房師父唔知係咪仲記得我
佢仲係留個雞髀仲加勁多菜底🥹

呢種係食佢個人情味♥️♥️
無論價錢加左幾多都值得去懷念下
2022-09-06 2014 views
之前講過 叉燒➕咖喱今次就食個正餐😏咖喱羊腩➕叉燒一黎到吳係特別香入口等左一下就feel到香料味碗仔望就吳多料但食落都幾多肉試到一件羊肉連骨幾滑彈牙食完就feel到咖喱既辣既出叉燒就原本無得➕$10(至少$20)所以位置就不太好就吳講啦#咖喱羊腩#海記燒臘飯店
之前講過 叉燒➕咖喱

但食落都幾多肉
試到一件羊肉連骨
幾滑彈牙
食完就feel到咖喱既辣既出

叉燒就原本無得➕$10(至少$20)
所以位置就不太好
就吳講啦

#咖喱羊腩
#海記燒臘飯店
  • 咖喱羊腩
2021-06-02 3728 views
經常會周圍試全港各區燒味飯,特別是港島區,因為自己返工喺呢度所以經常去試,呢一間真係冇得輸因為佢同最名貴嘅燒味店相比一點都不輸蝕,仲有價錢貼地,老實經營值得肯定。第二就係價錢唔貴之餘分量仲要做足,這一點相當難得,並冇偷雞扣起一嚿半嚿。鵝肉嫩滑皮薄另外仲試埋佢哋燒肉同叉燒都係一絕。

2021-05-10 2621 views
全港十八區既街市既熟食中心裡總會有一兩檔特別出色是日係鵝頸街市附近做野就上左鵝頸熟食中心醫肚知道呢度有兩間咖喱幾好今次去食海記!另一間好多年前已經試過距個(咖喱羊腩)同(燒鴨): 回憶下距個咖喱羊係幾多膏同有膻味(咖喱汁就無乜味得個死辣🤢),燒鴨就死鹹(鹹到食完要洗腎果隻)🤮試過果次自始後就黑名單!所以今日食海記叫左個咖喱羊腩咖喱味香濃有微微椰香味又唔會過辣)併燒鴨脾燒鴨皮脆有鴨味)$62,仲有列湯送堅抵食!+罐忌廉$7埋單69蚊, 而對面某店淨叫碟燒鴨脾飯都$55了

咖喱羊腩
咖喱味香濃有微微椰香味又唔會過辣)併燒鴨脾
燒鴨皮脆有鴨味)$62,仲有列湯送
2020-10-17 2787 views
因為最近少在這邊出沒,已經很久沒有吃過海記的燒臘飯,未知質數是否還及以前?來一碟燒鴨飯乃是小人的指定動作。燒鴨皮並非慣常誇張的深紅色,淺色一點,倒仍然是很香的。油脂位充足,鴨肉咬下像是瘦肉般易咬易吞。跟上的例湯沒甚麼特別,叫做有啖湯水濕一濕口。飯的大碟程度是海量的,該是地盤猛男或司機大佬的份量!小人環顧四周,看見別枱有加一碗的咖哩汁,下次決定一試,用來撈飯一定風味更佳!在這兒用膳,人人各執一匙……各自吃著美味的碟頭飯!

燒鴨飯

在這兒用膳,人人各執一匙……各自吃著美味的碟頭飯!
Type of Meal
Lunch
燒鴨飯
2019-09-12 2726 views
朋友好鍾意食呢度嘅蒸魚飯,上一次我嚟到就賣晒,今次我嚟到佢就話冇平時咁好食。我今日食咗燒鴨雞飯,可能我冇講清楚,佢俾咗油雞我。個蒸魚飯好好食,我話,啲蔥同埋油啦豉油嘅份量啱啱好,送飯岩哂但係我就反而唔鍾意自己嗰個燒鴨,太多肉,好似瘦肉 其他冇問題。

但係我就反而唔鍾意自己嗰個燒鴨,太多肉,好似瘦肉
其他冇問題。
2019-07-27 2248 views
叉燒燒肉飯🍖$44以前響銅鑼灣返工😏真係成日食佢☺原因係好大碟🤩成日都有個小山丘😋夠飽又好味🙈原來對上一次嚟😯已經係五年前😮個陣都係$35🙈今日行過,特登上嚟懷緬一番☺以前勁鍾意叉燒配牛腩😋可惜今日牛腩賣哂🙈結果揀左叉燒燒肉飯😎燒肉皮夠脆👍叉燒又夠腍😏無左小山丘🙈不過份量都多,可惜偏肥😂仲包埋一碗中湯😉海記燒臘飯店 (灣仔)灣仔寶靈頓道21號鵝頸街市1樓鵝頸熟食中心3號舖
叉燒燒肉飯🍖$44
夠飽又好味🙈
原來對上一次嚟😯
已經係五年前😮
個陣都係$35🙈
今日行過,特登上嚟懷緬一番☺

以前勁鍾意叉燒配牛腩😋
可惜今日牛腩賣哂🙈
結果揀左叉燒燒肉飯😎
燒肉皮夠脆👍
叉燒又夠腍😏
無左小山丘🙈
不過份量都多,可惜偏肥😂
仲包埋一碗中湯😉

海記燒臘飯店 (灣仔)
灣仔寶靈頓道21號鵝頸街市1樓鵝頸熟食中心3號舖
2019-05-02 1593 views
銅鑼灣午市想食得經濟d,鵝頸橋街市係好既選擇,燒味有一檔好出名但就無豬食,哩間既老細聽聞好多年前由個間鋪頭學滿師自立門戶,味道當然不差,只係相比之下,比較低調,但多年經營以後,亦有自己特色多年例湯都一定係花生眉豆,佢個白鹵水系列係我必點,尤其豬手,炆既時間適中,有咬口得泥不會過硬,味道清清淡淡,配埋佢個蒜蓉醋或者墊底既咖哩汁,剛剛好

2019-04-27
Type of Meal
Lunch
2018-08-21 1598 views
curry mutton is a must.good taste n price inexpensive.location easy to find.highly recommended...
curry mutton is a must.
location easy to find.
highly recommended...
2017-11-16 2275 views
話說有人去咗銅鑼灣街市食飯, 原本就想食嗰個乳豬飯, 後來坐低發覺全台人都食緊蒸魚飯, 咁我當然係會勇於嘗試喇! 坐咗一陣蒸魚飯同埋例湯一齊上, 蒸魚其實有小小腥, 同埋唔係太過滑, 我諗我下次都係學隔離嗰啲人嗌蒸魚腩飯算啦。
2017-11-03 1973 views
來銅鑼灣辦事,事畢正好飯點,就順道去鵝頸橋街市吃飯。平時較常吃旁邊惠記的燒鴨飯,今天決定換個口味,試試海記。嗚呼哀哉,錯誤的決定。叫了燒鴨飯,上菜一看呆了。別家燒鴨飯一般七八塊肉,塊塊有肉。海記一盤飯上就三塊肉,另外五六塊鴨皮連骨頭(皮跟骨頭之間就只有皮下那層油)不知道要吃什麼。鴨肉太少已是致命缺點,可惜味道還過鹹,飯上都殘留填鴨用的鹽。。。匆匆扒完,埋單走人。花錢學教訓。下回想吃燒鴨還是乖乖去惠記。

2017-11-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2017-06-24 2258 views
香港物價騰貴,係中環食快餐閒閒地五、六十蚊,同事帶路下去到鵝頸街市尋寶,搵吓又平又好食地道大排檔。從古至今咖哩同燒味飯大纜都扯唔埋,不過海記咖哩同燒味同樣出名!更可以試到咖喱汁撈燒味飯。燒鴨飯 $38海記以燒鴨聞名,份量多味道好,不過燒鴨無脆皮效果,但肉質juicy,而且皮下脂肪唔厚,點上酸梅醬依然好味。大排檔碟頭飯十足地盤佬飯大大碟,如果唔係地盤佬胃囗,可以叫「扣底」唔好浪費食物!可以另加咖喱汁撈飯,咖喱汁香濃帶少少辣上湯蘿蔔 $14蘿蔔炆得夠淋清甜無渣

燒鴨飯 $38

可以另加咖喱汁撈飯,咖喱汁香濃帶少少辣

上湯蘿蔔 $14
蘿蔔炆得夠淋清甜無渣

$50 (Lunch)