2022-05-12 19 views
位於將軍澳寶琳景林食街裡面的一家越南美食小店,主要是越南湯粉、撈檬、飯類、喇沙及越式小食,選擇多樣。特色小食:網絲春卷(5件)網絲春卷入面有蔬菜及豬肉,即點即炸,保持香脆及新鮮。特色小食:香辣肉碎生菜包生菜在外賣盒保存得很安穩,回去依然新鮮翠綠。肉碎油香,帶微辣,惹味非常。撈檬粉:香茅豬扒撈檬粉豬扒算是厚實,但咬下去腍滑,醃得蠻為入味,加上那股清新的香茅味。檬粉淋上酸甜汁,整體變得酸甜,十分開胃。
位於將軍澳寶琳景林食街裡面的一家越南美食小店,
主要是越南湯粉、撈檬、飯類、喇沙及越式小食,選擇多樣。
特色小食:網絲春卷(5件)

網絲春卷入面有蔬菜及豬肉,即點即炸,保持香脆及新鮮。
特色小食:香辣肉碎生菜包

生菜在外賣盒保存得很安穩,回去依然新鮮翠綠。
肉碎油香,帶微辣,惹味非常。
撈檬粉:香茅豬扒撈檬粉

檬粉淋上酸甜汁,整體變得酸甜,十分開胃。
2022-05-08 27 views
今日來左景林呢個街市商場食lunch,都係揀返我至愛嘅湯粉啦🤓景林呢到啲野食比起我寶琳重多選擇~見呢間越南野啲野食噤平就買來試吓😋飯同麵都唔過$40😮真係超抵,鋪頭外面有幾個位比大家堂食嘅~𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘⭐️生牛肉湯金邊粉,湯底清清地夠味好岩我😋勁大碗~⭐️牛肉拼牛肉丸湯金邊粉,牛丸彈牙~⭐️小食拼盤(雞翼,春卷,蝦餅,墨魚餅)每樣2件都係$48😮平到震,重要熱辣辣,即叫即炸,推介蝦餅同墨魚餅,勁香口彈牙~
𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘𖣘
⭐️生牛肉湯金邊粉,湯底清清地夠味好岩我😋勁大碗~

⭐️牛肉拼牛肉丸湯金邊粉,牛丸彈牙~

2022-05-08
$63 (Lunch)
2022-05-07 27 views
經過景林街市見新裝修幾靚仲有條食街,行左入去睇下有乜食。最終決定買呢間"越食" 做晚餐,呢間好抵食,個份量絕對唔少,包裝一啲都唔Hea。香辣肉碎生菜包 $40呢個生菜包,讚,生菜新鮮,包裝企理,唔會壓到變哂形。個肉碎炒得好香,好惹味,食唔停口。豬頸肉撈檬 $30我好鐘意食撈檬,因為好鐘意個汁,平時食要浸到滿滿,呢度個汁都正好開胃,如果個汁份量多啲就好啦😋。香芧豬扒食 $37香茅豬扒入味又腍,仲有隻太陽蛋,又有一盒葱油餸飯,好味又靚仔。買飯、河加10蚊仲有小食,我加左香芧雞翼,又香又脆。呢餐真係超值,咁叫都係117蚊咋。
經過景林街市見新裝修幾靚仲有條食街,行左入去睇下有乜食。

香辣肉碎生菜包 $40

豬頸肉撈檬 $30

香芧豬扒食 $37

買飯、河加10蚊仲有小食,我加左香芧雞翼,又香又脆。

呢餐真係超值,咁叫都係117蚊咋。

2022-04-30 55 views
景林新裝修完之後,成個商場都靚咗好多,就諗住入去行吓睇吓有咩好食,見到有間街坊價越南嘢食,樣樣都大份夾抵食,依家要喺將軍澳搵$40內嘅晚飯真係有難度香茅雞翼飯雞翼焗得好香,有四隻,比想像中多!仲要有隻荷包蛋,份量都好夠飽!秘製豬頸肉飯豬頸肉有驚喜,燒得脆、有燶邊,識落都好軟口!兩個飯都好鍾意佢配有越南酸菜!生牛河河粉份量好多,係偏厚身嘅河粉,所以叫外賣都仲有口感!湯底好濃郁,再加上芽菜同金不換,食落都幾正宗!生菜包$40有呢個豬肉碎嘅份量,堅抵食,而且個調味唔會太鹹,但係又好惹味!串燒好可惜太夜去剩得豬肉,不過都唔會燒到好韌,入口都有串燒香味!支持年輕人生意!

香茅雞翼飯

秘製豬頸肉飯

生牛河

生菜包

串燒

支持年輕人生意!
2022-04-30 19 views
景林商場新開咗間越南菜外賣店,今日就去買晚餐食。價錢真係好掋,平均都係30幾蚊就有個主菜,加十蚊仲可以叫埋小食。秘製豬勁肉飯($37)- 個蛋真係好吸引,係燶邊同流心蛋,撈飯食一流。豬頸肉咬落去爽口,個飲甜甜哋咁,唔錯嘅。香茅豬扒撈檬($30)- 而家天氣炎熱,食撈檬都係個唔錯嘅選擇。個魚露酸酸哋好開胃,下次試雞肉。越式蝦餅(+$10)- 呢個好味,仲食到粒粒蝦肉。網絲春卷(+$10)- 呢個拎到返屋企都仲脆身,掋嗌。越式串燒($20)- 我就嗌咗豬肉串燒,烤到好香,個肉都好入味。
景林商場新開咗間越南菜外賣店,今日就去買晚餐食。

越式蝦餅(+$10)- 呢個好味,仲食到粒粒蝦肉。

網絲春卷(+$10)- 呢個拎到返屋企都仲脆身,掋嗌。

2022-04-29 471 views
幫朋友攞啲宣傳單張嚟將軍澳,之後一齊落咗嚟景林商場行下。友人提議去景林食街逛逛,順便睇下有乜嘢啱食。原來呢條巷仔進駐咗咁多小食餐廳。朋友想食越南嘢,揀咗最近路口嗰間「越食」,店舖主攻外賣,不過店前亦設有少量堂食座位。我哋點咗香茅豬扒飯同豬頸肉撈檬,凡惠顧任何粉麵或飯,+$5 可配冷/熱飲品、罐裝汽水或甜品,+$10 更可享特色小食,咁筍,當然唔可以錯過啦!香茅豬扒飯 ($37) 盒飯份量好足,一邊裝咗白飯,而另一邊就放滿了切件豬扒,面頭仲加咗隻荷包蛋,經濟又實惠。件豬扒醃得好入味,肉質結實,肥瘦適中,而且食落香茅味好重,一點也不油膩。豬頸肉撈檬粉 ($30)豬頸肉嘅口感亦唔錯,肉質超爽,外香內嫩,十分 Juicy。檬粉表面沒有多餘嘅水分,但入口又唔會過乾,粉質幼細彈牙,用附送嘅魚露汁撈勻食,味道甜甜酸酸,好開胃。加咗兩款小食同甜品。越式蝦餅 2 件 (+$10)兩件蝦餅都炸得好香口,外脆內爽,彈牙滑溜,配搭生菜同之前嘅檬粉一齊食,口感好清新,中和咗炸物嘅油膩感。網絲春卷 2 件 (+$10) 春卷同樣係新鮮即炸,入面嘅餡料有豬肉同蔬菜,食落好鬆化,外脆內 juicy。椰香眉豆糯米粥 (

香茅豬扒飯 ($37)

豬頸肉撈檬粉 ($30)

加咗兩款小食同甜品

越式蝦餅 2 件 (+$10)

網絲春卷 2 件 (+$10)

椰香眉豆糯米粥 (+$5)
呢碗其實係凍食嘅甜品,用糯米同眉豆煲成。糯米米香濃郁,口感甜甜黏黏,頗有嚼勁,眉豆營養成分相當豐富,配上椰汁,入口香甜軟糯,感覺好滋潤。
TakeAway
2022-04-28 16 views
行完山在景林邨落,入咗去景林邨食街搵食,呢度有幾間食店,有小量座位,因為多數做外賣,我哋都係叫外賣,因為太餓所以就在附近的公園解決了😅春卷拼香茅豬扒撈檬~檬粉彈牙,春卷最好食,外表鬆脆內裡帶有肉汁,豬扒有口感得來又香👍扎肉香茅豬扒撈檸檬~個撈檬汁係老闆親自調教的,甜酸度剛剛好😋蒜香牛油雞翼~嘢味香口椰香眉豆糯米粥~雪凍好味,好特別,可以試吓😄有機會的話下次可以再幫襯,因為價錢實惠得來好味又足量
蒜香牛油雞翼~嘢味香口
椰香眉豆糯米粥~雪凍好味,好特別,可以試吓😄

有機會的話下次可以再幫襯,因為價錢實惠得來好味又足量
2022-04-27
TakeAway
收工經過景林食街舖頭新開張就買d外賣返去慢慢嘆。叫左舖頭主打香茅豬扒撈檬,同小食串燒,生菜包,網燒春卷,老闆強烈推介椰汁糯米眉豆粥,又買黎試下啦。串燒d肉幾好,唔會好乾,甜甜地,幾好味,網燒春卷都不錯,幾香脆,香茅豬扒都好味!有肉汁的,不會太乾,撈檬個汁係老闆親自調較,甜酸度剛剛好。生菜包我最喜歡,唔會太辣又唔會太咸,個調味好啱我口味。~至於甜品 椰汁糯米眉豆粥,好特別幾新穎,可以一試。總結:有驚喜,價錢抵食!下次會再幫襯!
生菜包我最喜歡,唔會太辣又唔會太咸,個調味好啱我口味。~
至於甜品 椰汁糯米眉豆粥,好特別幾新穎,可以一試。
總結:有驚喜,價錢抵食!下次會再幫襯!
$40 (Lunch)
  • 椰汁糯米眉豆粥
2022-04-22 20 views
巧遇罕見越式外賣店,就本人嚟講好少見街市食店會有,睇落店仔細細,估唔到選擇都唔少,有湯粉,喇沙,撈檬,仲有多款小食,主要睇落價錢唔貴,平衡都係30零蚊,所以一於試吓點咗個生牛肉河,秘制豬頸肉撈檬,蒜蓉牛油雞翼,生菜肉碎包,連埋兩杯飲品,都唔駛150蚊,聽收銀講先知,原來係新張期間,29/4前買滿120蚊就減20都咪話唔抵生牛肉湯河,湯底牛味濃郁,秘制豬頸肉好有口感,蒜蓉牛油雞翼野味香口,生菜肉碎包更係一絕辣辣哋又唔會太搶喉,雖然飲品冇咩特色選擇,但又估唔到又有驚喜,竟然飲到咁香濃嘅港式奶茶咖啡,下次會再去試其他新嘢
巧遇罕見越式外賣店
生牛肉湯河,湯底牛味濃郁
,秘制豬頸肉好有口感
,蒜蓉牛油雞翼野味香口,生菜肉碎包更係一絕
,竟然飲到咁香濃嘅港式奶茶咖啡
,下次會再去試其他新嘢
2022-04-15
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$60 (Dinner)
  • 秘特豬頸肉
  • 生菜肉碎包
  • 蒜蓉牛油雞翼
2022-04-22 23 views
早兩日試完景林邨食街新開果間越食 本身都諗唔到食咩好 見佢新開 果兩個哥哥仔都幾熱情幾有禮貌 價錢又夠疫情價😂就決定比個機會佢地😏睇下有冇機會得閒懲罰下佢地完全冇idea交比佢地諗試左佢地個豬頸肉墨魚餅撈檬粉檬粉唔多講啦 唔係成糊野分番一條條我就合格啦 墨魚餅ok啦 佢地冇整到好乾 冇萬年油 希望佢地第時keep到啦 甘就可以繼續回頭最驚喜係豬頸肉 出面食唔到果隻味 個味道要形容就比較有層次 入口果刻係有驚喜既攞餐速度比較快 唔知係味果陣冇咩人啦整體我推介既價錢親民 性價比高 份量都夠飽 最緊要買個外賣幾廿蚊都有禮貌 係要比讚既大家真心可以一試 疫情下真係都幾幫到手報告完畢😂
就決定比個機會佢地😏睇下有冇機會得閒懲罰下佢地
疫情下真係都幾幫到手
報告完畢😂
2022-04-20
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
  • 豬頸肉😋😋😋