2022-11-23 335 views
#大埔#滷至尊太太突然話想食滷水鵝片,大埔有好多滷水店,呢間新開幾個月,試新店。呢間滷水鵝係照稱 $120/斤,想要例牌鵝片,師傅話要買上莊,稱重約一斤4兩。順便要埋滷水豆腐、鵝肝、大腸、鵝腸。鵝片夠薄,每片差唔多厚度,師傅刀工幾好。肥膏唔多,味道唔錯,鵝肝有驚喜,口感綿滑,好似$30左右就有一份,點米醋食更好味。鵝腸爽脆,油脂豐盈,世間美食皆邪惡之物。淺嘗三兩條後,剪走肥膏才敢繼續食。珠玉在前,豆腐和豬大腸沒特別,可以略過。加埋清蒸海上鮮,一家四口大快朵頤。
#大埔
#滷至尊

順便要埋滷水豆腐、鵝肝、大腸、鵝腸。

鵝片

鵝片

鵝腸

珠玉在前,豆腐和豬大腸沒特別,可以略過。

加埋清蒸海上鮮,一家四口大快朵頤。
屋企人叫加餸,即刻諗起斬料,岩曬屋企人胃口~呢間位於街市的滷味 ,質素不錯,所以嘢都夠入味,食材處理得好乾淨。,買左一盒綜合滷味。首先講下鵝腸(每兩16元),脆口,唔會有騷味,脂肪都少,食得出清洗得好好;鵝胸有咬口,夠鵝味。 而鵝翼(14元)口感煙韌,唔會死實,同埋都有肉。鴨舌 (每兩16元)係我入面最鐘意食嘅嘢,有啫喱感,爆汁好豐富!俐 (每斤110元)豬俐偏爽,又係啖啖肉,唔會太咸!鹵水蛋(5元/隻)夠入味,連蛋黄都夠味。半隻夠食半碗飯!個辣椒油係鋪頭自己炒,椒而不麻,真係想拎多幾盒。送燒賣食應該唔錯。😍😍

買左一盒綜合滷味。

而鵝翼(14元)口感煙韌,唔會死實,同埋都有肉。

鴨舌 (每兩16元)
豬俐偏爽,又係啖啖肉,唔會太咸!

鹵水蛋(5元/隻)
夠入味,連蛋黄都夠味。半隻夠食半碗飯!

2022-08-23 194 views
熱辣辣下午。同阿媽去街市買餸。行過富善街街尾。見到間新開滷味店。新開張買滿100有九折優惠🤩。精打細算嘅我當然唔會錯過任何優惠啦😎。一於斬料加餸試一試。去到間滷味店門口。光線企理。真係買得放心👏。望吓個價錢。同區內滷味店差唔多。心大心細咗一陣。決定買滷水鴨、滷水墨魚、滷水豆腐、滷水蛋。紅腸。返到屋企打開個盒。真心有驚喜❣️。發現一隻滷水蛋有兩個蛋黃🤩。我真係第一次見。🐽豬仔話係幸運嘅徵兆🥰。滷水滷得幾入味。鴨件食落幾滑。墨魚彈牙。整體都唔錯🤪。絕對可以幫襯第二三四次。

去到間滷味店門口。光線企理。真係買得放心👏。

2022-08-23 151 views
放假返去媽媽家食飯,咁多人食飯梗係要加餸啦,經過大埔墟富善街呢一間「 滷至尊潮汕滷味專門店 」,是由元朗名牌滷水店廚師主理,餐牌有多款滷味選擇,仲有至尊飯類精選及自選拼飯,我哋就揀選左四款滷味餸菜,買返屋企人開心share。海南文昌雞半隻半隻雞$70,一隻雞都只係$138,價錢合宜,而且半隻雞都幾大隻,師傅切件後份量都頗多,仲有我最愛嘅大大隻雞髀部位,最令我欣賞嘅係雞皮與雞肉嘅中間冇肥膏,確實好難得,而且雞肉肉質爽口鮮嫩,確實係非一般嘅文昌雞,而且附送四款醬汁,想要乜嘢口味由你話事。滷水豬耳豬耳一條條切成幼條狀,中間夾雜着豬耳骨,令到食起嚟嘅時候爽爽脆脆,滷水味道滷得好入味。另外還有滷水鵝肝及紅腸,都是家人及小朋友最愛吃之選。見到呢度原來都有滷水乳鴿及滷水雞全翼,下次要再encore試吓先得。==============================🔍 #滷至尊潮汕滷味專門店 (大埔)📍地址 : 大埔富善街62號地舖🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸#大埔滷味 #大埔滷水飯 #大埔墟滷水 #大埔美食 #大埔潮州菜 #大埔滷味專門店 #打卡必到 #蔡真真 #食好西 #肥真為食 #為食T

海南文昌雞半隻

滷水豬耳

另外還有滷水鵝肝及紅腸,都是家人及小朋友最愛吃之選。

🔍 #滷至尊潮汕滷味專門店 (大埔)
📍地址 : 大埔富善街62號地舖
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
#大埔滷味 #大埔滷水飯 #大埔墟滷水 #大埔美食 #大埔潮州菜 #大埔滷味專門店 #打卡必到 #蔡真真 #食好西 #肥真為食 #為食Tata #美食家Tata #吃貨TaTa #tachoi #hkinfluencer #hkfoodie

2022-08-20 94 views
滷至尊是馳名元朗滷水鵝的分店,記得上一回在元朗店花了近一小時才排到一隻!新店門面乾淨企理!衛生指數高!相信是滷水的原材料!嘩!原隻金華火腿!夠哂真材實料!價錢相對實惠,益街坊!老闆極力推介鎮店滷水鵝,隔著玻璃都覺得好味!滷水掌翼亦是老闆推介之二,感覺還不錯吧!滷水大腸,是老闆推介之三,可惜今晚飯腳不多,怕吃不完,只能婉拒老闆好意!最後只買了一份滷水鵝片拼盆,每樣一些,夠多元化!有雞蛋、滷豬耳、豬頸肉、滷鵝肝、墨魚、鵝片及鵝件!自家製辣椒醬很出色、香、濃之餘不算太辣,超讚!滷水鵝名不虛傳,鵝件滷得入味,質地鬆軟,好好食!鵝肝亦相當出色,鬆化粉嫩,高質數!這份滷水鵝拼盆,絕對是加餸首選!

新店門面乾淨企理!衛生指數高!

相信是滷水的原材料!嘩!原隻金華火腿!夠哂真材實料!

價錢相對實惠,益街坊!

老闆極力推介鎮店滷水鵝,隔著玻璃都覺得好味!

滷水掌翼亦是老闆推介之二,感覺還不錯吧!

最後只買了一份滷水鵝片拼盆,每樣一些,夠多元化!

這份滷水鵝拼盆,絕對是加餸首選!
2022-08-18 75 views
💕滷至尊潮汕滷味專門店富善街市最近開張的滷味專門店,紅色嘅門面特別亮眼,廚櫃放滿唔同款式嘅滷味,賣相吸引🤗除咗常見嘅滷水鵝片、豬腸同滷水豆腐仲有特別啲嘅滷水鵝肝、豬頸肉同五花腩🧡.🥢滷水鵝片滷水味好香,煮得入味,鵝肉部分肉質柔嫩,骨肉分明,最鍾意皮嘅部份,食落特別有油香,水準有驚喜👍🏽.🥢鵝肝第一次食滷水鵝肝,外表平實但原來口感粉嫩,一試就愛上😍.🥢鵝腎爽脆口感,有嚼勁而唔會韌.🥢豬頸肉肉質一貫爽口,而且好入味.🥢豆腐吸收晒滷水汁,內外都有陣陣滷水香味另外紅腸、滷蛋🥚豬大腸當然都係必食,老闆好細心,除咗醋汁仲準備定滷水汁,鍾意濃味啲嘅可以再額外加滷水汁🥘.不得不提餐廳嘅自家製潮州辣椒油🌶辣度十足,配合滷水香,味道又多一層次.餐廳嘅外賣紙仲有介紹儲存方法、加熱方法同最佳食用方法,細節位都感受到老闆好有heart🧡
💕滷至尊潮汕滷味專門店

除咗常見嘅滷水鵝片、豬腸同滷水豆腐
仲有特別啲嘅滷水鵝肝、豬頸肉同五花腩🧡

🥢滷水鵝片

🥢鵝肝
第一次食滷水鵝肝,外表平實但原來口感粉嫩,一試就愛上😍
🥢鵝腎
爽脆口感,有嚼勁而唔會韌

🥢豬頸肉
肉質一貫爽口,而且好入味
🥢豆腐
吸收晒滷水汁,內外都有陣陣滷水香味

TakeAway
今日中午在大埔搵餐廳食午餐,發現一間新開嘅滷味專門店,環境乾淨企理,可以堂食同外賣,見到價錢合理 有減價,而且消費滿$100有九折,決定試下幾款滷味。我試咗豬大腸、豬粉腸、鴨舌、鮮鵝腸、紅腸、 墨魚、鵝腎、鵝片鮮鵝腸同鵝腎都有驚喜 十分爽口 食唔停😆 鴨舌十分好味 肉質鮮嫩,墨魚夠爽口彈牙👍🏻👍🏻質素很不錯,配白飯一流。絕對係大埔街坊晚餐加餸嘅不錯選擇🤤 另外,值得一提 鍾意食辣嘅朋友一定要拎辣椒醬,味道十分出色(問了店員是自家製)😍🔥🔥

質素很不錯,配白飯一流。絕對係大埔街坊晚餐加餸嘅不錯選擇🤤
2022-08-15 39 views
大埔娘家附近開左間滷水店,係大埔咁多間滷水鋪既地區開一間🤣真係要食下掂唔掂。。鋪頭位於富善街,見佢除左加餸,仲有滷水料配飯食,單雙拼咁,都幾多人叫🙈。。簡單叫左個滷水鵝上莊,$120/斤,即叫即斬,汁分開上,上莊肉比較多,肉質偏瘦,唔會太肥,肉瘦而不柴,滷水味香,上裝位係鵝片所在,有齊皮、肉和骨,啖啖肉之餘又可啜食鵝骨香👍🏼。老闆仲送多隻蛋🤣價錢合理,物質超班💯,係大埔區黎講又多個加餸好地方👍🏼👍🏼