2019-06-05 187 views
又到咗每星期同媽媽撐檯腳嘅時間 🥰☺️☝🏻今次開過直街附近見到新開醉雞火鍋店 🤔🤔🤔我地早少少五點左右就入座😳好在!因為之後未到六半就爆場😂😂😂😂老闆熱情招呼 🤣落單又推介熱門菜式心思思咩想食下咁🤤🤤兩個人先點咗一份古法藥膳醉雞鍋(半隻)原鍋放上爐☝🏻邊滾邊滲透香濃藥膳味 連媽媽都讚好💕我就先試碗湯☺️色香味俱全🤤🤤藥膳香不帶苦😍而且雞油份無夾離其中湯底清澈😌加入紅棗、杞子 、鮮龍眼肉作為配料☝🏻☝🏻份外鮮甜半隻雞有齊雞胸、 雞脾、雞翼等等 🤤雞件入味 除咗先前被酒醃製過而有醉香 👍🏻仲慢慢吸收藥膳味😍😳雞肉新鮮嫩滑😍就算煮到最後仍然幼細無變嚡😊嘆完雞鍋後我地再追加火鍋配料!繼續滾落去🥰大部份食物都可以揀半份或一份🥳唔使擔心會造成浪費菜餃原來係西洋菜併豬肉😳平日比較少機會食😏🤪皮薄之餘😌入口仲多份來先西洋菜嘅爽脆 ☝🏻個人認為牛柏葉同湯底最夾 越烚得耐越索湯🥳加上牛柏葉本身口感—-爽而不韌😌😌好惹味准山香甜無渣 生菜就中和油膩感 最後食埋個彈牙嘅稻庭烏冬 真係由頭飽到尾 💕😊我同媽媽食完成個人即時感覺到暖笠笠 強烈建議女性朋友黎食 進補又有助養顏
又到咗每星期同媽媽撐檯腳嘅時間 🥰☺️☝🏻
今次開過直街附近見到新開醉雞火鍋店 🤔🤔🤔

老闆熱情招呼 🤣落單又推介熱門菜式
心思思咩想食下咁🤤🤤

兩個人先點咗一份古法藥膳醉雞鍋(半隻)

原鍋放上爐☝🏻邊滾邊滲透香濃藥膳味
連媽媽都讚好💕

我就先試碗湯☺️色香味俱全🤤🤤
藥膳香不帶苦😍而且雞油份無夾離其中
湯底清澈😌

加入紅棗、杞子 、鮮龍眼肉作為配料☝🏻☝🏻份外鮮甜

半隻雞有齊雞胸、 雞脾、雞翼等等
🤤雞件入味

真係由頭飽到尾 💕😊
我同媽媽食完成個人即時感覺到暖笠笠
強烈建議女性朋友黎食 進補又有助養顏
2019-06-02 149 views
今日朋友帶路,話最近大埔開左間幾特別既藥膳養生雞煲,幾好食,就帶左我地去食開左冇耐,我住大埔唔係成日去開呢邊,唔係朋友講都唔知佢有好幾種選擇,主打係古法藥膳醉雞煲,咁黎得食梗係試主打野,冇理由試普通野,所以就叫左呢個,再叫d其他火鍋配料食呢d藥膳煲,佢地既功效都幾多咁,行氣活血、對女士特別補咁,真係叫我女朋友食多幾舊睇下有冇咩變化😂半隻雞既份量,都好夠我地4個人食,一上煲時,已經聞到藥膳既味道,杞子、龍眼肉等,睇落都好足料。而醉雞醃製得不錯,酒味香醇又唔會太強烈而有d配料大家可以試下,我覺得幾好食同特別雲吞、菜肉餃等,佢地都係每日自家包製,皮薄餡多,食落都啖啖肉准山幾爽口,食落好似薯仔咁,但幾fresh 枝竹夠新鮮總括黎講,食得出佢地既心思,支持一下小店!
開左冇耐,我住大埔唔係成日去開呢邊,唔係朋友講都唔知

而有d配料大家可以試下,我覺得幾好食同特別

准山幾爽口,食落好似薯仔咁,但幾fresh
枝竹夠新鮮
總括黎講,食得出佢地既心思,支持一下小店!
2019-05-20
$150 (Dinner)
2019-05-31 170 views
雞煲大家食得多...醉雞鍋我就真係好少去食...今次本來係想去隔離食糖水..點知見到呢間醉雞火鍋店..覺得又幾特別wo...而且係出面經過已經聞到好香...👇🏻睇到餐牌就知好多選擇..不過當然要試佢個醉雞鍋啦😬👇🏻半隻雞...雞肉好滑👇🏻這是藥膳雞鍋..據說能調補氣血...對產後女士也非常補身..以後唔洗驚生完出街無野岩食🤣👇🏻牛丸同餃子..餃子唔錯..皮薄👇🏻萵筍..支竹..👇🏻仲叫左墨魚滑..好彈牙😋😋😋

👇🏻睇到餐牌就知好多選擇..不過當然要試佢個醉雞鍋啦😬

👇🏻半隻雞...雞肉好滑

👇🏻牛丸同餃子..餃子唔錯..皮薄

👇🏻萵筍..支竹..

👇🏻仲叫左墨魚滑..好彈牙😋😋😋
2019-05-30 125 views
醉雞168蚊半隻係正常價格,但其實配料就真係細碟,質素都好一般,試食左半份手切牛98蚊,得8快😂,牛味都無乜,之後埋單先知要收加一同醬汁費,間舖又細,坐已經麻麻,但上菜好慢又漏單,咁都收加一就真係唔值,整體唔係難食既,但唔值依個價。
$250 (Dinner)
2019-05-25 116 views
大埔近排開左間火鍋站,對於9點幾先收工食飯既我哋,四個人就試吓個火鍋啦!嗌咗依到招牌既古法藥膳醉雞鍋,望見湯料都知補,有紅棗,龍眼肉等等,對身體好既食材一開蓋,一陣酒香味,食落都有陣陣酒味,當中帶有一些甜味,因為有紅棗等等!就算平時滴酒不沾的我,都覺得個湯底幾好。隻雞都幾大隻,啖啖肉!打邊爐既食材方面,淮山都係健康既食物 依到都有餐廳自家制既丸同餃,黑椒牛丸味道都幾辣,食辣既朋友覺得好好味!餃方面皮薄,餡都好豐富,唔錯。牛柏葉都幾爽口打邊爐成日眼闊肚窄,但今次我地有因住尼嗌,大家食得晒所有食物。仲要提下依到有我中意食既芝士龍蟹丸,個芝士醬混合了芥辣,好好味

打邊爐既食材方面,淮山都係健康既食物

2019-05-20
Type of Meal
Last Night Supper
2019-05-18 186 views
第一次食藥膳醉雞煲🍲聽講食完可以行氣活血,無病強身,特別對生完嘅婦女😌原來食好野有某多好處!.醉雞半隻$168,都幾多!裡面有藥材、紅棗、龍眼、杞子同好香嘅酒🍶雞肉真係好滑😘好入味,亦無平時食麻辣雞煲咁咸同油膩!.另外叫左皇帝菜、墨魚丸、韮菜餃、豬紅、粉腸(🤭我男友叫的)、蝦🦐棗、紫菜響鈴、荔枝同柚子梳打! 🍸樣樣都好正,特別係蝦棗、紫菜響鈴同餃,好好味😍兩口子可以叫半份,咁咪可以食多啲野!🥰🥰🥰.認真一讚,服務一流!請支持小店👍🏻

認真一讚,服務一流!請支持小店👍🏻
2019-05-06 1505 views
聽朋友成日話大埔有好多美食,橫惦聽日放假,今日就去遠d 到大埔覓食先🤣.今次就搵到呢間小店「醉雞火鍋」,位於美菱居嘅地鋪,係太和站出行15分鐘就到,地點吾難搵,但同港鐵站都有段距離。有吾同配料可以選擇~.古法藥膳醉雞鍋。半隻 ($168)店員會先將湯底拎上枱,再以大火煲滾。湯底酒味濃郁,仲有多種藥材,如上黨參,當歸,淮山,杞子,紅棗,桂圓肉等等。其後,店員再將斬好嘅雞件放入鍋內,再煲一陣,藥材香逐漸散发出黎,亦滲入哂雞件中,一鍋嘅養生,又補身嘅雞煲就完成啦~.雞件肉質都幾嫩滑中帶點酒香~炸枝竹。半份 ($19)每次打邊爐或者食雞煲一定有一份炸枝竹,貪佢掛湯力強呀嘛🙈炸響鈴。半份 ($25)咬落爽脆,亦係吸湯又係一流~日本豬肉片 ($58)薄切豬肉片,口感嫩滑,而且肥瘦適中,肉味濃郁!韭菜餃。半份 ($25)入口濃郁韭菜香,韭菜好新鮮而內餡係juicy 嘅豬肉~可樂,雪碧 ($12)P.S. 醬料費$10一位

有吾同配料可以選擇~

古法藥膳醉雞鍋。半隻 ($168)

雞件肉質都幾嫩滑中帶點酒香~

炸枝竹。半份 ($19)
每次打邊爐或者食雞煲一定有一份炸枝竹,貪佢掛湯力強呀嘛🙈

炸響鈴。半份 ($25)
咬落爽脆,亦係吸湯又係一流~

日本豬肉片 ($58)
薄切豬肉片,口感嫩滑,而且肥瘦適中,肉味濃郁!

韭菜餃。半份 ($25)

入口濃郁韭菜香,韭菜好新鮮而內餡係juicy 嘅豬肉~

可樂,雪碧 ($12)

P.S. 醬料費$10一位

2019-05-02
Type of Meal
Dinner
2019-05-03 774 views
今日去開大埔探朋友,順便晚飯,大埔友梗係去舊墟嗰邊搵食啦!朋友極力推薦一間醉雞火鍋,因為市面上做得好嘅醉雞火鍋比較少,朋友話呢間店晚晚都大排長龍,質素應該唔錯!呢度主打醉雞煲加象拔蚌刺身$398湯底酒味濃郁,用上黨參、當歸、淮山、杞子、桂圓肉、紅棗等等...材料豐富, 十分補身呢😌雞件亦預先調味,亦不會太肥👍煲十多分鐘後便可以和湯一起飲,很暖胃!原隻象拔蚌刺身船象拔蚌肉實而且非常爽口,很新鮮,性價比極高!魚皮和即炸紫菜響鈴卷,上枱時還熱辣辣,非常爽脆,吸湯一流!自家製的雲吞 不沾醬就很好吃了 內餡的調味恰恰好,很夠味手切安格斯牛肉,網紋靚,牛味重,輕輕淥幾秒就食得!😋稻庭烏冬,平日吃到的稻庭烏冬都是結晒冰的,這裏的新鮮很多!另外加湯的時候亦是用上上湯,抵讚👍人均消費不到三百元,能吃到足料有質素的醉雞和象拔蚌刺身,實在很難得!
今日去開大埔探朋友,順便晚飯,大埔友梗係去舊墟嗰邊搵食啦!
呢度主打醉雞煲加象拔蚌刺身$398
雞件亦預先調味,亦不會太肥👍
煲十多分鐘後便可以和湯一起飲,很暖胃!
原隻象拔蚌刺身
象拔蚌肉實而且非常爽口,很新鮮,性價比極高!
魚皮和即炸紫菜響鈴卷,上枱時還熱辣辣,非常爽脆,吸湯一流!
自家製的雲吞 不沾醬就很好吃了 內餡的調味恰恰好,很夠味
手切安格斯牛肉,網紋靚,牛味重,輕輕淥幾秒就食得!😋
稻庭烏冬,平日吃到的稻庭烏冬都是結晒冰的,這裏的新鮮很多!
另外加湯的時候亦是用上上湯,抵讚👍

Other Info. : 另外提一提餐廳位置不算多,最好預約,支持小店!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$290 (Dinner)
  • 醉雞煲
  • 象拔蚌刺身
  • 手切安格斯牛肉
  • 稻庭烏冬
  • 紫菜響鈴卷
  • 魚皮
2019-04-10 310 views
大埔比較少以醉雞為主嫁火煱,今次已經係第二次黎食 。叫左個醉雞套餐 (一個醉雞煲 (包一份雞)+ 一份象拔旁),象拔旁好新鮮夠爽 之後連續飲左兩碗湯 好夠酒味 藥材足料 打左好耐仲keep到果種酒味 ,岩晒嗜酒嫁我。特別推介豬潤豬紅 「葉」得好夠味 另外,仲點左自家制餃子🥟 手切牛肉必定要試下 真係一份錢一份貨 好有咬口同牛味 每碟食物仲可以選一份或半份 人數少可以點半份樣樣都可以嚐使 如人數多建議叫(一隻)醉雞店面比較細 但環境好光猛 整體環境不錯

店面比較細 但環境好光猛 整體環境不錯
2019-04-08 212 views
好食👍🏻,味道特別,食過好多醉雞鍋都完全做唔到依個味道,湯底香濃,雞好滑入味,象拔蚌好新鮮呀,牛好好食,又可以有半份叫食多啲選擇咁同任食冇分別,但質數好好多,好滿足,套餐都好底,象拔蚌加醉雞湯底同雞1份都係$398,出街市買隻象拔蚌最平一隻都要400蚊,依家400蚊可以食到雞同象拔蚌👍🏻真係好底,飲品都好飲呀,我試左荔枝梳打👍🏻好飲,店員另外向我推介柚子梳打佢話都好好飲,我決定下次試下😊
2019-04-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
2019-04-08 37 views
套餐$398好抵食(有雞有象拔蚌).雞好滑。象拔蚌新鮮。另加安格斯牛肉好滑。2個人食左$758.有質素。店員有服務會幫客人落雞。湯底一流。我最鍾意個湯底。好好味
套餐$398好抵食(有雞有象拔蚌).雞好滑
2019-04-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 醉雞象拔蚌套餐
搬到太和之後,間唔鐘都會搵未食過既美食探個店。今日來到醉雞火鍋店,裡面的裝潢偏西式,但是menu卻好中式,整體而言是簡單明亮風格的餐廳和朋友兩個人,點了招牌的古法藥膳醉雞煲,花雕酒味和當歸味很濃,雞肉好吸味,但是藥材的量掌握可以更好其他點了皇帝菜、響鈴,都很適合加入這款雞煲總的來說,適合秋冬吃,暖身又補氣
其他點了皇帝菜、響鈴,都很適合加入這款雞煲
總的來說,適合秋冬吃,暖身又補氣
古法藥膳醉雞煲
料碟