2024-11-21 594 views
逛完廟街之後,想找個地方小休以及吃些甜點來完結是日行程,在網上找找,剛好搜索到這一家「甜公館」,而且,看來風評不俗,所以,過去一探究竟。「鴉打街」是介乎「彌敦道」與「廟街」之間一條小巷,有一種秘密花園的感覺。如大多數港式甜品專門店般,店內地方不大,但是環境明亮整潔,牆上掛滿了不少甜品相片,以吸引大家目光。甜品款式十分之多,分了多個系列,差不多你想到的都有,相信滿足到所有人嘅喜好。而有一些更是在坊間未見過,例如:可愛搖搖貓系列,可說是打卡之選。這一款甜品「黑糖麻糬焦糖雪糕批」($58)很特別,表面粒粒是黑糖麻糬,味道很有黑糖香,口感軟糯,而雪糕批殼非常脆口,裏面是雲呢拿雪糕,頗為香滑,是一個很有特色的配搭。單看外觀已經知道這個「冰糖桃膠雪燕燉椰皇」($66)非常足料,面層是滿滿的桃膠,口感滑嘟嘟,其實桃膠本身沒甚味道,以但冰糖燉,變得清甜,最重要桃膠是很有營養,而椰皇內的燉蛋白非常之滑溜,吃吧桃膠、燉蛋白,再可以慢慢刮下椰皇肉細嚐。店家有很多榴槤款式的甜品,而其中一款「榴槤丸子燉椰皇」($76)又可以試到燉椰皇,加上榴槤果肉,還配搭了煙韌咬口的丸子,真是一個甜品滿足三個願望。店主很慷慨,

甜品款式十分之多,分了多個系列,差不多你想到的都有
黑糖麻糬焦糖雪糕批
,吃吧桃膠、燉蛋白,再可以慢慢刮下椰皇肉細嚐。
冰糖桃膠雪燕燉椰皇
。店主很慷慨,放上很多榴槤果肉,口感綿滑,榴槤香味極濃
,配燉蛋白入口,多重滋味。
榴槤丸子燉椰皇
雖然只是試了三款甜品,但總體而言,份量足,味道佳。如果是榴槤控的話,更不可以錯過店家的榴槤系甜品,絕不會令人失望。
$66 (Last Night Supper)
黑糖麻糬焦糖雪糕批
冰糖桃膠雪燕燉椰皇
2024-10-05 274 views
甜公館😘😘😘甜甜甜在心油麻地美食集中地、中西美食樣樣都有、點少得來品嚐一下、飯後甜品、大飽口福😊😊甜品選擇多、款式分類👇🏻搖搖貓系列/芋圓系列/西式系列/窩夫系列/西米露系列/沙冰糸列/中式甜品/滋濶系列/椰皇系列/雪花冰系列👀👀各有特色、甜在心頭、養在身內!✨楊枝甘露燉椰皇(凍)$72 用椰皇外殼連椰肉、清燉蛋白、帶清香椰青、白白滑滑的蛋白、彈牙軟綿綿、冷凍、上枱前、淋上菲律賓芒果攪拌芒果汁、配上芒果肉粒、甜甜酸酸柚子肉、色澤金黃、口感豐富、賣相吸睛👀、入口清甜、濃濃清甜芒果、鮮甜美味😋✨榴槤丸子燉椰皇(凍)$76椰皇、甜品之皇、蛋白清香滑滑、淋上白滑軟糯小丸子、賣點榴槤肉、遠遠榴槤飄香撲鼻、充塞口腔、榴槤關注組注意、雙重口感、夠滋味!✨搖搖貓仙草芒芒芋圓$54創意特色、貓貓仙草印模、賣相超🉑️愛、起厚底仙草、爽口彈牙、🈵️🈵️清甜美味芒果、打磨芒果濃汁、加埋煙勒有嚼口芋圓、豐富材料、色澤鮮艷、多重享受、yummy yummy 😊✨Tiramisu$72意大利甜品、雞蛋製作成微甜海綿蛋糕、似大拇指外型、浸泡意大利濃縮咖啡、濃郁咖啡、乾爽鬆軟、層疊鮮奶油慕斯、口感軟滑、非常可口、咖啡雪糕球伴
😘😘😘
甜甜甜在心
甜品選擇多、款式分類👇🏻
各有特色、甜在心頭、養在身內!
✨楊枝甘露燉椰皇(凍)$72
✨榴槤丸子燉椰皇(凍)$76
✨搖搖貓仙草芒芒芋圓$54
✨Tiramisu$72
意大利甜品、雞蛋製作成微甜海綿蛋糕、似大拇指外型、浸泡意大利濃縮咖啡、濃郁咖啡、乾爽鬆軟、層疊鮮奶油慕斯、口感軟滑、非常可口、咖啡雪糕球伴碟、口感更豐富😋😋
九龍油麻地鴉打街46-58號雅寶大廈地下3號
港鐵油麻地站C出口、步行約1分鐘

楊枝甘露燉椰皇
搖搖貓仙草芒芒芋圓
Tiramisu
2024-10-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
楊枝甘露燉椰皇
搖搖貓仙草芒芒芋圓
Tiramisu
同朋友食完晚飯後 因為太多嘢傾 所以穩左間甜品店食個靚甜品 繼續傾🥰咁啱我地係油麻地站附近😍見餐牌都有幾多選擇🥰 呢間有我地心心眼嘅榴槤燉椰皇同埋焦糖燉蛋🫶🏻 即刻衝入去食😎👍🏻香蕉焦糖燉蛋燒香嘅香蕉 加埋 香脆焦糖仲有香滑嘅燉蛋成個食落香甜又香脆香蕉香味令食落嘅焦糖燉蛋 更香更豐富🫶🏻榴蓮丸子燉椰皇遠遠就聞到椰皇嘅香味再加埋🐨最愛嘅榴槤食落味道更香濃得黎仲有埋丸子嘅煙韌口感加持 成個食落邪惡又好味金銀滿屋有芒果西米露 小丸子 雪糕🍦芒果味夠香得黎加埋冰涼嘅雪糕真係好正🫶🏻成個食落仲更香滑添再加埋彈牙嘅小丸子 好煙韌
同朋友食完晚飯後 因為太多嘢傾

芒果味夠香得黎
加埋冰涼嘅雪糕真係好正🫶🏻
成個食落仲更香滑添
再加埋彈牙嘅小丸子 好煙韌

喺廟街食完煲仔飯唔夠喉,轉角位就有呢一間甜品店!✨鮮奶桃膠雪燕燉椰皇冬天總會心思思想食椰皇,鮮奶好滑捋捋,桃膠雪燕亦都好滋補,食完好暖胃好潤~✨Tiramisu 手指餅嘅口感好香脆,咖啡味嘅cream亦都唔會過分嘅甜漏,配上一球曲奇味嘅雪糕,好夾~✨黑糖麻糬焦糖燉蛋當燉蛋都可以千其百趣,加上咗麻糬正正添咗一份新嘅口感,煙煙韌韌又軟糯,燉蛋比起想像中嘅結實。✨焦糖香蕉窩夫窩夫唔係特別重蛋香,厚度亦都略嫌不足,不過勝在有雪糕嘅搭配同埋焦糖香蕉,令整個甜品更為豐富。
喺廟街食完煲仔飯唔夠喉,轉角位就有呢一間甜品店!

✨鮮奶桃膠雪燕燉椰皇

✨Tiramisu

✨黑糖麻糬焦糖燉蛋

✨焦糖香蕉窩夫
2024-12-08 43 views
補充生活一點甜💖,來到【甜公館】 好好滋潤一番!🥰 呢度嘅甜品選擇極多,每一款都同樣吸引人!😍❤️冰糖桃膠雪燕燉椰皇矜貴養顏嘅燉椰皇係必食之選,桃膠的滑嫩和雪燕的輕盈完美融合,椰皇的香氣也為整個甜品增色不少。冰糖的甜味不會過於濃烈,讓人感覺清新怡人,滋潤養生。🧡金玉滿堂楊枝甘露配搭珍珠、小丸子和曲奇雪糕,每種選料都係我哋所喜歡嘅。經典的楊枝甘露色彩鮮艷,濃郁的椰漿香氣與清新的芒果味道交織在一起,口感滑順。搭配的西米和葡萄柚粒增添了層次感,讓整體更加清爽可口。小丸子口感Q彈,而珍珠則是恰到好處的嚼勁,加上曲奇雪糕的口感非常細膩,讓人回味無窮。💛冰糖紅棗杞子燉桃膠秋冬養生甜品,紅棗與杞子的搭配既有營養又增添了自然的甜味。 配上養顏桃膠,養生又美容,女士至愛。💚生磨芝麻糊生磨芝麻糊濃郁滑順,芝麻的香氣四溢,想有烏黑亮麗的黑髮,大家要食多啲呀。

❤️冰糖桃膠雪燕燉椰皇

🧡金玉滿堂

💛冰糖紅棗杞子燉桃膠

💚生磨芝麻糊
同朋友一齊嚟咗呢間甜品店食甜品諗住食完甜品會特別開心🤣$44「楊枝甘露」:有芒果粒有柚子,凍冰冰甜甜哋,夠清新🤩$66「鮮奶桃膠雪燕燉椰皇」:食到又見到有桃膠、雪燕,感覺真材實童叟無欺🤣;燉鮮奶非常滑,熱辣辣,少少甜,好滋潤🤣$62「紫米露燉椰皇」加 $15「芝麻湯圓(3粒)」:紫米露甜甜哋幾好食,個 base 都係熱辣辣嘅 燉鮮奶,咁當然亦都係好滑啦,亦都有奶香味🤣「芝麻湯圓」細細粒幾煙靭有幾香嘅黑芝麻味🤩
同朋友一齊嚟咗呢間甜品店食甜品諗住食完甜品會特別開心🤣

$44「楊枝甘露」:有芒果粒有柚子,凍冰冰甜甜哋,夠清新🤩

「芝麻湯圓」細細粒幾煙靭有幾香嘅黑芝麻味🤩
$93 (Last Night Supper)
2024-11-23 70 views
Happy Friday Night, 好想吃吃甜品!來到油麻地的「甜公館」,已有不少顧客在店內品嚐甜品。餐牌上有多款中西甜品選擇,種類繁多,亦有我至愛的榴槤系列,掂呀!~榴蓮丸子燉椰皇:原個椰皇好清甜,配上濃郁芳香嘅榴槤蓉,Q彈的丸子,清燉蛋白,美味嘅椰肉,呢個甜品簡直係高級享受!~碎朱古力OREO沙冰:水果沙冰就飲得多,以朱古力Oreo製成的別有一番風味!~黑糖麻糬焦糖燉蛋配雪糕:焦糖燉蛋皮脆順滑,加上粒粒黑糖麻糬,好有口感!雪糕仲可以揀味道,配合得天衣無縫!

2024-11-07 101 views
這家位於油麻地的甜品店,如同一個甜蜜的秘密花園,環境明亮舒適,令人一進門就感到無比放鬆。芒芒丸子燉椰皇,香氣四溢的椰皇搭配新鮮的芒果,口感滑順,甜而不膩。燉丸子則彈牙可口,與椰奶的清香相互融合,根本停不下來。鮮奶桃膠雪燕燉椰皇,桃膠的滑嫩與雪燕的清甜完美結合,搭配椰皇的香氣,簡直是清新的享受,感受到炙熱夏日中的一絲涼意。榴蓮窩夫則是迫不及待想要嘗試的選擇,香脆的窩夫上淋上濃郁的榴蓮雪糕,每一口都充滿了榴蓮的香氣和濃稠的奶香,絕對是榴蓮愛好者的最愛,迷人得無法自拔。黑糖麻糬焦糖燉蛋配雲妮拿雪糕,焦糖燉蛋的順滑口感與麻糬黏糯的質地形成了絕妙的對比,黑糖的甘甜則為整道甜品增添了一層深度,搭配上雲妮拿雪糕的香氣,每一口都是極致的享受。

2024-11-07 115 views
甜品店嘅甜品款式超多,單是中式甜品已超過30款,仲有暖笠笠又滋潤嘅椰皇系列,雪花冰、芋圓、西式系列等! 另外仲有超可愛搖搖貓系列,打卡必點!搖搖貓系列當中就有芒芒椰皇凍~ 搖搖貓啫喱浸在香甜的芒果汁中,Q彈的啫喱加上芒果肉及椰皇粒,口感豐富! 我就點了滋補的熱鮮奶桃膠雪燕燉椰皇,原個椰皇暖烘烘上,裡面有滿滿的桃膠雪燕,燉鮮奶幼滑唔太甜,食完皮膚好似立即白滑咗最後仲有特色黑糖麻糬焦糖燉蛋配雪糕,雪糕味道可選,焦糖燉蛋微脆順滑

另外仲有超可愛搖搖貓系列,打卡必點!

2024-10-19 224 views
今日油麻地食完晚飯後, 朋友話想食甜品, 行到鴉打街見到一間新開甜品店好似唔錯, 入去試下😂店員好有禮貌,店面光猛潔淨感覺好舒服, 我哋叫咗搖搖貓仙草紫薯牛乳芋圓, 楊枝甘露丸子燉椰皇, 麻薯焦糖燉蛋配雪糕, tiramisu。搖搖貓仙草紫薯牛乳芋圓: 貓仔造型仙草好可愛, 仙草夠滑溜, 芋圓q彈, 另外有紅豆, 紫薯, 芋圓, 珍珠, 好豐富好滿足👍楊枝甘露丸子燉椰皇: 面層係楊枝甘露 內裏 係椰皇燉鮮奶, 楊枝甘露有濃郁嘅芒果味及甘甜嘅甘柚,入面嘅燉鮮奶好滑溜 配搭楊枝甘露好夾, 加上清甜嘅椰香味道 好清新美味👍麻薯焦糖燉蛋配雪糕:燉蛋順滑面層微焦香薄脆, 上面鋪滿麻薯煙煙靭靭 更添口感, 配一球雪糕 仲有好多種味道選擇添 👍
麻薯焦糖燉蛋配雪糕:
2024-10-17 91 views
位於油麻地地鐵站鄰近,地理位置方便,夜晚想食糖水宵夜又多一個選擇。細看餐牌才發現原來有榴槤系列甜品😱 下次絕對要帶家人來挑戰,因為我的家人全部都是榴槤愛好者🤣🤣🤣🌟冰糖雪燕燉椰皇 $62特別喜歡椰皇系列,椰皇裏面是香濃燉鮮奶,口感香滑,趁熱食風味最佳。面層是清甜的冰糖雪燕,與燉奶形成兩重口感層次。🌟楊枝甘露 $44港式甜品絕對不能缺少的楊枝甘露,用料豐富,口感不錯,酸酸甜甜,很適合夏日的甜品!

🌟冰糖雪燕燉椰皇 $62

🌟楊枝甘露 $44
2024-10-16 61 views
今日我去咗油麻地新開嘅糖水舖,試咗佢哋嘅榴槤丸子燉椰皇同楊枝甘露丸子燉椰皇,真係好有驚喜!首先,榴槤丸子燉椰皇,丸子咬落去軟滑,榴槤味濃郁,仲有一陣淡淡嘅椰香。燉椰皇嘅糖水底清甜,配合榴槤嘅濃郁,兩者相得益彰,令我一口接一口,根本停唔到!然後就係楊枝甘露丸子燉椰皇,呢個味道就更加清新。入面有芒果同西米,口感豐富,搭配椰皇嘅香滑,實在係夏天嘅最佳解暑甜品。芒果味道鮮甜,啖啖都有驚喜,唔會太膩。總體來講,呢兩款甜品都非常值得一試,無論你係榴槤迷定係水果控,都可以喺呢度搵到滿足感。下次再去一定會再點!

2024-10-16 73 views
同朋友係油麻地食完飯搵甜品食,搵到呢間甜品店,試咗幾樣好特別嘅甜品,真係食到好滿足!。🥢榴槤丸子燉椰皇$76榴槤蓉勁大舊!丸子好Q彈有口感,食落去有種濃郁嘅甜味。椰皇湯底清甜,配合榴槤,口感好順滑,真係好享受!。🥢芒芒窩夫配雪糕$79呢個窩夫外脆內軟,搭配上香濃嘅雪糕,簡直係完美!芒果醬嘅酸甜味中和咗窩夫嘅甜味,特別適合夏天食,清新又唔膩!。🥢椰汁紫米露湯圓$48椰汁香濃得來帶有一點鹹味,紫米露口感黏糯,湯圓包住嘅餡料又香又滑,真係好懷舊!。總括來講,今晚嘅甜品之旅真係唔錯,無論係榴槤、芒果定紫米,每樣都好有特色,值得一試!下次再嚟試其他甜品!

🥢榴槤丸子燉椰皇$76

🥢芒芒窩夫配雪糕$79

🥢椰汁紫米露湯圓$48

2024-10-12 69 views
食完個晚飯就好想食埋個糖水先返屋企,呢間甜公館係港鐵附近,十分方便,選擇多,價錢合理。四個人叫左不同的糖水開心Share.鮮奶桃膠燉椰皇,賣相吸引。有大量平民版燕窩之稱的桃膠,加上用椰皇來燉鮮奶,味道清甜,有養顏美容功效。芒果西米露,西米煮得晶凝通透,粒粒分明,不會一餅餅。芒果清甜開胃,好岩夏天食。芝麻糊拼合桃糊,兩款都是養生糊,口感幼滑味道濃郁,甜度剛好,特別適合乾燥天氣食用。還有一個香蕉焦糖燉蛋,焦糖燉蛋香滑濃厚微甜,加上香蕉舖面再輕烤成焦糖脆面,香味立即增加。

2024-10-11
$60 (Dinner)
甜公館油麻地鴉打街雅寶大廈地下3號鋪味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:黑糖麻糬焦糖燉蛋配士多啤梨雪糕  $70,楊枝甘露丸子芋圓 $58黑糖麻糬焦糖燉蛋配士多啤梨雪糕:焦糖燉蛋的口感滑順,香甜的焦糖層與濃郁的蛋香相得益彰。搭配的黑糖麻糬更是增添了口感,黑糖的香甜與麻糬的軟糯完美結合,讓人每一口都充滿驚喜。士多啤梨雪糕為這道甜品帶來了一絲清新的果香,酸甜的味道平衡了整體的甜度,讓人感受到夏日的清爽!😄😄😄楊枝甘露丸子芋圓:芋圓的彈口搭配香滑的楊枝甘露,帶來了獨特的味覺享受。內含的芒果又增添了清新的果香,加上這道甜品賣相華麗,味道也極為出色,值得一試再試!👍👍👍

油麻地鴉打街雅寶大廈地下3號鋪

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐