去左寶琳行行下見間小店,口痕就買左d甜品翻去試 🥰仙草芋圓🥰$28 芋圓控既我,見到佢有幾款配料同調味蜜,梗係食多碗試盡佢😂 芋圓係有四色,紫薯,黄薯,芋頭,綠茶,可惜我唔係好中意綠茶味唔記得叫佢走綠茶😢😢 芋圓全部口感都好軟綿綿好煙韌😋😋 調味蜜我試左龍眼蜜同桂花蜜,個人覺得桂花蜜好食好多😍😍 配料就大部分都好好食,好驚喜既係有大大個芋泥食🤩🤩芋頭控必叫丫,好綿密又甜絲絲😋😋仲有紅豆就同仙草芋圓好夾,中意食甜d可以叫爆珠,口感特別🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️另外仲有養生既桃膠,都唔錯架☺️☺️☺️ 😍Tiramisu😍 $梳(唔記得幾錢)  呢個係menu見唔到,諗緊食咩個陣佢又介紹就試左個,勁驚喜喎🤩🤩🤩好好食丫,口感好soft好軟滑,芝士味濃郁,咖啡味唔會好搶,剛剛好😋😋😋 🤩楊枝甘露$38 呢個又係另一個必叫既甜品丫,佢入面d芒果好大舊好甜,個質地係好濃稠既,勁好食但我勁唔小心整瀉左面頭d椰奶😭😭如果唔係應該再好食d,本身冇加芋圓,但店家勁好人又加左幾粉芋圓落去🥰🥰🥰🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ 真係食完好想再日日食,如果住附近真係會得閒就買個黎食🤩仲要勁平❤❤❤
去左寶琳行行下見間小店,口痕就買左d甜品翻去試

🥰仙草芋圓🥰$28

芋圓控既我,見到佢有幾款配料同調味蜜,梗係食多碗試盡佢😂
芋圓全部口感都好軟綿綿好煙韌😋😋
仙草芋圓

調味蜜我試左龍眼蜜同桂花蜜,個人覺得桂花蜜好食好多😍😍

配料就大部分都好好食,好驚喜既係有大大個芋泥食🤩🤩
仙草芋圓
另外仲有養生既桃膠,都唔錯架☺️☺️☺️

😍Tiramisu😍 $梳(唔記得幾錢)

Tiramisu

🤩楊枝甘露$38

Tiramisu
楊枝甘露
喜歡幫襯小店就是那份人情味剛剛收工,就諗住行去樓下買啲甜品返屋企同屋企人食。經過呢間小店,剛巧見到有我最愛嘅仙草芋圓($28),就被吸引咗,即刻話order配上芋泥和紅豆。芋圓入口煙韌,係我鍾意嘅口感。芋泥幼滑,不錯。店主哥哥超級Nice,向我介紹店裏的食品。估唔到店面細細,有好多我最愛嘅台式食品,包括麻辣雞腎($28) 和醉雞翼($30),一於買晒番屋企。麻辣雞腎嘅麻辣汁辣味恰到好處,食落有麻香。用嚟加餸送啤酒一流!醉雞翼非常入味,酒味香濃。本來諗住留返宵夜食,但忍唔住食埋。其中薑味糖不甩 ($26) 係店長哥哥誠意推介,用超濃薑汁煮成,真係幾好味,唔會一味死甜。👍🏻每間小店真係有一個獨特嘅故事,係大集團食市尋找唔到嘅。見到宣傳單張寫住一個中佬透過一點甜打造一間會說故事的糖水館,唔怪得知店長哥哥咁好傾。🤣
喜歡幫襯小店就是那份人情味

剛剛收工,就諗住行去樓下買啲甜品返屋企同屋企人食。

芋圓入口煙韌,係我鍾意嘅口感。芋泥幼滑,不錯。

店主哥哥超級Nice,向我介紹店裏的食品。

2021-10-11 62 views
今日放假咁岩去左將軍澳行街,行完之後妹妹話想食甜品,點知俾我搵到間幾有特色既甜品店,佢係位於寶琳站,一岀地鐵站出口行5分鐘就到,店舖係一個商場既入面,但甜品鋪佈置得好有日本風味,雖然店舖面積唔算大,但佢勝左乜都有😆中西甜品再上有唔同既小食👍🏻👍🏻加上店舖既老細超級好人 佢既餐單除咗有單張之外 大家個可以掃QR code 既方便又環保♻️今次我地買左幾樣野食番屋企食:-🚩糖不甩呢間店舖嘅糖不甩係有唔同嘅口味,我今次就叫左幾款唔同口味,包括薑味,鐵觀音,芋頭味,每隻味都有唔同嘅特色,食起上黎好煙銀👍🏻👍🏻🚩仙草芋圓我就最鐘意食呢個仙草芋圓,因為佢係可以簡二種唔同嘅配料,又可以自己簡味,佢有黑糖,玫瑰蜜,龍眼蜜同桂花蜜,今次我揀咗桂花蜜,食起上嚟唔算好甜,但係好夾,芋圓好好咬口👍🏻👍🏻🚩麻辣雞腎呢個係我最期待嘅一個小食,份量好多,但係食起上嚟唔算好辣,會不停想食,性價比高👍🏻🚩流心楊枝甘露糕呢個楊枝甘露糕係值得推介,真係超級好味有驚喜,平時喺出邊好少見到一啲糕點可以流心,而且佢裏面又有芒果肉,再加上楊枝甘露,真係好好味😋

今次我地買左幾樣野食番屋企食:-

🚩糖不甩

🚩仙草芋圓

🚩麻辣雞腎

🚩流心楊枝甘露糕
2021-10-05 72 views
朋友話好耐冇黎寶琳行下,竟然被我地發現到一間隱藏左係商場既小店🤩🤩店內雖然細小,只做外賣,但入面既食物就好吸引🤤🤤🤤我都忍唔住要買黎食☺️☺️醉雞翼一份有5隻,每隻都好大隻😍而且雞肉入面都充斥著好濃既花雕酒😚但食落味道又啱啱好喎😋😋本來怕酒味既我都食都停唔到口😝😝如果雞翼再煮腍返多少少既話就完美👍🏻👍🏻本地薑糖不甩🍡薑味唔會太重,咀嚼時會滲出點薑味,味道唔錯😋😋楊枝甘露超足料❗️面層有浸椰汁🥥一攪拌入面有勁濃既芒果溶之外,仲有足足一個既芒果🥭,而且配料仲有西米、芋圓同小丸子,食落口層超豐富🤤🤤芒果仲要好甜添,講起都好想食😍😍我本人真係超級十分推介👍🏻流心楊枝甘露糕未聽過有人用糖水做糕點,好特別啊😝😝外層好似芒果布丁咁,估唔到一切開入面既楊枝甘露就流出黎,味道真係好似食緊芒果布丁加楊枝甘露咁😚😚口感唔錯,中意食楊枝甘露既朋友仔可以試下🤩🤩

本地薑糖不甩🍡
薑味唔會太重,咀嚼時會滲出點薑味,味道唔錯😋😋

流心楊枝甘露糕

2021-10-03
TakeAway
$60 (Tea)
  • 醉雞翼
  • 楊枝甘露
2021-09-27 105 views
窩夫是煙韌控,芋圓、珍珠、小丸子等都愛吃。日前去了將軍澳慧安商場的外賣店「私伙」,試試它的招牌糖不甩和芋圓等。除了糖不甩和芋圓,還有多款中式糖水和涼菜。光顧當日有兩款口味的糖不甩,分別是薑味和黑糖鐵觀音。窩夫點了黑糖鐵觀音糖不甩($26),糖不甩圓碌碌大大粒,口感煙韌軟糯,咀嚼下滲出淡淡茶香,出色之作。本來想要楊枝甘露加芋圓,可惜光顧時楊枝甘露售罄,便點了白果薏米腐竹糖水($24),加配芋圓只需三元,十分抵食。芋圓有四色,口感煙韌彈牙,跟糖不甩一樣出色。醉雞翼($30)也很有水準,一盒有五隻,非常入味,雞皮爽口,一試難忘。
窩夫是煙韌控,芋圓、珍珠、小丸子等都愛吃。

除了糖不甩和芋圓,還有多款中式糖水和涼菜。

光顧當日有兩款口味的糖不甩,分別是薑味和黑糖鐵觀音。
黑糖鐵觀音糖不甩

白果薏米腐竹糖水加芋圓

2021-09-26
TakeAway
$45 (Tea)
黑糖鐵觀音糖不甩
白果薏米腐竹糖水加芋圓
  • 糖不甩
2021-09-11 58 views
週末在家,突然想吃糖水,聽說附近就有,特意過來買,更重要的是有小吃。一眼就看到了麻辣雞腎,口水湯下來。買回來一打開就覺得很正宗。可以有一個有限的下午,吃這麻辣雞腎,嫲嫲辣辣,鮮美入味之餘又有營養。還有揚汁甘露,大塊大塊的新鮮芒果,看著夕陽斜斜映入窗檯,周末的時光,簡直超級美好。我喜歡他們家的甜品,原因是價錢合理,因為外賣,所以成本便宜,但是質量超級高。醉雞翅也是超級好吃,外皮彈牙,肉質鮮美。小菜和甜品都是那麼優秀

2021-09-10 34 views
今日經過這間小店, 因為芋圓吸引左入去!本身就想試下食糖不甩, 但已經賣曬 lu... 好可惜呀!! 希望下次可以再試啦!!咁今次就叫左芋頭西米露, 原來係用芋頭蓉入口既溶幾好口感!幾得e~另外桂花酒番芋圓小丸子,桂花酒味好特別好特出,但如果可以多幾粒芋圓就更好了, 因為實在太好食><椰汁紅豆糕,椰汁味好濃,紅豆又唔會太甜,最後既醉雞腎,都好爽口好食,味道一般般啦!!

今日經過這間小店, 因為芋圓吸引左入去!

2021-09-05
2021-09-07 39 views
行過見到有間小店開左,即刻入去支持下先,入到去舖仔細細,只有外賣供應,冇堂食,不過種類都還可以,花多眼亂,唔知揀咩好,就同職員講我有d咩唔食,然後就交由職員幫我發板。全部都岩我口味,不錯不錯。希望大家多多支持小店。街坊們又可多一個選擇
街坊們又可多一個選擇
流心紅豆椰汁糕
焦糖小丸子布丁
麻辣雞腎&麻辣金錢肚
2021-09-07 22 views
今日行過商場見到新開,有芋圓,糖不甩,涼拌小食,價錢都唔貴,咁就每樣叫d,糖不甩有3個味,唔知簡邊款,老闆就好好話不如試晒3隻,之後仲簡左芋圓仙草,麻辣金錢肚,麻辣雞腎,糖不甩煙韌,芋圓一樣好有咬口,好好食,一定會再食,至於d小食都唔錯wo,食飯時用黎送飯👍🏻👍🏻好正,少少麻辣,唔會過火!整體黎講好滿意👍🏻👍🏻👍🏻
2021-09-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 仙草芋圓
2021-09-07 48 views
我今日終於可以去到呢間店啦..因為我喺彩虹人士覺得幾依度太遠啦..難得我今日出到嚟又冇嘢做走去試吓佢啲醉雞翼同埋甜品..佢啲醉雞好好食同埋佢啲花雕酒勁好飲🥰..佢啲酒釀丸子好鬼甜但係我鍾意我直情飲埋因為真係好好飲同埋都解到喝..好抵食兼好正😍🤟🏻..好滿足🥰
..好抵食兼好正😍🤟🏻..好滿足🥰
2021-09-07
  • 醉雞翼
Grass jelly tarp balls 🌈 仙草芋圓 🍠 $36呢個仙草芋圓係舖頭嘅招牌甜品,仙草嘅口感滑脫脫得來又清爽真係好啱夏天食,配埋甜甜地嘅桂花蜂蜜簡單得來已經好好味🍯面頭有色彩繽紛嘅芋圓,第一次見到多過四種顏色嘅芋圓真係好靚,口感又夠彈牙,配埋蘆薈、黑糖桃膠,真係好健康同有美顏作用🥰Mango pomelo sago with Taro balls 楊枝甘露配芋圓小丸子🥭 $41楊枝甘露同樣係熱賣之選,免頭有滿滿嘅椰奶好香超級吸引🥥入面有勁濃郁同埋唔係太酸嘅芒果蓉、煙煙韌韌嘅小丸子、西米、芋圓等等,口感層次豐富,影相出嚟仲望到明顯嘅上層白色同下層鮮黃色,好靚呀✨Drunken chicken wings 醉雞翼五隻 🍶🍗$30雞翼嘅酒味真係掌握得恰到好處,醃得好入味👍🏻雞肉都好夠滑口感係唔錯嘅!熱辣辣食返隻冰涼嘅醉香雞翼真係不二之選,好想encore😋絕對值得推介
Grass jelly tarp balls 🌈
仙草芋圓 🍠 $36

楊枝甘露配芋圓小丸子🥭 $41

Drunken chicken wings
醉雞翼五隻 🍶🍗$30
2021-09-06 36 views
彗安園入面既隱世糖水舖 雖然鋪面唔大 但見到乾淨企理 門口仲有個櫃可以自選仙草芋圓既配料🤣 糖水都有好多選擇今次叫左老闆推介既楊枝甘露🥭($38)攞上手已經知好足料🤩 酸酸甜甜好好食,入面仲有小丸子,西米,芋圓同大大舊既芒果。桂花酒香芋圓小丸子🍡($30)桂花味好香,仲會聞到啲酒味,就算熱食芋圓都依然有煙韌有口感👍🏻個人覺得酒味有d濃,同埋如果再大份d就好啦。紅豆抹茶豆腐奶凍🍵($25)個奶凍好有水準,香滑Q彈,抹茶同紅豆真係perfect match,食到抹茶味又唔會太甜。下次一定要試埋佢個珍珠鐵觀音奶凍!🤤(今日賣晒🥲)
今次叫左老闆推介既楊枝甘露🥭($38)
桂花酒香芋圓小丸子🍡($30)
紅豆抹茶豆腐奶凍🍵($25)
下次一定要試埋佢個珍珠鐵觀音奶凍!🤤(今日賣晒🥲)
2021-09-05 23 views
放工經過呢間甜品店,見佢嘅menu幾吸引,忍唔住入去買咗幾款甜品試食😎呢間甜品店位於將軍澳寶琳,雖然唔係連鎖店,亦唔係特別大間,更無堂食位置,不過佢勝在選擇多,甜品款式特別,好多品種喺出面其他甜品店未見過,加埋除咗甜點,仲有鹹點選擇,即刻令到有選擇困難症嘅我選擇得更困難‼️最後我揀咗流心楊枝甘露糕同埋招牌椰汁紫米露➕芋圓~買返屋企之後即刻同MBA一齊試食🍽️💬👧🏻👧🏻👶🏻💬#大力推介🥭楊枝甘露糕🥭(5😋為最高)味道:😋😋😋😋😋特別:😋😋😋😋😋賣相:😋😋😋😋推介:😋😋😋😋😋😋食評:楊枝甘露就食得多,但係楊枝甘露糕真係第一次食😍呢個仲要有芒果流心喺裡面,真係超好食,真心推介💯下次我哋會再試埋佢哋嘅鹹點小食先,聽講話佢哋嘅醉雞翼都好好味👄

最後我揀咗流心楊枝甘露糕同埋招牌椰汁紫米露➕芋圓~

買返屋企之後即刻同MBA一齊試食🍽️

賣相:😋😋😋😋
推介:😋😋😋😋😋😋

• 楊枝甘露糕
2021-09-01 56 views
睇咗報道「私伙糖水」即刻口痕去試咗。鋪口喺商場內,冷氣超舒服,一推開門第一間鋪就係喇 超易搵!嗌咗三款 喺刻板上signature推介糖水👍1st 仙草芋圓with桂花蜜一揭開蓋聞到味道好香啊!上面係彈牙爽口嘅彩色芋圓,下面係仙草,撈暈mix嚟食超過癮。糖方面仲有另外三隻味道可以自由配搭!我今次揀咗桂花蜜屬於小甜啱啱好👍 夏天食返碗真係好爽!2nd 醉雞翼d雞翼尖醃製得超入味,又啖啖肉!好啱邊睇電視邊咬嚟食!3rd 糖不甩我mix咗幾隻味嘅糖不甩⋯估唔到每款味道都有驚喜。棕色:古早味道粉紅色:有淡淡嘅大自然花香味🍡白色:濃郁極薑味(食完好驅寒)食完想再食😎😆好羨慕住樓上慧安園嘅住戶,一落嚟就可以食到咁美味嘅糖水😶‍🌫️
睇咗報道「私伙糖水」即刻口痕去試咗。
鋪口喺商場內,冷氣超舒服,一推開門第一間鋪就係喇 超易搵!

嗌咗三款 喺刻板上signature推介糖水👍

1st 仙草芋圓with桂花蜜

我今次揀咗桂花蜜屬於小甜啱啱好👍
夏天食返碗真係好爽!

2nd 醉雞翼
d雞翼尖醃製得超入味,又啖啖肉!
好啱邊睇電視邊咬嚟食!

3rd 糖不甩
我mix咗幾隻味嘅糖不甩⋯估唔到每款味道都有驚喜。
棕色:古早味道
粉紅色:有淡淡嘅大自然花香味🍡
白色:濃郁極薑味(食完好驅寒)

食完想再食😎😆
2021-08-28 90 views
話說女人有第2個胃食甜野,糖水、甜品🍮無一不歡,中學時期最愛同啲同學仔到附近糖水舖閒聊到深夜🙌🏻小妹自疫症以來都好耐無食過糖水啦🤪好彩今日經過一間舖面好有特色的糖水店,門口充滿台灣/日本特色😍仲掛住大大橫額寫住芋圓?即刻入來試一試久違的飯後糖水😝舖內仲有啲小食醉雞翼/醉雞腎開開胃~我地今日叫左個楊枝金露、手工仙草芋圓、醉雞臀同糖不甩來試一試味道如何😘1/ 楊枝金露一入舖頭見到個是日精選牌寫住楊枝金露😍真係好足料啊!有新鮮芒果同小丸子😋甘甜有芒果香🥰真係好味過許x山好多倍😝2/ 手工仙草芋圓太掛住台灣,即刻叫埋佢地上榜的手工仙草芋圓試試😋芋圓包兩款配料,可揀紅豆、爆珠、芋泥、椰果、蒟蒻同桃膠⋯⋯而我哋揀左口感突出的爆珠同滋補的桃膠😌口感不錯!3/ 精選糖不甩我哋仲揀左幾隻味的特色糖不甩試一試!嘩~又cross-over得幾好😂紅豆同抹茶🍵係絕配! 煙煙韌韌的紫薯芋泥😋Oreo朱古力脆脆都唔錯!下次要試埋佢個黑糖鐵觀音🍡4/醉雞腎最後試埋佢地嘅小食醉雞腎,濃濃的酒香😍入口爽脆,十分入味😋值得一試!下次要試埋個醉雞翼先😌總括而言,小店位置在慧安商場近2及3座門口,一入就見到,今次真係食出回憶
話說女人有第2個胃食甜野,糖水甜品🍮無一不歡,中學時期最愛同啲同學仔到附近糖水舖閒聊到深夜🙌🏻小妹自疫症以來都好耐無食過糖水啦🤪好彩今日經過一間舖面好有特色的糖水店,門口充滿台灣/日本特色😍仲掛住大大橫額寫住芋圓?即刻入來試一試久違的飯後糖水😝舖內仲有啲小食醉雞翼/醉雞腎開開胃~

1/ 楊枝金露
楊枝金露

2/ 手工仙草芋圓
手工仙草芋圓

3/ 精選糖不甩
糖不甩

4/醉雞腎
醉雞腎

總括而言,小店位置在慧安商場近2及3座門口,一入就見到,今次真係食出回憶😌下次都想試埋其他小食同糖水😋

2021-08-28
Type of Meal