2021-11-14 44 views
今晚諗唔到食咩好,大埔中心行街睇到有間王牌冰室,見到佢門口個牌寫住蜂蜜叉燒,就入去試吓啦!餐廳唔算大,座位都算寬闊唔會感覺好迫,睇睇餐牌都算多野食👍🏻例湯蜂蜜叉燒飯併燒腩仔+$4果然蜂蜜叉燒軟硬適中,味道剛好;再配上半肥瘦既燒腩仔相當滋味十足🥰🥰🥰菠蘿鮮茄豬扒併火腿這個賣相好靚,豬扒又林又大塊,切開一粒粒配意粉🍝很美味可口😋😋😋凍奶茶茶底香濃,調教得啱啱好又唔會好甜凍檸茶茶很夠味,檸檬新鮮不會苦澀

例湯

蜂蜜叉燒飯併燒腩仔+$4

菠蘿鮮茄豬扒併火腿

凍奶茶
茶底香濃,調教得啱啱好又唔會好甜

凍檸茶
茶很夠味,檸檬新鮮不會苦澀
2021-11-08
Type of Meal
Dinner
2021-11-12 45 views
王牌燒味俠🦸‍♂️位於大埔中心一間茶餐廳,由燒味俠主理,以滑蛋叉燒飯為餐單第一位。《王牌叉燒炒蛋飯》$48叉燒是多瘦少肥👍🏻醬汁應該是普通豉油,而炒蛋就正正常常。🌈送例湯和熱飲☕️餐廳佈置畫了一系列「燒味俠」的俏像,十分有趣😆
王牌燒味俠🦸‍♂️

《王牌叉燒炒蛋飯》$48
叉燒是多瘦少肥👍🏻醬汁應該是普通豉油,而炒蛋就正正常常。🌈

送例湯和熱飲☕️

餐廳佈置畫了一系列「燒味俠」的俏像,十分有趣😆
2021-11-07 66 views
Lunch嚟到,人山人海牆上貼著午餐ABCDEF由燒味到客飯小菜扒餐嘩,係中學放飯嘅感覺套餐跟湯同嘢飲一貫茶記作風湯係青紅蘿白味精少不了,但唔係好過份可以接受,而且用料都好足飲到粟米同蘿白嘅天然香甜叫咗個炸魚柳意粉魚柳與粉漿比例為1:1入口外脆內軟,雖然話係偏薄不過都有成1.5倍手掌size嘅大小成隻碟都擺唔晒!至於個pasta,以快熟意粉而言煮得火候剛好,軟硬適中,入口撈埋個白汁好有童年回憶嘅感覺!經濟實惠的午餐也難怪真係人山人海

Lunch嚟到,人山人海
牆上貼著午餐ABCDEF
由燒味到客飯小菜扒餐
嘩,係中學放飯嘅感覺

套餐跟湯同嘢飲
一貫茶記作風
湯係青紅蘿白
味精少不了,但唔係好過份
可以接受,而且用料都好足
飲到粟米同蘿白嘅天然香甜

叫咗個炸魚柳意粉
魚柳與粉漿比例為1:1
入口外脆內軟,雖然話係偏薄
不過都有成1.5倍手掌size嘅大小
成隻碟都擺唔晒!

至於個pasta,以快熟意粉而言
煮得火候剛好,軟硬適中,入口撈埋個白汁
好有童年回憶嘅感覺!
經濟實惠的午餐
也難怪真係人山人海
2021-11-07 50 views
真係相逢恨晚最近舖頭都開業左一兩年之久先至第一次幫襯原來王牌燒味俠嘅明路燒味真係名不虛傳就算我知啊一個叉燒湯意粉見到啲叉燒肥瘦均勻 有少少帶燶 已經知道好嘢加上這個湯底其實都幾好雖然好想將自己諗得咁好但係都已經非常之好嘅感覺再加上未曾試過食個常餐又有腸仔又有火腿又有炒蛋而並不是任擇其二 淨係呢一點已經值回票價唔係冇得才想聽今時今日仍然堅持做得到另外再嗌一個滑蛋叉燒飯雖然豉油汁好似多咗少少但係望落去啲蛋又滑啲叉燒又冇得頂最窩心嘅係每人坐低都有一碗湯 不是普通垃圾例湯 係蟲草花瘦肉湯呢樣野真係好窩心下次嚟到大埔一定要試吓呢個王牌燒味俠嘅燒味
真係相逢恨晚最近舖頭都開業左一兩年之久先至第一次幫襯

原來王牌燒味俠嘅明路燒味真係名不虛傳

就算我知啊一個叉燒湯意粉
見到啲叉燒肥瘦均勻 有少少帶燶 已經知道好嘢

下次嚟到大埔一定要試吓呢個王牌燒味俠嘅燒味
2021-11-02 1224 views
【大埔•王牌冰廳(燒味世家 】—————————————————————————呢間見親都有人排隊 剛剛午餐時段 但又未食早餐 叫咗個正常沙嗲牛🍜金牌沙嗲牛肉麵 HKD52配香腸。火腿。炒滑蛋。牛油多士個蛋又真低炒得幾滑 夾落多士食 少食蛋都食到一半跟住要講沙嗲牛 個湯底非常濃郁 濃到有少少杰身但係望到隔離枱又好似冇咁杰身 唔知係咪重手咗🙈諗起某某店煲仔沙嗲牛 🍚王牌蜂蜜叉燒飯 HKD52叉燒燒得幾香 又有光澤 外面少少燶邊望落冇咩肥以為食落會好乾 點知咬落軟淋juicy係比平時燒味好食 令人想再食 所以呢個價錢T小姐覺得都合理。。總結…可以睇清楚🤣首先 堂食過。叉燒係好食 外賣送餐。燒鵝五寶飯原本HKD72 送到來都HKD90 但啲料係塞爆個飯盒 仲要係好食但…唯獨有次外賣自取。叉燒係衰過樓下街市燒味又鞋又乾冇哂蜜汁味 完全唔值呢個價所以質素maybe估你唔到 可能真係睇你好唔好彩服務質素:😊😊😊😊食物味道:👅👅👅性價比:💰💰💰 人均消費 HKD55✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🏠 王牌冰廳 (燒味世家) 📮 🔹 大埔安邦路9號大埔超級城A區1樓004號舖 🔹 將軍澳唐德街9號將軍澳中心
【大埔•王牌冰廳(燒味世家 】
—————————————————————————
呢間見親都有人排隊
剛剛午餐時段 但又未食早餐 叫咗個正常沙嗲牛

🍜金牌沙嗲牛肉麵 HKD52
配香腸。火腿。炒滑蛋。牛油多士
個蛋又真低炒得幾滑 夾落多士食 少食蛋都食到一半

望落冇咩肥以為食落會好乾 點知咬落軟淋juicy
係比平時燒味好食 令人想再食
所以呢個價錢T小姐覺得都合理

總結…可以睇清楚🤣
首先 堂食過。叉燒係好食
外賣送餐。燒鵝五寶飯原本HKD72
送到來都HKD90 但啲料係塞爆個飯盒 仲要係好食
但…唯獨有次外賣自取。叉燒係衰過樓下街市燒味
又鞋又乾冇哂蜜汁味 完全唔值呢個價
所以質素maybe估你唔到 可能真係睇你好唔好彩

服務質素:😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅
性價比:💰💰💰 人均消費 HKD55

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

🏠 王牌冰廳 (燒味世家)
📮 🔹 大埔安邦路9號大埔超級城A區1樓004號舖
🔹 將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下B09號舖
$55 (Lunch)
王牌蜂蜜叉燒飯
今日去左大埔做野,下午茶時間好肚餓,見到附近呢間王牌冰廳 (燒味世家)好多人排隊,一於試下有幾好食先!同事揀左咖哩牛肉飯,我就揀左沙嗲牛肉潛艇,試埋個皇牌夠薑奶茶同蘋果肉紅茶。點完餐店員就好熱情送上老火例湯,湯頭清甜,飲落無味精,正。咖哩牛肉飯大大碟岩哂男士們~牛肉腍滑有咬口,咖哩味香氣撲鼻,食落香濃惹味夠哂開胃,拌飯一流!沙嗲牛肉潛艇成日食沙嗲牛肉麵,第一次見有得配潛艇,好創新,一於試試!濃香沙嗲醬汁配嫩滑牛肉,夾住烤得非常香脆既潛艇包,索滿香濃醬汁,特別惹味~夠薑奶茶奶茶香醇幼滑,估唔到配以薑蜜會出奇地夾!蘋果肉紅茶清香紅茶夾雜粒粒蘋果肉,滋味滿分!
今日去左大埔做野,下午茶時間好肚餓,
見到附近呢間王牌冰廳 (燒味世家)好多人排隊,
一於試下有幾好食先!

同事揀左咖哩牛肉飯,
我就揀左沙嗲牛肉潛艇,
試埋個皇牌夠薑奶茶同蘋果肉紅茶。

點完餐店員就好熱情送上老火例湯,
湯頭清甜,飲落無味精,正。

咖哩牛肉飯
大大碟岩哂男士們~
牛肉腍滑有咬口,咖哩味香氣撲鼻,
食落香濃惹味夠哂開胃,拌飯一流!

沙嗲牛肉潛艇
成日食沙嗲牛肉麵,
第一次見有得配潛艇,
好創新,一於試試!
濃香沙嗲醬汁配嫩滑牛肉,
夾住烤得非常香脆既潛艇包,
索滿香濃醬汁,特別惹味~

夠薑奶茶
奶茶香醇幼滑,估唔到配以薑蜜會出奇地夾!

蘋果肉紅茶
清香紅茶夾雜粒粒蘋果肉,滋味滿分!

2021-10-23
Type of Meal
Tea
2021-10-22 72 views
最近呢一年坊間嘅冰室咁多喺大埔真係好食嘅冰室終於有了🤤位於 #大埔超級城 地舖的「 #王牌冰廳 」雖然睇落去細細間但係都見到好多人喺門口等位相信食物質素一定唔會差今次我哋就入去試吓佢嘅招牌燒味先‼️⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨💛「 #C2 金牌沙嗲牛肉米粉套餐 」經典常餐中的沙嗲牛餐套餐附送香腸、火腿、炒滑蛋及牛油多士鍾意炒滑蛋夠晒滑溜Creamy配襯脆卜卜的牛油多士食又唔會太漏而沙嗲牛肉米粉大大碗好吸引飲一啖湯底沙嗲牛味道濃郁而且牛肉嘅份量都頗多牛肉肉質還很軟口很嫩米粉仲朔晒湯底嘅味道添話咁快就食晒啦❤️「 #情懷大碗公飯 」雙拼都只係$52仲有六款燒味選擇我就揀咗我最鍾意嘅燒腩仔同埋叉燒一嚟到梗係要相機食先六件大大件嘅燒腩仔配以八件叉燒呢個價錢真係平靚正加上燒腩仔外皮香脆可口腩仔同埋叉燒都係我最鍾意嘅半肥瘦仲有送飯一流嘅蔥油簡直就冇得頂啦🤎「 #凍檸茶 #凍柚子蜜 」就連飲品凍檸茶同埋凍柚子蜜都好濃郁底下的柚子蜜好足料啊難怪飲落去咁夠味啦好難得有質素平靚正嘅一間冰廳下次一定會encore再試!
最近呢一年坊間嘅冰室咁多
喺大埔真係好食嘅冰室終於有了🤤
位於 #大埔超級城 地舖的「 #王牌冰廳 」
雖然睇落去細細間
但係都見到好多人喺門口等位
相信食物質素一定唔會差
今次我哋就入去試吓佢嘅招牌燒味先‼️

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

💛「 #C2 金牌沙嗲牛肉米粉套餐 」
經典常餐中的沙嗲牛餐
套餐附送香腸、火腿、炒滑蛋及牛油多士
鍾意炒滑蛋夠晒滑溜Creamy

而且牛肉嘅份量都頗多
牛肉肉質還很軟口很嫩
米粉仲朔晒湯底嘅味道添
話咁快就食晒啦

❤️「 #情懷大碗公飯 」
雙拼都只係$52仲有六款燒味選擇
加上燒腩仔外皮香脆可口
腩仔同埋叉燒都係我最鍾意嘅半肥瘦
仲有送飯一流嘅蔥油
簡直就冇得頂啦

🤎「 #凍檸茶 #凍柚子蜜 」
就連飲品凍檸茶同埋凍柚子蜜都好濃郁
底下的柚子蜜好足料啊
難怪飲落去咁夠味啦
好難得有質素平靚正嘅一間冰廳
下次一定會encore再試!
2021-10-17 72 views
三號風球下既假日,訓到日上三竿,打算近近地搵間餐廳醫肚。見呢度有空位坐,無慮即入。之前試過呢間既叉燒炒蛋都唔錯,話晒係招牌燒味,今次轉下新口味,就嗌個特餐試試。例湯係青紅蘿蔔黃豆豬骨湯,而凍檸茶一啲都唔吝嗇,有4塊厚厚檸檬,解渴一流。「板煎香菇馬蹄土魷肉餅煎蛋飯」個名十分長,亦都係餐牌上推薦之一,同普遍茶記唔同既係,佢地都注重擺盤,有少量沙律菜伴碟,煎蛋鋪係飯面,看似普通既肉餅都令人食慾大開。平時肉餅都係蒸為主,而家有咁多樣材料混入既煎肉餅,口感顯得豐富好多,鹹香既肉餅配甜甜地既豉油汁令味道取得平衡,香口野萬歲!煎蛋無過老,蛋汁又係撈飯佳品。離開既時候仲有好多等燒味外賣既人,睇黎水準依然唔錯,下次唔想行咁遠都要再黎食燒味飯。

「板煎香菇馬蹄土魷肉餅煎蛋飯」

2021-10-11 95 views
八號風球留在家中🌊🌊早午餐已經係屋企食,晚餐都係落樓下食啦~我地飯堂【王牌冰廳】有開門👍🏻平時早餐都成日落去食🤣我地叫咗客家鬍鬚雞飯、原隻燒鵝脾瀨粉、夠薑奶茶、蘋果肉紅茶。呢兩個燒味飯都係套餐,包埋個老火例湯,湯好甜。🔸原隻燒鵝脾瀨粉燒鵝脾皮脆肉滑,唔會太鹹。咬落油脂豐厚多汁。瀨粉爽滑彈牙,個人中意滴d鵝油落去,好好味道😋🔸客家鬍鬚雞飯 (轉雞脾)鬍鬚雞皮比較薄身,肉質緊致唔肥,但依然嫩滑。自行淋上麻油蔥頭豉油好香呀。🔸夠薑奶茶加咗薑嘅奶茶帶微辣餘韻,口味獨特,薑同奶茶味道好夾配。🔸蘋果肉紅茶紅茶味突出,好暖心。
八號風球留在家中🌊🌊
早午餐已經係屋企食,晚餐都係落樓下食啦~
我地飯堂【王牌冰廳】有開門👍🏻平時早餐都成日落去食🤣

呢兩個燒味飯都係套餐,包埋個老火例湯,湯好甜。

🔸原隻燒鵝脾瀨粉

🔸客家鬍鬚雞飯 (轉雞脾)

🔸夠薑奶茶
加咗薑嘅奶茶帶微辣餘韻,口味獨特,薑同奶茶味道好夾配。

🔸蘋果肉紅茶
紅茶味突出,好暖心。
2021-10-07 82 views
職員/員工態度非常差 生意不休做 完全冇招呼冇服務 叫外賣個外賣盒都要收4蚊 叫肥肥地既姐姐加多點豉油 佢居然走晒豉油 即係個飯冇汁 買返黎叉燒好難食 有臭味 可一不再 祝佢生意興隆
2021-10-06
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$120 (Lunch)
2021-09-21 166 views
超級失望  肉臭架 今日去買咗佢個外賣然之後一打開個個飯盒發現入邊全部都係臭㗎其實都唔係諗住食啲乜嘢好嘢但係冇諗過真係會係臭過囉所以成件事情唯有一定要打80字講比大家知道等大家知道呢間野個外賣個質素真係好差好差好差然之後發現OpenRice整個食評都要成200字亦多次再一次證明咗我今次真係好鬼認真因為講真大時大節真係諗住加餸斬料點知發生咁嘅事情仲搞到我非常屋企咋我型我真係唔知點樣先可以修補今次呢個過失慘!
超級失望  肉臭架 今日去買咗佢個外賣然之後一打開個個飯盒

我真係唔知點樣先可以修補今次呢個過失

慘!
TakeAway
2021-09-16 125 views
呢間平日都幾多人等位,見仲有一個位就即刻鼠入去都未坐低員工已經擺低左個例湯湯就正正常常啦我叫左個叉鵝飯燒鵝係幾香,但真係好瘦,冇乜肉食叉燒係主打蜜糖叉燒確實係比起街外嘅叉燒更香蜜糖味叉燒亦唔算好乾但整體感覺就一般般,真係諗唔到食咩可以食下嘅
呢間平日都幾多人等位,見仲有一個位就即刻鼠入去

都未坐低員工已經擺低左個例湯

湯就正正常常啦

我叫左個叉鵝飯
叉燒燒鵝飯

燒鵝係幾香,但真係好瘦,冇乜肉食
叉燒係主打蜜糖叉燒
確實係比起街外嘅叉燒更香蜜糖味
叉燒亦唔算好乾
但整體感覺就一般般,真係諗唔到食咩可以食下嘅
2021-09-15
$70 (Lunch)
  • 燒味飯
2021-08-24 121 views
話說前排收工肚餓15/8 (星期日)見到呢間野開左一排係到成日排晒長龍 以為好好食 應該都幾好 唔差 就諗住去試下佢啲野啦 見招牌寫住咩蜂蜜叉燒 比個招牌吸引左 咁就買左個叉燒飯行街 點知一反到屋就知中伏了 浪費我金錢 去棋x 燒鵝買好過啦 又貴又冇質素啲叉燒臭既 有陣腐屍味 臭肉味咁既垃圾野都出到比人食 冇良心 比狗都唔食啦!最後成盒都冇食到 要再落街買過野食 浪費金錢時間 咁既質素 唔會再幫襯 加上職員態度欠佳 比錢買難受做乜 各位都係唔好再中伏啦!
啲叉燒臭既 有陣腐屍味 臭肉味
2021-08-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2021-08-22 109 views
叫咗個叉燒炒滑蛋 + 口水雞飯外賣 個叉燒又硬又乾 仲話自己燒味世家 滑蛋又熟又鞋 根本唔係炒滑蛋另外個豉油亦係無味的勁失望 仲衰過大家樂/ 街市d燒味飯個口水雞飯就還好 雞算滑總括而言, 並不推介!這個價錢有更好的選擇!
叫咗個叉燒炒滑蛋 + 口水雞飯外賣
個叉燒又硬又乾 仲話自己燒味世家
滑蛋又熟又鞋 根本唔係炒滑蛋
另外個豉油亦係無味的
勁失望 仲衰過大家樂/ 街市d燒味飯

個口水雞飯就還好 雞算滑

總括而言, 並不推介!這個價錢有更好的選擇!

2021-08-18 100 views
呢間野永遠唔會再去..話說前幾日收工番到屋企附近想拿拿聲叫個外賣飯番去食,入左呢間西野真係好後悔,d員工態度麻麻都算..問佢地有咩推介,串串貢咁話扔個餐牌俾我叫我自己睇..咁我就叫左個外賣燒鵝髀飯 盛惠$88蚊拎走好啦,番到屋企一打開都覺得唔對路..隻脾聞落去浸味唔係唔香咁簡單..直頭臭臭地 我安慰自己可能係聞錯姐..一食落去就知大獲..有浸腐屍味既..仲要好似生生地咁..食左幾啖 唔同位置都係咁既情況..真係搞唔掂..88蚊當買個教訓 真心勸大家咪去幫襯..我自己就永遠唔會再去
呢間野永遠唔會再去..