2017-02-13 798 views
星期日精選午餐餐牌。全部一律40蚊送熱飲。咖喱薯仔肥牛焗飯 薯仔好大舊,焗得金黃色,香噴噴焗得比乾身 咖哩偏辣那種,薯仔大舊得黎已經焗得全淋,整體可以。特寫肥牛部分精選午餐選唔到,於是就叫左蒸飯。職員表示係現蒸,所以等候時間較長。的確等了接近20分鐘先上桶。蒸雞好滑,料都足。但飯底不知道是否因為蒸的時間唔夠,飯底好濕。豉油採用煲仔飯豉油。埋單82蚊 食飽飽。
星期日精選午餐餐牌。全部一律40蚊送熱飲。
咖喱薯仔肥牛焗飯
薯仔好大舊,焗得金黃色,香噴噴

特寫肥牛部分
精選午餐選唔到,於是就叫左蒸飯。
豉油採用煲仔飯豉油。
埋單82蚊 食飽飽。
2017-02-12
$40 (Lunch)
2017-01-13 850 views
介紹鍾意食野的您!啲嘢好新鮮!即時蒸氣煱!有人服務您調教好時間幫妳蒸!鍋底瑤柱粥底!一路蒸啲海鮮精華會跌落去個粥到!最後食粥超好味!我地6人食每人約$270沒叫D太貴食材但已夠飽!另竹蔗茅根好足料好飲一定要叫!配料上有xo醬這個底讚
2016-06-22 1840 views
11/6每人$415雖然海鮮蒸的風潮好像已到尾聲, 我才來趁這個風. 之前吃過一次同時打邊爐又可以蒸海鮮的, 要自己計時, 常有過火的情況, 所以印象不太好. 今次來這店, 感覺好professional, 因為個蒸爐本身有計時功能, 蒸汽又會由特別的爐底, 經細孔推出來, 是真正的海鮮蒸. 未開始吃東西之前, 先來了個混醬時間, 大家把蔥花, 香蒜等混合好. 之後叫了竹庶紅蘿蔔水. 嘩! 端出來時還是暖暖的好像剛煲好, 睇落樽內有好多紅蘿蔔和竹庶材料, 絕不欺場, 飲落好像媽媽自家煲似的. 無得輸! 朋友飲完還要把材料都吃光才罷休! 全晚好像共叫了3樽.之後工作人員幫我們在爐底加了飯和肉. 待我們吃光了海鮮後, 精華都流到底部, 海鮮的鮮甜就會被變成了粥的飯和肉吸收. 到時我們再吃粥, 就會很滋味. (不過我懷疑到時候我這細胃王還吃不吃得下)好, 第一味海鮮是這個貝殼. 工作人員幫你放入爐, 幫你較時間掣, 只需幾分鐘, 時間到了會響, 工作人員又過來幫我們拿起貝殼. 感覺服務很周到, 而且要做到這點, 人手需求真不少. 回說貝殼, 可能鮮味沒有跟水走, 保持著所以很甜. 之後
11/6
每人$415

無得輸!
朋友飲完還要把材料都吃光才罷休! 全晚好像共叫了3樽.
竹庶紅蘿蔔乾水
之後繼續吃了多種海鮮, 蟹 (蓋內很多膏, 身的部份也有些, 腳就很少肉), 賴尿蝦, 鮑魚 (通常是會過時, 一過時就好un, 但這裡做到緊緊熟, 所以不會un), 扇貝, 蠔 (入爐時很大隻, 起蓋時細了不少, 不過都是無可避免的吧).
到人潮來吃飯時, 枱枱也有人客, 工作人員也沒能力每次計時器響時也來幫手, 漸漸地我們也學懂了控制蒸爐的方法. 不過我想說, 蒸安格斯牛肉的效果一般. 雖然不會un, 但要一次過吃很多牛肉, 如果再放久一點就變老, 又會有一層牛肉啡色的汁貼著. 牛肉還是打邊爐落水煮的好, 味道沒有流失, 也不會"張住". 吃海鮮蒸就專心一點叫海鮮吧.
2016-06-11
$415 (Dinner)
竹庶紅蘿蔔乾水