2023-10-31 1161 views
這次是星期六,我和囡囡在虹蚄附近練完的芭蕾舞,餓得很!我們發現了這家酒樓,二話不說就決定進去試一試。鋒味廚房的菜單上的點心價格分為五個等級,價格從小點到頂點不等,分別為$25、$28、$31、$34和$36。我們一口氣點了幾款點心,其中包括了以下:首先是頂點之選——鋒味蝦餃皇,每一顆餃子都鮮嫩多汁,蝦香四溢,絕對是海鮮愛好者的最愛。接著是中點的羊肚菌鮮牛肉球,這款點心結合了鮮嫩的牛肉和香氣撲鼻的羊肚菌,口感豐富而濃郁。大點中的醬皇鳳爪更是我至愛,酥脆的外皮下藏著嫩滑多汁的雞爪,每一口都是一種享受。碧綠菜苗餃則展現了鋒味廚房的創意,將新鮮的菜苗與餃子完美結合,清爽的口感令人回味無窮。雜錦鮮竹卷是一道經典的點心,裡面包裹著各種鮮美的餡料,咬下去時,彷彿能感受到豐富的層次感。蜜汁又燒腸的外酥內軟,加上濃郁的蜜汁包裹,每一口都散發著滿滿的美味。蒜香大蝦春卷則展現了廚師的獨特手藝,蒜味與大蝦的結合令人驚艷,吃起來非常開胃。流沙奶皇包是我囡的最愛,內餡濃郁順滑,一口咬下去,流沙奶皇四溢,讓人欲罷不能。最後是小點的杞子桂花糕,這款點心清新甜蜜,口感細膩,將中國傳統的杞子與桂花完美結合,給人一種舌尖上

我們一口氣點了幾款點心,其中包括了以下:

最後是小點的杞子桂花糕,這款點心清新甜蜜,口感細膩,將中國傳統的杞子與桂花完美結合,給人一種舌尖上的美妙享受。

除了美味的點心,鋒味廚房還推出了一項令人驚喜的優惠:從10月16日起,他們提供午市套餐,僅需$48元,就可以享受兩道菜連飯,還附送茶芥、或一杯咖啡奶茶例湯。而且餐廳還擁有一個舒適的空中花園,讓您可以在那裡吸煙、飲酒,甚至帶著寵物一起來享受美食。

元朗宏業南街12-18號新順福中心1樓A-B號舖

#鋒味廚房 #美食評論 #元朗餐廳 #點心控 #點心#飲茶#hkig#hkiger#eat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodblog#foodblogger#yummy#hongkong#yum#foodbloghk#travelling#instafood#食#delicious#food#相機食先#食好西#hk
2023-10-29
$150 (Lunch)
2023-10-22 195 views
朋友在朗屏站旁的新居入伙,暖屋完畢,在附近食晚飯;朋友帶路到旁邊工業區的樓上酒樓。除了晚飯,亦有點心茶市,下次早上來探朋友時可以試試。酒家有提供新鮮生猛海鮮。鮮菠蘿咕嚕肉 $128生熟菠蘿同樣甜美,咕嚕肉啖啖肉,比排骨優勝,味道甜甜酸酸的,勁開胃鋒味小炒皇 $128近期都比較愛吃的餸菜,蝦仁大隻爽口彈牙,蝦干鹹香惹味,韮菜花嫩滑無渣 👍👍瑤柱海味雜菜煲 $98材料甚多,有瑤柱、鮮魷、蝦干、粉絲、菜心、冬菇、香芹、西蘭花,豐富得很!生炸脆皮乳鴿 $68皮脆肉嫩有肉汁,配淮鹽及喼汁,非常滋味!椰汁馬豆糕拼杞子桂花糕 免費送贈,馬豆糕爽滑甜美,桂花晶凝通透滲著桂花香味!

除了晚飯,亦有點心茶市,下次早上來探朋友時可以試試。

酒家有提供新鮮生猛海鮮。

鮮菠蘿咕嚕肉 $128

鋒味小炒皇 $128

瑤柱海味雜菜煲 $98

生炸脆皮乳鴿 $68
皮脆肉嫩有肉汁,配淮鹽及喼汁,非常滋味!

椰汁馬豆糕拼杞子桂花糕
免費送贈,馬豆糕爽滑甜美,桂花晶凝通透滲著桂花香味!
今日帶大家來位於元朗朗屏8號附近既一間中菜館食晚飯,餐廳以傳統酒樓既形式裝修,有室內亦有室外可坐👍🏻 適合一家大細晚飯聚餐,因為呢度嘅餸菜真材實料,碟碟都係3-4人份量🤰🏻西蘭花炒雙蚌 $138西蘭花🥦炒得脆嫩,雙蚌非常新鮮、味道鮮甜👍🏻係好味嘅海鮮類小菜,呢個好味道😋黑椒薯仔牛柳粒$138用黑椒汁配薯仔炒得啱啱好,牛柳肉鮮嫩多汁,薯仔微甜、黑椒微辣,相互襯托。北菇紅燒豆腐$88新鮮嘅北菇配埋紅燒汁非常入味,豆腐經過紅燒,口感綿滑,而且係健康嘅素菜食品食完小菜之後,由餐廳送上甜品❤️甜品- 陳皮綠豆沙 熱嘅綠豆沙煮得剛剛好,口感流沙,帶有陳皮香味,比較濃郁、微甜,食完飯之後來一碗,真心滿足👍🏻鴛鴦- 馬豆椰汁糕 杞子桂花糕 🫶🏻椰汁糕有香香嘅椰奶味,桂花糕有清新嘅花香配杞子引出甜味,每樣食一粒,好味到想再吃多幾粒😋🫖 白牡丹茶$12 一位味道清新淡雅,口感清澈、茶味香、亦生津解渴👍🏻除咗晚飯小菜之外,亦見到有晚市酒席訂座,同埋盆菜宴席🥢 呢到都係一間唔錯嘅酒樓選擇✅鋒味廚房 (元朗)📍元朗宏業南街12-18號新順福中心1樓A-B號舖

西蘭花炒雙蚌

西蘭花炒雙蚌 $138
黑椒薯仔牛柳粒

黑椒薯仔牛柳粒$138
北菇紅燒豆腐

北菇紅燒豆腐$88

食完小菜之後,由餐廳送上甜品❤️
熱陳皮綠豆沙
甜品- 陳皮綠豆沙
鴛鴦併- 馬豆椰汁糕 併杞子桂花糕 🫶🏻

鴛鴦- 馬豆椰汁糕 杞子桂花糕 🫶🏻
牡丹花茶

🫖 白牡丹茶$12 一位
味道清新淡雅,口感清澈、茶味香、亦生津解渴👍🏻

📍元朗宏業南街12-18號新順福中心1樓A-B號舖
西蘭花炒雙蚌
黑椒薯仔牛柳粒
北菇紅燒豆腐
熱陳皮綠豆沙
鴛鴦併- 馬豆椰汁糕 併杞子桂花糕 🫶🏻
牡丹花茶
2023-10-16 134 views
同朋友一齊朝早番教會,再飲茶。地鐵站行黎都好快好方便,1 點入座避開第一輪人潮,立即有位。見到每座都點左咸水角$28,賣相好得意,好似提子一串串。男士比較大食,就叫點心加炒飯。原蝦燒賣王$36 ,好大粒,蝦肉彈牙。原籠馬拉糕$28, 上枱好大籠,又香又鬆軟。必食! 金鋼脆蝦腸,外軟內脆,非常香口。碧綠菜苗餃$31 清新菜餃,皮薄香煎蘿蔔糕$28 煎得香脆。蜜汁叉燒包$31 流沙奶黃包$31 兩款包好正,流沙包唔會好油。蟹子櫻花蝦炒飯$98 大大碟炒飯又足料,夠獲氣。生炸乳鴿$48 乳鴿炸得好,肉質多汁 。茶位 每位$12,服務員上菜好快。仲可以帶寵物,玻璃球用餐房,好靚。
同朋友一齊朝早番教會,再飲茶。

見到每座都點左咸水角$28,賣相好得意,好似提子一串串。

男士比較大食,就叫點心加炒飯。
原蝦燒賣王$36 ,好大粒,蝦肉彈牙。

原籠馬拉糕$28, 上枱好大籠,又香又鬆軟。

必食! 金鋼脆蝦腸,外軟內脆,非常香口。

碧綠菜苗餃$31 清新菜餃,皮薄

香煎蘿蔔糕$28 煎得香脆。蜜汁叉燒包$31
流沙奶黃包$31 兩款包好正,流沙包唔會好油。
蟹子櫻花蝦炒飯$98 大大碟炒飯又足料,夠獲氣。
生炸乳鴿$48 乳鴿炸得好,肉質多汁 。

茶位 每位$12,服務員上菜好快。

仲可以帶寵物,玻璃球用餐房,好靚。
2023-10-15 963 views
在元朗住了三十多年,天天都在朗屏站出閘,吃過附近很多餐廳,知道最近元朗工業村發展愈見蓬勃,多了很多餐廳,於是選了「鋒味小廚」過來一試,果然美味又驚喜🤤👍🏻孖寶套餐($538)*上湯焗開邊西澳洲龍蝦伊麵西澳洲龍蝦具有豐富的鮮甜味道和嫩滑的質地,伊麵則有著彈牙的口感,上湯焗烤的方式讓龍蝦肉更入味,並將湯汁與龍蝦的鮮甜融合在一起,濃郁的湯汁和鮮甜的龍蝦肉能提供豐富的口感和風味。*薑蔥台山桶蠔台山蠔質量上乘,非常新鮮、嫩滑,可以提供極佳的口感享受。與薑蔥結合在一起,薑蔥的香氣和蠔的鮮甜相互融合,營造出豐富的風味。而薑蔥的微辣和蠔的鮮味相互平衡,為菜餚帶來獨特的調和感。西蘭花炒雙蚌($138)西蘭花的清爽口感和蚌肉的鮮美搭配相當協調,炒製時桂花蚌和象拔蚌的鮮甜和西蘭花的清爽相互交融,創造出一道口感豐富且美味的菜餚,亦相當健康和美味,適合喜愛海鮮和蔬菜的人品嚐。鋒味廚房 (元朗)地址:元朗宏業南街12-18號新順福中心1樓A-B號舖

孖寶套餐($538)
*上湯焗開邊西澳洲龍蝦伊麵

*薑蔥台山桶蠔

西蘭花炒雙蚌($138)

地址:元朗宏業南街12-18號新順福中心1樓A-B號舖
2023-10-14 83 views
星期六中午嚟呢間餐廳,✨佢哋集合點心同小炒,選擇多元化,見到好多屋企一齊飲茶,或者好似我咁同😉friend聚會都唔錯。乾炒牛河,每次到店必點,🤩火候很足而且用料很多,🐮大片牛肉伴著河粉吃起來很滿足。蘿蔔千絲酥,有三件,🔥油炸過後,皮酥餡香,金黃色的外皮酥脆可口,不會過火剛剛好。蘿蔔絲的口感也不錯,🥢清甜,值得一試。酸菜魚,🐟魚肉薄片纖薄而Q彈,口感非常出色,入口即化。它融合了各種調味料,使得魚肉充分入味。底部還搭配了豐富的配菜,增添了口感和營養。😍配上金黃爽辣的湯汁,魚肉的質地嫩滑,😚真的令人回味無窮。

朋友住喺西鐵朗屏站🚇,今日帶我嚟元朗虹方,佢話呢度有間小炒係佢晚上既飯堂🤣好食大大碟又抵食😋🦐蟹籽櫻花蝦炒飯$118鋪滿蝦乾同蟹子點綴,上碟很有美感,鮮蝦切碎飯炒飯很乾身,有咬感🥦西蘭花炒雙蚌$138真係好驚喜好大碟,珊瑚蚌爽口新鮮,上碟色彩繽紛,賣相夠靚🥢🐔川味雞煲$128川味唔會太辣好多配菜,洋蔥蒜頭,雞滑份量多的🐣紅燒乳鴿$68香噴噴脆卜卜,仲有少少乳鴿汁,非常入味🌟戶外有星空茶室可以容納大約十位🌟中午點心,晚市小炒🌟晚市人比較多滿座🌟食物味道有驚喜

🦐蟹籽櫻花蝦炒飯$118

🥦西蘭花炒雙蚌$138
真係好驚喜好大碟,珊瑚蚌爽口新鮮,上碟色彩繽紛,賣相夠靚🥢

🐔川味雞煲$128
川味唔會太辣好多配菜,洋蔥蒜頭,雞滑份量多的

🐣紅燒乳鴿$68
香噴噴脆卜卜,仲有少少乳鴿汁,非常入味

🌟戶外有星空茶室可以容納大約十位

🌟中午點心,晚市小炒

🌟晚市人比較多滿座
🌟食物味道有驚喜
2023-10-13
  • 西蘭花炒雙蚌
  • 川味雞煲
2023-10-11 244 views
在元朗住了將近25年,一路見著元朗的轉變。自從西鐵通車後,新屋苑越來越多,尤其是近朗屏站一帶比以前繁華了不少,食肆林立。 嗰日行過朗8,抬頭見到壽桃牌工廠大廈內開了間新酒樓,那當然拉老公去試下啦!😄😄😄💢入到酒樓見到魚缸,海鮮少不了,可惜我得2個人,吃得到那麽多,唯有叫兩三個小菜😁😁😁💢鮮菠蘿咕嚕肉 HK$128超水準的咕嚕肉,皮脆肉嫩,原來她們是用了豬頸肉,所以口感都Keep住脆口。再加上個汁的酸甜味調教得啱啱好,不會太甜或太酸。菠蘿也是用新鮮菠蘿,好甜好flash,正!👍👍👍💢 薑蔥台山桶蠔煲 HK$188蠔本身很新鮮,雖然蠔的size不是很大隻,但勝在蠔味十足,非常鮮味!再加上超夠鑊氣的做法,提升了薑蔥的香氣令整個煲都非常香非常好食!😋😋💢 雲耳勝瓜煮魚肚 HK$118勝瓜和魚肚吸收了上湯的鮮甜,一點都不油膩,清清哋,感覺清新可口!👍👍💢甜品: 椰汁馬豆糕+ 桂花杞子糕馬豆糕椰汁味香濃,口感絲滑。 😋😋桂花杞子糕,不會太甜,帶有桂花的香味!😋😋酒家還有2間特色房間設於室外,設計特別,好似太空倉😂😂。 兩間房都有獨立冷氣,所以夏天都不會感到熱!

💢鮮菠蘿咕嚕肉 HK$128

💢 薑蔥台山桶蠔煲 HK$188

💢 雲耳勝瓜煮魚肚 HK$118

💢甜品: 椰汁馬豆糕+ 桂花杞子糕
馬豆糕椰汁味香濃,口感絲滑。 😋😋
桂花杞子糕,不會太甜,帶有桂花的香味!😋😋

2023-09-25
Type of Meal
Dinner
  • 薑蔥台山蠔煲
  • 新鮮菠蘿咕嚕肉
2023-10-04 120 views
同老婆搬左入元朗之後都好少煮飯食今日就去左黎間鋒味廚房到試下間野就係朗屏站一出唔洗5分鐘就到出街食緊係要點啲屋企整唔到既菜式酥炸桶蠔外包炸到脆脆,成餐飯既時間都唔會走氣,蠔有蠔味,吃得出係即叫即炸。椒鹽鮮魷大大塊魷魚,同樣係即叫即炸,唔會過熟,咬落係爽脆,同樣好鮮味。淮山豬肚雞煲淮山偏爽脆,唔會食落滑潺潺,雞肉大大舊,唔會太瘦,雞味都係有。最後有個窩心嘅驚喜,就係臨埋單既時候經理送左個甜品比我地,就係我中意食既桂花糕同馬荳糕,仲有一人一碗紅豆沙,真係加左分!下次諗唔到食咩既時候都可以返黎再覆桌一下,哈哈
同老婆搬左入元朗之後都好少煮飯食
今日就去左黎間鋒味廚房到試下
間野就係朗屏站一出唔洗5分鐘就到
出街食緊係要點啲屋企整唔到既菜式

酥炸桶蠔

椒鹽鮮魷

淮山豬肚雞煲

下次諗唔到食咩既時候都可以返黎再覆桌一下,哈哈
今日近近地想西鐵站附近搵食,原來朗屏8號隔離開左間酒樓,唔係好起眼,但原來都唔錯。兩個人點左個酥炸桶蠔,椒鹽鮮魷,淮山豬肚雞煲,搭個白飯岩岩好。酥炸桶蠔炸蠔都係出街食先好食,自己炸唔到呢啲水準,炸得好鬆化,蠔又夠鮮甜,點啲醋就更正。椒鹽鮮魷估佢唔到用咁厚既鮮魷,大大塊又厚肉,好鮮味淮山豬肚雞煲呢個清淡一點,但材料新鮮,豬肚都處理得好乾淨,上菜時仲熱辣辣原來每張枱仲有甜品同糖水,而家真係好少酒樓會有啦,有桂花糕同馬豆糕,仲有紅豆沙,仲要係好味個隻,真係要讚一讚。佢餐牌仲有唔同晚飯孖寶,不過兩個人食就太多,岩多啲人一齊食。

酥炸桶蠔

椒鹽鮮魷
估佢唔到用咁厚既鮮魷,大大塊又厚肉,好鮮味

淮山豬肚雞煲

原來每張枱仲有甜品糖水,而家真係好少酒樓會有啦,有桂花糕同馬豆糕,仲有紅豆沙,仲要係好味個隻,真係要讚一讚。

2023-09-22 106 views
•元朗|鋒味廚房鮮菠蘿咕嚕肉這道鮮菠蘿咕嚕肉以其獨特的甜酸口感和多層次的風味而聞名。咕嚕肉外酥內嫩,搭配新鮮的菠蘿,增添了爽脆的質感與果香的香氣。醬汁的酸甜度恰到好處,讓每一口都令人回味無窮。沙拉脆大蝦球這款沙拉脆大蝦球是一道色香味俱佳的開胃菜。大蝦球外皮酥脆,炸至金黃色,內裡則保持了鮮嫩多汁的口感。搭配秘製千島醬汁,完美配搭咸魚雞粒豆腐煲這道咸魚雞粒豆腐煲將咸魚和嫩滑的豆腐完美結合在一起。咸魚的鹹香與雞粒的鮮嫩相互融合,增添了這道菜的風味層次豆腐的綿密口感將湯汁完美吸收,讓每一口都充滿濃郁的味道。馬豆糕這款馬豆糕是一道具有傳統風味的甜點。糕體細軟且富有彈性,口感十分順滑。馬豆的香氣融入糕體中,帶來獨特的香甜味道。桂花糕傳統中式糕點它外觀小巧玲瓏,質地軟糯,口感滑爽。桂花的芳香與糯米的香甜完美結合,令人愛不釋口。

元朗|鋒味廚房

鮮菠蘿咕嚕肉
這道鮮菠蘿咕嚕肉以其獨特的甜酸口感和多層次的風味而聞名。
咕嚕肉外酥內嫩,
搭配新鮮的菠蘿,
增添了爽脆的質感與果香的香氣。
醬汁的酸甜度恰到好處,
讓每一口都令人回味無窮。

沙拉脆大蝦球
這款沙拉脆大蝦球是一道色香味俱佳的開胃菜。
大蝦球外皮酥脆,炸至金黃色,
內裡則保持了鮮嫩多汁的口感。
搭配秘製千島醬汁,完美配搭

咸魚雞粒豆腐煲
這道咸魚雞粒豆腐煲
將咸魚和嫩滑的豆腐完美結合在一起。
咸魚的鹹香與雞粒的鮮嫩相互融合,
增添了這道菜的風味層次
豆腐的綿密口感將湯汁完美吸收,讓每一口都充滿濃郁的味道。

馬豆糕
這款馬豆糕是一道具有傳統風味的甜點。
糕體細軟且富有彈性,
口感十分順滑。
馬豆的香氣融入糕體中,
帶來獨特的香甜味道。

桂花糕
傳統中式糕點
它外觀小巧玲瓏,質地軟糯,
口感滑爽。
桂花的芳香與糯米的香甜完美結合,令人愛不釋口。
2023-09-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2023-09-18 725 views
元朗真係唔多工廈食店,呢排見好多谷友介紹鋒味廚房,在虹方附近的工廈裏,一直以為谷友講緊鋒哥,諗住係咪新分店,原來兩間店雖然名好似,但其實係無關係的。是日咁啱黎到虹方,見一排排嘅花牌非常壯觀,橫掂黎到,就上去飲個茶試下吧。樓上舖地方幾企理,茶客亦不少,坐了房裏的一張小方枱,冷氣十足燈光光猛,感覺不錯。好多野都想食,一口氣落左好多點心,諗諗下會唔會食唔晒呢😅🥢鋒味蝦餃皇蝦餃大大隻,蝦肉爽口鮮味。🥢原蝦燒賣皇手切豬肉有口感,我就覺得略微鹹左少少,朋友話ok。🥢原籠馬拉糕好大籠,一上枱就知道食唔哂了,哈哈🤪馬拉糕鬆軟香口不過甜,佳作。🥢蜜汁叉燒腸腸粉煙韌唔立口,叉燒下得多,加埋啲甜豉油一流。🥢北菰綿花雞賣相雖然唔多靚,但雞件滑,魚肚吸飽雞汁很鮮味,好食喎。🥢酥炸魷魚鬚意外地大碟呢,平時叫小食得幾條㗎咋,呢度有一盤,仲要即炸的好香脆,落左椒鹽同炸蒜,仲有啲五香粉(?),微微辣幾惹味。🥢杞子桂花糕最後係甜品,口感做得好,夠滑又唔會一夾就散,好香又清甜。叫太多食唔晒😂打包走左半碟魷魚鬚同半份馬拉糕,呢個價錢抵飲喎,有下次👍順帶一提,室外有兩間半圓玻璃房,可坐八人同有冷氣㗎,打卡一流喎😘

好多野都想食,一口氣落左好多點心,諗諗下會唔會食唔晒呢😅

🥢鋒味蝦餃皇
蝦餃大大隻,蝦肉爽口鮮味。

🥢原蝦燒賣皇
手切豬肉有口感,我就覺得略微鹹左少少,朋友話ok。

🥢原籠馬拉糕

🥢蜜汁叉燒腸
腸粉煙韌唔立口,叉燒下得多,加埋啲甜豉油一流。

🥢北菰綿花雞
賣相雖然唔多靚,但雞件滑,魚肚吸飽雞汁很鮮味,好食喎。

🥢酥炸魷魚鬚

🥢杞子桂花糕
最後係甜品,口感做得好,夠滑又唔會一夾就散,好香又清甜。

2023-09-16
$150 (Lunch)
2023-09-18 131 views
一家人夜晚食小菜就最好不過,鋒味廚房真係幾有驚喜,而且離西鐵站唔遠!餐廳環境都唔錯,仲有2個大魚缸,d海鮮望落去都好生猛夜晚都有唔同題優惠套餐同海鮮孖寶,價錢都唔貴最後我地叫左3個小菜鮮菠蘿咕嚕肉 - 用既真新鮮菠蘿唔係罐頭菠蘿,好甜!咕嚕肉炒得外酥內軟,好香好好味鹹魚雞粒豆腐煲 - 我撈飯既必定唔少得佢,豆腐炸香左,入面有粒粒鹹魚,鹹香味加上個醬汁真係可以叫白飯殺手瑤柱海味什菜煲 - 有肉就要有菜,呢個什菜煲清清地加上唔到海味,乜都有d都唔錯整體黎講價錢都唔貴食物質素都幾高,原來呢度日間有茶飲,下次黎試下先

夜晚都有唔同題優惠套餐同海鮮孖寶,價錢都唔貴

最後我地叫左3個小菜

2023-09-17 136 views
第一次 和 最後一次在 峰味早茶,今次點了翡翠豆苗餃 - 送1大嚿菠菜菜頭😵‍💫(但我點的是豆苗餃)米綱脆蝦腸 - 外皮凍 ,好鹹好北菇棉花雞 - 北菇臭退貨🤮(員工話天氣熱,容易變臭)😑 咁你哋就控制好啲啦鳳爪排骨飯 - 排骨肉霉,重味精😵‍💫鮮蝦腐皮卷 - 煎燶晒有苦味😵叉燒包 - 黏口 霉🫠諗住新開張 試新嘢,大失所望 不需試晚市了早茶店姐姐只有2個,叫佢加熱水 要高聲叫幾次(只因佢哋Keep 住傾偈)份工真好做每茶位$12 另一加10% 服務費但服務欠奉 失望早餐 ,可直去第二間食過 😅 ⋯⋯
第一次 和 最後一次在 峰味早茶,今次點了

翡翠豆苗餃 - 送1大嚿菠菜菜頭😵‍💫(但我點的是豆苗餃)

米綱脆蝦腸 - 外皮凍 ,好鹹好

鳳爪排骨飯 - 排骨肉霉,重味精😵‍💫

鮮蝦腐皮卷 - 煎燶晒有苦味😵

叉燒包 - 黏口 霉🫠

諗住新開張 試新嘢,大失所望 不需試晚市了

每茶位$12 另一加10% 服務費
但服務欠奉

失望早餐 ,可直去第二間食過 😅 ⋯⋯
2023-09-17
$73 (Breakfast)
  • 鐵觀音茶
鋒味廚房 (元朗)元朗宏業南街12-18號新順福中心1樓A-B號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:晚飯孖寶 NO: 1806,包括上湯焗西澳洲龍蝦伊麵底 (約斤六) + 生炸妙齡鴿 (二隻) $428鋒味廚房鄰近朗屏西鐵站,步行而至只需3分鐘,交通非常方便方便!😄😄😄餐牌上有八款晚飯孖寶,孖寶價通常比單點價便宜三數百圓,可謂經濟實惠著數多!👍👍👍上湯焗西澳洲龍蝦伊麵底:龍蝦肉質鮮嫩,數量亦夠多,搭配的伊麵底夠彈牙,很有口感。上湯的味道濃郁,帶著淡淡的海鮮香味,令人回味無窮。整體來說,這道菜色香味俱佳,絕對是龍蝦愛好者不可錯過的一道美食。!👏🏻👏🏻👏🏻生炸妙齡鴿:妙齡鴿炸得香脆,外皮炸成可口的金黃色,充滿了嚼勁,鴿肉亦肥美嫩滑,入口即化。妙齡鴿的SIZE 頗大,還有兩大隻,味道亦上佳,值得一試!❤️❤️❤️食店內有多款功夫茶供客人選擇,茶味香濃,並以透明茶壺及茶杯盛載,很有特色!😋😋😋晚飯後還有三款精美甜品贈送,包括桂花糕、馬豆糕及綠豆沙,真正令人心滿意足!😍😍😍

元朗宏業南街12-18號新順福中心1樓A-B號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐