2019-07-29 392 views
黎到元朗食台灣野,好多人都會去食牛肉麵。今次行街見到個名叫「真台客」,一於試下係咪真。台灣菜先。叫左個滷豬手便當🍱,滷豬手唔會太死咸,但食到啲香料既香味,味道黎講唔錯。不過豬手太多骨,無咩肉食,食肉獸未必鐘意喇,如果改為豬腳可以會更好🙃

滷豬手便當

2019-07-26
Type of Meal
Lunch
2019-06-21 393 views
叫左個雜錦蛋餅, 入面有粟米, 肉鬆, TUNA, 不過樣樣都得少少, 一頭一尾都係沒有餡的, 餡太少了。蛋餅煎太勁, 竟然是有焦的, 個人喜歡軟軟的叫左個排骨飯, 其實好少聽台灣野有排骨, 原來= 豬扒, 有D 似上海野呢’。只有一塊大豬扒, 是煮的,不是炸的, 本來以為無特別, 點知又醃得幾好食, 5識形容, 個汁都好岩送飯, 有D似肉燥飯果種汁。 大大碗, 算OK。

$45 (Dinner)
2019-06-16 368 views
話說今日父親節,咁就諗住一家人入去食餐飯啦,入到去坐低叫完嘢食, 就開始聽到嗰兩個店員喺度講, 今日唔知做乜嘢咁多蟲喺度飛嚟飛去, 開一開隻門仲飛得多啲入嚟。 但全程嗰兩個店員係齋講冇做任何嘢, 連埋個電蚊拍或者點個蚊香都冇做過。 直到我哋成家人食完餐飯, 收錢嘅時候仲要五蚊當一蚊, 仲可以反問返我係咪要返張單, 算數啦嗰四蚊我豪畀你啦。 但呢間舖頭我真心唔會再去有第二次囉。
2019-06-16
$70 (Dinner)
Celebration
Father's Day
2019-05-23 338 views
臭豆腐: 即炸,香口夠味, 細細件,配微辣清爽脆口酸甜菜, 正! 可一試! 魯汁燙生菜: 魯汁味道岩岩好,清新不咸膩。冬瓜茶: 清甜解渴, 有冬瓜味。 香腸: 即炸原條上,有d 咸,一般。魚丸湯: 一般魚丸味精湯, 得2粒魚丸對半切, 唔值。

魯汁燙生菜: 魯汁味道岩岩好,清新不咸膩。

冬瓜茶: 清甜解渴, 有冬瓜味。

香腸: 即炸原條上,有d 咸,一般。

魚丸湯: 一般魚丸味精湯, 得2粒魚丸對半切, 唔值。

燙生菜,冬瓜茶,香腸
魚丸湯
深坑臭豆腐
2019-05-23
$60 (Tea)
燙生菜,冬瓜茶,香腸
深坑臭豆腐
  • 燙青菜
2019-05-14 473 views
假期日子,天氣熱街人又多,加上家中老闆唔舒服,所以晚餐就決定叫外賣解決。從來對於外賣要求不高嘅我地,都禁不住給個差評。首先時間上已比原定時間長左約半小時,但小店手手不足問題,明白的。但質素實在難稱得上合格。鹽酥雞拼盤 - 有鹽酥雞/ 豆角/豬血糕/鹽酥菇/甜不辣,拼盤內所有食品都炸得完全乾身,是完全失去所有水分那種感覺。豬血糕什至是咬也比較難咬,而且完全沒有味道,而鹽酥雞只有死鹹味道,其他如甜不辣/菇/豆角除了乾,則沒有太大問題。整體是炸完返炸的感覺,不算太油。如果是堂食相信我會要求退貨。滷肉飯(大)配滷蛋及香腸 - 首先可一讚,珍珠米飯粒粒分明,是偏硬身那種。但醬汁太少,令整體感覺太乾而且難消化。另滷蛋夠入味,配埋偏少肥膏嘅台灣香腸。大雞扒便當 - 雞扒本來以為是全餐唯一安慰,驟眼睇,雞扒炸得幾靚,火候時間掌握得不錯。但夾下去,雞扒底無軟嘅而且甩哂皮,一望之下,見到成湯匙嘅油係盒底,咁就難怪啦。味道方面,同鹽酥雞一樣嘅死鹹而且鹹度升級,為左腎嘅健康我地食左一舊就放棄了。最後係飲品 - 我order嘅凍香芋奶茶算係正常偏淡d, 但男友嘅熱茉香奶茶就出事了.首先, 佢係一d都唔熱, 而完

從來對於外賣要求不高嘅我地,都禁不住給個差評。

另滷蛋夠入味,配埋偏少肥膏嘅台灣香腸。

首先, 佢係一d都唔熱, 而完全常溫嘅狀態, 第二佢係淡到係好似加左冰但係溶哂嘅感覺.

餐廳坐落在元朗熱鬧的街道卻在橫街小巷之中, 不容易被發覺!1人餐單參考(飽足程度:★★★★☆):滷肉飯 x1鹹酥雞 x1冬瓜茶 x1TOTAL HK$~38👆滷肉飯(推薦指數:★★★☆) 說實話跟台灣任何一間滷肉飯都無法比較, 但是如果單一香港台灣小吃已經算是蠻出色, 有像到了滷肉飯的精髓就在於濃稠的滷汁+Q彈的珍珠米+入口即化的肉質基本來說, 我認為這滷肉飯的汁不夠多, 肉不夠粘, 不夠軟, 但是飯還是做的不錯的!
餐廳坐落在元朗熱鬧的街道卻在橫街小巷之中, 不容易被發覺!

1人餐單參考(飽足程度:★★★★☆):
滷肉飯 x1
鹹酥雞 x1
冬瓜茶 x1
TOTAL HK$~38

👆滷肉飯(推薦指數:★★★☆)
滷肉飯的精髓就在於濃稠的滷汁+Q彈的珍珠米+入口即化的肉質
2019-05-06 347 views
總匯蛋餅 ($40)最好食既item!其實當初都係睇推介呢間既蛋餅先來試😝總匯入面真係咩都有!尤其痛拉到絲既芝士同好多粟米!蛋餅煎得好香脆 下次返來要再食😋大腸包小腸 ($36)好有台灣既味道🤗每次去夜市都會食 依家無得去旅行都可以回味下😋台灣香腸上面仲有d酸菜 可以中和下糯米飯既漏!魯肉飯 大@($38)魯肉偏瘦 飯無咩汁 下次唔食了 🤥 暫時仲未搵到間好食過阿元既魯肉飯🤨鹽酥雞拼盆 ($60)有鹽酥雞 杏鮑菇 甜不辣 四季豆 豬血糕-每樣都有好多舊 兩個人完全食唔哂 😂 但炸都好好味!唔會太厚粉!兩個人食到捧住個肚走😝
總匯蛋餅 ($40)

大腸包小腸 ($36)

魯肉飯 大@($38)

鹽酥雞拼盆 ($60)
有鹽酥雞 杏鮑菇 甜不辣 四季豆 豬血糕

兩個人食到捧住個肚走😝

2019-03-12 381 views
外賣咗個滷肉飯配蛋同香腸($44)同埋總匯蛋餅($42),送到黎仲好熱,兩樣都幾好食 ,特別鍾意食個蛋餅,香港比較少地方有整蛋餅,份量好多一個人都食唔晒。加埋戶戶送本身$20嘅運費,一共$106買單。
Delivery
2019-03-10 360 views
今日朋友突然約食飯,佢想食台灣菜,又趕時間所以搵左近輕鐵站嘅真台客。其實我都係第一次食,門面餐牌都幾吸引,好似幾地道於是就入去試試。我地叫左A餐魯肉飯加配鹽酥雞送冬瓜茶 $68老實說魯肉飯第一次食係無汁的,所以覺得好乾,隻蛋又無味,但成碗飯嘅魯肉係又咸又乾,所以唔好食。至於鹽酥雞就正常鹽酥雞,外脆內軟。另一個都係A餐 魯肉飯加配香酥雞排送冬瓜茶$68鹽酥雞排就幾大塊,但可惜比較薄身,所以有啲乾,口感差啲。

我地叫左A餐魯肉飯加配鹽酥雞送冬瓜茶 $68

至於鹽酥雞就正常鹽酥雞,外脆內軟。

另一個都係A餐 魯肉飯加配香酥雞排送冬瓜茶$68
鹽酥雞排就幾大塊,但可惜比較薄身,所以有啲乾,口感差啲。

2019-01-31 478 views
今次揸車係附近食飯,諗住可以泊車同快食個晚餐,就揀左「真台客」~~ 見到入面坐滿5-6 枱客,感覺都唔錯,就二話不說入去光顧了~~點餐係自助式的,餐廳不算太大,位與位相距甚近,坐得有少少擠迫~~先黎個蚵仔麵線$36,首先係超小碗,只有幾撮麵,雖然價錢平,但都唔係預你咁小器少得咁可憐~~ 其次味道真係一般,湯頭感覺加了超多味精調味,而麵線太稔太碎,完全冇乜口感~~滿心期待的滷味拼盤$60我記得台灣地道的滷味是非常出色,當然我唔會期待係香港食到一樣的味道,但做到一半水準我都甘願收貨!可惜⋯⋯真係好一般,滷水味偏淡同有少少「藥材味」係豆腐滲出黎,食落有點奇怪,或者係呢度特色,Sorry 我唔識欣賞~~台式雞腿便當$48嗯,最好食就係個雞腿,外皮香口,而且有少少蜜糖的甜味,雞腿肉夠嫩滑,算唔錯!最離譜係杯珍珠奶茶,完全冇味,冇奶味冇茶味冇甜味,成件事好錯!居然主打台灣料理連基本的珍珠奶茶都可以調到咁⋯⋯🤦🏼‍♀️如果要係元朗打穩陣腳,真係要好好提升一下食物素質,一味靠平係已經唔Work !對我黎講下次幫襯要鼓起好大勇氣先得!

滿心期待的滷味拼盤$60

台式雞腿便當$48

對我黎講下次幫襯要鼓起好大勇氣先得!
2018-12-28 334 views
柯仔煎口感好似糍粑咁,同個醬唔係好夾珍珠奶茶D珍珠好🤬硬,我覺得唔值15蚊呢個價錢柯仔麵線好似湯麵咁鹹酥雞冇咩特別,Okay好食冬瓜茶都一樣總括黎講,我認為唔值得特登走過去食
柯仔煎口感好似糍粑咁,同個醬唔係好夾
珍珠奶茶D珍珠好🤬硬,我覺得唔值15蚊呢個價錢
柯仔麵線好似湯麵咁
鹹酥雞冇咩特別,Okay好食
冬瓜茶都一樣
總括黎講,我認為唔值得特登走過去食
2018-12-28
Type of Meal
Dinner
2018-11-23 493 views
今晚想食簡單啲就試試街角位嘅台菜兩個人分別叫咗魯肉飯配滷蛋香腸同蚵仔麵線魯肉係肥肉中帶點瘦肉 而且每舊肉都好分明有別於其他餐廳嘅淨肥豬肉魯肉嘅油香滲入米飯當中 滷蛋非常入味香腸皮脆肉香白飯配上香濃滷汁同碎肉呢碗魯肉飯食香味俱全👍🏻至於蚵仔麵線配上辣油一碗有七隻大蚵仔仲有兩舊肉焿絕對足料蚵仔比平常較大而且非常鮮甜 肉焿爽口彈牙 湯羹有微微嘅酸味黏稠度適中能夠帶出麵線嘅甜同湯頭嘅鮮簡單但滿足嘅晚餐令人諗起台灣嘅味道
今晚想食簡單啲

2018-11-22
魯肉飯配滷蛋香腸
蚵仔麵線
2018-11-09 360 views
元朗有幾間台灣嘢食,包括士林同台灣麵,但係呢兩間餐廳都冇一啲好傳統嘅台灣美食,所以真台客嘅開張的確多咗一個台式食肆嘅選擇。講到台式美食,通常都會諗起鹽酥雞同埋蚵仔煎,甜品方面當然仲有芋圓同冬瓜茶啦。真台客嘅食物雖然同台灣嘅味道係有差別,應該係貼近香港人嘅口味而設計嘅食物,因為台灣嘅嘢食通常比較鹹,香港就冇台灣咁鹹,所以真係見仁見智。仲有,價錢方面當然係香港嘅價錢,如果同台灣比較的話無可能比較得到囉

2018-10-30 397 views
我本來好期待元朗呢間正宗台灣野,但一試發現間野真係唔多掂...好失望😔店內得2個人負責落單同傳菜,職員忙到踢哂腳,連枱都唔得閒執...最後落單都要自己出收銀位搵職員。食物方面,我叫左個套餐,入面有魯肉飯,大雞扒同冬瓜茶。另外我仲叫左個甜不辣同芋圓湯。我覺得只有冬瓜茶同芋圓湯感覺尚可。芋圓有咬口,唔會好硬身。魯肉飯無咩出色既地方。大雞扒炸粉都幾多下...我就唔推薦啦...食完呢餐,我只想不斷飲水😅

我覺得只有冬瓜茶同芋圓湯感覺尚可。
芋圓有咬口,唔會好硬身。
魯肉飯無咩出色既地方。
大雞扒炸粉都幾多下...我就唔推薦啦...

食完呢餐,我只想不斷飲水😅
2018-05-15
2018-10-29 286 views
見今日比較得閒就入元朗搵野食因為黎到已經係中午時間 未行到門口遠睇已經好長龍...但一場黎到就等下等左30幾分鐘終於入到《台客雞排便當》塊雞排成個手掌甘大 炸得好香口 但嫌薄左D如果厚返D個口感會好好多《台客籃拼盤》入面有魷魚,豆角,丸好多好夠食 D味粉都好夠仲已經幫手撈渾左 食完有D喉嚨痛《紫菜蛋花湯》呢個係我最中意 夠清食完炸野飲返碗就岩哂但呢度服務就差少少...問佢拎多個碗都要俾人黑面
見今日比較得閒就入元朗搵野食

因為黎到已經係中午時間 未行到門口遠睇已經好長龍...
但一場黎到就等下
等左30幾分鐘終於入到
《台客雞排便當》塊雞排成個手掌甘大 炸得好香口
但嫌薄左D如果厚返D個口感會好好多
《台客籃拼盤》入面有魷魚,豆角,丸
好多好夠食 D味粉都好夠仲已經幫手撈渾左
食完有D喉嚨痛
《紫菜蛋花湯》呢個係我最中意 夠清
食完炸野飲返碗就岩哂

但呢度服務就差少少...問佢拎多個碗都要俾人黑面
2017-08-12
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
  • 台客籃拼盤