下星期日係父親節,但係唔多覺有父親節蛋糕喎。咁就買個靚蛋糕啦~ 咁呢間店舖係一個好選擇呀!之前試過士多啤梨嗰d,所以今次買咗人氣第3位嘅脆脆朱古力蛋糕~ 上面嘅朱古力波波唔甜,有朱古力香味入面係軟嘅,所以食咗唔膩。朱古力忌廉好輕,唔會膩,唔好掉呀!表層嘅朱古力碎好簿,唔會蓋過焗海綿蛋糕嘅軟綿綿感覺~ 中間嘅忌廉好少,仲有又薄又脆嘅朱古力碎片!見到新出品米餅,兩種味都試下~ 沙律醬味嘅較鬆脆,食真d就有沙律醬味道喇~ 蝦仁味嘅較硬,比較咸~ 呢個歐陸雜果法包中間嘅生果甜甜地大,加埋果仁同味道較淡嘅包剛剛好,包嘅質地少少煙韌,有咬口~ 切開再灑少少水,微波爐叮30秒就暖暖地又香又軟綿綿又煙韌~
咁呢間店舖係一個好選擇呀!

脆脆朱古力蛋糕

米餅

歐陸雜果法包

切開再灑少少水,微波爐叮30秒就暖暖地又香又軟綿綿又煙韌~
2018-06-09
Type of Meal
Lunch
米餅
歐陸雜果法包
😍A1麵包篇😎望落已夠邪惡😈不過其實係被咖啡☕️包吸引‼️事關好小麵包店有賣咖啡☕️味為主既包👍🏻-------👉🏻「咖啡☕️朱古力核桃包🍫‼️」👉🏻夾上手是有點份量的,不會空氣,雖然唔厚,其實幾大個❤️‼️👍🏻👉🏻咖啡☕️味有✅,唔算勁濃但幾香且帶有奶味👍🏻配埋🍫粒就是Mocha ‼️SUPER 夾❤️ ❤️👉🏻而且包入面重有小量合桃粒,增加口感!上面有糖霜但不會話太甜✅👉🏻咁既質素來說,是不馬虎的!會Encore 的‼️—�—�—$12 個. 😂A-1 Bakery & Chateraise
-------
👉🏻「咖啡☕️朱古力核桃包🍫‼️」

👉🏻咁既質素來說,是不馬虎的!會Encore 的‼️
—�—�—
$12 個. 😂
A-1 Bakery & Chateraise
TakeAway
本來諗住食一個卷蛋做飯後甜品點知食下食下食曬四個 因為質素真係唔錯🤣卷蛋嘅蛋糕部份其實唔夠濕潤但係忌廉真係好輕盈☺️食落覺得好light比起抹茶味更加鍾意原味因為作為抹茶控稍嫌抹茶味唔夠濃郁😳無乜回甘嘅感覺入面嘅紅豆亦都太少😝而原味除咗忌廉之外仲有我好鍾意嘅吉士喺入面🤤泡芙嘅味其實同卷蛋一樣不過更加爆餡❗️入面有滿滿嘅忌廉😋佢地仲要好抵食泡芙$12一個卷蛋$15一個真係可以無限encore😂
本來諗住食一個卷蛋做飯後甜品
佢地仲要好抵食
泡芙$12一個卷蛋$15一個
真係可以無限encore😂
2018-04-26 550 views
$35再戰chateraise嘅蛋糕🤘🏻不過對呢件蛋糕係失望的因為佢實在太多cream食完呢件蛋糕淨係覺得自己食咗好多cream😂我比較鍾意有唔同layers唔同口感嘅蛋糕😳對於愛cream人士嚟講呢件蛋糕可能幾好食嘅 但係對我嚟講就...🙈
[脆皮朱古力蛋糕] $35
再戰chateraise嘅蛋糕🤘🏻
不過對呢件蛋糕係失望的
因為佢實在太多cream
食完呢件蛋糕淨係覺得自己食咗好多cream😂
我比較鍾意有唔同layers唔同口感嘅蛋糕😳
2018-04-15 818 views
Chateraise 是 A1 Bakery 再上一宵層既蛋糕🍰店,在又一城店,每次經過都覺得飾櫃內的鮮忌廉卷,好吸引,好吸引價錢$80,見看👀⋯⋯又真係幾貴,目測,$80 大約只可厚切🔪4件左右,左諗右諗,最終,星期五4 月13 日放工,馬上買了一盒「鮮忌廉卷」。另外,店員放在近收銀機,有一盒有好多口味的泡芙,分別是原味吉士2 件、朱古力、綠茶、芒果及有一件鮮忌廉卷,令我驚喜竟然只是 $60 一盒(有齊共6 件)於是,又買回🏠家。星期五晚上已經急不及待吃了鮮忌廉卷,嘩!真係好好味啊!入口d cream cream 即溶,又軟淋淋,吃一口想再吃🤫🍰🍰至於額外bonus 泡芙,相比鮮忌廉卷,是沒有那麼出衆,但是,當你吃了一口,你會想再買一個黑色星期五晚上是那麼的美好💞⋯⋯

竟然只是 $60 一盒(有齊共6 件)於是,又買回🏠家。

星期五晚上已經急不及待吃了鮮忌廉卷,嘩!

一個黑色星期五晚上是那麼的美好💞⋯⋯
鮮忌廉卷、鮮忌廉泡芙
鮮忌廉卷、鮮忌廉泡芙
2018-02-12 999 views
一直都好留意呢間bakery 因為佢原本得好小分店 但之後愈開愈多😂今日終於有機會試下啦一見到呢個蕃薯包 即刻諗都無諗就揀左😋😋因為我真係好好鐘意食蕃薯❤️佢係我既世界第一😘一攞上手 都有重量🙆🏻‍♀️咬落去 個包幾軟熟再咬埋落個蕃薯好有驚喜 因為個蕃薯🍠係有埋黑糖醬所以食落去唔驚無味個蕃薯都幾大舊 同埋係真係真材實料黎所以一路食一路好滿足😆😆$16唔算貴 食完又好飽呢間bakery果然無令我失望😊下次一定一定要試埋佢其他麵包!
一直都好留意呢間bakery
個蕃薯都幾大舊 同埋係真係真材實料黎
所以一路食一路好滿足😆😆
$16唔算貴 食完又好飽
呢間bakery果然無令我失望😊
下次一定一定要試埋佢其他麵包!
2018-01-31 742 views
$35雖然唔係特別鍾意食cream 但係又幾鍾意食千層蛋糕 🐵呢個千層蛋糕嘅cream都整得幾輕盈而且甜度適中 不過就無入口即溶嘅感覺 但係每層cream都唔係好厚 所以食完都唔會膩 餅皮係有十幾層嘅 只係我覺得佢地厚咗少少 其實呢個唔係好出色嘅千層蛋糕 不過價錢咁平絕對可以encore 🤤 $38琴日食完原味 今日食埋抹茶味 🐵本來期望都唔係好高 所以食落反而有啲驚喜 雖然抹茶嘅回甘唔係好重 但係至少唔係好假嘅抹茶味 其實有樣野唔係太鍾意嘅 就係層除咗無味之外仲濕濕地嘅海綿蛋糕 不過都係嗰句 呢個價錢絕對係一試無防 🤤
[千層蛋糕] $35

琴日食完原味 今日食埋抹茶味 🐵
本來期望都唔係好高 所以食落反而有啲驚喜
雖然抹茶嘅回甘唔係好重 但係至少唔係好假嘅抹茶味
不過都係嗰句 呢個價錢絕對係一試無防 🤤
兩個食左Lunch先出黎👫但行行下又有少少口痕🤤行下見到有麵包店🍞🍞就入去睇下有乜想食😂-🔸現培芝士撻 $18👅:❤❤️❤️❤️(滿分為5個❤)佢有個保溫櫃👍🏻仲Keep住不停焗緊所以羅到上手都仲暖暖地撻皮脆脆的😚一口咬落去外係脆內係爆芝士嘅😍😍芝士味唔算太濃🧀偏酸🍋但勝在唔會覺得膩😋食完會仲想食多個😍-🔸宇治抹茶夾心餅/芒果布司 $12@1👅:❤❤️(滿分為5個❤)抹茶見佢寫店內頭三嘅推介👍🏻就試下啦😏外皮濕潤Cream只有淡淡的抹茶味🍵但都比芒果味好芒果一樣外皮好濕潤💦但芒果味顯得有點假🙄並不是真正的水果味而係糖漿混合而成🍬整體黎講…好一般😛並唔覺得係店內頭三🤷🏻‍♀-整體評分:3/5其實係比芝士撻拉番D分😂因為芝士撻真心好好食其他都就真係一般😗經過可以試下芝士撻🧀雖然價錢都偏貴👅當然 A-1仲有好多好食嘅麵包🍞今次我哋就食唔中啦😭😭😭
兩個食左Lunch先出黎👫
但行行下又有少少口痕🤤
行下見到有麵包店🍞🍞
就入去睇下有乜想食😂

🔸現培芝士撻 $18
👅:❤❤️❤️❤️(滿分為5個❤)
佢有個保溫櫃👍🏻
偏酸🍋
但勝在唔會覺得膩😋
食完會仲想食多個😍

🔸宇治抹茶夾心餅/芒果布司 $12@1
👅:❤❤️(滿分為5個❤)
抹茶見佢寫店內頭三嘅推介👍🏻
雖然價錢都偏貴👅
當然 A-1仲有好多好食嘅麵包🍞
今次我哋就食唔中啦😭😭😭
2018-01-17 686 views
苦中兩點甜😋🍓上次食左chateraise既芒果tart, 今次試下草莓系列😊鮮忌廉蛋糕味道比較淡,海綿蛋糕中間有士多啤梨醬,外表好靚不過味道一般啦。近排成日食甜品,聽講食多d甜既食物會令人開心d,希望快d捱到考完試快d畢業啦😔
苦中兩點甜😋🍓

Type of Meal
Tea
2017-12-15 692 views
貴為A-1 bakery 忠實粉絲,每次出新產品我都會棒場試下!今日放工好肚餓,行過見到有新野。藍莓乳酪pancake不太甜 陷料足夠 pancake鬆軟只是價格略貴⋯
貴為A-1 bakery 忠實粉絲,
每次出新產品我都會棒場試下!
今日放工好肚餓,行過見到有新野。
藍莓乳酪pancake
不太甜 陷料足夠 pancake鬆軟
只是價格略貴⋯
最近有重要人物生曰,頭痛買什麼蛋糕才好之際,我忽然想到曰本來的Chateraise蛋糕店。原本只有太古才有分店,現今已開到各處都有啦。今晩到九龍塘吃晩餐,聰明吃貨,當然預先打電話留一件吧。草莓忌廉蛋糕$250來自曰本山梨縣的法式蛋糕店,由1945年創業至今,已有450多間世界各地的分店啦。甜品由曰本工場製造,選用曰本的原材料,水果全由曰本直送,如此吸引,買來慶祝生曰必定非常得禮呢。預先預留的草莓蛋糕,可選三種不同尺寸,四人食15Cm已非常足夠,可分到一人一大件呢。草莓較相中細小,有點小失望,幸好算新鮮,但不夠香甜。蛋糕以忌廉,原味蛋糕,草莓蓉夾心組成,鬆軟但不過於輕形,草莓蛋糕香氣濃郁,忌廉稠而不膩,果然是曰本蛋糕阿。

草莓忌廉蛋糕$250

草莓較相中細小,有點小失望
,忌廉稠而不膩
,果然是曰本蛋糕阿。
2017-11-15
2017-11-19 669 views
路過又一城比佢的抺茶卷($80)吸引住. 諗住行完街先買. 點知到買時阿媽話興趣不大 咁唯有睇下有咩啱再選過. 最後見到抹茶千層蛋糕 唔駛諗即買. 另買左個原味千層蛋糕比阿媽.($33)外帶原來裡面會附送小型乾冰. 返到屋企先見到. 以保個蛋糕唔會溶, 但個店員完全無同我講過. 好彩買完回家都係十零廿分鐘時間. 咪出晒水都唔知就大件事.抹茶千層蛋糕雖然有點貴$38, 但比起Lady M已經平左成半. 蛋糕本身好滑. 抺茶味夠濃. 什至阿媽話有點苦. 但我覺得連埋下層的紅豆同朱古力蛋糕一齊食. 就唔會覺得佢苦. 而且下層只佔好細的份量. 所以唔會搶左抺茶的味道. 簡直食到停唔到口, 想食多一個. 抹茶控不要錯過喔.原味千層蛋糕$33. 呢個係人氣No.1產品. 雖然味道無咩特別. 但蛋糕本身好滑.  再加上日本直送. 可以一試.整體. 覺得兩件蛋糕都無令我失望. 雖然價錢唔算平. 但係相比起名店. 呢個價錢加埋日本直送. 完全大滿足.
路過又一城比佢的抺茶卷($80)吸引住. 諗住行完街先買.
點知到買時阿媽話興趣不大
 咁唯有睇下有咩啱再選過.
千層蛋糕及抺茶千層蛋糕
最後見到抹茶千層蛋糕
 唔駛諗即買. 另買左個原味千層蛋糕比阿媽.($33)

好彩買完回家都係十零廿分鐘時間. 咪出晒水都唔知就大件事.

2017-11-19
TakeAway
$38 (Tea)
千層蛋糕及抺茶千層蛋糕
  • 抺茶千層蛋糕
2017-10-20 766 views
自從A-1 Bakery係又一城開左分店之後,我有時經過都會買件蛋糕返屋企食下,一直都覺得幾好味,性價比都算高。但今日又買左兩件,分別係脆皮朱古力蛋糕同藍莓芝士蛋糕。返到屋企一打開,發現佢比錯左個藍莓撻我。。。仲要唔好食🤦🏻‍♀️

TakeAway
$38 (Other)
  • 脆皮朱古力蛋糕
❤ 泡芙、抹茶控大召集!又一城開左🥖A-1 Bakery & Chateraise 🍩呀!👉🏻介紹雨下個人氣忌廉Puff先❣味道好多,最終都係簡抹茶🍵🙈「🍵抹茶忌廉泡芙」👉🏻泡芙由於擺係雪櫃所以唔係香脆果隻,而係變左鬆軟!👉🏻Loop重點:入面既既忌廉同🍵抹茶吉士勁爆多!❤好味呀👍🏻👍🏻😝雖然唔係勁濃抹茶,但兩者好滑好夾,好creamy ✅不過食哂成個都唔覺得漏呀❣果然不負人氣No.1 之名!個人認為比八天堂的忍廉包更抵食😋😋😋另一個係「鮮忌廉銅鑼燒」😂即係「凍版豆沙包」!👉🏻個餅係鬆軟,唔係傳統咁實,口感似蛋糕!配上淡淡既忌廉,而入面既紅豆會甜d ,唔太多,但咁樣會平衡返,無咁甜!得意同有新鮮感😋❣人氣No.3 ✅兩個都係日本直送$12 個,唔太貴,值得一試!重有好多未試呀!好想食哂佢
❤ 泡芙、抹茶控大召集!
👉🏻介紹雨下個人氣忌廉Puff先❣
味道好多,最終都係簡抹茶🍵🙈
「🍵抹茶忌廉泡芙」
MATCHA CREAM PUFF

👉🏻泡芙由於擺係雪櫃所以唔係香脆果隻,而係變左鬆軟!
👉🏻Loop重點:入面既既忌廉同🍵抹茶吉士勁爆多!
MATCHA

❤好味呀👍🏻👍🏻😝
雖然唔係勁濃抹茶,但兩者好滑好夾,好creamy ✅
不過食哂成個都唔覺得漏呀❣
果然不負人氣No.1 之名!
個人認為比八天堂的忍廉包更抵食😋😋😋

另一個係「鮮忌廉銅鑼燒」😂即係「凍版豆沙包」!
「鮮忌廉銅鑼燒」

👉🏻個餅係鬆軟,唔係傳統咁實,口感似蛋糕!

得意同有新鮮感😋❣人氣No.3 ✅
兩個都係日本直送$12 個,唔太貴,值得一試!

重有好多未試呀!好想食哂佢
2017-10-06
TakeAway
$12 (Tea)
MATCHA CREAM PUFF
「鮮忌廉銅鑼燒」
  • 抹茶忌廉泡芙
2017-10-16 781 views
呢日係附近做完嘢,行下好耐無行嘅又一城。有啲鋪頭原來已經換咗或者裝修咗,多咗嘢行。行行下聞到好香嘅麵包味,就被呢間裝修吸引咗啦。呢間係日本法式蛋榚店,已經聽講過佢嘅甜品係勁好食,甜品係用日本原材料整。行入去就被呢個甜品櫃吸引咗,有泡芙,有卷類,有燒餅,有啲更係日本直輸入!真係好想食,而且價錢唔算貴,大概十幾蚊。旁邊有啲沙律,熱狗,飯同麵可以買番屋企,呢個有啲估唔到。突如其來一個諗法不如喺度買個蛋糕慶朋友生日,望咗呢個蛋糕櫃好耐唔知要咩好。蛋卷內有成粒芒果肉,抹茶啲cream多到好似要出嚟咁,原味又好似好正。最後被成個面都鋪哂士多啤梨撻吸引咗!當我仲係店鋪裡面遊走,已經好多人係咁排隊買蛋糕,有啲卷都被人買走咗lu。佢有蠟燭送(下底包左錫紙,夠細心),有個生日牌,可以即時寫送俾邊個。蛋糕個撻夠硬,佢有幾層嘅餅底,要用啲時間先分得開。個cream係重點,好好味,夠哂味,當然生果都係新鮮。蛋糕都係多人一齊食先開心(尤其女仔想食甜品,但又怕太多,大家食係最好)呢個難得豪食一次都不錯。價錢還可以接受,呢個要250蚊。

旁邊有啲沙律,熱狗,飯同麵可以買番屋企,呢個有啲估唔到。