2024-11-10 88 views
🍜大角咀嘅台灣美食 開到夜晚10:30🌚一路坐都好多人幫襯 應該係深受街坊歡迎⭐️🥙麻辣鬼椒雞腿蛋吐司賣相好靚🐥厚厚嘅雞扒上面有啲辣辣地嘅粉加埋塊煎蛋,口感一流🤗如果想再濃郁啲,可以加埋芝士添🧀🧀芝士吞拿魚粟米蛋餅🥞係食過最好味嘅蛋餅芝士同埋吞拿魚融為一體☺️☺️咬入口有好多醬汁 口感好豐富味道因為啲醬汁變得更加惹味蛋餅好薄,一啲都唔會漏😳兩個人輕鬆食晒😳🍜食台灣嘢梗係要嗌返碗自家熬制香濃紅燒牛肉湯呢度嘅湯底啡色非常濃郁🤎一啲都唔鹹配有大大舊牛肋條 好腍甜仲有彈牙台灣麵配自家炒惹味酸菜🥒🦐叫埋夜市蝦捲 總共有三條嘅 幼幼地身,咬落去好彩,入邊係超級彈牙嘅蝦肉幾啖就食晒啦👍最後叫埋杯冬瓜茶係微糖嘅😙同埋桂花烏龍茶兩杯都係凍嘅
🍜大角咀嘅台灣美食 開到夜晚10:30🌚
一路坐都好多人幫襯 應該係深受街坊歡迎⭐️

🥙麻辣鬼椒雞腿蛋吐司賣相好靚🐥
厚厚嘅雞扒上面有啲辣辣地嘅粉
加埋塊煎蛋,口感一流🤗
如果想再濃郁啲,可以加埋芝士添🧀

🧀芝士吞拿魚粟米蛋餅🥞係食過最好味嘅蛋餅
芝士同埋吞拿魚融為一體☺️☺️
咬入口有好多醬汁 口感好豐富
味道因為啲醬汁變得更加惹味
蛋餅好薄,一啲都唔會漏😳
兩個人輕鬆食晒😳

幾啖就食晒啦👍

最後叫埋杯冬瓜茶係微糖嘅😙
同埋桂花烏龍茶
兩杯都係凍嘅

《黑布小巷》荔枝角台式食品店開到去大角咀啦黑布小巷開到去大角咀啦,雖然新舖無本店咁大,但整體環境較舒適黎到不得不點佢地嘅招牌台式肉蛋芝士吐司 ($56),豬扒醃得夠入味,雞肉半熟,咬開流出蛋汁,配埋流心芝士非常邪惡。今次終於食到佢地嘅蛋餅,之前荔枝角店售罄食唔到,芝士火腿肉鬆蛋餅 ($42) 餅皮帶點煙韌,餡料滿滿。蕃茄紅燒牛肉麵 ($88) 牛肋肉炆得夠淋,面條彈牙有嚼口。另外點了夜市蝦卷 ($38) 和花枝丸 ($38)作小食,花枝丸配了辣鬼椒粉,雖然辣辣地,但無想像中辣,只係一開始入口股辣勁較強。
《黑布小巷》
荔枝角台式食品店開到去大角咀啦

黑布小巷 台灣傳統美食 (大角咀店)手工滷肉便當傳統台式做法、自家配製滷水汁、 慢煮豬腩肉、高級軟綿珍珠米🍚配菜: 粉絲,滷蛋,炒椰菜,惹味酸菜肉鬆,紫菜第一次食已經愛上左🥰,慢煮豬腩肉好入味,也不會太鹹,有少少肥膏,也可接受滷水汁併上珍珠米一答一答地追加。 欣賞去豬腩肉切開好細, 方便食,一飯份量也多🍚👍餐跟桂花烏龍茶選用台灣茶葉、8小時低溫冷泡,不加糖、不含防腐劑。沒有冰塊,又不會太過凍又沒有糖,好健康又清心怡人🥰自助落單,上菜也很快👍 值得推介的台灣餐廳Total $70📍地舖, 58號 Tai Tsun St, Tai Kok Tsui
黑布小巷 台灣傳統美食 (大角咀店)

手工滷肉便當
配菜: 粉絲,滷蛋,炒椰菜,惹味酸菜肉鬆,紫菜

餐跟桂花烏龍茶
選用台灣茶葉、8小時低溫冷泡,不加糖、不含防腐劑。
沒有冰塊,又不會太過凍又沒有糖,好健康又清心怡人🥰

自助落單,上菜也很快👍 值得推介的台灣餐廳
Total $70

2024-10-31
$70 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Voucher
2024-11-03 64 views
成日 食深水埗區嘅荔枝角店, 今次 黎試下油尖旺區嘅大角咀店~ ;)可能係食開 “工廈店”, 見到佢係 “街舖店” 感覺好新奇~呢間分店比荔枝角好坐喎~完全無擠迫感, 感覺更悠閒!冬瓜茶 (套餐加$9)白桃烏龍茶 “健康少甜” (套餐加$12)黑布台式香腸2條 (套餐+$28)花枝丸配麻辣鬼椒粉 5粒 (加$28)呢個花枝丸係幾好味嘅, 但係 強烈建議唔食得辣嘅人 例如我 :’( 老老實實揀返加淮鹽好了!!!芝士吞拿魚粟米蛋餅 $48慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56紅燒台式牛肉湯麵 $68

可能係食開 “工廈店”,
見到佢係 “街舖店” 感覺好新奇~

呢間分店比荔枝角好坐喎~
完全無擠迫感, 感覺更悠閒!

冬瓜茶 (套餐加$9)
白桃烏龍茶 “健康少甜” (套餐加$12)

黑布台式香腸2條 (套餐+$28)

花枝丸配麻辣鬼椒粉 5粒 (加$28)

呢個花枝丸係幾好味嘅,

芝士吞拿魚粟米蛋餅 $48

慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56

紅燒台式牛肉湯麵 $68

2024-11-01 196 views
我好友約我去食下午茶餐,我地揀左大角咀大全街58號地舖的黑布小巷,小店型式,環境舒適,坐得舒服。我點左個 紅燒台式牛肉湯麵 $68,配夜市蝦捲(3條)$28 及 凍頂烏龍茶(無糖)$12;好友點左個 慢烤雞腿蛋吐司$49,配夜市蝦捲(3條)及 白桃烏龍茶 $12;另外點左個 芝士吞拿魚粟米蛋餅 $48。紅燒台式牛肉湯麵賣相不錯,牛肉味濃,軟腍入味;夜市蝦捲炸得香口,蝦肉豐富,好味又好食;慢烤雞腿蛋吐司好好味,雞肉嫩滑好咬口;兩款飲品好香又好飲。

• 紅燒台式牛肉湯麵
  • 慢烤雞腿蛋吐司
  • 芝士吞拿魚粟米蛋餅
  • 夜市蝦捲
聽朋友介紹大角咀抵食小店大力推薦招牌爆餡吐司🤩全港已在旺角觀塘有分店今晚一齊探店搵食⋯⋯❣️紅燒牛肉麵濃郁的牛肉湯汁,以豆瓣醬、醬油為基底賣相十分吸引,已急不及待想吃😋牛肋條大大塊份量充足,嫩滑有牛味,麵條煙靭且掛湯強,配埋酸菜更加惹味❣️慢烤雞腿芝士蛋吐司店家用上原隻大雞腿,先去骨和去筋,醃製24小時即叫即煮,熱辣辣上台~吐司內的蛋黃醬係店家自家製,厚厚一層不計成本👍材料有日本流心熟蛋、瀑布芝士和嫩滑雞腿,好豐富,必試招牌爆餡吐司⋯⋯❣️芝士火腿肉鬆蛋餅台灣小食店好常見的蛋餅,相當足料,蛋餅皮捲着芝士、火腿和肉鬆再塗上一層甜味醬汁,面上鋪滿肉鬆,簡單美味的傳統小吃❣️黑布台式香腸特別鍾情於台式香腸,肉質飽滿口感紮實,煙靭多汁~香腸口味較甜,係必備嘅古早味國民美食
聽朋友介紹大角咀抵食小店

❣️慢烤雞腿芝士蛋吐司

❣️芝士火腿肉鬆蛋餅

❣️黑布台式香腸
2024-10-25
$100 (Dinner)
  • 慢烤雞腿芝士蛋吐司
  • 黑布台式香腸
  • 蕃茄紅燒台式牛肉麵
呢間足料抵食良心台式店🥳以比台灣好食嘅吐司聞名 一直係荔枝角名物 但太隔涉😂到佢開分店終於去到😝價錢真心抵 但份量同quality都不錯 性價比非常高 推薦蛋餅🥞好多枱都有叫! 🥪台式肉蛋芝士吐司 ($56)一上碟已經見到啲蛋汁流晒出嚟🤩好足料😳中間有兩層薄身豬扒 半熟蛋 仲有流心芝士 配自家製醬汁 食落非常juicy 但有少少鹹 塊吐司有烘過 假如再脆口d仲正🤔🌟芝士火腿肉鬆蛋餅 ($48)MVP! 太誇張 仲爆餡過台灣食到嘅😆超多肉鬆 火腿芝士澎湃到跌出黎🤤第一啖蛋味香濃 蛋餅口感係Q軟煙韌果type~ my fav🥰重到我地兩個人先夾得起 影相有困難🤣🍜秘製紅燒牛肉麵 ($68)有三大舊牛肋條 粗麵夠煙韌 酸菜帶點辣幾惹味 湯底濃稍微偏甜黑布台式香腸 ($28)煎炸得香脆 食落多汁厚肉 唯入面比較多肥肉 略嫌太油膩🍑水蜜桃梳打 🍍鳳梨檸檬梳打

🥪台式肉蛋芝士吐司 ($56)

🌟芝士火腿肉鬆蛋餅 ($48)

🍜秘製紅燒牛肉麵 ($68)

黑布台式香腸 ($28)
煎炸得香脆 食落多汁厚肉 唯入面比較多肥肉 略嫌太油膩

🍑水蜜桃梳打
🍍鳳梨檸檬梳打

2024-10-20
Type of Meal
Lunch
  • 芝士火腿肉鬆蛋餅
係荔枝角食過一直好有印象嘅台式食肆《黑布小巷》 已經開多咗好幾間分店去咗位於大角咀嘅地舖分店依然係簡約嘅裝修 當然重點係念念不忘佢嘅烤吐司、蛋餅和台式小食🥢慢烤雞腿蛋吐司👉🏻必點的吐司 雞腿肉香嫰 配上香滑起司和流心雞蛋 夾在脆脆甜甜的吐司裡 真的很好味🥢芝士火腿肉鬆蛋餅👉🏻邪惡的蛋餅 有我最喜歡的台式肉鬆+濃郁芝士+火腿為內餡 蛋餅皮裡的滑蛋加了香蔥 味道香我好吃🥢手工滷肉香煎豬扒便當👉🏻台式就是要吃滷肉飯 配料還有豬扒、滷蛋、酸菜、粟米、粉絲和大白菜 份量多又大份 飽足感max🥢黑布台式香腸🥢夜市蝦捲👉🏻台式香腸juicy好吃 蝦捲炸得酥脆 兩款小食都鍾意🥤冬瓜茶👉🏻平時出面好多冬瓜茶都好甜又無得少甜 呢到嘅冬瓜茶本身就係少甜版本 甜度剛剛好🥤桂花烏龍👉🏻唔想飲任何嘅甜味飲品可以考慮嘅茶類飲品
去咗位於大角咀嘅地舖分店

🥤冬瓜茶

🥤桂花烏龍
👉🏻唔想飲任何嘅甜味飲品可以考慮嘅茶類飲品
2024-10-23 41 views
黑布小巷(大角咀)值得支持既台灣餐廳!餐廳位置唔算近地鐵站,但都值得特意過黎支持!價錢平民,食物質素高,主打台灣小食、台灣麵線和特色飲品,每樣都做得精緻,吸引,色香味俱全,非常值得來支持一下!😊餐廳真係每樣食物都做得吸引,尤其是蛋餅和吐司😍。每道菜的份量都足夠,非常適合和朋友們分享👍。火腿芝士肉鬆蛋餅口感層次豐富,外脆內軟,每一口都能感受到火腿的鹹香和芝士的濃郁,肉鬆的加入更添風味,早餐吃這個真是太完美了!😍慢烤雞腿芝士蛋吐司也令人驚喜,雞腿肉鮮嫩多汁,搭配融化的芝士,香氣四溢。配上煎蛋,口感層次分明,吐司外脆內軟,完美吸收肉汁,每一口都讓人滿足,真的是不誇張!😋慢烤豬仔骨是這裡的新款,餐廳定期更換菜式,這點特別讓人欣賞,讓顧客有新鮮感!😆紅燒牛肉麵作為台灣的招牌菜,當然要試試!當然不少得是台灣特式飲品,可以用作解膩,口感清新,我叫咗以下食物,全部都好味到食得晒!- 雞髀肉蔥油拌麵- 火腿芝士肉鬆蛋餅- 慢烤雞腿芝士蛋吐司- 紅燒牛肉麵- 手工滷肉慢烤雞扒便當- 慢烤豬仔骨便當- 桂花雪梨羅漢果茶- 桂花烏龍茶
黑布小巷(大角咀)

- 雞髀肉蔥油拌麵
- 火腿芝士肉鬆蛋餅
- 慢烤雞腿芝士蛋吐司
- 紅燒牛肉麵
- 手工滷肉慢烤雞扒便當
- 慢烤豬仔骨便當
- 桂花雪梨羅漢果茶
- 桂花烏龍茶
今日行街經過入左宜間工廈嘅高質台式小店,餐廳小細但舒服!食物份量都好十足,高質台式蛋餅同吐司價格CP值超高,值得一試😋手工滷肉雞扒便當份量好大份!鹽酥雞扒大大舊,炸得好香脆惹味之餘又唔會有嗰種滴曬油嘅肥膩感,配料仲有一大堆滷肉、粟米粒、粉絲同滷蛋等等,勁豐富!🥰😍台式肉蛋芝士吐司多士烘得好脆口,餡料十足,流心濃濃芝士爆晒餡咁流出嚟,難忘不了🥰雞髀肉椒麻拌麵啖啖香濃肉汁既雞髀肉,配埋椒麻醬汁,絕對食到忍不住口,越食越開胃🤤芝士吞拿魚粟米蛋餅呢個真心抵食,大大碌爆哂餡,上面有辣醬同蛋黃醬,勁多芝士、吞拿魚同粟米,比例同份量都好出色,再另外加啲蛋餅豉油,講真吞拿魚加芝士,夾蛋黃醬無可能唔好食😍每一啖都好豐富!最後飲埋冬瓜茶,開始進入秋季,需要降火氣🥰

手工滷肉雞扒便當

台式肉蛋芝士吐司

芝士吞拿魚粟米蛋餅

最後飲埋冬瓜茶,開始進入秋季,需要降火氣🥰
2024-10-22 86 views
大角咀美食多,今次趁阿仔去表演之前食一個大下午茶先!我哋揀咗食台灣嘢🐮紅燒牛肉麵牛肉有三大件,麵質非常煙靭有口感,湯底味道夠濃。仲有足夠分量嘅酸菜,牛肉麵必備👍🏻🐟 芝士吞拿魚粟米蛋餅蛋餅很香,吞拿魚份量也很足夠,但係如果比我再揀我一定會揀返芋泥芝士,因為好似呢個配搭係最好味嘅! 🐓麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司鍾意辣嘅朋友必試雞腿很嫩滑辣到非常高芝士溶溶地配埋一齊食很有份量嘅吐司!🦑炸花枝丸外脆內軟很不錯🦐 炸夜市蝦卷味道幾特別,第一次食呢一個質感嘅蝦卷🥤 健康小甜冬瓜茶解辣一流!飲一啖,即刻清涼解渴!🫖 無糖桂花烏龍(凍)食完油炸嘢飲呢個烏龍茶就可以即時解除油膩感啦!

🐮紅燒牛肉麵

🐟 芝士吞拿魚粟米蛋餅

🐓麻辣鬼椒雞腿芝士蛋吐司
鍾意辣嘅朋友必試
雞腿很嫩滑辣到非常高芝士溶溶地配埋一齊食很有份量嘅吐司!

🦑炸花枝丸
外脆內軟很不錯

🦐 炸夜市蝦卷
味道幾特別,第一次食呢一個質感嘅蝦卷

🥤 健康小甜冬瓜茶
解辣一流!飲一啖,即刻清涼解渴!

🫖 無糖桂花烏龍(凍)
食完油炸嘢飲呢個烏龍茶就可以即時解除油膩感啦!

2010 views
2024-10-17 81 views
之前成日去荔枝角特登去食#黑布小巷而家大角嘴都開左分店更方便☺️台灣野黎講真係性價比之鬼 人均$100-120食到抬住肚走我哋眼闊肚窄兩個人叫到成枱野都唔洗$250 (梗係食唔晒)必食推介係#台式蛋餅 !芝士火腿肉鬆蛋餅飽滿餡料半溶芝士混和火腿肉鬆 仲有軟Q蛋餅 一人輕鬆KO半條🌟仲有慢煮雞腿流心蛋芝士吐司係我每次黎必點雞肉嫩滑入味 芝士份量超多 一人半份唔會太膩🤌🏻主食就揀左紅燒牛肉麵 四大件牛肋條 香濃牛湯底麵條彈牙而且好吸湯 仲加左台灣腸同炸蝦卷小食 惹味滋味飲品推介微甜冬瓜茶 唔會太甜 解膩一流🤓📍黑布小巷 @hakpo_alley
之前成日去荔枝角特登去食#黑布小巷
而家大角嘴都開左分店更方便☺️
台灣野黎講真係性價比之鬼 人均$100-120食到抬住肚走
我哋眼闊肚窄兩個人叫到成枱野都唔洗$250 (梗係食唔晒)

必食推介係#台式蛋餅 !芝士火腿肉鬆蛋餅飽滿餡料

仲加左台灣腸同炸蝦卷小食 惹味滋味

飲品推介微甜冬瓜茶 唔會太甜 解膩一流🤓

📍黑布小巷 @hakpo_alley
2024-10-17
$125 (Dinner)
  • 芝士火腿肉鬆蛋餅
  • 慢烤雞腿芝士蛋吐司
  • 黑布台式香腸
  • 蕃茄紅燒台式牛肉麵
  • 夜市蝦捲
2024-10-16 102 views
屋企附近開咗一間台式吐司一路都好想去,但係之前去過佢哋話冇廚師,所以吐司沒有供應所以就試咗佢個滷肉飯都叫正常,不過侍應係比較冇禮貌態度差問多少少都唔想答 我第一次嚟問吓都唔俾嘅諗住俾多次機會佢啦,最近見佢有返吐司妨就試吓啦 我叫咗個慢煮雞扒芝士吐司個名就真係好好聽,好想食添 點知返到嚟嗰啲雞扒真係好硬 又光又鞋完全唔明佢點慢煮會煮成咁?簡直見到都唔想食小朋友見到即刻唔肯食,唯有我食啦唔好浪費不過以後都唔會再幫襯啦
所以就試咗佢個滷肉飯都叫正常,

諗住俾多次機會佢啦,最近見佢有返吐司妨就試吓啦
我叫咗個慢煮雞扒芝士吐司個名就真係好好聽,好想食添
點知返到嚟嗰啲雞扒真係好硬 又光又鞋
完全唔明佢點慢煮會煮成咁?
簡直見到都唔想食

小朋友見到即刻唔肯食,唯有我食啦唔好浪費
不過以後都唔會再幫襯啦
TakeAway
2024-10-13 116 views
📍 「黑布小巷大角咀」 最近見到好多人介紹呢一間小店經過大角咀見到,當然食番餐台灣午餐食物非常正宗又有台灣原味道所以同朋友嚟試下。✨ 慢烤雞腿芝士蛋吐司成個吐司勁大份,勁厚身,係雞蛋、芝士、雞腿🍗半溶嘅芝士已經好吸引🧀加埋熱辣辣半熟嘅流心雞蛋🥚雞腿啖啖肉,而且有烤過,口感更加豐富,吐司外皮烘過有小小脆,呢個吐司好𥄫晴🤩✨ 古早味手工滷肉飯半肥半瘦的肥肉~膠質香氣十足🐷口味上偏甜、滷汁好大方滷肉滷得超透又入味不死鹹🫰🏻入口即化的油香~超讚啦👍✨ 芝士吞拿魚粟米蛋餅台灣美食點可以冇蛋餅,呢一間小店嘅蛋餅就用全雞蛋做皮,皮薄身煙韌,包住一塊好豐富嘅吞拿魚同爆多粟米🌽蛋味夠晒濃香,熱辣辣芝士仲拉絲🧀✨ 黑布台式香腸本來以為都係普通台灣腸,無咩特別,但估唔到佢外皮香脆之餘,內餡仲勁juicy,全部都係肉🥓飲品全部自家製,每日新鮮出爐,唔會隔夜,雖然冇得揀甜度,但係所有飲品都唔會太甜,而且仲好滋潤❤️✨ 桂花雪梨羅漢果茶✨ 冬瓜茶
📍 「黑布小巷大角咀」
最近見到好多人介紹呢一間小店
經過大角咀見到,當然食番餐台灣午餐
食物非常正宗又有台灣原味道
所以同朋友嚟試下。

✨ 慢烤雞腿芝士蛋吐司

✨ 古早味手工滷肉飯
半肥半瘦的肥肉~膠質香氣十足🐷
口味上偏甜、滷汁好大方
滷肉滷得超透又入味不死鹹🫰🏻
入口即化的油香~超讚啦👍

✨ 芝士吞拿魚粟米蛋餅

✨ 黑布台式香腸
✨ 桂花雪梨羅漢果茶
✨ 冬瓜茶

2024-10-12 212 views
✨慢烤雞腿芝士蛋吐司🍗🧀🍞兩塊厚身烤多士配上自家製醬汁及流心蛋汁😋非常Juicy,一咬滿滿芝士流出嚟,再加埋麵包🥖本身已吸收芝士蛋汁,慢煮烤雞腿🍗肉質嫩滑融合邪惡雙重芝士口感一流😍👍🏿✨雞髀肉椒麻拌麵🥘椒麻口味香濃,面上有配料粟米🌽腌菜半隻蛋,全部都是我喜愛的材料😍雞髀肉好嫩滑有口感,再加上椒麻辣辣地好開胃👍🏾✨芝士火腿肉鬆蛋餅🍳🌯芝士火腿肉鬆蛋餅即叫即整😋熱辣辣芝士拉絲量十足🫕香口得黎又唔會乾身,蛋餅面淋上甜酸醬加肉鬆令蛋餅更加惹味🥚絕對推介🤩✨花枝丸配淮鹽加蝦餅🧆🍤如果覺得主食不夠還可以加配小食,花枝丸炸得香口配埋淮鹽絕配😆而且份量都幾多,兩人食可以點一份小食就夠☝🏽

✨慢烤雞腿芝士蛋吐司🍗🧀🍞

✨雞髀肉椒麻拌麵🥘

✨芝士火腿肉鬆蛋餅🍳🌯

✨花枝丸配淮鹽加蝦餅🧆🍤
花枝丸配淮鹽
蝦餅

2024-09-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
花枝丸配淮鹽