2024-10-26 730 views
人氣滿堂樂回來了,新店開了在必嘉坊,是晚就同朋友嚟試下,睇下味道有無變先😋大約八點鐘來到依然全場爆滿,新店光猛咗感覺乾淨衛生,坐低後店員送上qr code落單,睇下食咩好先。⭐鹹豆漿鹹豆漿買少見少,見有得食一定要試下,豆漿鹹鮮好味,蔥花、蝦皮、油炸鬼、鹹菜粒缺一不可,記住落埋辣椒油,個辣椒油其實唔辣,但加咗落鹹豆漿更有層次更好味,正呀。⭐招牌粢飯黎得食又點少得滿堂樂嘅招牌粢飯,依然係大大個即叫即包熱辣辣,糯米飯煙韌有咬口,配埋鹹豆漿真係啱啱好😋⭐生煎水餃水餃都係至愛之一,煎餃揀咗韭菜口味,煎得香脆,餡料鮮味爆汁,好食🤤⭐炸雲吞仲叫咗炸雲吞添,炸雲吞個外形有啲似魚皮餃😆炸得酥香,入面係鮮肉餡,同樣美味。⭐燻魚朋友話好耐無食過燻魚就叫咗一份,魚肉鹹香鮮味,加上微甜嘅醬汁又幾好味喎👍⭐酸辣湯水餃呢碗都係朋友叫嘅,佢鍾意酸辣湯,諗緊要酸辣湯麵好定係水餃好,見今餐已經叫咗咁多嘢,叫麵應該食唔曬,最後就揀咗酸辣湯水餃,今次個水餃要咗津白口味。酸辣湯好足料有木耳絲、豆腐乾、筍絲等,仲有蕃茄同豬肚,味道偏酸咗啲,而且個人覺得可以辣多少少。整體嚟講係幾好味嘅,會為咗鹹豆漿再嚟👍

⭐鹹豆漿

⭐招牌粢飯

⭐生煎水餃

⭐炸雲吞

⭐燻魚

⭐酸辣湯水餃

整體嚟講係幾好味嘅,會為咗鹹豆漿再嚟👍
2024-10-22
$100 (Dinner)
•粢飯 $30 (⭐️6.5/10)粢飯全部都係即叫即包✨,新鮮熱辣辣🔥糯米飯包住榨菜、肉鬆同油炸鬼,好classic嘅combo😋👍🏻•鹹豆漿 $16 (⭐️6.8/10)第一次見到鹹豆漿,當然要try try佢🤪豆漿浸住好多蝦米🦐同細細嚿嘅油炸鬼,望落好怪🙈但食落冇乜違和感,下面仲有啲豆腐花,幾特別😆•雲吞豬扒麵 $52 (⭐️6/10)成碗份量好足夠,非常飽肚🤰🏻雲吞每隻皮薄好大粒,豬扒都算酥脆,但略嫌外皮有啲太厚啦( ´•̥-•̥` )•淨上湯雲吞拼水餃 $44 •凍豆漿(支装)$12 (⭐️6/10)📍 滿堂樂滬京風味 紅磡機利士南路38號必嘉坊地下G713及G715號舖
•粢飯 $30 (⭐️6.5/10)

•鹹豆漿 $16 (⭐️6.8/10)

•雲吞豬扒麵 $52 (⭐️6/10)

•淨上湯雲吞拼水餃 $44

•凍豆漿(支装)$12 (⭐️6/10)

📍 滿堂樂滬京風味
紅磡機利士南路38號必嘉坊地下G713及G715號舖
2024-10-30 382 views
前排小編已經好想食,點知佢真係開返呢個米芝蓮嘅街頭小食,超傳統嘅上海小食,而且店舖仲多咗一份人情味😛,小編就叫咗呢幾款食物:招牌粢飯&凍豆漿呢個係餐廳嘅經典組合,粢飯的米香,口感軟糯再夾住爽脆嘅炸兩+肉鬆+榨菜,份量都好大,豆漿好滑順,特別是凍豆漿,清爽可口,好傳統嘅口味香酥豬扒香酥豬扒外脆內嫩,豬肉的鮮美被完美鎖住,而且店舖已經幫你展開咗,可以慢慢享用醉豬手醉豬手以獨特嘅醃製方法,帶有濃厚嘅酒香,肉質鮮嫩。每一口都能感受到豬手的膠質,入口即化。擔擔麵看似就好似一碗普通嘅擔擔麵,但係實質呢食之前就要撈起,撈勻晒全個碗嘅嘢,就會變得好正,擔擔麵嘅湯底呢就冇出面嘅餐廳食得咁漿,但係都好擔擔麵嘅湯底呢就冇出面嘅餐廳食得咁漿,但係都好濃郁,同埋好掛面,麻辣醬汁讓人垂涎,麵條Q彈,與醬汁嘅結合非常完美。花生碎嘅加入,為這道菜增添了香脆的口感。整體味道濃烈,讓人一試成主顧。淨上湯雲吞拼水餃雲吞的皮薄餡多,湯底清湯鮮美,水餃方便,我哋就揀咗張白餃,相當飽滿,口感細膩,一大碗份量都好多,小編目測,都見到兩款total有12隻,性價比超高😗#hkfoodie #hkblogger #foodstagra

招牌粢飯&凍豆漿

香酥豬扒

醉豬手

擔擔麵

淨上湯雲吞拼水餃

#hkfoodie #hkblogger #foodstagram #紅磡美食 #滿堂樂 #米芝蓮街頭小食 #米芝蓮推介 #必嘉坊 #上海菜 #上海粢飯#擔擔面 #炸豬扒 #醉豬手 #豆漿粢飯
2024-10-20 749 views
位於紅磡米芝蓮推介既滿堂樂,搬咗去必嘉坊,新店樓底高,環境簡約潔淨👍🏻主打粢飯、豆漿,另外仲有其他上海美食👐🏻🍴招牌粢飯($30)粢飯大大個,好夠熱🔥糯米煙靭有咬口,包住大大條油炸鬼,大量嘅肉鬆同榨菜,幾足料😆🍴五香牛腱($62)牛腱薄切,肉質腍而且入味👄滷水香醇。🍴雲吞豬扒麵($44)湯底清清地,可以揀幼麵、中麵、米線或粉絲,我就揀左幼麵,質感比較爽口💁🏻‍♀️豬扒炸到金黃香脆,肉質夠腍👅雲吞係菜肉雲吞,雲吞皮幾滑,菜肉比例均勻~🍴淨上湯津白餃($52)餃子皮比雲吞厚身,有麵粉香,肉餡同津白香甜,唔錯👅🍴凍豆漿($12/枝)豆漿豆味濃郁,口感幼滑👄送粢飯一流👍🏻

🍴招牌粢飯($30)

🍴五香牛腱($62)
牛腱薄切,肉質腍而且入味👄滷水香醇。

🍴雲吞豬扒麵($44)

🍴淨上湯津白餃($52)
餃子皮比雲吞厚身,有麵粉香,肉餡同津白香甜,唔錯👅

🍴凍豆漿($12/枝)
豆漿豆味濃郁,口感幼滑👄送粢飯一流👍🏻

#假日好去處 紅磡多嘢食就係人都知,而呢間上海小店由舊區搬咗嚟新地方,今日放假我哋都慕名而嚟食佢嘅粢飯😎果然名不虛傳!🍽️ 粢飯為左佢哋嘅粢飯而嚟都真係冇講錯,未叫嘢食之前已經即刻叫咗個粢飯試吓,即叫即整熱辣辣而且入邊嘅油炸鬼脆卜卜真係不得了!🍽️ 雲吞豬扒酸辣麵而我就最想食酸辣麵,叫咗個雲吞豬扒酸辣麵,豬扒炸到脆卜卜外脆內軟,上枱時都係熱辣辣,酸辣麵夠晒特別,唔怪之拎到米芝蓮,我少見嘅就係酸辣麵竟然有一大個蕃茄熬湯出嚟,酸酸甜甜,真係不二之選,好味道!🍽️ 鎮江排骨麵Lisba叫左呢個鎮江排骨麵,雖然係清湯幼麵,但係加埋鎮江排骨嘅酸甜味成個湯底都好正,排骨芽到軟腍腍入口即溶入晒味,真係正呀!🍽️ 清湯津白雲吞Lisboy就自己一個食呢碗津白雲吞🤤粒粒雲吞都大大粒,手工包咁樣皮薄餡靚,好足料,足足有八大粒咁多,食完真係好飽肚😍🍵 豆漿叫咗兩大碗熱豆漿,真材實料,冇加任何糖分,啱晒Lisboy☺️而凍豆漿就解渴!

🍽️ 粢飯

🍽️ 雲吞豬扒酸辣麵

🍽️ 鎮江排骨麵

🍽️ 清湯津白雲吞

🍵 豆漿

2024-10-17 750 views
經過附近,知道重新開業,特登走去試吓個鹹豆漿,點知失望而回現場見到樓面有三個職員,唔多食客睇完餐牌,淨係叫咗個鹹豆漿,因為喺坊間唔多地方有得食,就算有得食都唔好食等咗一陣,就嚟咗個鹹豆漿,眼見水汪汪,完全係嗰回事。雖然用咗好多蝦皮去提升鮮味,但係冇咗豆漿味,亦都冇咗鹹豆漿應有嘅口感,個人感覺好食。個人認為冇咗以前舊店嘅風味,而且見到粢飯成$30個,覺得唔抵食,所以冇食可能係我挑剔,但係同舊舖時真係冇得比,以前我會特登揸車去食,但下次經過我都唔會去,除非有改善
經過附近,知道重新開業,特登走去試吓個鹹豆漿,點知失望而回
現場見到樓面有三個職員,唔多食客

等咗一陣,就嚟咗個鹹豆漿,眼見水汪汪,完全係嗰回事。

2024-10-17
Type of Meal
Dinner
2024-10-15 696 views
外賣單,等了好耐仍未通知可取,追問職員又不理會,幾個職員只顧談話講笑!及後被我發現原來外賣單一早已製作好打包好放在櫃檯但冇人理會。 到職員忽然發現才叫我取,但已經由熱變凍。食物質素差,冇味,完全不妥!重要賣得好貴!

到職員忽然發現才叫我取,但已經由熱變凍。

食物質素差,冇味,完全不妥!
重要賣得好貴!
TakeAway
2024-10-14 758 views
大家有沒有看 #黑白大廚 呀🤣? 你們最喜歡的chef又是誰呢? 晚上看得我很想吃夜宵🙈 同時也慨嘆身為美食之都的香港🇭🇰應該要發揮坐擁許多米芝蓮食店的優勢住在紅磡的朋友一定認識這家開業20多年的上海食店,最近兩年更是獲得 #米芝蓮 必比登推介🌟不過吃過一定知道舊店的環境🙈 新店真的乾淨舒服很多!這次晚上來所以沒吃最有名的粢飯(下次一定要吃🍙),而是點了兩碗上海麵:中麵較腍身;幼麵則爽口(但比同區另一隱世上海麵店滄浪亭稍沒那麼彈牙)🍜 清清的湯簡單放上雪菜和熟度剛好的青江菜(安chef很著重🤭)。上海雲吞很有驚喜🥟,比平時的大隻但爆餡,且白雲吞皮很滑。主菜豬扒炸得香脆,內裡肉質腍得來不覺有鬆肉粉味🐷而燻魚也炸得乾身,蜜糖香醋汁恰到好處、非常正宗下次要試他們最有名的粢飯、鹹豆漿、滷水雞翼🐥-🥟雲吞豬扒麵🐷($52)燻魚麵🐟($50)
不過吃過一定知道舊店的環境🙈 新店真的乾淨舒服很多!

上海中麵

雲吞豬扒麵

主菜豬扒炸得香脆,內裡肉質腍得來不覺有鬆肉粉味🐷

豬扒

而燻魚也炸得乾身,蜜糖香醋汁恰到好處、非常正宗

燻魚麵

下次要試他們最有名的粢飯、鹹豆漿、滷水雞翼🐥
🥟雲吞豬扒麵🐷($52)
燻魚麵🐟($50)
$51 (Dinner)
雲吞豬扒麵
豬扒
2024-10-05 1636 views
慕名而來不過這是新店聽人家說沒以前舊店好味我未試過無得比較前後分別鹹豆漿($16)跟我想像的有點不同落很多蝦米,沒有加醋整體上是好飲的只是,本人不太習慣喝鹹豆漿粢飯($30)價錢略貴是即叫即做的新鮮熱辣件頭很大料足、油炸鬼香脆一個人吃一整個夠飽有餘整體感覺沒有太大驚艷但這店子應該有很多熟客我見來吃的客人都會跟老闆及老闆娘打招呼寒暄店員招呼客人也是笑面迎人的感覺是一間人情味很足的食店這裏座位不多落地玻璃環境還是算很不錯的
慕名而來
不過這是新店
聽人家說沒以前舊店好味
我未試過
無得比較前後分別

鹹豆漿($16)跟我想像的有點不同
落很多蝦米,沒有加醋
整體上是好飲的
只是,本人不太習慣喝鹹豆漿

粢飯($30)

鹹豆漿
粢飯
粢飯
2024-09-28 2272 views
聽講係搬鋪,新鋪最近開張過黎試下,以前樓面兩個阿姐不見了,換上一班新面孔。收銀個哥仔聲如洪鐘,經常跟同事高談闊論,非常吵耳,真係想快d食晒早走早著!食物方面,叫左個榨菜肉絲面,出菜拎過黎一見到,心諗 搞X錯 呀,眼力唔好真係搵唔到肉絲,嚴格黎講呢碗野只可以叫 榨菜面,睇得出利潤好高。碗麵個湯底淡而無味,問佢拎鹽又話無,只有豉油。麵過淋,唔知係淥耐左定係本身麵質係咁。酸辣湯麵,味道ok,但係湯量唔夠,好快比d麵索晒,變左酸辣撈面。炸豬扒比以前薄得多,炸得唔夠酥,但味道都ok。煎韭菜餃,唯一一款覺得好食。豆漿無咩味,可樂叫 zero 話無,只有普通可樂。

炸豬扒比以前薄得多,炸得唔夠酥,但味道都ok。

煎韭菜餃,唯一一款覺得好食。

豆漿無咩味,可樂叫 zero 話無,只有普通可樂。
榨菜肉絲麵
2024-09-27
$70 (Lunch)
2024-09-27 1744 views
咁啱去紅磡買蝦子麵,順便search下附近有無上海菜🤔個咸豆漿好好味😋👍🏻佢咁啱午飯時間,外賣比較多,等得耐咗少少。粢飯一般,大嚿咗啲,啲米少少硬,但係咸豆漿絕對有驚喜🤩
咁啱去紅磡買蝦子麵,順便search下附近有無上海菜🤔

個咸豆漿好好味😋👍🏻