(Non-member)
2008-07-06 14 views
這裡環境尚算整潔, 但地方較為窄, 冷氣不太足夠, 每次食完也滿頭大汗, 食物味道不錯, 但份量太少, 而侍應也很親切
2008-06-10 11 views
最鐘意食湯水晶粉, 好味炸蝦餅, 略炸過火, 但蝦肉好爽奶油豬包, 即叫即做, 好爽脆, 但價錢貴嘛試過外賣, 湯和粉分開裝, 完全不會林哂....
最鐘意食湯水晶粉, 好味

炸蝦餅, 略炸過火, 但蝦肉好爽

奶油豬包, 即叫即做, 好爽脆, 但價錢貴嘛

試過外賣, 湯和粉分開裝, 完全不會林哂....

• 豬頸肉水晶粉
2008-06-01 2 views
又來了吃晚餐終於試了蜜糖豬仔包:四人分剛好。包軟又微脆,很多蜜糖,我覺得不錯!扎肉青木瓜沙律:扎肉有改善,上次我吃的太多『根』,今次的口感不錯,爽口!但不太喜歡青木瓜,較硬,像生的蘿蔔絲。而且一個人吃實在太多,這個suppose是與人shared吧?! 如果有柚子沙律就好了!凍青檸蜜:好味,喜歡青檸的freshness,解熱又解渴。師兄都讚!不過今次order 食物的tactics有點失敗,我吃的三樣東西也是甜,所以想吃咸的balance一下阿tkd_beaver說雞絲粉卷比上次的好呢p.s. 又要多謝師兄呢餐喇
又來了吃晚餐

阿tkd_beaver說雞絲粉卷比上次的好呢

p.s. 又要多謝師兄呢餐喇
豬仔蜜
青木瓜沙律
2008-04-27 10 views
某個晚上跟兩友人來了,人少可以來這裡豬頸肉撈檬:豬頸肉很爽口,很香,有點『鰻魚味』。朋友介紹吃salad,下次要試!p.s.原來兜後路來(不經卑路乍街)係快得多,而且有新發現(其他食店)
某個晚上跟兩友人來了,人少可以來這裡

2008-04-21 2 views
細媽推介呢間店,今日約埋老外呼吸墮連男、多核士、黎明、Monchichi同Ivy去試,後數碼港坐的士到加多近街大約$38。越河係一間以河粉為主嘅店,食物種類算多,而且價錢合理,我今日點嘅生牛河賣$28,牛肉夠林河粉夠滑,可惜湯底不夠濃。其他小食如蒸粉卷、炸春卷同炸多士都未見出色,不過以呢個價錢我會比佢合格!

2008-04-19
8/4/2008晚練習完後同geisi及兩位友人到佢地渣車行過『望落ok』的越南食店試下。入到店內都幾光猛,不過就窄左d,廚房衛生就~~~個人唔係幾好熱食~所以叫左個扎肉豬頸肉撈檬($33)扎肉~厚切成條,口感唔錯, 中間有根令口感更豐富豬頸肉~好食呀~爽口,不會太肥,而且仲有好多片,有少少辣,野味個檬都幾滑~整體上算係唔錯札蹄~好似食緊軟膠咁~又無味禾~下次唔會再叫雞絲粉卷($28):雞絲無咩味,而且仲有d鞋, 叫蝦可能會好d加$3就可以叫枝樽裝汽水,太好了豬仔包真係好鬼香~不過太飽啦~留番下次地點有點兒僻~近西環村,百周年大樓正門對面
8/4/2008晚

入到店內都幾光猛,不過就窄左d,廚房衛生就~~~

個人唔係幾好熱食~所以叫左個扎肉豬頸肉撈檬($33)
扎肉~厚切成條,口感唔錯, 中間有根令口感更豐富
個檬都幾滑~整體上算係唔錯
札蹄~好似食緊軟膠咁~又無味禾~下次唔會再叫
加$3就可以叫枝樽裝汽水,太好了
豬仔包真係好鬼香~不過太飽啦~留番下次

地點有點兒僻~近西環村,百周年大樓正門對面
2008-04-12 11 views
8.4.08 (Tue)九時多,去了西環的盡頭用膳,因為有人介紹這裡有間『望落ok』的越南食店。店幾光猛,也算乾淨,不過有點迫,每張桌最多只可坐四人。太熱,不想吃湯粉,要了『扎肉香茅豬扒撈粉皮』($33),我很喜歡吃粉皮,但原來粉皮是熱的,黏埋一舊,似『濕炒河粉』多,不過它是粗身的,口感也可以。扎肉是一條條的,中間有根,一般啦;豬扒都幾香口(不過熱氣囉),反而朋友的豬頸肉幾爽(一般的豬頸肉是非常肥,像吃肥膏),下次可以考慮。雞絲粉卷($28):四件,包得ok實,雞絲味道不太出,給其餘的菜類遮蓋了,加多點魚露較好。這裡的menu很強調用真材實料、不用preservatives、希望客人不浪費食物等等字眼,很『特別』。多choices、價錢ok,可以再來,不過由港大行落去要二十多分鐘,當作cool down exercise吧?!
8.4.08 (Tue)

食過一次,覺得唔係咁到位,諗住再俾多次機會,結論係....以後唔駛再去!!!!上次不提,今次點了..1) 生牛肉湯金邊粉及2) 香茅豬頸肉湯金邊粉....1) 生牛肉湯金邊粉生牛肉只是一般打邊爐肥牛,份量少得不可再少,極其量只有三「大」片....金邊粉兩次都是一咬即斷,那個所謂新鮮牛骨湯水準很不一,上次稀得很,但有洋蔥,今次濃了很多,卻一條洋蔥也沒有。2) 香茅豬頸肉湯金邊粉首先豬頸肉完全無香茅味可言,不如索性叫白灼豬頸肉好了,又乾又唔爽,口感好像叉燒,枉這家店還聲稱自己是「正宗」越南菜....可憐...重點是....何解「正宗」越南餐館...顧客要青檸要加$ 2蚊呢.......令人費解......結論:唔駛再去..除非....佢轉手啦....bye bye!

上次不提,今次點了..

1) 生牛肉湯金邊粉及
2) 香茅豬頸肉湯金邊粉....

1) 生牛肉湯金邊粉

2) 香茅豬頸肉湯金邊粉

Menu
2007-12-11 1 views
不明白為什麼之前兩個都講到咁差...我食過兩次,分別和兩個不同的朋友大家都覺得好好味今次吃了拼盤(hk$50),火車頭湯檬(hk$38),椰青(hk$16)x2記得上次吃過咖哩雞+猪仔飽都仲好有印象我下次還會再來吃的~
不明白為什麼之前兩個都講到咁差...
我食過兩次,分別和兩個不同的朋友
大家都覺得好好味

記得上次吃過咖哩雞+猪仔飽都仲好有印象

我下次還會再來吃的~
(Non-member)
2007-10-20 4 views
只食過生牛河-牛肉似肥牛(打邊爐個類),而牛肉似少了一點配菜多點及湯底濃點較好,地方企理但地太肥滑小心。
只食過生牛河-
牛肉似肥牛(打邊爐個類),
而牛肉似少了一點配菜多點及湯底濃點較好,
地方企理但地太肥滑小心。
其實早前以經堂食過一次, 近門口地下有油漬同埋有D濕立立, 印像麻麻. 早兩日北上, 晚上返到香港, 有D肚餓, 因為就腳就係度買碗"火車頭"外賣返屋企食. 兩次都係食"火車頭", 兩次都甘失望. 生牛肉, 牛脯都係D碎濕濕既, 牛丸百葉都叫ok, 牛根就唔得, 兩次都係比D牛骨頭痴住手子尾甘多既所謂牛根我, 十分穩笨. 越南湯粉既靈魂- 湯, 更加一無事處. 第一次堂食湯就有色但好少牛味, 今次外賣果碗更差, 色又淡, 牛味又無, 只係有少少咸味, 我都要落左好多紅召仔吊下味. 睇黎有排都唔會再去呢度食野呢. 講左甘多衰既, 都有D好既, 湯似乎係無味精既.其它無試過, 唔知好唔好食, 不過都吾會去試呢. PS 第一次去堂食, 叫阿姐比多D葱我, 佢就話越南湯粉係無葱既. 今次食外賣都係無葱. 唔係掛. 無葱. 奇怪.
其它無試過, 唔知好唔好食, 不過都吾會去試呢.