2016-10-17 1319 views
今日一償所願黎龍門居5度台式手抓餅專門店,其實平時過黎好鬼近,只不過要有朋友一齊食先開心啲😆話明叫手抓餅專門店一定要食佢既手抓餅啦😏手抓餅配料任你自選,我揀左芝士,煙鴨胸,咸牛肉。老闆整手抓餅功夫非常純熟,幾下手勢已經手抓餅煎到酥脆無比,比一般乾脆冇咩油膩味🤘勁芝士完全溶化落咸牛肉同煙鴨胸中,最佳芝士鐵三角配搭,加埋juicy既沙律醬,味道層次又再提升⬆

2016-08-28 1074 views
自選味道手抓餅 (7/10)芝士,栗米,肉鬆。芝士是整片的,其他份量也夠,手抓餅的餅底好脆好鬆軟,熱辣辣的,很是滿足。另外再加消暑冬瓜茶,沒有太甜,味道剛剛好。P.S 星期日此店休息。因為我有兩次星期日來也沒開店,所以問店主確認的。
自選味道手抓餅 (7/10)
芝士,栗米,肉鬆。

另外再加消暑冬瓜茶,沒有太甜,味道剛剛好。

P.S 星期日此店休息。
因為我有兩次星期日來也沒開店,所以問店主確認的。
2016-08-27
TakeAway
雖然住係龍門居但好少食因為真係極度邪惡同罪惡感!每次都係叫 雞蛋芝士同埋火腿加埋沙律醬同辣粉簡直無敵最普通的配搭但總覺得係最好味加埋一共$30之前都試過佢既流心雞扒大大塊又多芝士 可惜無影相!
雖然住係龍門居但好少食
因為真係極度邪惡同罪惡感!
每次都係叫 雞蛋芝士同埋火腿
加埋沙律醬同辣粉簡直無敵

最普通的配搭但總覺得係最好味

加埋一共$30

之前都試過佢既流心雞扒
大大塊又多芝士 可惜無影相!
  • 芝士流心雞扒
2016-06-10 936 views
今日紅假好似近乎一半店舖都冇開🙈🙈🙈 好彩一早想黎食既呢間有開姐!!聽聞手抓餅出名~揀左粟米雞肉同咖喱醬😍😍 盛惠26蚊~俾完錢後等食~呢間人流比較多~都等左十幾廿分鐘先有得食~手抓餅熱辣辣到手!咬落去餅皮好酥脆😋😋 餡料都唔少~ 不過醬汁可能落左唔太多唔多覺有味🙈🙈🙈 食到最後餅皮都仲係脆口👍🏻👍🏻👍🏻欣賞佢包裝紙係有膠質既⋯d油唔會透到整污糟手🙈🙈 之後再嗌左邪惡芝心雞排!都好多人叫~即叫即炸~真係好邪惡!!!勁多芝士!大力少少d芝士會湧出黎!雞排好嫩滑!外皮唔會過厚又炸得好香脆😍😍😍 好好食😋😋😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 龍門夜市必食😝😝😝

呢間人流比較多~都等左十幾廿分鐘先有得食~
手抓餅
欣賞佢包裝紙係有膠質既⋯d油唔會透到整污糟手🙈🙈

之後再嗌左邪惡芝心雞排!都好多人叫~
芝心雞排
2016-06-09
$27 (Last Night Supper)
手抓餅
芝心雞排
2016-05-29 600 views
好食嘅台灣手抓餅!雖然已經唔係好記得台灣正宗嘅手抓餅係乜嘢味,但呢一度嘅手抓餅都真係唔錯架,有好多款餡料俾你揀,有甜有咸,真係任君選擇啦!我就揀咗芝士、磨菇,呢個配搭實無死啦。芝士嘅味道都幾香樓,不過如果可以拉到絲就仲好啦。最正嘅就係佢塊煎餅,真係煎到好鬼香脆,黎到遠一遠都已經聞到。
好食嘅台灣手抓餅!

2016-04-28 506 views
龍門居依條街,相信好多屯門人都識,夜晚超多小食😍就好似屯門版既葵廣咁,掃街一流今次食左個大塊芝心雞扒😍拎上手熱辣辣😛炸粉厚左d,質地粗左d,但食落都脆既 😜肉就嫩👍🏻芝士超多😍每度都食到,鹹香味頗重😈整體而言,最吾中意係炸個塊皮
2016-04-04
TakeAway
平時都有食開依度嘅手抓餅同鹽酥雞。但今日靚仔老細介紹左個名為極邪惡芝心雞扒,我依個芝士人當然要試下啦個雞扒同平時1樣即叫即炸,等左陣就有得食個樣同普通炸雞扒無咩分別,心諗我仲邪惡過佢點知食都1半開始爆芝士,真係用爆黎形容完全大滿足雞肉同芝士原來都好夾,同平時食嘅芝士豬扒係2回事雞扒唔會因為炸而乾,仲有好重嘅肉汁係度食完1件想再encore多件,但靚哥哥話個成本比較高,可能唔會長推唔怪得知叫極邪惡啦,咁吊癮。今次真係輸得心服口服邪惡之名唔講得少
平時都有食開依度嘅手抓餅同鹽酥雞。

個雞扒同平時1樣即叫即炸,等左陣就有得食
個樣同普通炸雞扒無咩分別,心諗我仲邪惡過佢

點知食都1半開始爆芝士,真係用爆黎形容
完全大滿足

雞肉同芝士原來都好夾,同平時食嘅芝士豬扒係2回事
雞扒唔會因為炸而乾,仲有好重嘅肉汁係度
食完1件想再encore多件,

但靚哥哥話個成本比較高,可能唔會長推

唔怪得知叫極邪惡啦,咁吊癮。
今次真係輸得心服口服
邪惡之名唔講得少
  • 極邪惡芝心雞扒
2015-06-22 673 views
每次來到男朋友家附近都會來到5度食手抓餅只要填好紙仔撕比老闆就可以(紙仔上面tick自已想加既配料)餅底就係$10而配料係$4至大約$8不等價錢唔算太貴而且份量都唔會話太少而且可以揀落沙律醬同加辣(不需另外加錢)製作中啦!我果個係鴨胸($8)+紫菜($4)+芝士($4)手抓餅($10) 即叫即整夠晒熱 加埋沙律醬更加好味!除左以上配料 我覺得加蛋、煙肉同司華力腸都好好味下次再試下唔同配料
每次來到男朋友家附近
都會來到5度食手抓餅
只要填好紙仔撕比老闆就可以
(紙仔上面tick自已想加既配料)
餅底就係$10
而配料係$4至大約$8不等
價錢唔算太貴而且份量都唔會話太少

而且可以揀落沙律醬同加辣(不需另外加錢)
鴨胸+紫菜+芝士手抓餅
製作中啦!

即叫即整夠晒熱
 加埋沙律醬更加好味!
除左以上配料 我覺得加蛋、煙肉同司華力腸都好好味

下次再試下唔同配料

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
鴨胸+紫菜+芝士手抓餅
2013-02-04 724 views
龍門居小食街裡基本上說得出的小食都可找到,要試勻每間小食店,相信2星期應該足夠,今次除了阿朱,另一站是食友推介的台式手抓餅,正是出自這家人氣蠻盛的小吃店。自從那些年在台北西門町吃過之後手抓餅後,想起來都有一段時候沒嚐此味,比我們熟識龍門居的食友來回一會後,兩份熱辣辣的手抓餅及漢堡包就出現眼前了,有勞有勞。只以單薄紙袋盛載的手抓餅熱得燙手,從紙袋快速地變到透明,如意料之內的重油份,不過這類油酥餅不以大量油脂製作是不能做成鬆身效果,幸而吃時的油膩感卻沒有想像中般高,好吃就是了管他哩!以手撕開看到其層次分明,外層煎成金黃的酥餅的確做得鬆化,聽聞這份手抓餅是跟另一位食客調轉了,咱們所吃的是加了芝士版本,令本已鹹甜皆有的香酥手抓餅更有芝士香也更黏連!不過此餅一定要趁熱吃,不然當熱度降低芝士變硬後,食味就會大減。後來移肉步到店前觀看,方才看到爐後放著一列以個別包裝的粉糰,以其陣容來看手抓餅每晚的流量也真不少!老闆將麵糰放在煎爐上拍鬆後再煎香及加蛋,那純熟快速的手法很有看頭,煎得餅香四溢的好難不光顧。食友帶回來的手打漢堡包大大個也只是$20!!!在此小食街算得高價,不過齊齊分享就不算太貴了。漢堡包用

漢堡包用上如奶油豬的大麵包而不是嘉頓芝麻漢堡包已較特別,麵包在煎爐上煎香加熱,比以焗爐焗成的香脆是多一份油香,單以這個形式煎香的麵包獨吃一個也不成問題了!手打牛肉餅厚厚的肉汁豐盛,肉餅做得鬆軟有牛肉香,果然跟一般的漢堡肉餅不相同,還有一片已熱至半溶的芝士片,加起來就是好吃的漢堡包味道呀!

漢堡包裡沒有什麼沙律醬、芥末醬調味,只以濃郁牛肉香吸引食客,另外用上清爽生菜及鮮甜蕃茄中和一下肉汁澎湃的食感,麥叔叔也不用在龍門居開業了,這家平民版OOO水準出色很多哩。

配餐的台式飲品大大杯,食友的百香果茶據聞好飲又抵飲,龍門居的居民實在太幸福了!

10 Minutes (TakeAway)
$13.33 (Dinner)
  • 手打漢堡包
跟兩位屯門街坊掃街, 第二站是 <好拍檔>,不過 Openrice 尚未有資料!先寫第三站 <5度台式手抓餅專門店>,有賴一位屯門街坊幫忙去買,然後拿到第一站的摺枱,讓大家慢慢品嚐!據知店主是台灣人,相信其出品正宗充滿台式風味!這裡主打手抓餅,即叫即製!不容錯過! 還有其他台式小食....手抓餅 $8+$4 芝士另可選多款配料:蛋、芝士 、司華力腸、紫菜、粟米粒、午餐肉 ..... 由 $3 ~ $8 不等;可要求配上沙律醬。另可加 $8 配珍寶裝台式飲品,更划算! 手抓餅即叫即煎!等大約 5~10 分鐘,相當快手! 由於店方錯有錯著,把街坊原先點的蘑菇手抓餅,跟別人的芝士手抓餅換轉了,我們一嚐芝士手抓餅的滋味!估不到這麼大塊!我們撕開來食,別有一番風味! 薄薄的手抓餅煎得微焦,熱辣辣!外邊香脆可口! 餅身鬆軟中略帶煙韌! 夾住芝士,帶一點黏性富鹹香。跟芝士味道很夾!食起來倍增香味! 我不肯定這裡的做法是否正宗,總之好食已經很滿足!漢堡 $20鬆軟帶脆的漢堡包配上肉厚多汁的手打牛肉漢堡,一片新鮮多汁的蕃茄、底部有一大堆生菜,份量十足! 蕃茄及生菜永遠是最
跟兩位屯門街坊掃街,
據知店主是台灣人,相信其出品正宗充滿台式風味!

這裡主打手抓餅,即叫即製!不容錯過!
還有其他台式小食....
手抓餅 $8+$4 芝士

手抓餅即叫即煎!等大約 5~10 分鐘,相當快手!

估不到這麼大塊!我們撕開來食,別有一番風味!
薄薄的手抓餅煎得微焦,熱辣辣!外邊香脆可口!
餅身鬆軟中略帶煙韌!
我不肯定這裡的做法是否正宗,總之好食已經很滿足!
漢堡 $20
蕃茄及生菜永遠是最佳拍檔!

大家也大讚好食!真令人回味!
百香果綠茶 $8
我見屯門街坊飲得好快,相信這杯台式飲品冰涼又解渴!

大家食飽後,向甜品店進發!
2012-12-12
10 Minutes (TakeAway)
$13.3 (Dinner)
  • 漢堡
我自己好鐘意食台式野,所以周不時都會轉進台式餐廳,為的是喝杯台茶﹑吃個肉燥米或吐司,止心癮及口癮。之前見到5度台式手抓餅專門店在龍門居出現,哇~台式喎,我不知幾咁高興﹗老闆操著不順正廣東話,加上那份禮貌和耐性,我不自覺地懷疑他是台灣人來,當然至今也不肯定。這裡主打手抓餅外,也不乏港式小食(如炸薯角﹑炸魷魚酥)﹑鐵板炒粉麵﹑焗飯﹑芝士撈丁等。看來獨沽一味的話,在這裡會很難生存了吧﹖手抓餅很是好吃,今日之前其實我已經兩度光顧手抓餅的了,真心推介﹗麵團相信是自家弄的,看到店內放有不少搓好的麵團,被分成一球一球,再有保鮮紙一個一個分開包住,以保存濕潤度。(如果是來貨哪有這樣好心機包裝﹖)爐頭有兩個,一個專處理手抓餅,另一個是製作漢堡包和炒麵,所以每次只能做一餅。當老闆接單後,便拿出一球麵團放在鐵板上,用木板壓搓幾次,壓扁後,然後將兩邊煎到金黃調,再用兩個剷子在餅皮上作拋下拋下的手勢,令餅皮得以鬆開及令餅身產生層次。我看過幾次,發現老闆做餅手法和台灣夜市的手抓餅店可說是一樣哦。在老朱吃燒賣吃生滾粥,當然不夠喉﹗我主動推介大家吃這裡的手抓餅,一塊當然不夠分,也順道買一個我想試好耐的自製漢堡包~除了

堂弄

除了手抓餅要剔紙仔之外,其他食物只需口頭order便成。(不過老闆經常忘記大家要什麼,最好等食期間多提一提他,你自己點了什麼食物。)
自選愛吃的
將紙仔交出,老闆便會口頭覆一次,之後便等啦~身邊的街坊們大多都是等手抓餅,其實是好事,因為慶幸這裡的主打物,沒有被其他出品有所拖垮。

配料由$3-$8不等,而且加$8便可配珍寶裝台式飲品,計落平正價$2,算是有點優惠啦。我點了一杯百香果綠茶,可以免費加珍珠或椰果,少冰少甜下,出來味道很對口味,清甜得來還嚐出百香果微微的果香,當中的珍珠超多,夠煙韌,$8一杯實在抵飲到爆。

終於有食物出現了,不過老闆將我和旁邊位女生的訂單調轉錯給,哈﹗我本身要蘑菇手抓餅,現在是芝士手抓餅嚕~
熱熱熱熱熱
你可能以為油份好似好多,不過食入口是不覺重油味和油膩的。手抓餅相當鬆化,淨餅也好好吃的,因為有些鹹鹹甜甜的味道來。現在加了芝士,鹹度更濃,不過香氣就勁好多了。手抓餅要盡快吃,攤凍了的話會是很死實哦~
看得到的酥化
手抓餅的味道真是和在台灣夜市吃到的沒差別﹗所以每次食完我就會好掛住台灣....

另一樣是自製漢堡,要成$20一個,對我來說好貴啊,所以自己從沒買過來吃,今次趁人多便豪一豪啦(哈哈)。

兩片厚厚的麵包一定並不是嘉頓貨,一來形狀及顏色不同,這個是帶正方啡白色的;二來用手指按下及撕開麵包時,麵包沒有即時凹陷或成碎片,反而充滿回彈力及韌度的呢。用上是脆豬仔包的那種麵包,不過每個包的形狀實在參差不齊,難不成是自家製﹖

落單後,另一位師傅負責整。兩片麵包的上下都烘得金黃,入口香脆,而包身則保持勁道好咬。
麵包不是嘉頓
配料有幾片新鮮生菜﹑一片多汁蕃茄和一片芝士,什麼茄汁﹑芥末醬都沒有下過,因為中間片手打漢堡扒主持了大局﹗不需依靠什麼調味醬汁~

漢堡扒也是即叫即煎,又厚又大片,流出來的肉汁都不少,濃郁的牛肉味,之間帶點調味給予的辣辣甜甜,再加以芝士的鹹香,色香味齊全,令到這個漢堡包實在是好吃到不得了﹗
眾人大讚
當我們嘗試完漢堡包後,同時大讚好吃呢。

其實還有很多食物我都想吃,包括鹽酥雞﹑台式炸雞排等,只怪胃子不爭氣,因為吃到這裡,我..近乎要投降了。
2012-12-12
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$13.33 (Dinner)
自選愛吃的
堂弄
熱熱熱熱熱
麵包不是嘉頓
眾人大讚
看得到的酥化
  • 自製漢堡包
2012-02-29 283 views
對於鐘意掃街既本肥牛, 台灣實在太o岩我啦~ 呵呵, 台式飲品, 大雞扒 , 麵線, 鹽蘇雞, 真係無一不歡不過手抓餅, 我真係未食過, 不過有一日因為想減肥, 打算坐巴士時早dd落車行返去做運動, 點知見到手抓餅專門店, 結果....又肥了.... ..5ºC台式手抓餅專門店係位於屯門龍門居巴士總站附近食店林立既食街 (減肥仲要經過食街....自己都覺得蠢......) . 門面一看, 就好似有好多食物相既板圍出來既陣地一樣, 只有做手抓餅既位置同比佢地出入既左手邊位置係空出來, 話雖如此, 如果你完全無IDEA想食D咩, 你企係前面實搵到你想要既野....我? 我就唔鐘意食一D COMMON既野既, 我食就要食佢地既特別D既野, 所以明顯貼晒出來既唔食, 我就食左佢既推介 : 芝士手打漢堡, 同肥牛手抓餅.... (今次仲唔肥死....? )個芝士手打漢堡個包口感有小小似大家食開既脆豬包 , 賣相同佢貼係做手抓餅哥度既DISPLAY唔同(你可以放大門面張相會見到), 無咁多芝士流出來, 肉唔似佢咁頂到個包咁高, 不過咪睇佢好似貨不對辦, 其實佢都真係好大件下.我隻手算係好大架 ,

芝士手打漢堡 $20
我隻手算係好大架 , 我都一手O岩O岩好, 食完真係好飽.... (迷之音: 你仲有手抓餅喎!
).......手打牛肉好棉, 肉汁夠, 配起內裡既蕃茄同小量生菜絲一齊食, 真係幾夾! (不過小心肉汁太多食到一手都係...) , 芝士算係剛剛好, 無圖中咁多, 不過如果芝士太多又會好溜, 或者咁反而O岩O岩好!
肥牛手抓餅 ($15 , 加芝士+$3)
因為見到個做手抓餅既鐵板有D肥牛, 所以我就叫左個肥牛手抓餅, 係做既時候佢問我使唔使加芝士, 加左仲正, 老闆....你唔講正我或者忍到, 你講到仲點忍? 一於加啦!

老闆就係後面囉左個唔知係膠袋定係保鮮紙包起既餅團, 拆袋之後一野撻係個鐵板度, 用工具去壓偏同拉開個餅
做起上來有D似日式鐵板燒, 你會見到老闆會將一個小麵包咁大既麵團壓成薄片, 之後就會煎得兩面微微金黃, 同時間佢就把肥牛煎熟做配菜, 手法熟練, 睇佢做都幾有FUN
即叫即做, 小心熱哦!
之前未食過手抓餅, 原來手抓餅都幾有彈性, 好煙韌, 食既時候小心失儀哦! 我就食到尾時因為要扯來食, 搞到成面芝士~ 呵呵

個餅疊到好似PANCAKE咁樣款, 雖然係疊埋, 不過唔會好厚, 咬下去同時感受到包, 肥牛和芝士既美味, 雖然食起來有D辛苦(要扯), 不過好味 , 就算啦~

同場除左手抓餅, 仲有大雞扒, 鹽蘇雞等等台式小食, 如非對油膩野有反感, 否則應該實有一樣O岩你口味, 另外台式飲品都有, 價錢相宜, 大家都可以考慮 (不過飲品我就無試了~)
2011-11-29
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$38 (Last Night Supper)
芝士手打漢堡 $20
肥牛手抓餅 ($15 , 加芝士+$3)
即叫即做, 小心熱哦!
  • 肥牛手抓餅
  • 手打漢堡