2005-06-03 24 views
潮州巷重現皇后街熟食市場,在眾食店中,較具代表性的有陳春記、陳勤記、亭記及曾記四間。自己一個都來過幾次,但因為每次只吃得一、兩間,份量少又不夠過癮,已話過來找次搞次多些人的。乘大家都有點興趣,就搞個午市小聚,想不到吊腳的地方,都有八位食友出席,終於可以一次過試勻四間。在這裡吃的當然是豬什湯,人夠多,就叫了一大窩,陣容比自己來叫的一小碗當然有天壤之別。材料充足,豬什夠多,由面吃到落底都是一舊舊的豬什,包括豬肚、豬利、豬肺、豬潤、粉腸、雞紅等等,沒有臊味,啤水的功夫好到家,結果雖然是豬內臟,也給我們吃過一舊一不剩;湯胡椒味十足,用上豬什去煲,是十分鮮甜,座上大部份食友也同意,這啖湯,很有水準;湯內還有大量的西洋菜,加上芫茜及芹菜,更是好味,我都食左兩碗幾三碗。好似係50蚊一窩,足夠八個人分,非常抵食。如果來這裡吃的話,第一樣不能錯過的,就是這窩豬什湯。絕對值得推薦。
好似係50蚊一窩,足夠八個人分,非常抵食。
如果來這裡吃的話,第一樣不能錯過的,就是這窩豬什湯。
絕對值得推薦。
2005-06-02 12 views
同幾位食友黎皇后街熟食中心午聚,一次掃勻幾間潮州檔,其中當然唔少得KC推介o既陳春記豬什湯啦!一窩湯非常充料,湯頭鮮甜冇腥味,豬肚、粉腸等亦新鮮爽脆,果然名不虛傳!如果唔係要留肚食曾記o既粿品,我實唔止飲兩碗呢!
2005-06-02 16 views
八個人食晏, 分別於幾間鋪點了不到的東西. 在陳亭記則要了一個大豬什湯. 個湯用平時酒樓食飯的大湯碗裝住, 入面裝滿了各種豬什, 豬粉腸, 豬"月利", 豬腰, 豬潤, 豬(雞?)紅等等... 我第一次以這種形式淨食豬什, 雖然我唔抗拒食內臟, 但會擔心有異味. 點知食落又完全無異味, 仲好淋好入味, 個湯底都好鮮味, 似係真材實料煲過.眼見唔少人只要了一碗豬什粉/麵/米就一餐, 而陳亭記亦只係主力供應豬什湯一味, 仍能在這個熟食市場隱佔一席, 果然有"食"力呢!!

2005-06-02 17 views
1-6-2005本應很久以前已經很想去試,但又不太熟路,到了今日知道了怎樣去,所以我就很順利可以到此一試! 幸好去到不是太多人可找到位置,我和友人坐下,即叫了一碗豬雜米,但友人不喜歡吃豬雜所以叫了豬潤雲吞米線。豬雜果然名不虛傳,好食。我平時最抗拒的豬脷都非常夠味又腍還想再食呢! 我什麼也沒有落更覺鮮味,另外很想買茶果但真是太多人,已夠鐘了唯有下次再買過。
1-6-2005

2004-11-22 13 views
是朋友說這裡開了幾間特色的舖頭,有質焚化爐兄吃過的陳勤記,亦有豬什湯及好多款糕粿,見今日下晝有空閒,就自己一個來試試。呢度係街市附設的熟食市場,擺設就如日式百貨公司底層food court一模一樣。選心水的食物,去舖頭落單就搵位坐,阿姐就會送食物來兼收埋錢。陳勤記成日吃,反而豬什湯好少見,就要了個豬什湯米。見賣糕粿果邊又埋滿人,又去要了兩件煎粿。可能真係好多人叫豬什湯米,所以這樣看似簡單的食物都要等左十分鐘至有得食。豬什有豬肚、豬肺、豬腸、粉腸等一大碗,湯底好濃郁好鮮,是火侯的成果。當然這樣濃味的湯,可能會有些少味精,但情況可以接受。豬什軟腍,沒有異味,事前功夫做得足,好味,其中尤以豬腸最正。舖面的有西洋菜及鹹菜,非常之不錯。下次會交帶佢下多一點胡椒粉,會仲正!還有豬紅,我想可能都是雞紅,所以沒有試了。加埋隔離曾記買的兩個煎粿,這餐很滿足了。埋單總共21蚊,是便宜又抵食,唔怪之得咁多人。如果開埋其餘果邊,睇怕食飯時間都會幾難搵位。這裡的豬什湯,平又好味,會一試再試。
這裡的豬什湯,平又好味,會一試再試。