2015-08-10 288 views
是咁的,油尖旺呢排好似開左好多野食,所以我就(微服出巡)出黎睇下有乜新野食,巡下巡下去到油麻地見到呢間糖太子,以為剩係食(糖)野,原來都有(Set癲),望下Manual又啱食喎,就行入去坐低。先黎餐湯同埋蒜蓉多士,羅宋湯好濃既茄味,朕乃蕃茄控,所以可以接受,但一般凡人可能覺得偏酸,多士好脆,一咬就爆了,脆到爆開了😂《煙三文魚伴茄醬天使麵》再重申一次,朕乃蕃茄控,所以呢個正中我口味,煙三文配蕃茄天使麵,三文魚煙勳味偏淡不夠,天使麵軟硬度適中,幾有咬口,(客觀角度黎講都是可以的)加埋小蕃茄同埋香草,都幾好味😁《紐西蘭西冷伴薯菜》我件西冷本身order左七成,在等待途中,隔離抬個兩個C9喺度吱吱喳喳,話佢件西冷太生唔夠熟,要求再煮,職員都好好,立刻拎返廚房再煮,但係已我目測件西冷起碼都有六七成熟,再煮咪Over😓諗到呢度我就覺得出事,我唔係擔心C9塊西冷,我係擔心我塊西冷,會不會一鑊熟埋呢,當塊西冷上枱,我一野据落去嗰一刻,我就知道我既擔心絕對係多餘既,我Order左七成,但係已我目測呢塊西冷最起碼都有97.25%係熟既,四捨五入,即係全熟😩不過件扒既質地都算軟,都仲食得下,唔會變左柴皮,味
《紐西蘭西冷伴薯菜》我件西冷本身order左七成,在等待途中,隔離抬個兩個C9喺度吱吱喳喳,話佢件西冷太生唔夠熟,要求再煮,職員都好好,立刻拎返廚房再煮,但係已我目測件西冷起碼都有六七成熟,再煮咪Over😓諗到呢度我就覺得出事,我唔係擔心C9塊西冷,我係擔心我塊西冷,會不會一鑊熟埋呢,當塊西冷上枱,我一野据落去嗰一刻,我就知道我既擔心絕對係多餘既,我Order左七成,但係已我目測呢塊西冷最起碼都有97.25%係熟既,四捨五入,即係全熟😩不過件扒既質地都算軟,都仲食得下,唔會變左柴皮,味道都是可以的。如果唔係我就真係要多謝嗰兩位C9既關照了。希望今次純屬意外,下次我黎試下甜品啦!
97.25%
-----完-----
2015-07-16
已經是第二次來糖太子了!上一次來這裡吃晚飯,沒有試這裡的甜品。今晚難得在附近吃完晚飯,就過來嚐一嚐甜品了!可能時間比較晚的關係,正值吃甜品的黃金時間,店內坐滿了人,需等一會才可入座。看到這裡有「乳酪雪糕」,就二話不說馬上點了。各種口味中特別選擇了有藍莓的「藍鳥」($42)。今晚太子似乎公務繁忙,等了十五分鐘後甜品才奉上。乳酪雪糕幼滑,其酸度恰到好處,正好緩解剛才晚飯的滯膩。藍莓味道爽甜多汁,而且不用多說大家都知藍莓對眼睛有益吧!還有難得的是店家毫不吝嗇配料,除了最顯眼的百力滋和透明水晶外,雪糕旁的粟米片和方塊脆脆差不多盛滿半個杯!很滿足呢!記得乳酪雪糕在幾年前也曾經興起一番熱潮,這些店通常以自助形式經營,顧客可以拿著紙碗到雪糕機自行裝滿各種口味的乳酪,之後可以添加如餅碎、熊仔糖等配料。記得當時一客雪糕動軏也要四十多元,與這裡的價錢不相上下。可惜的是,現在這些自助雪糕店已買少見少,有時看著街道和商場各種新冒起的食店,也不禁令人嘆息潮流轉變之快啊!
藍鳥

2015-07-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$42 (Last Night Supper)
藍鳥
平時出街吃晚飯,總想轉場再吃甜品才回家(好大的胃口!)。今晚放工食這間糖太子就一次過滿足了兩個願望啦, 因為這餐廳除了主打的甜品之外還有正餐食 甜品特別想試白色戀人,是我喜愛的Frozen Yogurt~白色新淨的門面在這條街顯得更特出。還以為這種小清新的門面只會吸引女孩子,進去後卻發現有不少男生!也有些情侶和長輩級顧客,大概是食品多元化所以吸引到不同類型的食客呢!Set dinner有不少選擇, 幾十元已經有湯、蒜蓉包、主菜和餐茶(可選花茶), 主菜有豬仔骨有天使麵又有牛扒等等,最後我選了紅酒燴牛尾伴飯,老公看到旁邊那檯的豬仔骨好大份,就點了一份試試。今天的餐湯是羅宋湯,配埋蒜蓉包好夾!羅宋湯香草味比平時喝的濃,幾足料呢!蒜蓉包是比較鬆軟那種,蒜蓉牛油好夠味,想繼續食呀!老公說烘一下會香脆一點,但這種沒那麼熱氣嘛 好快我的紅酒燴牛尾伴飯(set $78)就來到了,牛尾好入味又好多肉,紅酒味濃而不過鹹,紅酒汁裡有煮軟了的紅蘿蔔,配飯一流呢!但份量太大,我吃不完啊!秘製醬汁燒豬仔骨伴薯菜(set $88)來啦,真的很大份,這個餐算幾超值。豬仔骨和牛尾一樣好入味,幾容易可以切開,有點洋
秘製醬汁燒豬仔骨伴薯菜(set $88)來啦,真的很大份,這個餐算幾超值。豬仔骨和牛尾一樣好入味,幾容易可以切開,有點洋蔥香味,點上番茄蒜蓉汁更惹味呢!配菜的番茄新鮮又juicy,朋友告訴過我煮熟了的番茄特別有益,所以要食多一點。
餐茶我點了玫瑰花茶,甜甜地好易入口,我好快就把它喝光...
終於到戲肉-- 甜品時間!其實這時我已經頗飽了,但我的目標白色戀人還未吃呢!
老公被牆壁上掛了的心太軟照片吸引,又點了一份!我們這樣吃真的可以嗎?已經用上了週末的Quota...
很夢幻的白色戀人($42)♡ Frozen Yogurt上有鮮艷的士多啤梨,下有脆脆的兩種粟米片, 上面再淋上了士多啤梨汁和蜜糖(好驚喜!), 還有一點晶瑩剔透的西米粒粒和百力滋裝飾。 Frozen yogurt乳酪味香,不會太甜,剛才的飽滯感已經消失得無影無蹤啦~
一向喜歡吃心太軟($42),這次的心太軟也沒讓他失望,流心不會太稀或杰,朱古力味偏dark,配雲呢嗱雪糕一冷一熱真match~
這店比較近油麻地MTR出口,但其實從旺角行過來也很方便,下次在旺角行完街要再行過來吃白色戀人!
Other Info. : 這裡的店員幾醒目,我們把餐具盤裡的napkin用光了他們馬上就主動來加給我們,加分!
$125 (Dinner)
家中媽媽係個無飯煮婦,今晚佢等賣我收工,大家去左油麻地甜品店覓食。餐廳裝修走悠閒風路線,有約30個位,晚上客人攏絡不斷,員工很忙似的,踢曬腳咁,服務不過不失……店名令人聯想是家甜品店,原來唔係咁簡單,有平價意式菜食!我點了秘製醬汁燒豬仔骨,單看賣相大大塊,但眼見做得有點燶,火喉煎得有點干身,肉汁有點流失,骨肉不分離,骨多而且大,肉是不多的!醬汁微辣酸甜可以,但豬肋骨整體可以做得更好的!!來到的凍奶茶半杯是冰,哈哈一定夠曬凍啦!!!!黑松露醬帶子燴長通粉,面頭有兩大顆帶子,面層煎熱,入面半凍,驚煎燶,想保留其鮮嫩滑口感呢!粉拌有細細條的嫩幼露荀,爽口的粟米仔,加上煮得剛好,還保持口感的長通粉,配上黑松露醬和白汁濃度適中,十分入味,但又不會太咸,啖啖奶油香,長通粉煮得夠到家,每條都索曬滋味的黑松露醬,香濃彈牙,比想像中要味美!成個菜既靈魂在於個汁,食到最後,幾乎連碟都想“”賴“”賣吃完晚餐,店員並未來得及抹台便上甜品了!餐廳的甜品比外面相對化算,而且有乳酪雪糕食,正呀!!真係唔係間間甜品店有,旺角區十間九間無,原因係成本高!!!飯後的甜品點了乳酪系列的楊枝酪,用上粟米片,可可脆脆做底層,芒

店名令人聯想是家甜品店,原來唔係咁簡單,有平價意式菜食!
豬肋骨

來到的凍奶茶半杯是冰,哈哈
一定夠曬凍啦!!!!

黑松露燴帶子長通粉

成個菜既靈魂在於個汁,食到最後,幾乎連碟都想“”賴“”賣

吃完晚餐,店員並未來得及抹台便上甜品了!

餐廳的甜品比外面相對化算,而且有乳酪雪糕食,正呀!!
真係唔係間間甜品店有,旺角區十間九間無,原因係成本高!!!

楊枝酪

飯後的甜品點了乳酪系列的楊枝酪,用上粟米片,可可脆脆做底層,芒果爆珠,朱古力百力滋,鮮芒片,金柚碎在面,加在酸甜適中的乳酪雪糕上,夠曬冰凍解渴!媽媽喜歡!

情濃朱古力

而我的大愛乳酪雪糕則點了情濃朱古力,因加了朱古力醬,份量十足的朱古力餅,所以雪糕顯得較酸,更適合夏日食用呢!正呀!!!!
我鐘意!

同樣採用可可脆脆和朱餅做底,朱古力百力滋和可可粉灑面,賣相不俗,我的主角乳酪雪糕,質地軟滑夠凍又有乳酪雪糕應有的酸味,那酸是在口中很舒服的酸,不是酸到震的那種,吃完令人感到爽yy...
柔軟的口感配上各種脆口的配料,相映成趣!!

這店又可以坐住食乳酪雪糕,唔係外賣店咁無得坐,價錢不過是四十幾,真係抵到爛呀
而且唔止係食甜品,仲有討好的長通粉主食吃!吸引喔!
2015-08-04
$130 (Dinner)
黑松露燴帶子長通粉
楊枝酪
情濃朱古力
  • 黑松露醬帶子燴長通粉
2015-08-02 171 views
吃完飯, 跟朋友2人想吃個甜品, 看它門口的裝修挺有心思, 我們都被吸引住了,就進去。裏面的怖置也挺有創意, 很舒適, 悠閒寫意, 別樹一格。我們點了個榴槤飄雪和芒果樂園, 它們的名字很優雅創意, 都是四字詞。榴槤飄雪一上來, 陣陣榴槤香撲鼻而來, 聞都覺得很香甜, 一口吃下榴槤, 口感嫩滑細密, 甜綿清香, 整口都是榴槤香, 久久不散, 配以白茫茫一片的清淡椰汁底, 如果你不想吃太甜的榴槤, 這個的配搭就恰到好處, 椰汁沒有被榴槤的味掩蓋, 而且仍保留淡淡的椰香, 把榴槤的味道淡化, 既能吃到榴槤味, 也能吃到清淡的椰香, 2種口味。我朋友的一碗芒果樂園, 金黃色的芒果肉十分搶眼, 芬香的芒果味, 只聞也會感覺到有股幽香的甜味, 吃一口, 口感嫩滑細密, 清甜的果肉己霸佔整口, 再吃一口牛乳布甸, 能中和芒果味之餘, 也會感受到鮮牛奶的淡香慢慢溢出, 口感細膩軟滑, 配搭得宜, 糖度適中, 牛奶的配搭更能增添這糖水及芒果的的口感, 令其更軟滑。
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
2015-08-02 223 views
同朋友行完街食完飯感覺意猶未盡,仲有好多傾唔完嘅話題,於是又搵個地方食下糖水先。就喺我地食飯地方附近,見到有間裝修得幾歐陸風嘅小店喎,襯住仲有位,就即刻入去坐先。原來呢度仲有埋晚餐食架,set dinner有大大塊西冷都係$88,最衰我地食飽左啦,如果唔係嚟呢度食都幾好呀。睇返甜品餐牌先,中西合壁,有中式糖水、窩夫、西米撈、牛乳布甸、拿玻崙、西式甜品、乳酪系列,淨係甜品都咁多花款。最後我地都係叫咗夢幻世界、同藍鳥乳酪。喺砵蘭街開間咁別緻嘅店舖,感覺有點沙漠中的綠洲。夢幻世界用芒果汁底,裡有鮮雜果、椰果、水晶珠、大粒西米。水晶珠食落好有口感,加埋新鮮生果一解飽滯感覺。朋友食的藍鳥,用料豐富,賣相已經好吸引。
中式糖水
窩夫、
西米撈、
牛乳布甸、
拿玻崙、
西式甜品
喺砵蘭街開間咁別緻嘅店舖,感覺有點沙漠中的綠洲。
夢幻世界
朋友食的
藍鳥,用料豐富,賣相已經好吸引。
2015-07-28
夢幻世界
上兩個星期在朗豪坊附近搵食,本想行去廟街食煲仔飯!行經油麻地時,發現了一間新開的甜品店,有Dinner Set添!見環境不錯,就試下佢啦!餐廳名字"糖太子"其實一看餐廳名就感覺是主打吃甜品糖水啦!究竟咸食正餐又如何?Let's GoOOOOooooOO是為了照顧到吸煙人士的關係嗎?門口多放了一張枱,算是有室外用餐的地方啦!而室內位置則以簡潔為主,但亦見心思一二,放一些綠色植物養下眼睛,雖然不是真草,但都令人感覺舒服和諧多啦!我和朋友各叫了一個Dinner Set,先說一下餐湯及蒜茸包吧!看樣子很平凡吧!但跟我一般吃的有些少不一樣啦!蒜茸包望落去無咩蒜茸,但咬落好脆,小件話好似薯片呀!而餐湯是羅宋湯,飲落偏酸,飲完好開胃呀!煙三文魚伴茄醬天使麵 (HK$78)我點了這個啊!味道同樣偏酸!好茄醬呀!加上有小蕃茄仔,食落真係好茄呢!天使麵底勁足料呀!份量幾多下!好彩夠茄所以食得哂!如果可以俾多隻匙我旁旁就好啦!因為麵條吃得有點吃力,份量多很重,進食時單靠一隻叉有點困難。三文魚個煙薰味不夠濃烈,再煙D更好。紐西蘭西冷伴薯菜 (HK$88)朋友Order了才知道今晚沒有薯條,轉為薯茸,噢!有點失
上兩個星期在朗豪坊附近搵食,本想行去廟街食煲仔飯!

見環境不錯,就試下佢啦!

餐廳名字"糖太子"其實一看餐廳名就感覺是主打吃甜品糖水啦!

究竟咸食正餐又如何?Let's GoOOOOooooOO
是為了照顧到吸煙人士的關係嗎?

門口多放了一張枱,算是有室外用餐的地方啦!

而室內位置則以簡潔為主,

但亦見心思一二,放一些綠色植物養下眼睛,

雖然不是真草,但都令人感覺舒服和諧多啦!

看樣子很平凡吧!但跟我一般吃的有些少不一樣啦!

蒜茸包望落去無咩蒜茸,但咬落好脆,小件話好似薯片呀!

而餐湯是羅宋湯,飲落偏酸,飲完好開胃呀!
煙三文魚伴茄醬天使麵 (HK$78)

我點了這個啊!味道同樣偏酸!好茄醬呀!

加上有小蕃茄仔,食落真係好茄呢!

天使麵底勁足料呀!份量幾多下!好彩夠茄所以食得哂!

如果可以俾多隻匙我旁旁就好啦!因為麵條吃得有點吃力,

份量多很重,進食時單靠一隻叉有點困難。

三文魚個煙薰味不夠濃烈,再煙D更好。
紐西蘭西冷伴薯菜 (HK$88)

朋友Order了才知道今晚沒有薯條,轉為薯茸,噢!

有點失望呢!某程度是為了想吃薯條而叫了這個啊!

隔離枱同樣Order了這個,但西冷比預期生呢!

可能因為這個關係,我們Order的七乘扒扒變了Fully 100%熟呀!

這個生熟%要有待改善啦!
如果以甜品店做Dinner Set來說,價錢及質素都是可以接受的水平,

當然尚有進步的空間啦!

好!尋食完畢!下次再會~~~^^

2015-07-16
2015-07-28 157 views
同chicken去旺角行街,行到咁上下,見大家肚餓就搵左間好多選擇既餐廳坐低,聽個名糖太子係主打甜品,但見竟然有午市,二話不說就走入去~好少甜品店會做午市,見咁難得又肚餓,就入去醫肚,果然依段時間既人流並唔多環境偏細,同平時既甜品店差唔多,慳位緊要,所以坐位間會迫,佈置方面有歐陸既味道午市既選擇唔多,所以大家好快就揀好左心水餐正常既忌廉湯,冇咩配料,煮得比較水,中規中矩玫瑰花茶,遠遠已經聞到玫瑰既芳香,暖胃又提醒,飲落香甜,而且有香濃既玫瑰花香,值得一試!凍檸茶,chicken點既飲品,檸茶甜度適中,多幾舊檸檬會更加好~蒜香牛肉粒稻庭湯烏冬,有啲後悔點依個,烏冬份量雖多,但湯底淡而無味,牛肉粒雖好食但確實少之有少,性價比低,感覺唔值$52,唔建議嗌因為嗌左個唔太好食既午餐,所以決定食甜品作補償xd始終依間甜品多人食,應該有番啲水準~藍莓3.6牛乳布甸,布甸口感細滑,奶味重之餘又唔會太甜~藍莓醬既甜味同布甸好夾,每啖都食得好享受(超愛食牛乳布甸!!)旁邊既忌廉,我則覺得膩左啲,口感偏稠白色戀人,賣相同味道都加晒分!乳酪雪糕雖整歪左少少,但影相依然好靚。乳酪雪糕酸酸甜甜,食極都唔覺得膩,底
聽個名糖太子係主打甜品,但見竟然有午市,二話不說就走入去~
午市既選擇唔多,所以大家好快就揀好左心水餐
忌廉湯
正常既忌廉湯,冇咩配料,煮得比較水,中規中矩
玫瑰花茶
凍檸茶
蒜香牛肉粒稻庭湯烏冬

白色戀人
白色戀人,賣相同味道都加晒分!乳酪雪糕雖整歪左少少,但影相依然好靚。乳酪雪糕酸酸甜甜,食極都唔覺得膩,底層仲有細個最中意食既玉脆片同朱古力格格脆,搭埋乳酪雪糕更加鬆脆美味~士多啤梨有酸有甜,令成個甜品更加美觀~

Other Info. : 果然,甜品較為出眾,想黎食晚餐既記得要留肚食甜品!
$80 (Lunch)
玫瑰花茶
2015-07-25 394 views
與友人B吃完拉麵後, 有點意猶未盡, 來了附近這間甜品店吃甜品. 單看店名, 已經知道是賣甜品, 不過原來此店也有西餐供應! 由於已經吃過午餐, 於是集中看甜品餐牌. 此店有中式和西式甜品供應, 不過始終西式較多. 選擇頗多, 令人花多眼亂! 不過眼闊肚窄, 還是精選了三兩款甜品來試.店內的裝修簡約中見精緻, 不過少了點音樂, 否則應該會更好氣氛! 等了一會, 甜品開始送上.藍鳥 ($42)乳酪系列內有好幾款都好吸引, 不過我和友人都愛吃藍莓, 所以選擇藍鳥. 上枱時, 我們都 ! 除了因為它很大杯外, 賣相也很吸引!由上而下, 有藍莓醬, 乳酪雪糕, 藍莓, 透明脆珠, 朱古力百力支, 花生百力支, 粟米片和朱古力格格脆片, 很大堆頭!乳酪雪糕味道微酸, 不會很漏, 加上藍莓醬, 甜甜的藍莓, 香脆的粟米片和朱古力格格脆片, 一脆一滑, 一酸一甜, 口感和層次俱豐富, 令人不其然地吃完一口又一口, 相當不俗, 推介!!椰纖果伴3.6牛乳布甸 ($32)友人想吃牛乳布甸, 點了平時較少吃的椰纖果. 椰纖果是罐頭貨, 很重的罐頭糖水味, 如果可以略減糖水味會好一點. 至於牛乳布甸, 口
藍鳥 ($42)
! 除了因為它很大杯外, 賣相也很吸引!
椰纖果伴3.6牛乳布甸 ($32)
友人想吃牛乳布甸, 點了平時較少吃的椰纖果. 椰纖果是罐頭貨, 很重的罐頭糖水味, 如果可以略減糖水味會好一點. 至於牛乳布甸, 口感較杰身, 奶味香濃, 不過味道偏甜了一點. 至於那個忌廉球, 與椰纖果和牛乳布甸都不大配合, 裝飾效果居多.
藍莓窩夫配比利時雪糕 ($42)

本來想試中式甜品, 不過店長說因為夏季很少人會點熱的甜品, 所以沒有供應. 起初以為只有兩片窩夫 不會太飽. 上枱時才發覺原來有四片!!窩夫的蛋味OK, 外脆內軟的口感尚可, 不過再脆口一點會較好吃;
比利時雪糕其實就是movenpick雪糕, 當日的是雲呢嗱味道. 這個牌子的雪糕的味道, 一句話, "冇得輸"! 不過雪糕溶得很快, 要吃襯手!

滿足了口腹, 又可以與友人吹水, 一個完滿的周末下午就是這樣渡過了...

2015-07-11
$58 (Tea)
  • 藍鳥
與一段時間沒見的朋友相約見面,如果想找一間可以增加談話性的餐廳,當然就是去時常有新奇事物的油尖旺區尋找囉!在網路上看到名字特別的-糖太子,決定這次去這家餐廳嘗鮮。糖太子門口是白色的拉門,讓人在吵鬧的街區一眼望上去有放鬆的效果,還沒吃就先對這間餐廳產生了不少好感。最喜歡約下午茶時段吃美食,因為距離夜晚就寢還有好大一段時間可以消化,表示可以肆無忌憚地大吃一頓啦! 我們兩個女生豪不客氣的各點了一份主食和甜點。+MEMU+我點的是-青醬花枝義大利麵(沒拍到),青醬汁除了羅勒伴有洋蔥調味加上橄欖油,是屬於比較清爽的口感,不像有些青醬一入口有很強烈的菜味,推薦給害怕濃郁羅勒味但是又想吃青醬的人。有些人中意吃麵心有點生的意麵條,糖太子的義大利麵條則是剛好在中間,已完全煮熟但也不會過於軟爛,個人覺得食這樣的口感較好也比較幫助消化,此道料理的主角花枝是切成片狀,每一片都約有半張八達通的大小,用料頗實在。再來是甜點-芒果拿破崙伴雪糕,之前沒沒吃過這種創意甜點,甜點一上桌便被它繽紛的陳列方式打動,雪糕跟MAMU的顏色不一樣,不知道是不是每次來都會不同,這次上桌的是白色的香草口味剛好是我最喜歡的!拿破崙酥餅中

+MEMU+
我點的是-青醬花枝義大利麵(沒拍到

青醬花枝義大利麵
拿破崙酥餅中間夾的是芒果奶油,配上新鮮芒果丁,脆脆的酥餅抹上奶油再加上果丁,吃起來的確是口感豐富,值得一提的是奶油單吃也不會讓人覺得甜膩,但還是適量即可
芒果拿破崙酥伴雪糕
可惜吃到中間隨餐附的飲料早已飲完,服務人員雖然一直記得要幫忙收拾桌面,但是卻一直沒有主動添水給我們,一直到我們主動詢問才有,私覺得就算一開始沒有上水,在用完主餐換甜點時應該要補上比較好,等客人主動提就少了點什麼。
整體下來算是滿意的,主餐義大利麵46HK,甜點36HK,兩個女生邊用餐邊天南地北的聊(不會趕客人這點很貼心),座位舒適價格還算合理,想在油尖旺區嘗鮮但是又不想在太吵雜的地方,想要舒舒服服的用美食聊心事,糖太子我想蠻適合。
2015-07-07
$45 (Tea)
2015-07-18 239 views
工作忙到沒時間偷吃一下下午茶,午飯時間吃的又不太夠飽。只好在趕去上課前先醫醫肚子  這家雖然是甜品店,但也有晚餐可以選擇的喔!先點了一份晚市套餐,先來的是忌廉湯和蒜蓉包。蒜蓉包很香~也很脆。只是用這個盛的話~包碎都跌到桌子上了呢~忌廉湯不會太稀,也沒有太漿糊的感覺  還有粟米和蘑菇煙三文魚伴茄醬天使麵 ($78) 沒想到貌相比牌上的照片更看!!三文魚捲成花的形狀,而且還特地將一些番茄粒放在天使麵上!茄醬也比我想像中的濃~除了可以吃到一粒粒的番茄肉外,還能吃到番茄的酸~天使麵的軟硬度也適中  跟餐配的飲品~選了奶茶。但給我的是黃糖 =____=!? 而且很澀!!最後當然還要吃一下甜品嘛  因為怕吃窩夫那些會太飽,所以點了乳酪系列的!白色戀人 ($42) - 除本體的乳酪外,還有士多啤梨醬!甜甜的配酸酸的 ^^ 口感相當幼滑。乳酪上的百力支稔了 .___. 底下還有粟米片、朱古力格格脆、棉花糖  這些配料都是平時去吃自助乳酪時會加進去的啊
工作忙到沒時間偷吃一下下午茶,午飯時間吃的又不太夠飽。
只好在趕去上課前先醫醫肚子

這家雖然是甜品店,但也有晚餐可以選擇的喔!

先點了一份晚市套餐,先來的是忌廉湯蒜蓉包
忌廉湯 & 蒜蓉包
忌廉湯不會太稀,也沒有太漿糊的感覺
 還有粟米和蘑菇
煙三文魚伴茄醬天使麵 ($78)
沒想到貌相比牌上的照片更看!!
三文魚捲成花的形狀,而且還特地將一些番茄粒放在天使麵上!
天使麵的軟硬度也適中
煙三文魚伴茄醬天使麵
跟餐配的飲品~選了奶茶
但給我的是黃糖 =____=!? 而且很澀!!
奶茶
最後當然還要吃一下甜品嘛

因為怕吃窩夫那些會太飽,所以點了乳酪系列的!
白色戀人 ($42) - 除本體的乳酪外,還有士多啤梨醬!
甜甜的配酸酸的 ^^ 口感相當幼滑。
白色戀人
乳酪上的百力支稔了 .___.
底下還有粟米片、朱古力格格脆、棉花糖

這些配料都是平時去吃自助乳酪時會加進去的啊
2015-07-06
$60 (Dinner)
煙三文魚伴茄醬天使麵
2015-07-13 513 views
上次黎糖太子食左甜品,仍好記得乳酪好正。今次黎食個dinner。套餐跟餐有餐湯,蒜蓉包同飲品,實在好抵食。南瓜湯磨得很碎,也很cream,溫溫地,個人覺得味道偏甜(南瓜本身已好甜)。^^叫左燒牛肉伴田園沙律,沙律菜有很多款,顏色很豐富,配上黑醋汁,感覺清新。底下還有一粒冰令佢keep住凍!牛肉很咸香,有點嚡口,配上沙律菜很好味。西冷牛扒88蚊,點知送上枱超大的一塊,真係超開心,配菜係薯菜,西蘭花及煎蕃茄。牛扒叫了五成熟,師父果然無失手,牛味十足,肉質十分軟淋,沾少醬汁,十分美味。薯條也有少許鹽調味,不過我最鍾意都係沾汁食!煎蕃茄微酸,開胃。西蘭花是白烚的,有點蔬菜,我呢隻食肉獸感覺上都零舍健康,呵呵…跟餐叫左奶茶,茶味不算太濃,甜味合適。為左趕住去睇戲,唔夠時間叫埋甜品,閃人。BTW,食完走左先發現無上到蒜蓉包,哈哈!
上次黎糖太子食左甜品,仍好記得乳酪好正。
今次黎食個dinner。
套餐跟餐有餐湯,蒜蓉包同飲品,實在好抵食。
跟餐叫左奶茶,茶味不算太濃,甜味合適。
為左趕住去睇戲,唔夠時間叫埋甜品,閃人。
BTW,食完走左先發現無上到蒜蓉包,哈哈!
2015-07-08
$100 (Dinner)
  • 西冷牛扒
2015-07-09 161 views
和朋友們在油麻地看完電影之後,就在附近找地方坐,看到感覺像是新裝潢的糖太子,在油麻地這一帶特別的醒目,走經過想要不注意都很困難,我們就順了隨行美眉的要求,在這家漂亮的小店坐下。原本有些不情願,因為我不是很愛甜品的人,不過好在他們也有其他的選項,讓我可以和喜歡甜品的人一起聚餐。我很開心點了香辣蜆肉炒意粉,實在是太開我的胃了!這意粉,其實很簡單,就是有香菇、蜆肉,炒了辣椒,菇類的香氣配上海鮮,傳統的義大利意粉,沒有過多的調味,夏天吃很舒服。我真的是很愛到油麻地、旺角這帶覓食,46塊是加上飲料的價格,通常我只有在茶餐廳可以吃到鹹的下午茶,但是茶餐廳的環境通常又舊又髒還會趕人,能在這麼漂亮乾淨的地方避暑,又約莫是一杯咖啡的價格但卻吃了一餐,覺得很划算!朋友點了芒果拿破崙雪糕和迷你法式西多士磚,我就趁機吃了幾口,芒果拿破崙雪糕的冰淇淋尤其的美味!迷你法式西多士磚看起來有點像是台灣的法國土司,其實還蠻好吃的,磚塊狀的土司包著花生醬,外皮裹著蛋,蛋汁的香氣再配上巧克力或者蜂蜜,我個人是比較喜歡配蜂蜜醬,好像比較能襯托出外皮的味道,配巧克力醬的時候,巧克力醬的香味就會搶掉內餡的花生,口感少了一點層次。
香辣蜆肉炒意粉
香蕉拿破崙比利時雪糕
總體來說,我會給糖太子中上以上的評分,以它的價位來說,不能挑剔,又以食物種類的多樣化來說,真的是什麼都有!可以一次滿足不同的胃!實在是下午茶的好選擇!
2015-07-04
$40 (Tea)
2015-07-05 319 views
在油麻地做過美容療程,剛好是晚飯時間,一個人找點吃的,見到甜品店糖太子 的門口竟然有晚餐餐牌,就懷著一顆好奇的心內進了。晚餐套餐共有十一個選擇,其中一款是素食。冰選了煙三文魚伴茄醬天使麵 (HK$78)。點餐後,侍應先送來餐湯及蒜蓉包。餐湯只得一款,不很大碗,但料足味美,不會過咸也不是味精湯,飲得開心。蒜蓉包一客兩片,無論香脆度和厚薄均恰到好處,享受蒜蓉香味,也享受鬆脆中不失軟綿的麵包。主食也很快的被送上。實物和餐牌圖片相符,可見餐廳確是認真對待自家的出品。天使麵優勝之處在於其幼細的麵身,較易沾附醬汁,令味道入口更加均勻透徹。烹調時間和火侯也控制得宜,彈牙爽口,並不太靭。茄汁酸度也很合冰的口味,要是多點蕃茄肉,感覺更加健康。煙三文魚份量是有點意料之外的大,有些驚喜,雖然味道在冰而言屬稍稍的偏咸,但喜歡三文魚的絕對可以一試。餐飲呢,冰點了一客花茶。這是用果醬開出來的花茶,玫瑰花味比一般花茶香濃,味道亦比較甜,期待清淡花茶的朋友也許會失望喲。晚餐供應時間為六至十時,之後還可在同一個地方吃甜品,不用為轉場而苦惱,是三五知己相聚的一流選擇,下次冰也要帶朋友來一同享用甜品喲!
點餐後,侍應先送來餐湯及蒜蓉包。

2015-07-02
$78 (Dinner)
2015-06-27 225 views
還有不足一星期就last day 了,會捨不得嗎?我想只有工作性質,其他的人和事,算吧!!只能講一句,做自己喜歡的最好這天工作完畢去了糖太子食下午茶,熱到傻,心裡的確很想吃雪糕,哼哼!同事點了雜菜沙律以平身碟盛上,黑醋以小碟另上,可根據自己的口味混和,新鮮沙律菜切得細碎,方便進食,混和黑醋不失為一道開胃清新的下午茶芝士肉醬焗薯條粗身薯條炸得金黃香脆,拌著惹味的肉醬芝士,令人不禁一口接一口的吃不停口,拌了肉醬也沒有令薯條變腍,不過整體份量略細(可能是我吃太快)終於可以點甜品啦...芒果千層伴乳酪一如外間的出品,以班戟皮及芒果忌廉層層相間,好吃與否取決於兩者,班戟皮口感略厚身,如果可以鬆軟多點就更好了伴吃的乳酪雪糕,酸酸甜甜感覺不膩,吃著的罪惡感也減少了,不過略嫌快溶加了朱古力醬,棉花糖及彩針,遠看像藝術品濃情朱古力乳酪雪糕一直都好想食這兒的雪糕杯,不過一個前的話,份量是略多的~乳酪雪糕上面淋上熱朱古力醬,當熱的朱古力遇上冰冷的乳酪,立時凝結成脆片,乳酪雪糕酸酸甜甜,夠冰凍,夏天吃著透心涼!Oreo 餅,百力滋,朱古力粟米片等配料,令到口感更加豐富,更滿足!今次是我第二次來這兒進餐,乳酪雪
其他的人和事,算吧!!只能講一句,做自己喜歡的最好

這天工作完畢去了糖太子食下午茶,
熱到傻,心裡的確很想吃雪糕,哼哼!

同事點了雜菜沙律
以平身碟盛上,黑醋以小碟另上,可根據自己的口味混和,
雜菜沙律
芝士肉醬焗薯條
終於可以點甜品啦...
芒果千層伴乳酪
班戟皮口感略厚身,如果可以鬆軟多點就更好了
加了朱古力醬,棉花糖及彩針,遠看像藝術品
濃情朱古力乳酪雪糕
一直都好想食這兒的雪糕杯,
不過一個前的話,份量是略多的~
乳酪雪糕酸酸甜甜,夠冰凍,夏天吃著透心涼!
濃情朱古力乳酪雪糕
今次是我第二次來這兒進餐,
乳酪雪糕砌得靚又好味,口味多,不過份量略大,有意一試的朋友,記得留肚~~~
2015-06-18
$80 (Tea)
雜菜沙律