2014-08-12 831 views
星期六,天氣超棒,應出來走走。這幾天—直也想吃雲吞,今天就做我的午餐。之前家人買過這裡的雲呑味道不錯,剛好在附近就入去試試它們的粉麵。這裡價格應算便宜,單併 $15 雙併 $20,如點雙拼加—元可飲豆漿。雲吞河份量不多,但以這價格也算可以。一碗有4粒中型雲呑,皮薄,超爽口。豬肉完全沒有一點肥肉,也沒有最討厭的鹼水味。

Other Info. : 這裏的亞姐態度非常差,吃完也沒有五分鐘已經跑過來,態度囂張又黑面地說我們放袋在椅上妨礙他們做生意,不論食物如何好味,這樣的態度沒有可能吸引我再次光顧。( ̄. ̄)
$15 (Lunch)
2013-12-19 253 views
今天午餐冇乜胃口,粥粉麵飯也不感興趣,於是來一個淨牛腩,一碗淨牛腩只需要四十幾蚊,其實都算抵食,肉質夠淋,可惜味道卻一般,又吾夠入味。反而在底下的菜芯能吸收左D腩汁,就非常好味。下次不如試下腩汁菜芯!!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2013-10-15 212 views
現今嘅香港, 出街食個 tea, 買杯嘢飲, 動輒都要 30 蚊... 今日喺荃灣行街, 竟然俾我見到呢間呢肥仔記!! 門口大大隻字寫住 "全日粉麵 $14 起" 喺好奇心驅使下, 決定試吓佢係咪真係咁抵!! 我哋一行三人叫咗兩碗雲吞麵 + 一碗魚蛋河 碗麵嘅 size 有點細, 但都可以接受! 味道雖稱不上極好, 但亦算唔錯~ 以 14蚊一碗嘅價錢嚟計, 真係抵到笑!!

喺好奇心驅使下, 決定試吓佢係咪真係咁抵!!
我哋一行三人叫咗兩碗雲吞麵 + 一碗魚蛋河
2013-10-14
$14 (Tea)
  • 雲吞麵
2013-09-03 156 views
2012年十月至今由於工作關係,找到了這間超平宜的粉麵店,吃過至少廿多次。至好味的是雲吞麵,可加腩汁,正!讚:另一推薦的是鯪魚球麵,加上魚露及至正的辣椒油(12年$38,13年$40一小樽),非常的好又惹味!彈:魚蛋粉則屬行貨,魚蛋魚片是街市的麵粉溝雜魚的貨色,死硬無味,河粉又太軟淋! 彈:牛腩,牛筋是一時時軟淋的,有次見個阿婆吃牛筋麵O哂嘴對店員說吃不到,於是孤星下次嚐試時,的確是如吃橡筋般的,牛腩亦是。(其實好多食肆也是一樣,看廚師的心情吧!) 彈:江門米粉太行,一陣怪味;炸魚皮擺了太耐吧,又硬又有油膩味,失敗!油菜$6元來來去去都是芥蘭,至慘的是有菜腥味又硬!雙併加$1元有豆漿,見店員拿著一大桶豆漿,加入豆漿機,淡而無味,不要也罷!

Other Info. : *圖片是在2013年2月拍攝的。
2013-08-14
$20 (Lunch)
2010-09-20 109 views
前排放工在沙咀道行街,越行越口痕,又唔想吃飯,就望下有無麵食,俾我望到多間麵店,就入了肥仔,但店內肥人都無個,點解會叫肥仔既,真奇怪,既然入了去,就無諗過出返去,南肉豬大腸蘿蔔米粉加豬手汁,蘿蔔入味,大大舊;南肉好un,不夠林,豬大腸可以入口,豬手汁無特別,早知要南汁喇。店內坐得不舒服,食完速閃。
店內坐得不舒服,食完速閃。
2009-07-30 103 views
見到下面的食評, 今日特登去試, 下午5點多, 人不算多, 但裡面的枱已滿人, 只有近門口的2張枱, 可能近出麵位及門口通道, 這2張枱跟出麵位有一段距離, 很濶落, 雖然幾個阿姐全都圍在出麵位處, 坐得還很舒服.叫了鯪魚球加牛筋雙併米(HK$16), 一次過試哂我想食的, 不出一分鐘便到 , 鯪魚球應是剛淥好, 咬下去很彈牙很熱, 完全唔腥, 我見有個阿姐在我枱上加調味後吃, 還問其他人好唔好食, 就更加肯定是新鮮做及新鮮煮好, 今次來的時間啱啱好. 牛筋很"淋"很入味, 腩汁好味, 而且個湯都好熱, 但米粉份量比其他店少了些, 不過以這個價錢來說, 有這個質素已很超值. 臨走時見到有個阿姐拿了2袋通菜出來, 不是樓下說只有生菜供應, 我想這店可能是每天只預備一款菜. 如果不是因為個肚唔舒服, 今餐加多碟菜便更完美了.

2009-07-30
  • 牛筋
2009-07-25 98 views
肥仔記真係好鬼多街坊幫襯,食客流量好似車輪轉咁,快上快落,佢哋出名嘅係牛腩,牛孖根,炆得香濃入味,牛腩、孖根夠晒軟腍,所以好多時都聽到D人落單食咩麵都話加腩汁!佢哋另一出名嘅地方,就係抵食,仲要做到絕對係平靚正,唔欺場,單拼麵食先至係$11(雙拼收$16),粉麵份量同出面嘅麵檔差唔多,但餸料就一D都俾得唔會手軟,唔會因為賣得平就將貨就價,依度少D個度又俾少D!好似我哋今次叫嘅孖根米,D孖根放滿晒碗面之上,而碗鯪魚球河同樣鯪魚球一樣堆到滿,足有5粒咁多,仲唔係話會丁咁細粒喎,份量夠晒有睇頭啦!更難得收你個$11碗,質素無賴皮,孖根係鎮店招牌,上面講過唔再提,而鯪魚球做得唔腥,微微蔥香提起鯪魚鮮味,抵食得無話可說!汽水、豆漿$5支,生菜$6碟,不過佢哋獨沽一味賣生菜!仲有,佢哋好似搵夠就收手咁,未夠8:00pm已收緊檔,想哩食消夜依度就無偈傾喇!
單拼麵食先至收$11
豆漿$5支,抵飲!
$16 (Dinner)
2009-03-06 441 views
今日去左戴麟趾對面間麵鋪食晏, 好多人, 叫左碗鯪魚球米+腩汁生菜+豆漿一支D鯪魚球好爽好彈牙, 一碗有四粒, 大件夾抵食, 只係$11.00一碗咋, 豆漿$5.00一支, 唔太甜, 唔錯! 食埋碟菜 $6.00 (D腩汁咸左少少)超滿足, 總共$22.00, 抵!唔怪得咁多人幫趁啦, 我見好多人叫牛根, 雲吞, 下次都可試下
豆漿$5.00一支, 唔太甜, 唔錯!
食埋碟菜 $6.00 (D腩汁咸左少少)
超滿足, 總共$22.00, 抵!

2009-03-06
$22 (Lunch)
2009-03-06 449 views
今日去左戴麟趾對面間麵鋪食晏, 好多人, 叫左碗鯪魚球米+腩汁生菜+豆漿一支D鯪魚球好爽好彈牙, 一碗有四粒, 大件夾抵食, 只係$11.00一碗咋, 豆漿$5.00一支, 唔太甜, 唔錯! 食埋碟菜 $6.00 (D腩汁咸左少少) 超滿足, 總共$22.00, 抵!
今日去左戴麟趾對面間麵鋪食晏, 好多人,
叫左碗鯪魚球米+腩汁生菜+豆漿一支
D鯪魚球好爽好彈牙, 一碗有四粒, 大件夾抵食,
2009-03-06
$22 (Lunch)