自從上星期喺銅鑼灣食完之後,今個happy Friday川菜引起開咗間連鎖店食《一人一酸菜魚》🥢老壇酸菜湯鱸魚片👍🏻湯底微微辣超正,湯中嘅鱸魚片鮮嫩,入口即化 配埋萵筍、海帶,鴨血呢幾款配料都唔少得,配埋薯粉更完美🥢檸檬酸菜湯墨魚片用墨魚片做川菜較為少見,口感太鮮味好易食,而且湯底新鮮檸檬清新開胃加埋配料豆腐皮、娃娃菜,食完都唔會覺得口渴,味道唔錯升級+$12🍇利賓納梳打|🍏青蘋果梳點返兩杯靚靚梳打解辣

自從上星期喺銅鑼灣食完之後,
今個happy Friday川菜引起
開咗間連鎖店食《一人一酸菜魚》

🥢老壇酸菜湯鱸魚片👍🏻
湯底微微辣超正,湯中嘅鱸魚片鮮嫩,

🥢檸檬酸菜湯墨魚片

升級+$12
🍇利賓納梳打|🍏青蘋果梳
點返兩杯靚靚梳打解辣

2023-10-20
Tea
2023-09-16 316 views
今天來到離我公司遠一點的花都廣場吃午餐,走到廣場盡頭有一間名叫‘’魚眾不同’’的餐廳,鋪面面積在這商場也算很大。我點了一個老壇酸菜鱸魚薯粉配黑木耳和豆腐皮。它的味道是酸辣爽口的組合。酸菜辣椒提供了微妙的酸辣味,平衡了鱸魚的平淡。鱸魚鮮嫩美味,搭配黑木耳和豆腐皮,增加了層次感。湯底味道亦恰到好處,薯粉的質地非常軟綿,口感柔軟而彈牙,能夠將配料的湯汁充分吸收和再次展現了食材的味道。另外還點了一個花膠雞湯米粉,花膠很軟滑,雞亦很鮮嫩並配合了香濃的湯底,雞湯是這道湯粉的靈魂所在。米粉吸收了濃郁的湯汁使每一口都充滿了滿滿的滋味。

2023-07-30 423 views
食過會返尋味的酸菜魚😋雖然是連鎖餐廳但內裏環境舒適 坐位與坐位之間亦算闊落食物質素味道亦非常好湯底夠味 食物材料也見新鮮款式種類亦算多選擇今次食左兩隻👍👍推介既青花椒酸菜湯花椒酸菜味俱全而鯛魚片肉質是比較爽脆的本人非常喜愛呢種口感如果再有機會都想試埋其他湯種 吾知會吾會有意外驚喜呢 😬,
2023-07-30 256 views
🔸檸檬酸菜湯齇魚片🐟主食可以跟米線、手打薯粉、白飯,鐘情於薯粉,所以揀左手打薯粉。呢到既薯粉比較幼身,有少少似米線既口感😂 個湯底因為加左新鮮檸檬,幾清新,幾開胃,推薦👍🏻配料可選兩款(豆腐,娃娃菜).🔸老壇酸菜湯生魚片🐟同樣跟手打薯粉,配料都係可選兩款,揀左蘿白同萵筍😛 湯底酸味較重~ 不過落單時可以揀少酸菜😆.🔸紅豆冰懷舊味道,奶味較重🤫.🔸青蘋果梳打特飲🐬唔會好甜,解辣一流😍
🔸檸檬酸菜湯齇魚片🐟
配料可選兩款(豆腐,娃娃菜)
🔸老壇酸菜湯生魚片🐟
🔸紅豆冰
懷舊味道,奶味較重🤫
🔸青蘋果梳打特飲🐬
唔會好甜,解辣一流😍
2023-07-10 286 views
自己本身非常鍾意食d酸酸辣辣嘅野,所以間唔中都會食吓酸菜魚😁,最近先喺網上發現原來粉嶺都有間主打酸菜魚嘅餐廳😜,位置對我黎講好方便,評論都唔錯,就帶埋屋企人去試吓😉~入到去見舖位都幾大間,環境寬敞,燈光明亮😊~同埋呢度係用 QR code 落單,夠方便快捷😃!🌟鯛魚片+青花椒酸菜魚湯+黑木耳+豆腐皮 +米線 $73每份酸菜魚都可以跟據自己口味,選擇魚片種類、湯底、兩款配菜同一款主食🙂~鯛魚片食落非常爽口,口感好似食緊脆肉鯇咁😊!味道鮮甜唔腥😙~而湯底就好濃郁,青花椒味較重,麻香十足,非常惹味😋!啱哂重口味嘅我!而配菜就索哂d湯汁,正🤩!最欣賞係呢度嘅米線會另上比你,唔怕 d麵會浸喺湯度太耐而變淋🤗~🌟墨魚片+酸菜金湯+薯仔+金針菇 $80墨魚片雖然細塊 d,但夠爽口彈牙,有鮮味😛~酸菜金湯湯底呈金黃色,味道比較酸,好開胃😆!薯仔超大片,份量仲好多,感覺好抵食😊~

🌟鯛魚片+青花椒酸菜魚湯+黑木耳+豆腐皮 +米線 $73

🌟墨魚片+酸菜金湯+薯仔+金針菇 $80

2023-05-26 383 views
今次因為好友極力推薦馬𩣑山分店,後來發覺粉嶺都有一間。咁就唯有陪佢去食。手機點餐,餐具自己拎。而好友極力推薦的就是花膠濃湯雞煲。($68)一鍋咁上,仲要係勁熱,出晒煙。雞嘅份量都幾多,有菜,有一舊花膠,但花膠唔好食,不過咁既價錢,算係咁。仲要跟白飯。估佢唔到的是湯底好香,好濃嘅雞味。但係又唔係太鹹。個湯底真係好好飲,完全係有驚喜。海鮮炒飯(醬香味)($59)當服務員拎炒飯過嚟的時候,一直都聞到好香份量亦很大碟。味道也不錯。都惹味,忌廉蟹肉薯餅($36),有三件。剛炸起,很熱。味道普通。平均$12一件, size偏細。

手機點餐,餐具自己拎。

而好友極力推薦的就是花膠濃湯雞煲。($68)

一鍋咁上,仲要係勁熱,出晒煙。

估佢唔到的是湯底好香,好濃嘅雞味。
但係又唔係太鹹。個湯底真係好好飲,完全係有驚喜。

海鮮炒飯(醬香味)($59)
服務員拎炒飯過嚟的時候,一直都聞到好香
份量亦很大碟。味道也不錯。都惹味,

忌廉蟹肉薯餅($36),有三件。剛炸起,很熱。
味道普通。平均$12一件, size偏細。

$90 (Dinner)
2023-04-04 471 views
心血來潮想食啲 #開胃菜特別係我最鍾意食嘅酸菜魚今次就比我搵到位於粉嶺長期爆滿人氣惹味 #酸菜魚專門店「 #魚眾不同 」有朋友話食過其他分店都唔錯所以今次就帶咗我去試吓果然真係 #食過返尋味 啊❣⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🤍「 #老壇酸菜鯛魚片 」呢度嘅招牌菜莫過於就是這一碗黃金色的 #酸菜魚估唔到一人份都咁有份量咁就可以二人大家開心share食今次我就揀咗廚師推介的鯛魚片 先飲一啖酸菜魚湯味道很濃郁哦還有魚的份量都好多食落去一支骨都冇重點係魚肉質感滑溜好新鮮一啲都唔腥㗎所以好啱大人細路食㗎除此之外仲可以自由選擇兩款配菜我就揀咗豆腐、大豆芽等配料鍾意佢哋可以索哂湯底嘅精華味道另外都可以揀主食有絲苗白飯、軟滑米線及手打薯粉選擇另外追加每款都只係$10我就最鍾意白飯撈埋酸菜魚汁都一樣咁好食❤️【 #鳳爪排骨煲仔飯 】️熱辣辣嘅煲仔飯終於來了一打開見到滿滿的排骨及鳳爪還有一條菜心相當足料先淋上煲仔飯豉油再焗一陣入味轉個頭已經食得啦每一件排骨多肉少骨、肉質好軟口而且鳳爪好入味配埋煲仔飯仲有底下嘅香脆焦底每一啖都食得滋味💛「 #熱柚子茶 」朋友order的熱飲簡直是
心血來潮想食啲 #開胃菜
特別係我最鍾意食嘅酸菜魚
今次就比我搵到位於粉嶺
長期爆滿人氣惹味 #酸菜魚專門店
「 #魚眾不同 」

有朋友話食過其他分店都唔錯
所以今次就帶咗我去試吓
果然真係 #食過返尋味 啊❣

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

🤍「 #老壇酸菜鯛魚片 」

呢度嘅招牌菜莫過於

一啲都唔腥㗎
所以好啱大人細路食㗎

除此之外
仲可以自由選擇兩款配菜
我就揀咗豆腐、大豆芽等配料

鍾意佢哋可以索哂湯底嘅精華味道
另外都可以揀主食
有絲苗白飯、軟滑米線及手打薯粉選擇
另外追加每款都只係$10

一打開見到滿滿的排骨及鳳爪
還有一條菜心相當足料
先淋上煲仔飯豉油再焗一陣入味

轉個頭已經食得啦
每一件排骨多肉少骨、肉質好軟口
而且鳳爪好入味
配埋煲仔飯仲有底下嘅香脆焦底
每一啖都食得滋味

💛「 #熱柚子茶 」

朋友order的熱飲
簡直是潤喉之選

🧡「 #凍菠蘿梳打特飲 」

最後我就飲埋杯+ $12 嘅特飲
菠蘿梳打特飲就滿足晒
好食到捧住個肚出門口呢
呢一間有水準的酸菜魚
下次一定會encore再試❣️
2023-03-20 323 views
魚眾不同酸菜魚,其實都食過好多次,但係好似未寫過食評比佢😂🙈假日兩點幾嚟到都好多人,全場full晒,見到comment話啲服務員態度唔係幾好,我自己又唔覺,雖然樓面得兩個人,勁忙,但好殷勤喎!⭐️一人份系列 - 酸菜魚 $73佢有分鱸魚、鯛魚、生魚。鱸魚比較鮮甜,鯛魚比較爽口,我自己就鍾意後者🥳湯底叫做青花椒酸菜湯,食起上嚟更加麻辣!除咗酸菜魚,仲可以自選兩款配料,都係蔬菜類,我鍾意叫蘿蔔、豆皮,可以吸晒啲湯。粉面就叫咗薯粉,佢係會分開上,以免淋晒。食過幾次嘅感想都係覺得米線會比較好,因為薯粉應該係一早整好,所以已經放到唔再煙靭😞⭐️臘味煲仔飯 $72之前同朋友食煲仔飯嘅時候,佢話嗰間煲仔飯唔夠呢間咁好食,所以嗰時都係佢驅使咗我第一次食呢間餐廳😂比起第一次食嘅時候,我覺得今次冇咁好食,好似臘味份量少咗,不過佢嘅豉油甜甜地,加上煲底飯焦乾濕程度仲係咁啱啱好🥰佢哋而家開咗好多分店,周圍都可以食到啦!

⭐️一人份系列 - 酸菜魚 $73

⭐️臘味煲仔飯 $72

佢哋而家開咗好多分店,周圍都可以食到啦!

2023-02-13 508 views
話說响粉嶺剪完髮都成七點幾,又唔熟地頭, search一下附近有咩食,咦…呢區有魚眾不同噃,8點左右到達依然爆場💥,一坐底即掃code落單,呢度嘅水煮系列好抵食,有3款魚可供選擇,鯛魚片、鱸魚片、生魚片,個人唔鍾意鯛魚口感,叫一盤水煮系列,已包2個粉或白飯及2杯飲品,對於小倆口👫嗜辣又胃口大嘅,最適合不過,記得第一次幫襯(啟德店),比佢個size嚇親,成個碗盤咁大,今次我哋5個人,叫一盤當然唔夠,叫咗兩盤魚,再加幾個小食水煮魚(鱸魚) – 小辣(🌶自選),d魚好滑,又麻又辣,食落又唔會覺得好油膩青花椒酸菜魚(生魚) – 小辣,最鍾意呢款,辣中帶香麻,個湯底超正,薯粉索哂埋d湯汁,真係好鬼口水雞、鹵水雞中翼、萵筍土荳絲、涼拌海蜇,全部水準中上,真係冇乜好彈埋單8百幾,仲唔使加一,大家飽到上心口,除開每人都係百幾蚊,CP值高

青花椒酸菜魚(生魚) – 小辣,最鍾意呢款
,辣中帶香麻,個湯底超正,薯粉索哂埋d湯汁,真係好鬼

2023-01-07
$170 (Dinner)
2023-01-31 349 views
多次嚟花都廣場魚眾不同食酸菜魚,老壇酸菜魚不錯已多次幫襯,臘味煲仔飯都好食,今晚第一次食青椒皮蛋,碟皮蛋就非常難食,皮蛋一入口有尿餲味,啲辣油又有油膱味,吐都吐唔切🤮🤮😰😰,之後同店員反映,希望可以取消,但職員話廚房師傅試左冇問題,唔肯取消😡😡😡😡有冇搞錯,食完好嬲囉,食物又差,服務又差😡😡😡我真係好無奈!從未試過去餐廳食嘢食物有問題都冇得取消。😔😔大家可以考慮試唔試😏😏😈
大家可以考慮試唔試😏😏😈
2023-01-31
Dinner
2022-12-24 435 views
今日我嚟到位於粉嶺花都廣場嘅“魚眾不同”,天氣凍想食下啲暖野,點知一食就連續食咗三日lunch,你今次同大家分享一下佢哋嘅手“一人份系列”⋯⋯一人份系列:青花椒酸菜湯鯛魚片美食攻略:鱸魚片大件因厚身啲,佢哋嘅薯粉同米線,如果鍾意彈牙就選擇米線,一人分系列仲有兩款美食贈送十分低食,整體都幾大碗,性價比高。美食指數:5🌝最高味道:🌝🌝🌝🌝🌚環境:🌝🌝🌝🌝🌚服務:🌝🌝🌚🌚🌚賣相:🌝🌝🌝🌝🌚

一人份系列:青花椒酸菜湯鯛魚片

美食指數:5🌝最高
味道:🌝🌝🌝🌝🌚
環境:🌝🌝🌝🌝🌚
服務:🌝🌝🌚🌚🌚
賣相:🌝🌝🌝🌝🌚

2022-12-01
呢間係目前食過酸菜魚算最好嘅幾間之一酸菜魚湯,湯味濃郁鯛魚魚片非常彈牙唔會係一夾就散果種肉質鮮甜,非常好味建議配搭娃娃菜,魚湯浸出黎嘅菜勁好食仲點左個毛血旺佢原本好寫辣度,驚上黎無辣保險起見就點了加辣🌶️結果超辣,自問是食得辣の人勉強頂得住建議吃開大辣至勁辣先好「加辣」雖然辣左少少,但都辣得幾過癮整體黎講,可以比4.7分酸菜鯛魚,味道一流新開新裝修,環境開陽,望到唔錯街景想食辣辣地又開胃嘅 都係個唔錯嘅選擇
呢間係目前食過酸菜魚算最好嘅幾間之一

老壇酸菜湯鯛魚片

酸菜魚湯,湯味濃郁
鯛魚魚片非常彈牙

唔會係一夾就散果種
肉質鮮甜,非常好味

建議配搭娃娃菜,魚湯浸出黎嘅菜勁好食

山城毛血旺

仲點左個毛血旺
佢原本好寫辣度,驚上黎無辣
保險起見就點了加辣🌶️
結果超辣,自問是食得辣の人勉強頂得住
建議吃開大辣至勁辣先好「加辣」
雖然辣左少少,但都辣得幾過癮

整體黎講,可以比4.7分
酸菜鯛魚,味道一流
新開新裝修,環境開陽,望到唔錯街景
想食辣辣地又開胃嘅 都係個唔錯嘅選擇
2022-12-05
$79 (Lunch)
老壇酸菜湯鯛魚片
山城毛血旺
2022-12-13 264 views
一開始係可以在收銀處點外賣和付款。但之後就變成要客人掃QR code網上下單,付款方式可選現場俾錢或網上俾錢。咁都算了,自己上網落單就落單。但到左而家,網上落完單後,就只能網上付錢(信用卡俾錢)!連現場俾錢都唔得!大佬吖,食果$75-$90蚊野,你要我用信用卡俾!?真係好趕客,完全浪費客人時間。唔係個個人都鍾意用信用卡俾"食飯錢" 囉!仲有之前食果幾次,5次有3次都錯野或漏野!走蒜又無走到!少油又勁多油!最離譜一次係order中的一樣食物"豆腐" 無俾到,完全漏左,外賣返到屋企打開先發現,錢就俾足,食物就甩漏。

Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Dinner
2022-12-09 238 views
魚眾不同酸菜魚,今晚又去試新嘢!粉嶺花都食酸菜魚,都開左一段時間今晚,店舖光猛整潔👏,服務就有待改善最好唔好問嘢會好啲😅。🥢味道不錯鮮香味美,脆鯛魚夠哂爽口彈牙,薯粉係另上食先放入湯內保持爽口又不會過鹹。一人份量都幾大份算抵食。🥢我最鍾意食海蜇爽口彈牙👏。🥢紅糖滋芭有點油膩。整體來講都不錯就是服務態度改善吓喇!
魚眾不同酸菜魚,今晚又去試新嘢!
一人份量都幾大份算抵食。
🥢我最鍾意食海蜇爽口彈牙👏。
🥢紅糖滋芭有點油膩。
整體來講都不錯就是服務態度改善吓喇!
2022-12-06
$110 (Dinner)
2022-12-05 216 views
📍 📍 📍 魚眾不同酸菜魚 (花都廣場) (粉嶺)粉嶺百和路88號花都廣場A1-A3號舖酸菜魚不嬲都係我至喜愛食物之一😆😆未食野既我見到有酸菜魚即時雙眼發光,叫個朋友陪食🤭🤭入到去先知原來有好多分店😍😍見到餐廳好多一份量系列,可以自己選擇岩自己嘢食😆😆👉 鱸魚片酸菜魚米線💰$73+5(熱飲)😋😋😋😋.5/5酸菜魚😍😍,有三種魚包括鱸魚,鯛魚同埋生魚片。我揀左鱸魚片,魚片份量都好多,食到底都仲有,魚肉質腍滑鮮甜,仲可以免費揀兩款配菜,我揀左豆皮同埋萵筍,吸曬個湯,夠曬惹味。主菜可以揀白飯、米線、薯粉。我揀左薯粉,湯底好惹味,酸菜都好食,酸菜葉同莖都有齊食落更有口感,真係十分開胃。😆😆😆👉 胡椒豬肚鷄煲💰$76+5(熱飲)😋😋😋😋.5/5見呢個係冬日限定,真係要試試佢,雞煲湯底用上新鮮雞湯,就咁飲勁鮮甜,而且胡椒味十足,即時個人暖苙苙🥰🥰雞肉嫩,豬肚又唔會un爽口。個湯都真係幾出色。一人尊享系列可配白飯、米線或薯粉 !我朋友揀咗朋友揀咗薯粉,因為個湯太好飲最後清晒🤭🤭回頭: yesYesyes!!!食物質素高,裝修摩登雅致,環境乾淨闆落。而且分店多,有機會會一定再食。更重要嘅係真係幾好食,
📍 📍 📍 魚眾不同酸菜魚 (花都廣場) (粉嶺)
粉嶺百和路88號花都廣場A1-A3號舖

👉 鱸魚片酸菜魚米線
💰$73+5(熱飲)
😋😋😋😋.5/5

👉 胡椒豬肚鷄煲
💰$76+5(熱飲)
😋😋😋😋.5/5

回頭: yesYesyes!!!食物質素高,裝修摩登雅致,環境乾淨闆落。而且分店多,有機會會一定再食。更重要嘅係真係幾好食,而且可以qr code 落單
#kermit食在粉嶺