【橙白色鮮艷配搭特色咖啡店🧡🤍】/////過日辰咖啡店外牆用橙白鮮明顏色做配搭 比人感覺好精神 eyes catching👀另外餐牌都用左以前成日見到嘅光碟盒 啊 小編透露左大概年紀ʕ •ᴥ•ʔ今次試左主食同飲品 會再回頭試埋甜品😛.👉🏻温泉蛋明太子意粉 ($78)每條意粉沾滿明太子醬 配搭忌廉口感一半黏口一半creamy 鹹鹹甜甜🤭温泉蛋呈鮮橙色 比較濃稠 混合意粉幾香口 如果可以加多款配料就冇咁單調~.👉🏻髒抹茶 ($60)意粉套餐配飲品有半價😁第一啖會品嚐到冰凍牛奶 再散發淡淡抹茶香氣🍵小店選用宇治抹茶 抹茶味足夠 只有少量回甘 大眾接受程度會比較高(*¯︶¯*)———📍過日辰 (荃灣)荃灣享和街16號地下D號舖
【橙白色鮮艷配搭特色咖啡店🧡🤍】
/////

👉🏻温泉蛋明太子意粉 ($78)

👉🏻髒抹茶 ($60)

———
📍過日辰 (荃灣)
荃灣享和街16號地下D號舖
2023-08-07
$100 (Lunch)
荃灣新開Cafe 🌞 過日辰🧡 整體以橙色和白色為主題~室內彩光度好~裝修簡潔用上一些懷舊裝飾配搭~餐牌用了DVD盒造成,充滿玩味~-店長也非常親切😊-👩🏻‍❤️‍👩🏻 平日下午過來剛好人不算多~跟朋友來飲杯咖啡過過日辰 ~不知不覺就過了一個很休閑的下午了~-☕️咖啡不錯~🍝煙鴨胸麵扮飯配Yogurt Sauce 比較有驚喜~醬汁好味,酸酸微微的好開胃😋-這次沒有吃到小點心跟甜點~下次要再來吃看看~~
荃灣新開Cafe 🌞 過日辰

🧡 整體以橙色和白色為主題~
室內彩光度好~裝修簡潔用上一些懷舊裝飾配搭~
餐牌用了DVD盒造成,充滿玩味~
店長也非常親切😊
👩🏻‍❤️‍👩🏻 平日下午過來剛好人不算多~
跟朋友來飲杯咖啡過過日辰 ~
不知不覺就過了一個很休閑的下午了~
☕️咖啡不錯~
🍝煙鴨胸麵扮飯配Yogurt Sauce 比較有驚喜~
醬汁好味,酸酸微微的好開胃😋
這次沒有吃到小點心跟甜點~
下次要再來吃看看~~

2023-06-21
Tea
  • 煙鴨胸麵扮飯配
2023-07-07 156 views
📍荃灣:過日辰🍝溫泉蛋明太子意粉 $78🍲�煙鴨胸配青醬麵扮飯 $98🍗單骨雞翼 $68☕️凍蜜糖脆脆鮮奶咖啡 $55≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※呢間係位於荃灣嘅隱世Cafe✨成間餐廳色以橙色同白色為主 環境望落唔算大 座位都唔算多 雖然細細間但都幾chill 門口都有打卡位📸而最特別嘅係佢哋嘅Menu係用DVD盒和光碟面印嘅,幾特別💿食物方面✨🍝溫泉蛋明太子意粉 $78整體拿捏得好好 明太子醬好好味 搭配得啱啱好唔會太油膩又吾會太乾身🍝溫泉蛋煮得啱啱好 將啲蛋汁撈埋意粉一齊食口感好好 味道好正 呢個推介👍🏻👍🏻🍲�煙鴨胸配青醬麵扮飯 $98“飯”嘅口感好特別 係用麵粉整成一粒粒令個口感似飯🍚青醬味道吾錯 但個人認為青醬可以落小啲 食多兩啖可能會覺得有少少澀同膩。煙鴨胸嘅口感吾錯 唔會好韌 煙燻味都好香💨🍗單骨雞翼 $68雞翼側邊用左柚子蛋黃醬配搭 味道有驚喜 好fresh🍊雞翼炸得又脆又juice唔會好鞋而且價錢嚟講都算抵食👍🏻☕️凍蜜糖脆脆鮮奶咖啡 $55咖啡上面有啲蜜糖脆脆 味道特別又唔會好甜🍯鮮奶咖啡亦都好濃滑 將啲蜜糖脆脆溝埋落啲咖啡到 苦中帶點甜
📍荃灣:過日辰

雞翼側邊用左柚子蛋黃醬配搭 味道有驚喜 好fresh🍊
雞翼炸得又脆又juice唔會好鞋而且價錢嚟講都算抵食👍🏻

☕️凍蜜糖脆脆鮮奶咖啡 $55
大家去到可以試吓呢個😋

整體黎講 cafe食物質素都吾錯👍🏻而且價錢都唔算話太貴 店內嘅服務態度都好好✨如果大家有興趣或者經過附近可以去試下🖤
2023-07-04 125 views
少有的幫襯新店,只能說外貌協會的我被這間耀眼的橙色小屋迷住了眼🤩 滂沱大雨之下嚟到,為死沉沉的一日帶來生氣~食物方面都頗有特色,有甜酸苦辣生吐司、菠椰菠蘿包,兩樣我都有興趣不過我叫咗甜品食✌🏻男朋友叫嘅明太子意粉就忌廉感頗重,我就麻麻啦;咖啡都幾香口,下次有機會我會試下啪個正餐!𓂅 溫泉蛋明太子意粉 ( ᴴᴷᴰ 78 )意大利粉的忌廉感頗重,把溫泉蛋弄破後更是加重了厚重的感覺,不過明太子味道幾突出𓂅 焫嘴蘋果金寶 ( ᴴᴷᴰ 68 )蘋果金寶需時15至20分鐘,上枱熱辣辣,size比較細份,味道不錯但稍嫌唔夠喉𓂅 Latte ( ᴴᴷᴰ 42 )咖啡超香,雖是Fruity但並不太酸,一個熱情的Barista絕對為這杯咖啡加分不少

𓂅 溫泉蛋明太子意粉 ( ᴴᴷᴰ 78 )

𓂅 焫嘴蘋果金寶 ( ᴴᴷᴰ 68 )

𓂅 Latte ( ᴴᴷᴰ 42 )
2023-07-02
$80 (Lunch)
2023-06-29 139 views
我地知道荃灣最近新開一間cafe,一個月都未夠。所以就即刻試下啦😆~ 佢地好多handmade 既產品例如限定既muffin 同醬汁!💸$362 💁🏼‍♀️人均$100-200整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★食物都好用心去製作,味道得賣相打卡都得🤩,服務態度:★ ★ ★ ★ ☆店員服務都好fun😂,幾nice。環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆因為店鋪比較細,座位就小同擠逼🤏🏼。🥯食物方面煙鴨胸配青醬麵扮飯$98煙鴨胸超香,未食就咁聞都好想食。佢既青醬麵超有心整到勁似飯,食落既質感都有8成似飯。味道上青醬似蔬菜既味道,配埋鴨胸就好perfect match。焫嘴蘋果金寶 $68依個係新鮮製造,超級好食!雖然要等得耐少少,但值得😌。它表面的餅碎好脆,再搭煮軟左既蘋果肉,冇得彈。甜酸苦辣生吐司$88吐司要用手撕先好食,而且佢係即整😍。黎到仲係熱,外層脆卜卜,裡面軟綿綿點醬食一流。最有特色係佢有4個唔同既醬點,以甜酸苦辣去區別,大部分都係佢地自己自製,有話梅蕃茄醬、火龍果醬、抹茶奶酥醬同蝦米辣椒醬。我地忍唔住買左樽辣醬番屋企😝,表示都好想買埋抹茶奶酥醬🤭。☕️飲品方面蜜糖脆脆鮮奶咖啡$55 (冷)咖啡

💸$362 💁🏼‍♀️人均$100-200
整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★
食物都好用心去製作,味道得賣相打卡都得🤩,

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆
店員服務都好fun😂,幾nice。

環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆
因為店鋪比較細,座位就小同擠逼🤏🏼。

🥯食物方面

煙鴨胸配青醬麵扮飯$98

焫嘴蘋果金寶 $68

甜酸苦辣生吐司$88

☕️飲品方面

蜜糖脆脆鮮奶咖啡$55 (冷)
咖啡入面有蜜糖整成既糖脆,係用香港本地蜜糖!因為鮮奶咖啡味道會偏冇咁甜,蜜糖脆脆中和咖啡既酸味,變得好飲!
2023-06-26 83 views
有啲餐廳係你未行入去就知啱 vibe呢間就係其中一間!好鍾意啲 detail 位,全部 on point 啱心水 👌🏻house blend 用上兩款日曬同水洗嘅 ethiopia 豆帶莓果、橘同少許花香味小食、甜品全部 check check check 好味道 ✅絕對會二訪!(係老闆娘米線附近… 飲完杯啡過去食埋米線仲得 🥳)
有啲餐廳係你未行入去就知啱 vibe
呢間就係其中一間!
帶莓果、橘同少許花香味
絕對會二訪!

(係老闆娘米線附近… 飲完杯啡過去食埋米線仲得 🥳)
2023-06-18 150 views
難得放假不經意行經荃灣轉角一間開張無耐的小店普遍的食物和飲品質素唔錯,頗用心,值得掌聲鼓勵服務nice,店員會互動會介紹下special meun店舖細細,但都幾chill和幾好打卡,門口貨盒位和入面的捉棋位用DVD盒和光碟面印meun,有諗頭,幾生鬼温泉蛋明太子意大利麵,明太子絕不手軟,夠味,再加上個人特別like温泉蛋飲品抹茶Dirty和烏龍茶Latte,個人愛烏龍茶味,好寫意feel必定會再翻兜單骨雞翼和煙鴨胸青醬意大利麵
難得放假不經意行經荃灣轉角一間開張無耐的小店

普遍的食物和飲品質素唔錯,頗用心,值得掌聲鼓勵
服務nice,店員會互動會介紹下special meun

用DVD盒和光碟面印meun,有諗頭,幾生鬼

必定會再翻兜單骨雞翼和煙鴨胸青醬意大利麵

抹茶Dirty
烏龍茶Latte
單骨雞翼
2023-06-11 163 views
久別重逢,在荃灣廣場附近覓食,發現林林總總食肆,其中亨和街尾有一間新開的Cafe,外觀平平,簡約俐落的設計,諗住入去坐下飲杯咖啡!打開CD盒的東西,就係餐牌,選擇不多,不過內容看來頗吸引,對其主食餐單也好奇,忍唔住下單了:包括意粉、沙律、類似漢堡堆砌的菠蘿包。Cafe 內咖啡選擇也廣:奶類咖啡、雪糕咖啡、cold brew,其中手冲咖啡很不錯,可以聽一聽店主的介紹。特別推介:carbonara 意粉,意式傳統煮法,很有水準,由於太好味,很快清碟,沒有打卡照片😅

邪惡,拖肥香蕉
波羅mini  包
鴨胸蘋果沙律
2023-06-11
$150 (Dinner)
邪惡,拖肥香蕉
波羅mini  包
鴨胸蘋果沙律
  • Carbonara
  • 鴨胸肉沙律
2023-06-06 174 views
我最近到訪了一間咖啡店,名為「過日辰」,這是一家專門提供精品咖啡的咖啡店。店內的裝潢非常簡潔大方,有著現代感,感覺很舒適,適合放鬆身心。店員也非常友善,讓人感覺很受歡迎。這家咖啡店的咖啡豆都是精心挑選的,他們有著自己的咖啡烘焙師,專門負責烘焙咖啡豆。他們的咖啡豆來自不同的地方,包括哥倫比亞、肯亞和印度等等。我點了一杯手沖咖啡,選擇了來自哥倫比亞的咖啡豆。店員非常專業,為我精心沖泡,讓我感受到咖啡的風味和層次。這杯咖啡非常香醇,有著深度和層次感,讓人回味無窮。除了咖啡以外,咖啡店也提供了一些小食和甜點。我點了一份方包,這是一款店內的招牌甜點。布丁非常滑順,口感非常好,焦糖的味道也很濃郁,是一款非常不錯的甜點。總的來說,「過日辰」是一家非常不錯的咖啡店,提供的咖啡非常好喝,小食和甜點也很美味。如果你是一位咖啡愛好者,這家咖啡店絕對值得一試。

$100 (Tea)
2023-06-04 104 views
自家製muffin 超好味,有焙茶味,柚子味,一試難忘蜜糖咖啡都有驚喜,好靚,睇住啲蜜糖慢慢滴落嚟好療癒。環境舒適,服務態度好!老闆娘好nice~ 仲有戶外位置選擇😄
自家製muffin 超好味,有焙茶味,柚子味,一試難忘

蜜糖咖啡都有驚喜,好靚,睇住啲蜜糖慢慢滴落嚟好療癒。
環境舒適,服務態度好!老闆娘好nice~
仲有戶外位置選擇😄
Muffin
2023-06-04
Tea
Muffin
2023-05-21 184 views
今日喺荃灣,無啦啦發現咗一間橙白色既Cafe,仲勁大浸朱古力烘焙味,就入咗去。叫左睇心情意粉同latte,性價比高😙😙問咗店員原來係卡邦尼意粉同明太子意粉,就揀咗卡邦尼意粉~~份量好足夠,味道都好好。$78性價比高!咖啡超級值得一試☕️☕️店員話係fruity豆,但飲落一啲都唔酸!!!!有啲堅果feel添😋😋😋下次想試埋佢個Matcha Dirty🍵入面環境都唔錯👍🏻坐得幾舒服,下次會再嚟😋😋

叫左睇心情意粉同latte,性價比高😙😙

問咗店員原來係卡邦尼意粉同明太子意粉,就揀咗卡邦尼意粉~~
份量好足夠,味道都好好。$78性價比高!

咖啡超級值得一試☕️☕️
店員話係fruity豆,但飲落一啲都唔酸!!!!
有啲堅果feel添😋😋😋
下次想試埋佢個Matcha Dirty🍵

入面環境都唔錯👍🏻坐得幾舒服,下次會再嚟😋😋

2023-05-21
2023-05-21 126 views
打完波搵個地方同班隊友Hea下,黎到喱間睇上去幾chill個名又幾有趣既cafe(過日辰)🥰店面乾淨光猛,餐單設計好有創意😎而且野食名都好有新意!叫左一個睇心情意粉🍝今日既心情係食溫泉蛋卡邦尼意粉😂食物賣相出色,好吸引食欲!😚之後有叫左杯Mocha,咖啡豆好有香味,咁熱既天氣真係好適合飲冰凍既野☺️真心推介野飲同野食都好好👍🏿門口都好有feel!好chill既感覺!🤩下次可以日頭黎影下相飲下野嘆一個下午!😎

溫泉蛋卡邦尼意粉
Mocha
2023-05-21
Dinner
溫泉蛋卡邦尼意粉
Mocha
2023-04-28 247 views
早排見到有人頂手,又整到咁靚,已經好想帶豬bee去食飯打卡📍終於等到雨後天晴,涼涼地又唔熱咁帶佢哋兩兄妹落過日辰🌞由於本身唔係比寵物入室內,店員稱只可以坐室外,最多都係兩台客,但如果想影靚相就最好平日嚟啦☝🏻同埋要唔落雨先好嚟🙈Max5️⃣🐽食物質素🐽🐽🐽🐽環境🐽🐽🐽🐽性價比🐽🐽🐽🐽室外/室内寵物友善:室外

Max5️⃣🐽
睇心情意粉
DIPDIP不休炸薯條
凍蜜糖脆脆鮮奶咖啡
2023-04-26
$100 (Tea)
睇心情意粉
凍蜜糖脆脆鮮奶咖啡
  • 蜜糖脆脆鮮奶咖啡
2023-04-18 217 views
荃灣Cafe 過日辰 Soft Opening裝修以橙白色為主題,室外有少量座位,適合帶寵物嘅朋友飲杯啡。佢哋既menu好特別,係一個CD盒嚟。食物同飲品分別印喺唔同顏色嘅盒上邊。嘢食方面啲名都好有創意。見個名幾得意,我哋簡咗菠椰菠蘿尾試吓。個包係佢哋自製混種菠蘿堡配慢煮20小時威士忌牛尾。個菠蘿包鬆軟,牛尾Tender入味,乳酪紫椰菜中和返令到入口冇咁油膩。配菜仲有台灣金鑽菠蘿同薯條,豐富! 另外仲試左佢哋嘅煙鴨胸麵扮飯,煙鴨胸煮得啱啱好,一啲都唔鞋,配意大利飯👍🏻。嘢飲嗌咗蜜糖脆脆鮮奶咖啡,除咗蜜糖脆脆,咖啡仲加咗啲本地蜜糖,咖啡帶點甜🍯。澳白帶nutty味, 都唔錯。係一間有心製作嘅小店❤️
荃灣Cafe 過日辰 Soft Opening

係一間有心製作嘅小店❤️
享和街呢到可以話比較集中有唔同既餐廳同咖啡店(´・ω・`) 近期近新開既呢間以搶眼嘅橙色為主調 🧡配合返店主題 好陽光嘅感覺🌞門口有兩張枱 寵物可以喺室外位置 好彩地一去到已經有位 但都建議嚟之前打個電話問問先😊😊餐廳仍在試業中 飲品同食物都有限度供應❗️佢哋嘅餐牌非常特別 玩味重 欣賞佢哋嘅心思🤭 ᥫ᭡食物方面 我哋點咗👇ː 「睇心情意粉 」ː 😆今日嚟食係明太子溫泉蛋意粉🍝味道唔錯 女仔應該就剛剛好 但男仔食的話會唔太飽 份量較為少ː 秘製單骨雞翼 ː炸雞翼唔會炸得太乾身 配搭明太子醬一齊食好夾 仲帶點輕微辣味ː 蜜糖脆脆鮮奶咖啡 ː店員建議先舔一啖蜜糖再去飲咖啡 然後再攪落咖啡度飲 味道有驚喜 冇諗過蜜糖會同咖啡咁夾 不過就唔係好食到脆脆聽聞佢哋嘅主打𝘉𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳都好特別 下次會再嚟一試!
享和街呢到可以話比較集中有唔同既餐廳同咖啡店(´・ω・`)
近期近新開既呢間以搶眼嘅橙色為主調 🧡

味道唔錯 女仔應該就剛剛好
但男仔食的話會唔太飽 份量較為少

ː 秘製單骨雞翼 ː

ː 蜜糖脆脆鮮奶咖啡 ː

聽聞佢哋嘅主打𝘉𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳都好特別 下次會再嚟一試!