.一日之計在於晨今日我想食一個豐富嘅早餐然之後好有動力咁去工作於是我就去咗買呢個傳說中必食嘅早餐外賣.當中主打的即叫即整的厚切炒蛋三文治另外仲有意大利包🌯熱狗🌭牛角包🥐外買飯盒🍱.可以單叫或者跟餐配飲品(加$10-$20不等)或者加多少少錢就有自家制糖水甜品=======================超厚芫荽炒蛋三文治🥪$24鍾意食芫荽的朋友必試用上新鮮芫荽炒蛋芫荽味超濃炒蛋熟而不老鹹度亦剛剛好整體上口感豐富滿足而且唔使講麵包已經自動烘底麵包亦唔會太硬有微微烘底香氣$24黎講真係超值=======================建議外賣之後5至10分鐘之內進食否則會影響食物質素及口感.三文治🥪仲可自選雙拼黑松露🫘炒蛋🍳牛油果🫒鹹牛肉🥩午餐肉🥓芝士🧈蔥花🥬火腿🍖=======================後記:店只做早餐及午市的港式外賣星期一至五: 07:30-14:30星期六: 08:00-11:30星期日及公眾假期休息======================因為係即叫即整製作時間大概要15至20分鐘@13takeaway IG內有direct link 可網上下訂單或者打電話
[灣仔🥪厚芫荽炒蛋三文治]
一日之計在於晨
今日我想食一個豐富嘅早餐
然之後好有動力咁去工作
於是我就去咗買呢個
傳說中必食嘅早餐外賣
當中主打的即叫即整的厚切炒蛋三文治
另外仲有意大利包🌯熱狗🌭牛角包🥐外買飯盒🍱
可以單叫或者跟餐配飲品(加$10-$20不等)
或者加多少少錢就有自家制糖水甜品

然之後就去外賣自取
否則有機會要等好耐
因為每次都見到有一定人流排隊

=======================
📍地址:13 Thirteen (灣仔)
灣仔駱克道117號興邦大廈地下6號舖
@13takeaway

賣相❤️❤️❤️❤️
價錢❤️❤️❤️❤️
好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️
#eatwithpankie #foodstagram #foodphoto #foodporn #hkfood #香港美食 #相機食先 #hkfoodstagram #foodblogger #foodlover #foodoftheday #foodphotography #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodiegram #香港地道美食 #breakfast #lunch #早餐 #午餐 #外賣 #takeaway #芫荽炒蛋三文治 #13takeaway #wanchai #灣仔 #sandwich #三文治 #芫荽控

2022-06-11 531 views
麵包有搽牛油烘過,蔥花炒蛋炒得厚身都仍然好滑,分量夠之餘好香蛋味,蔥味好香好夠但係可以再重手啲,可能係因為叫得呢個餸嘅我係蔥味愛好者,期望比較大。樽仔奶茶好重奶味,茶味都夠香濃,茶葉味偏港式,而且唔會太甜,平衡得好好飲
2022-05-27 503 views
由於呢間店舖營業時間只係去到下午兩點半, 所以好少可以食到 ,今日終於襯放假 買咗份三文治試下, 我叫嘅係咸牛肉炒蛋多士加蔥花,蛋係滑蛋 ,香蔥足夠 ,多士烘得均勻 。可惜嘅係,咸牛肉分量偏少 ,佢又冇再落鹽調一調味,所以整體味道偏淡, 除此之外 ,即買即食 ,係好好食嘅多士 ,23蚊絕對值回票價
之前吃過他們店的咸牛肉炒蛋三明治做早餐,覺得還不錯,所以這次二訪,想試試吃其他的經過多番糾結後,決定要試試他們的豬扒包跟之前一樣,起碼早20分鐘前致電到店舖下單,然後店員會告訴你訂單編號,到店時說出自己的號碼付錢就好了,相當有效率如果是到店才下單的話,估計要排隊和站著等些時間喲 (兩次去自取都看到不少人在等候著)滿懷興奮的回公司打開一看,發現不是我要的豬扒包,而是三文魚包,看看單據寫的倒是沒錯,只是發錯了食物。。。雖然我也愛吃三文魚,不過總是會有些許小失望,但沒想到吃第一口時卻讓我驚豔了麵包很鬆軟,其實這味道不是沒吃過,只是沒想到這小店做個麵包也這般上心,包裡除了有加牛油果醬外,還有加檸檬汁在酸忌廉 (酸奶油)上,吃的時候有散發出檸檬香氣,味道上更有層次了配上餐飲冰港式奶茶,已是非常豐盛的早餐了

經過多番糾結後,決定要試試他們的豬扒包

三文魚包

,味道上更有層次了

配上餐飲冰港式奶茶,已是非常豐盛的早餐了

三文魚包
番左成個星期工,Happy Friday想有個good morning,係公司附近既呢間13 Thirteen買早餐~一去到已經見到收銀枱面好多訂單,原來可以預先落order,walkin叫即製烘底三文治既話大概要預20分鐘等侯時間。叫左個芝士炒蛋三文治+芫茜😍三文治好少可有加芫茜呢個選項,愛茜之人當然要試試!包皮係即烘既,即使外賣都仲keep到微溫同少少脆口,打開入面d芝士拉絲勁邪惡😈三文治望落唔算大件,但中間係厚厚既炒蛋餡,成件三文治都舖滿個種,炒蛋唔會炒到乾晒仲有少少蛋汁,好正🤤芫茜既份量都算幾多,食到啖啖芫茜味。廿幾蚊有份咁高質既三文治早餐超開心,下次會再黎試下其他配搭~

2022-05-07 953 views
平日早餐時段長期很多人order, 足料好好味。要了芝士蛋三文治,厚切方包配芝士,厚厚的炒蛋,加一杯熱奶茶,茶底香濃(十分之濃)自家出品,值得推薦!除了三文治,還有其他點心選擇!
2022-04-17 1262 views
神早流流出灣仔緊係要食翻個靚早餐安撫下自己🥹 呢間主打外賣嘅小店相當吸引😍 💛13豬扒意大利包 ($38)豬扒薄得嚟啖啖肉,好惹味😋 肉質好滑,一啲都唔韌,成個配搭好夾!💛芝士芝士炒蛋烘底三文治 ($24)🐡:啲蛋好香同好滑👍🏻 同茶餐廳差唔多價錢,但佢件蛋超厚!超足料!芝士味好濃,佢比起蛋味更突出,睇各人鐘意~💛腐竹雞蛋薏米糖水 (餐+$15)細細個樽仔勁得意😆 同埋方便袋落袋,啱曬啲想慢慢飲,又驚衛生問題/飲飲下比人叫咗去開會嘅人🙄 樽仔糖水好清甜,係媽媽嘅味道🥹 呢個份量嚟講算多薏米👍🏻💛袋仔美祿 (餐+$10)都係細細包,方便裝落袋,不過呢個就係普通美祿,冇咩特別。💭我係10點半左右去買,叫完之後等咗10-15分鐘,因為豬扒包要多啲時間去整🕰 人流方面都不斷有兩三位客人嚟嗌嘢食,趕時間嘅話記得預鬆少少喇🤏🏻另外因為🤡冇預鬆啲時間,就嚟遲到,所以焗咗半個鐘先食。個紙袋比啲油同倒汗水整到濕曬,所以食個陣對手會好污糟,大家要留意喇🥸

13豬扒意大利包

💛13豬扒意大利包 ($38)

芝士芝士炒蛋烘底三文治

💛芝士芝士炒蛋烘底三文治 ($24)

腐竹雞蛋薏米糖水

💛腐竹雞蛋薏米糖水 (餐+$15)

袋仔美祿

💛袋仔美祿 (餐+$10)
都係細細包,方便裝落袋,不過呢個就係普通美祿,冇咩特別。

腐竹雞蛋薏米糖水
早排喺ig見到灣仔有間食爆餡蛋治嘅外賣店😀睇相比d澎湃嘅滑蛋吸引🤤即刻搵左個朝早去!呢間小店專做外賣 仲要晨咁早就開門☺️真係打工仔們嘅福音我嗰朝早未夠8點就去 但已經見到小店做外賣無停過手🙂似乎都有d人氣Menu有好多包🍞蛋治 牛角包 burger齊哂😍——————-葱花芝蛋治🍳賣相靚仔🤩 炒蛋果然好厚 仲好滑D葱好香😋芝士半融 溝埋d蛋汁🤤正佢仲自動烘底😍但又唔係烘到好熱氣嗰種 加埋d嫩滑嘅炒蛋~食完真係good morning🔆——————-13豬扒意大利包🌮豬扒係薄切 成塊都好軟熟又juicy 唔會咬到筋/肥膏位❤️仲好入味!夾左d沙律菜&份量剛好嘅沙律醬😙絕不單調意大利包大份又軟熟 個配搭絕對夾過普通白方包🥳仲自我感覺健康d🤣——————-估唔到佢有腐竹薏米 & 桂圓紅棗桃膠糖水跟餐仲$10咋 細細枝又幾cute😚仲一d都唔過甜 幾足料!係surprise嘅🥳——————-佢仲有黑松露炒蛋 芫茜炒蛋 蛋牛治 呢d經典組合款款都好正咁😚仲有d飯餐~可以lunch買返office食! 呢間小店絕對試得過啊💛💛
早排喺ig見到灣仔有間食爆餡蛋治嘅外賣店😀
睇相比d澎湃嘅滑蛋吸引🤤即刻搵左個朝早去!
呢間小店專做外賣 仲要晨咁早就開門☺️真係打工仔們嘅福音

跟餐仲$10咋 細細枝又幾cute😚
仲一d都唔過甜 幾足料!係surprise嘅🥳
佢仲有黑松露炒蛋 芫茜炒蛋 蛋牛治 呢d經典組合
款款都好正咁😚
仲有d飯餐~可以lunch買返office食!
呢間小店絕對試得過啊💛💛
13豬扒意大利包
他們店呼籲顧客早大概20分鐘前致電給他們下單,然後店員會告訴你訂單編號,到店裡說出自己的號碼付錢就好 (可以用八達通支付) 如果趕時間的話也可以在左側的食物櫃裡選購現成的,食物有沙拉、三明治、醬油溏心蛋🥚,飲料就有果汁、茶、水、汽水等等。。。 🔸️烘底三明治 🥪 (自選雙併)咸牛肉炒蛋三明治 HK$21麵包有烘烤過,不過還是鬆軟的,不硬,散發出微微烘烤的香氣,餡料很多很飽滿,炒蛋熟而不老,鹹度剛剛好,三明治暖暖的,在涼涼天氣時吃滿有幸福感 餐飲🔸️奶茶 🥤+HK$6就是港式奶茶,中規中矩 總括:很划算,份量也足,給得慷慨,值得一試下次想再試試看其他的配搭,比如啡菇🍄🤤(其實不難做這三明治,但勝在方便而且便宜)

,飲料就有果汁、茶、水、汽水等等。。。

🔸️烘底三明治 🥪 (自選雙併)
咸牛肉炒蛋三明治 HK$21

,炒蛋熟而不老,鹹度剛剛好
,三明治暖暖的,在涼涼天氣時吃滿有幸福感

餐飲
🔸️奶茶 🥤+HK$6

就是港式奶茶,中規中矩

總括:
很划算,份量也足,給得慷慨,值得一試

下次想再試試看其他的配搭,比如啡菇🍄🤤
(其實不難做這三明治,但勝在方便而且便宜

• 咸牛肉炒蛋三明治
2022-01-28 988 views
終於有機會試到呢間平時淨係開0730-1430嘅外賣小店\13thirteen/由於佢嘅營業時間真係太特別一下子有喺台灣食早餐店嘅感覺🥲13有提供三文治漢堡熱狗牛角包同飯今次叫咗三文治同飯✧ 蔥花蛋治烘底 $23由灣仔拎返去銅鑼灣其實凍咗少少但仍然好好食蔥味香又濃 加埋炒蛋真係好夾兩塊多士夾住咗咁厚嘅蔥花蛋好滿足🤤✧ 滑蛋蝦仁飯 $46男朋友叫咗滑蛋蝦飯都好唔錯因為拎咗一段時間再食其實啲蛋會被焗熟咗多少少但打開嘅時候仲見到有蛋液蛋味濃 加埋豉油撈飯一流同大坑嗰間有得揮🤣

終於有機會試到呢間平時淨係開0730-1430嘅外賣小店

因為拎咗一段時間再食其實啲蛋會被焗熟咗多少少
但打開嘅時候仲見到有蛋液
蛋味濃 加埋豉油撈飯一流
同大坑嗰間有得揮🤣
一出站行1分鐘都唔使就食到仲要自動烘底唔加錢🤩!▪️自選雙拼 $21呢個價錢食到雙拼烘底邊到搵呀😭滑蛋超厚超滑!加埋芝士不得了!小編拎到入赤柱都仲流緊蛋汁額外加多$3芫茜😍多到唔使錢咁每啖都食到餡料 唔會有齋食包既moment.長途跋涉先拎出嚟食 但都咁高汁🤤另外仲有得揀黑松露同鹹牛肉滑蛋治揀下次去一定要試埋佢地每日即煲既奶茶!.*留意返小店得外賣(IG Profile有落單Link)*Weekday營業時間08:30-14:30*Weekend營業時間08:00-11:00

一出站行1分鐘都唔使就食到
仲要自動烘底唔加錢🤩!

▪️自選雙拼 $21
呢個價錢食到雙拼烘底邊到搵呀😭
滑蛋超厚超滑!加埋芝士不得了!
小編拎到入赤柱都仲流緊蛋汁
額外加多$3芫茜😍多到唔使錢咁
每啖都食到餡料 唔會有齋食包既moment
長途跋涉先拎出嚟食 但都咁高汁🤤
另外仲有得揀黑松露同鹹牛肉滑蛋治揀
下次去一定要試埋佢地每日即煲既奶茶!
*留意返小店得外賣(IG Profile有落單Link)
*Weekday營業時間08:30-14:30
*Weekend營業時間08:00-11:00
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$24 (Lunch)
2022-01-04 773 views
食過13好多次,寫返個review 講下先:芝豬豬蛋堡:兩塊漢堡扒夠曬份量,mayo 啱啱好,個包烘得又靚又無壓扁黑松露炒蛋治烘底:炒蛋好滑唔會乾爭爭,仲好香黑松露,加埋塊芝士真係好好味!(呢個我已經食過好多次)仲可以special request 白麵包轉麥包,啱曬想食健康d既人士火腿煎蛋蕃茄通粉:個蕃茄湯底食得出唔係🥫,真係有落料煮,火腿蛋(或漢堡扒)煎到啱啱好,亦份量十足黑菇芝蛋堡:d菇配埋個黑松露醬真係無敵,加埋隻煎蛋咬開仲有少少流心,好好味!
食過13好多次,寫返個review 講下先:

• 芝豬豬蛋堡
  • 黑菇芝蛋堡
  • 黑松露炒蛋治
  • 火腿煎蛋蕃茄通粉
2021-12-08 848 views
搬咗舖之後對13評論唔多,我估因為其實幫襯得嘅都係熟客,差唔多日日嚟幫襯,覺得唔需要多介紹;加上佢係外賣店,又早收工唔做晚市,區外客可能冇乜留意。📞由13舊舖開張幫襯到而家,見證住佢一路進步:最初打極電話都唔通(好似打電話買演唱會飛咁),嚟到先至嗌又要等差唔多半個鐘,但好多人都繼續堅持等,因為佢啲嘢真係好好食,又加上覺得做每一樣野都要堅持,唔可以咁容易放棄,希望同13一齊撐住💪🏻。而家進步咗好多,間鋪大左好多,又多個姐姐幫手,成個流程都快咗。👍🏻好啦講返嘢食,佢啲早餐真係超正,三文治🥪超級足料又新鮮即整,加埋嘢飲先至$24;又或者熱狗🌭️,大大碌脹卜卜,配蜜糖芥茉醬係一絕;仲有芝豬豬蛋堡🍔,又係我另一至愛!其實每款都好好食,講講吓先至發現原來每一款食物佢哋都配秘製醬汁(譬如燒賣有麻辣豉油)全部用心製作,所以係值得等咁耐嘅。🍱午餐最鍾意佢個滑蛋蝦仁飯,瑞士汁雞髀都好好食嘅(又係有秘製醬油),隔離啲茶餐廳級數冇得比。通常我買午餐我配埋佢個樽仔糖水,腐竹糖水或者杞子雪耳糖水都好滋潤,啱晒做下午茶。要喺灣仔咁多競爭嘅地方做一間出色嘅外賣店一啲都唔容易,希望13繼續加油,一直堅持 💪🏻
鹹牛肉蛋治加牛油果醬
2021-12-08
鹹牛肉蛋治加牛油果醬
  • 即製三文治
Bookmark咗好耐想食嘅外賣小店!一直都冇機會皆因佢嘅營業時間好短係灣仔返工嘅朋友真係幸福😆呢日襯住去灣仔做嘢就嚟試吓!呢間小店係搬咗新舖聽聞比以前更大朝早嚟到遠遠就見到人龍 外賣不斷如果想節省時間建議可以電話/wtsapp/網站落咗單先!呢間小店主打三文治仲有漢堡 熱加 午市仲有飯餐即叫即整 好有誠意!-蔥花蛋治雖然網站落咗單 但因為訂單太多所以嚟到都等咗陣拎上手仲係熱辣辣🤩三文治超級!爆餡!拎出嚟已經聞到蔥嘅香味🤤麵包本身已經烘咗底淺啡色烘得剛好 仲有牛油香😍蛋炒得滑身🍳有蛋香仲有蛋汁🤩🤩超級多蔥!!真係勁香!!鍾意蔥嘅人應該會勁鍾意-今次唔記得咗加芝士🥲但呢個早餐真係好滿足❣️係灣仔返工嘅人士真係好幸福🥺下次有機會再嚟支持下!🥰
Bookmark咗好耐想食嘅外賣小店!
一直都冇機會
皆因佢嘅營業時間好短
係灣仔返工嘅朋友真係幸福😆
呢日襯住去灣仔做嘢就嚟試吓!

呢間小店係搬咗新舖
聽聞比以前更大
朝早嚟到遠遠就見到人龍 外賣不斷
如果想節省時間
建議可以電話/wtsapp/網站落咗單先!

呢間小店主打三文治
仲有漢堡 熱加 午市仲有飯餐
即叫即整 好有誠意!

雖然網站落咗單 但因為訂單太多
所以嚟到都等咗陣
拎上手仲係熱辣辣🤩

三文治超級!爆餡!
拎出嚟已經聞到蔥嘅香味🤤

麵包本身已經烘咗底
淺啡色烘得剛好 仲有牛油香😍

蛋炒得滑身🍳
有蛋香仲有蛋汁🤩🤩
超級多蔥!!真係勁香!!
鍾意蔥嘅人應該會勁鍾意

今次唔記得咗加芝士🥲
但呢個早餐真係好滿足❣️
係灣仔返工嘅人士真係好幸福🥺

下次有機會再嚟支持下!🥰
2021-09-15 1777 views
搬遷後的開張日,已經急不及待幫襯。在舊舖食過蔥花厚蛋治,簡直驚為天人。仲好食過大館間between !今次早上試下黑松露炒蛋三文治,蛋味明顯唔濃,而黑松露也沒有鮮味,可以話冇咩黑松露味。不過熱力好夠,買回家15分鐘仍然熱,但唔香。加左10蚊,要左杯蘇打綠,係青瓜,薄荷葉加lime soda, very fresh. 可能係開張日,見到廚房好忙,但係得我一張單店員都詳細介紹唔同飲品combination, 算係咁。午餐menu 都唔錯,下次可試。
仲好食過大館間between !

。不過熱力好夠,買回家15分鐘仍然熱,但唔香。

可能係開張日,見到廚房好忙,但係得我一張單

店員都詳細介紹唔同飲品combination, 算係咁。

午餐menu 都唔錯,下次可試。

2021-09-14
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$35 (Breakfast)
  • 蘇打綠