2019-02-08 99 views
早前去大澳做事,臨走前特地到了很有人氣的豆腐花店 — 車站豆腐花吃一碗冰凍的豆腐花。結果的是豆腐花很滑,而且很冰涼,夏日吃的話會是非常消暑。可是這碗豆腐花完全沒有任何豆味,是另一典型名過其實的例子。
早前去大澳做事,臨走前特地到了很有人氣

的豆腐花店 — 車站豆腐花吃一碗冰凍的豆腐

花。

結果的是豆腐花很滑,而且很冰涼,夏日吃

的話會是非常消暑。可是這碗豆腐花完全沒

有任何豆味,是另一典型名過其實的例子。

2018-10-02 218 views
當日係學校考察,我地一大班老師學生來到大澳。老師帶我地黎依度食甜品,好似係來大澳必吃甜品店(?)入面個老闆娘見到我地咁大班人入去,就好開心咁招待我地,同我地傾計大笑。因為係一大朝早,所以間鋪無乜人,頓時變得勁熱鬧!有好多古早味甜品,e.g.豆腐花、芝麻糊、杏仁露等等,全部都好抵$10-$20。我地好多人都叫左豆腐花溝芝麻糊,都只係$15,出面賣果d真係唔只依個價!豆腐花無乜甜味,係原始豆腐花味,依加便利店賣d豆腐花落太多糖了!不過有黃糖比我地自己任加,唔洗驚唔夠甜。而芝麻糊就好好食,夠芝麻味,黑白兩溝對我黎講真係一個新奇食法!
當日係學校考察,我地一大班老師學生來到大澳。
豆腐花加芝麻糊
老師帶我地黎依度食甜品,好似係來大澳必吃甜品店(?)
豆腐花加芝麻糊
2018-07-31 237 views
嚟到大澳,食完巨型魷魚之後行咗一分鐘都冇就見到車站豆腐花,佢咁出名,當然入咗去食一食。喺遠處就見到舖頭個招牌,完全唔難揾。店舖售賣中式糖水,選擇唔算多,都係豆腐花、芝麻糊、杏仁糊同腰果糊四種,不過勝在可以搭配。佢每一張枱上面都放咗糖同薑水,等食客自己加。我地揀咗豆腐花同豆腐花拼芝麻糊,喺豆腐花未加糖同薑水既時候試咗一啖,豆腐花好滑好香豆味,已經覺得好正。,雖然加咗唔係好多,但d薑味出哂嚟,不過因為本身薑水都甜甜地,所以個人覺得即使唔加糖都夠甜。另外仲叫咗豆腐花併芝麻糊,佢地既芝麻糊口感幼滑,味道香濃,都係整得好有誠意。食完呢兩款,都想試下杏仁糊同腰果糊,所以下次嚟大澳一定會再幫襯!
喺遠處就見到舖頭個招牌,完全唔難揾。

豆腐花
佢每一張枱上面都放咗糖同薑水,等食客自己加。
2018-07-31
  • 豆腐花
2018-07-11 159 views
今日係平日,我同朋友兩人一齊入大澳影靚相同埋食下野。 今日天氣極好,有猛烈嘅太陽陪隨我地,流左好多汗水。正當我在Instragram post 上貼文,顯示我去大澳嘅痕跡,有個大澳人就介紹我試呢間車站豆腐花。汗流浹背,我倆毫不猶豫叫左兩杯凍豆腐花。 一食第一啖! 呀! 夠凍! 食第二啖...咦!無豆味嘅😫😫😫!凍豆腐花$ 13 / 碗我朋友話:「呢個價值寧願去深水埗食公和仲好過佢。」即叫即到 但是沒有什麼味道😩😩😩

凍豆腐花$ 13 / 碗

我朋友話:「呢個價值寧願去深水埗食公和仲好過佢。」

即叫即到 但是沒有什麼味道😩😩😩
2018-07-05 107 views
「凍豆腐花」$13豆腐花質感厚實,唔似平時啲豆腐花咁易散、唔係水汪汪既質地。食落滑溜,但豆味就無咩。台面有糖水同黃糖任落,黃糖無特別,反而糖水有薑汁味,我會中意落糖水多啲!整體質素,不過不失,無太大驚喜。「熱芝麻糊」$18芝麻糊杰身,芝麻香味都幾出;甜度適中,唔會過甜蓋過芝麻既香氣;應該係自家制,因為仲見到碗入面有未磨細既大芝麻粒。整體質素,中上。雖然唔係食過最好食既,但係哩三個甜品入面我最中意芝麻糊。「凍杏仁露」$18杏仁露質地無芝麻糊杰身,少稀;杏仁味唔太明顯,淡淡地咁滲出黎,算係清香,唔係極濃味既杏仁露;同樣地,甜度適中,食完都冇負擔。整體質素,普通,味道好食過茶記既杏仁霜、冇咁人工,如果可以再杰身啲、味道再濃啲,會更好!出黎玩,行攰左,坐低食碗糖水都係唔錯既選擇!
「凍豆腐花」$13
豆腐花質感厚實,唔似平時啲豆腐花咁易散、唔係水汪汪既質地。
食落滑溜,但豆味就無咩。
整體質素,不過不失,無太大驚喜。

「熱芝麻糊」$18
芝麻糊杰身,芝麻香味都幾出;
甜度適中,唔會過甜蓋過芝麻既香氣;
應該係自家制,因為仲見到碗入面有未磨細既大芝麻粒。

「凍杏仁露」$18
杏仁露質地無芝麻糊杰身,少稀;
同樣地,甜度適中,食完都冇負擔。

出黎玩,行攰左,坐低食碗糖水都係唔錯既選擇!
2018-07-02
2018-03-10 256 views
行開大澳,天氣都幾熱下想食啲凍嘢,聽講呢間車站豆腐花幾出名,所以就慕名一試。當日都幾旺場,好多一都大班朋友食,所以都等左一陣先有位。店舖都係賣舊式糖水為主,基本上有四種選擇:豆腐花、芝麻糊、腰果糊同杏仁糊,黎得呢度就當然要試下豆腐花,叫左一個凍豆花,入口清新,糖水有少少桂花香味(不過原來係淡味薑味糖水),個人就相當喜歡,而豆花本身都幾滑溜,豆味就一般,可能因為凍食,無熱食咁豆味香,最後配合埋大量黃糖食,口感豐富,食完真係透心涼!

2017-10-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-01-16 236 views
係大澳行到咁上下想搵個地方坐下又想食豆腐花上網睇呢間豆腐花係最出名咁就入去試試_________________________舖仔細細嘅車站豆腐花我叫左碗熱嘅山水豆腐花黃糖就要自己加豆花真係夠滑 但豆味唔夠想比起之前大埔真係差啲啲但我想講啲店員定老闆娘態度麻麻聽佢講野都搞到冇咩心機食________________________裝修環境:✨✨✨服務態度:✨✨食物質素:✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$12________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
係大澳行到咁上下
________________________
裝修環境:✨✨✨
服務態度:✨✨
食物質素:✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$12
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
$15 (Other)
2017-11-04 286 views
長達40分鐘的車程令有暈車浪經歷的我 痛苦萬分剛下車 有點想吐 很想吃些冰涼的食物想起車站豆腐花很有名的 便去尋找門外有個醒目的招牌走進去座上客未算多 畢竟時間尚早坐下來要碗凍豆腐花老闆立刻從冰箱裡拿出亦提醒我自己下糖或糖漿先吃一口 滑溜無比好像直達喉嚨雖豆香不算濃烈 但豆腐花的軟滑遮蓋了這弱點加點糖 和糖漿另豆腐花味道更為出色糖漿帶有點薑味 介意的朋友就別加了吃完後 看看店內的照片 全都是遊玩時的照片照片該是有點歷史了但卻令環境充滿溫馨
長達40分鐘的車程

吃完後 看看店內的照片 全都是遊玩時的照片
照片該是有點歷史了
但卻令環境充滿溫馨
2017-10-21 222 views
呢間豆腐花位於大澳主街道上,所以來來回回總會出現幾次喺你眼前。下午將近4點,臨搭車走之前盡最後努力食食食,所以就入咗去。天氣仲熱熱地,所以當然是兩碗凍豆腐花。老闆娘有溫馨提示剛剛放雪櫃不久,所以唔算太凍。今次同行是一位從外國回來既朋友,佢首先係問咗檯面糖醬要落幾多,然後就低頭食,大約係兩分鐘內就食晒。至於我呢D食慣豆腐花既香港人,自然覺得冇咩特別,不過都算係比一般豆腐花滑。檯面有糖粉及糖醬,糖醬會有少少薑味,食落同豆腐更夾,唔會「死甜」。之後外國人想encore 要多一碗,已經賣晒,遲過我地入去既一行10人,都只係食到最後3,4 碗。本身都想試下佢其他,例如腰果糊,不過一樣售罄,唯有下次有緣再試吧!
豆腐花

Other Info. : 見到店內有好多老闆娘同小朋友周圍玩既相,相信都有D歷史了,感覺好溫馨呢~
2017-10-19
$12 (Tea)
2017-08-18 239 views
大澳小住數天,為食的我到處"掃食"希望可尋回小等候吃過的味逳.....除了茶果,茶餐廳,街頭美食之外,其中"車站豆腐花"可謂大澳甜品店的表表者,憑着第一代的傳受第二代的發揚,幾十年的豆品製作經驗,她的豆腐花細嫩,幼滑,冷熱一樣可口!現在除了豆腐製品發展至現在的產品有;芝麻糊,花生糊,杏仁還有腰果糊.....等等。墙上貼着老板娘孫劃的可愛漫畫 滑滑豆腐花每碗十二元可配甘香黄砂糖和疆汁糖漿閑日人氣也很旺呢~,

墙上貼着老板娘孫劃的可愛漫畫

滑滑豆腐花每碗十二元

可配甘香黄砂糖和疆汁糖漿

閑日人氣也很旺呢~
2017-08-15
Type of Meal
Tea
2017-04-02 340 views
難得入到大澳 隨便入左呢間舖頭度坐下休息大😌見到舖面有好多舊既相應該都係當地居民自己開💁🏻豆腐花(熱) $12我好中意呢啲碗😍 好有feel首先 未加糖水黃糖 試下先好有豆腐既香味 而且超級滑😍加左少少黃糖都覺得好正好甜👍🏻12蚊一碗都好抵👍🏻
難得入到大澳 隨便入左呢間舖頭度坐下休息大😌

好有豆腐既香味 而且超級滑😍
加左少少黃糖都覺得好正好甜👍🏻
12蚊一碗都好抵👍🏻
2017-01-07 466 views
今日同一家人入去大澳行下,行到咁上下就想食豆腐花,上網睇呢間豆腐花係最出名,咁就一心入去食,舖仔細細所以座位好少,難得有位就叫左一人一碗凍豆腐花,糖水要自己加,因為太多人食嘅關係,凍豆腐花黎唔切雪所以唔太凍,豆花真係夠滑,但豆味唔夠。唔係真係好值去咁辛苦搵佢黎食。但反而唔知係咪做生意做到燥,有個男店員(我諗係老闆之一)佢塊面黑過黑面神,無論你同佢講咩佢都會妙咀回應...令人感覺唔太好......講到價錢12蚊一碗都算ok嘅。
2016-07-25 910 views
太熱又很飽關係,吃完炭燒雞蛋仔後雖然還經過了蘇廬及復興行,都沒有幫襯;直到差不多要回程了,才趁有點點時間去了吃 車站豆腐花。這裡非常旺場,第一次兜過都沒有位,還好人流轉得快,十分鐘後又有吉檯。這裡的豆腐花很滑,芝麻糊又很香濃,這天選了太極 ($15),冰涼透心太舒服了!最後在碼頭給囝囝及白熊拍張合照後,也是時間搭車離開了~找到秋涼的時分,再帶妹妹也一起前來吧!
太極
2016-07-20
太極
2016-07-11 507 views
新鮮味濃腰果鮮磨露很好 88分少地方會製作腰果露而他們的又滑又細膩,磨得到位吃到精華芝麻糊+超滑豆腐花豆腐花香 滑 柔軟 合味道 清爽涼快芝麻糊本就香噴噴易討好 像吃了涼風而滿口芝麻香 一流享受因為三種出品都凍食三合一滋味而和諧相輔相成滋養生津人氣旺原來街坊多認為車站的豆腐花最終極高手藝所以要認住門戶
新鮮味濃腰果鮮磨露
很好 88分
少地方會製作腰果露
而他們的又滑又細膩,
磨得到位

2016-07-10
  • 太極
  • 熱豆腐花
2016-06-19 617 views
聽說,永安街這一間店出品的豆腐花好滑好吃。結果,卻失望了!到達門口時,老闆娘正準備開門,一個人忙個不停。一碗碗豆腐花放在枱上,應該靜侍放涼後,再放入雪櫃。小妹要了一碗凍腰果糊併豆腐花$15,豆腐花入口質感非但毫不香滑,且有點嚡口,豆味也是不太著跡的。腰果糊挺香的,啖啖腰果的香氣,惜質感稀稀的。小姐的凍芝麻糊併豆腐花$15,芝麻糊入口頗濃香,然,質感也未夠濃稠細密。
聽說,永安街這一間店出品的豆腐花好滑好吃。結果,卻失望了!
2016-06-18
$15 (Tea)