2024-12-08 231 views
這間酒樓價格相對冇咁貴,食物質素同份量都唔錯。 但樓底比較矮,入座時盡量唔好坐大廳,尤其是近收污糟杯碟嗰啲手推車,嗰啲撞擊聲嘈到你根本唔想食嘢。所以有位揀的話,入細房會好d。
2024-11-30
$120 (Lunch)
2024-11-18 453 views
純粹因為近所以去幫襯一下。大概12:30唔使等位,去到就可以入座。攞位嘅時候已經講明係5位大人,1位小朋友(兩歲)問侍應攞BB櫈好快就拎咗俾我哋。點咗一碗雞米線、叉燒包、叉燒腸,酸菜魚味道中規中矩;其他基本嘢冇特別;鮑汁鳳爪,有色無味;椒鹽白飯魚,應該係即炸熱嘅;燒賣有粒大蝦算係足料;炸鮮奶,脆但係唔熱;原本冇諗住寫食評,所以本身冇影相。但係態度實在太差,所以需要同其他食客分享一下。坐低點咗幾款點心之後覺得唔夠,所以諗住加單,就問職員拎多一張點心紙落單,佢嘅回應係「頭先冇俾你咩?」(講嘢好大聲,而且係用質疑嘅態度)我回覆:加單 (係咪唔想做生意呢?加單都唔得?)跟住兩個阿姐(職員)企喺我隔籬傾偈,其中有議論其他客人麻煩⋯而且隔籬枱上坐點心嘅時候,有即時跟進㗎,但態度都唔係幾好,又係質疑人哋係咪自記落錯⋯我哋聽到呢啲說話,快快脆脆食完就走啦。到埋單俾錢,過程都算順利。之後睇單發現佢連小朋友茶位都有計(朋友之前嚟過係唔計嘅),所以去咗隔籬個收銀問咗一聲,又係用啲好惡劣嘅態度回應。其實飲餐茶食個lunch,都係一班人傾吓偈輕鬆吓。點解成個過程要咁勞氣呢?唔係一個人態度唔好係接二連三幾個人都係

鮑汁鳳爪,有色無味;
椒鹽白飯魚,應該係即炸熱嘅;
燒賣有粒大蝦算係足料;
炸鮮奶,脆但係唔熱;

其實飲餐茶食個lunch,都係一班人傾吓偈輕鬆吓。點解成個過程要咁勞氣呢?唔係一個人態度唔好係接二連三幾個人都係態度都好差,呢間酒樓發生咩事?竟然到而家都唔執笠。

2024-10-19 921 views
今日中午諗住飲個茶之後行下街去到睇門口都多人等,心諗冇死啩,入去話即刻有位,原來門口啲人等下午茶,好啦入去坐低點野食都好地地…點知一上菜,果個上菜呀姐態度差到一個點,我3個人坐一張枱,明明仲有個走廊位上菜,佢係都要喺我隔離上菜,仲大大聲叫我「睇住!」,之後仲大大力將啲野食抌上枱面!我問佢:「你咩意思?」佢話:「咁你阻住我,我咪叫你借開,睇住!」我直坐喺度睇緊電話,明明仲有個吉位你上菜仲要係走廊位,我一直郁都冇郁過,到底邊度阻到你? 咁嘅服務態度!真係冇下次到底我嚟食嘢?定係嚟睇住佢?
今日中午諗住飲個茶之後行下街
咁嘅服務態度!真係冇下次
到底我嚟食嘢?定係嚟睇住佢?
鼓勵香港人返大陸既臭服務酒樓,特別係收銀,9/10m晚更既收銀,西到你唔信,香港飲食業玩完總有原因,最悲哀係缺人到要請埋呢啲西人,投訴無門,除咗呢度發洩下諗唔到。

2024-09-22 1235 views
今日同屋企人嚟歎個下午茶一點半到咗拎位 排緊第四張枱都幾多一家大細排隊飲茶一點十左右就開始放人入去✨優惠孖寶嗌咗下午茶special 腩仔米線+牛肉腸粉腩仔嘅皮燒得好脆 幾出色 好抵食✨陳皮牛肉球牛肉球大大粒正常發揮✨沙嗲金錢肚金錢肚幾爽 沙嗲味濃 同埋唔會冧哂 件件都大舊 唔錯!✨薑汁雞包仔包熱辣辣 食落好鬆軟亦都有薑汁味道餡料十足 有晒雞肉同冬菇✨豬骨湯鮮竹卷一咬落去爆哂汁 餡料豐富配合埋豬骨湯 好有層次weekend一家人飲茶抵食之選😽
今日同屋企人嚟歎個下午茶

✨陳皮牛肉球
牛肉球大大粒正常發揮
✨沙嗲金錢肚
金錢肚幾爽 沙嗲味濃 同埋唔會冧哂
件件都大舊 唔錯!
✨薑汁雞包仔
包熱辣辣 食落好鬆軟亦都有薑汁味道
餡料十足 有晒雞肉同冬菇
✨豬骨湯鮮竹卷
一咬落去爆哂汁 餡料豐富
配合埋豬骨湯 好有層次

weekend一家人飲茶抵食之選😽
翠湖海鮮酒家荔枝角長沙灣道833號長沙灣廣場2樓202A號舖score 分數:A/70+位置: 好方便,係荔枝角站A出口,長沙灣廣場上,全程有蓋唔怕雨。除非你行路或搭巴士價錢: ~HK$150-250/人(晚飯價)味道:味道係標準囉~好食但又冇咩大驚喜服務: 酒樓阿姐服務咁,還想咩要求清潔: 大致乾淨環境: 晚巿酒樓囉特色: 廁所係出面(算方便)、 茶水無限添飲(吹水好去處,唔怕缺水)以我去過咁多間晚巿酒樓嘅經驗,講真嘅,我覺得冇咩特別。唔難食,又唔係特別好食,好標準嘅傳統中式酒樓。午巿嘅點心我就未試過啦,但今次係佢裝修後第一次去,都係算咁,因為成個環境算新。
翠湖海鮮酒家
荔枝角長沙灣道833號長沙灣廣場2樓202A號舖

score 分數:A/70+

價錢: ~HK$150-250/人(晚飯價)
味道:味道係標準囉~好食但又冇咩大驚喜
服務: 酒樓阿姐服務咁,還想咩要求
清潔: 大致乾淨
環境: 晚巿酒樓

2024-08-01 1166 views
一個聽電話態度惡劣前台,我只係打電話book位個前台直頭好似想食人廿態度,大大聲及兇惡叫人阿姐大聲D,一間新開酒樓做前台做成這樣惡劣態度,酒樓老闆請著個態度廿差員工,簡直不知所謂,真係未食都一肚火😡🤬
2024-08-01
2024-07-26 901 views
飲咗二次,點心質素可以。但衛生差啲,第一次飲待應鋪枱布,枱布完全未洗過。二次飲茶枱布都係勁有油益味,張枱有油又有水唔抹下,照鋪新枱布落枱面。第三次都要考慮吓去唔去…執枱待應手套有油又有水,就去拉椅背。
飲咗二次,點心質素可以。
照鋪新枱布落枱面。第三次都要考慮吓去唔去…
執枱待應手套有油又有水,就去拉椅背。
2024-07-26
今天是星期日想打去詢問下午茶時間,第一次打去,我說請問今日有沒有下午茶?一名操不流利廣東話的阿姐用很不耐煩的態度回答有。我想再問幾點開始,她已經cut了線。之後我再打同一個電話,又是同一個人聽,我說我仍有問題問為何你cut了我線?她仍是用很不耐煩的態度回答我,因為好多客我好忙,仍然沒有比機會我問問題。終於明白為何香港飲食業結業?希望相關管理層能看到這篇文章,你們的食物質素價錢是非常抵的,但員工的態度強烈建議需要培訓。

終於明白為何香港飲食業結業?

2024-06-30
Type of Meal
Lunch
久久沒有去飲茶,呢間酒樓無論款式同點心嘅味道,都係中上。椒鹽魷魚鬚無諗過係咁大碟、乳豬飯好好食對得住個價錢!今時今日原個蒸馬拉糕已經唔係到到都有,鹹水角一般都係3件,呢度就係4件;個皮外脆內軟好好食。👍🏻👍🏻個 乳豬飯真係冇得頂吖!😋😋
由它試業開始的第一天,我們來試了之後。感覺係不錯的, 無論是味道服務至價錢都是中價位。茶位收$15/位,最近一次幫襯點心質量好似跌咗少少但都可以接受嘅。其中有一個特嘅點心(竽茸天鵝酥$35.80)師傅想做天鵝外型天鵝球外型係做到呀,但那條頸及頭都是麵粉做的沒有味道插在炸物上的確似天鵝頭,但考慮到味道同口感實在無必要做這個天鵝頸。同時碟點心被拿出來時三件天鵝東歪西倒。浪費了本來的造型。其他點心都是中規中舉的質素。這次也試了燒鵝例配湯米粉$148,燒鵝質素唔差米粉份量也足夠。頂嘅香脆明蝦紅米腸$40.80比最初來食的時候失色了內餡炸乾了。只有硬脆的油條加蝦肉。其餘同價的還有燒賣皇,菜苗餃。义燒包都做得唔錯有三個一籠$26.80同牛肉球一樣價位。珍珠雞就$30.80, 生煎飽$35.80, 小食的脆皮燒腩仔$78服務員有點唔夠人不過呢d 都係新常態吧!習慣下啦!

服務員有點唔夠人不過呢d 都係新常態吧!習慣下啦!

竽茸天鵝酥
2024-03-30
$125 (Lunch)
2024-03-14 1559 views
覺得佢幾好,是因為附近的酒樓由荔枝角四小龍碧海,宇晴,泓景台那三間及同在長沙灣廣場的另一間比較下,翠湖的出品是比較好一點的,今晚食咗海味什菜煲,文昌雞,天下第一炒。【海味什菜煲 】大大煲,高湯味道不錯【文昌雞】冰鲜雞嚟講可以接受【天下第一炒】差不多每次嚟都會食,有大虾有帶子好有睇頭。而且又幾好味😋另外,燒鹅,义燒,豬手前菜。之前都食過人多都可叫。啤酒選擇多。整體來講份量合比例,味道也好以。價錢方面也算合理
【海味什菜煲 】大大煲,高湯味道不錯

【文昌雞】冰鲜雞嚟講可以接受
整體來講份量合比例,味道也好以。價錢方面也算合理

• 天下第一炒
2024-02-29 1482 views
午飯時間,行過嚟試吓啲點心。先上咗份煎釀虎皮椒,鯪魚肉撲滿而且有四條、份量超大。荷葉珍珠雞,能嘗到少少荷葉遺留下來的荷葉香味,這個值得再試!蜜汁叉燒腸,中規中矩,還算滑嫩!最後的咕嚕肉,比較有水准,酸甜爽口!
蜜汁叉燒腸,中規中矩,還算滑嫩!
最後的咕嚕肉,比較有水准,酸甜爽口!
2024-02-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2024-02-28 1041 views
和朋友一行来港看市场,到访此间店,食材真材实料,食得出厨师用心做菜。印象最深是星级叉烧皇,肥瘦相间,新鲜入味,一点都不腻,非常好。烧鹅皮脆肉厚,质量上乘,口味口感也属一流。非常值得推荐。菠萝咕噜肉,亮点是菠萝质量很好,熟甜微酸。虾饺皇,皮薄爽脆,颗粒饱满饱满。叉烧包,老式手工发面,口感绵香。鲍汁蒸凤爪,味道稍稍淡了些,可以加重调料以提升味道层次。鲮鱼酿青椒,用料扎实,口感不错,不过建议鲮鱼可以炸得更入味再和青椒酿在一起复炸,以增加香味浓度。
星级叉烧皇
2024-02-28
星级叉烧皇
2024-02-24 3749 views
新春聯誼的開年飯,訂了位在翠湖。一間套房內擺放幾圍枱,完全沒有壓迫感,很濶落。原隻燒鵝皮香肉厚,滑溜有汁,不算很肥,蘸些酸梅醬更加味美。蝦球伊麵的蝦球大大粒,爽彈有致;伊麵煮得到位,惟湯汁稍淡,如果濃味些會更佳。名為黑松露甜豆帶子的菜餚,豆是夠甜的,帶子亦不錯,但黑松露的香氣根本發揮不出來。脆奶卷明明是一道甜點,卻無端端放在宴席的中間位,食完鹹又食甜,令人摸不著頭腦。海皇翅的海鮮又是帶子,還有些蝦仁、魚肉之類。魚翅份量不多不少,湯羹喝得舒服。沙巴龍躉蒸得火候甚足,肉質不老,整條魚都是滑滑的。發財好市的蠔豉相當大顆,髮菜亦不少,生菜夠爽脆;可是蠔油汁應該可以再濃些。未知是否上菜後放了一陣才上桌,燒雞的雞皮並不夠脆,幸雞肉尚嫩,挺不錯。食到此刻已有飽意,但勢估不到炒糯米飯是最好食的!入味之餘還有臘味坐陣,乃整餐的冠軍!紅豆冰則不甚了了,普普通通,紅豆當然不會起沙,之不過是最尾有個甜品落肚而已。環境不俗,食物尚可。

原隻燒鵝皮香肉厚,滑溜有汁,不算很肥,蘸些酸梅醬更加味美。
翠湖首創燒鵝皇

上湯焗蝦球伊麵

黑松露甜豆帶子

財源滾滾脆奶卷

海皇大展生翅

沙巴龍躉蒸得火候甚足,肉質不老,整條魚都是滑滑的。
清蒸沙巴蒸龍躉斑

生財好市大利

金融雞報喜迎新春雞

家肥屋潤糯米飯

滋潤甜品

環境不俗,食物尚可。
Type of Meal
Lunch