(Non-member)
 當個細佬仔行去拎野食個到.... 冇啦啦係地下有水...... 地下冇放上{小心地滑}的指示牌..... 令到一個細佬仔跌低, 員工冇問一下情況如何... 冇安慰細佬仔.. 只係企係到睇住.. 對唔住都冇聲.這足以證明員工服務態度不佳及不善處理突發事件及衛生程度低! -----------------------------------------------------------------------------------------------------------一碟干燒伊麵太多油, 應該減少油既份量.一碟海南雞飯太辣, 唔岩細佬仔食, 應該係餐牌上寫住{小辣/ 辣/ 大辣}.

當個細佬仔行去拎野食個到....

這足以證明員工服務態度不佳及不善處理突發事件及衛生程度低!

一碟干燒伊麵太多油, 應該減少油既份量.

2009-08-02
$31 (Tea)
2009-03-06 394 views
由細到大都對『公司』系列特別有好感,凡有公司二字的食物都會秤先。原因是材料必然豐富,一定吃得飽足,而且永遠估不到材料是什麼,增添一份神秘感。來到阿四,本來想食我喜愛的港式漢堡,誰知佢沒有漢堡供應。再睇下餐條,有公司三文治,就要一份,加多杯可樂。這裡有幾部電視,可以邊食邊觀賞,難怪咁多麻甩佬幫襯。公司治例牌是製作需時的一樣東西,等上了近十分鐘才有得食。一份四件的三文治,眼見有咁多材料已經十分滿足。裡頭的餡料有火腿、煎蛋、生菜、蕃茄和雞扒,與我想像的大致相同。餡料太多,吃得幾狼狽的。雞蛋煎得香口,火腿味香,生菜爽脆,蕃茄鮮甜不會酸,雞扒煎至皮脆肉嫩,即使麵包也是經過烘製,增加口感,絕不會馬虎了事。正如之前所講,吃一份公司治已經飽足。快餐店的打汽可樂,不用多說了。平平地的一餐,也可以食得開心滿意。

公司三文治
2009-03-03 396 views
放工行過見到呢間嘅裝修環境好似以前的快餐店,諗住快餐店應該會平啲卦,但係望落個餐牌一啲都唔平,焗飯都要三十三蚊,特別啲嘅炒粉麵要三十六蚊,鐵板餐梗要四十八蚊,雖然價錢等於一般的餐廳,但以這裡無乜裝修,自己買飛,自己捧餐嚟講就有點貴.金必多魚翅炒飯 -- 很大碟,不過獅子狗很硬,魷魚ok,魚翅都有很多條,整體上只是一般的炒飯,無特別.椰汁鮑魚焗豬扒飯 -- 日式鮑魚有三塊,不過比較硬,豬扒幾大塊,亦算淋,焗飯一般,但無乜椰汁味.雖然以上包熱飲或湯,可惜杯熱奶茶超難飲,無奶茶味,澀的,個湯(冬瓜湯)仲衰,醎的.唯一可取之處,就是無乜人食,可以揀個靚位睇東張西望.

唯一可取之處,就是無乜人食,可以揀個靚位睇東張西望.
$36 (Dinner)
2008-12-31 36 views
媽媽今晚沒有煮飯於是去買了一個咖哩豬扒飯作我的晚餐.豬扒好淋有肉味,最好就是夠大塊,咖哩汁亦有好香的椰香味,最好就是只有小小辣,正呀!:我最欣賞有菜,有肉有菜夠晒健康
我最欣賞有菜,有肉有菜夠晒健康
$25 (Dinner)
2008-12-10 43 views
同小牛黎呢度食飯,係因為唔知去邊度食好,一心諗住求求其其又一餐,又估唔到食到好味既海南雞飯!一個海南雞飯餐$43,加凍飲就變左$45,碗飯好大碗呀!一個人都食唔晒!不過唔似油飯。但係呢,個餐最好味唔係碗飯,而係碟雞,估唔到雞肉咁滑咁好味,又夠多肉,可惜係雞皮好肥呀!所以一定唔好連皮食,不過雞肉唔多唔少黏左好多肥膏,要自行剔走,總之係肉質幾好啦!另外要個菜遠牛肉湯麵,原來都好大碗架!而且料足,多菜多牛肉,唯一唔好係個湯底,成浸油淨晒係面,食完又飽又膩,牛肉唔多筋但係略肥...
$38 (Dinner)
2008-06-21 34 views
9時許肚子餓了便落樓尋找早餐,也是向樂道的方向進發,依然是榮華最多人但由於早餐品種較少便選擇了第2多人的阿四餐廳,見出面挂著24小時營業的牌如果晚黑肚餓有可能會落離食ge~ 走進餐廳掃jor下墻上的餐牌早餐有10款不同類型,全部都只要20蚊,還不錯~ 想食焉列便要個煎牛扒、鋦豆焉列、餐飽餐發覺原來香港人的習慣與老外是1樣的,早上都均拿住份報紙坐係度睇分別只是港人喜歡奶茶,老外飲的是咖啡~ 這裡的早餐是即叫即整的所以要等上1段時間~ 交完錢後10分鐘左右便熱辣辣上盤,要自己去攞見牛扒的油還在沸騰,很好不是乾爭爭,看上去也不老~ 食落的確蠻嫩滑的,不老不韌,是不錯的薄扒~ 鋦豆焉列也似樣,落足火腿味道的確完全被鋦豆的獨有香味包著,蠻滋味的,感覺很好~相對的餐飽則差了少許,不脆不軟沒有咬頭,非常韌~ 感覺不太好,可能擺久了不過總括來説20蚊食到不錯的薄扒+焉列已是非常值得,幾抵食的~

見牛扒的油還在沸騰,很好不是乾爭爭,看上去也不老~

味道的確完全被鋦豆的獨有香味包著,蠻滋味的,感覺很好~

$22 (Breakfast)
2008-03-26 15 views
昨晚沒有到吧飲番杯,改為吃個quick dinner 算數。由於時間趕急,所以到了在公和和這間快餐店門外猶豫了好一會,最終決定一試這間快餐店。要了什扒鐵板餐,餐是即叫即弄,非常「新鮮」,弄好後,由阿姐大喊自取。這餐份量可真是大堆頭,一大兜茄汁意粉,雞、豬、牛、腸仔、火腿各一配上大量薯條和一大砵洋蔥汁,鐵板燒得唔夠熱,所以下洋蔥汁沒有「嗞」一聲的「快感」,豬扒過嚡,但雞扒則不俗,最回味是那大兜茄汁意粉,不會煮得過腍,每條均沾滿醬汁,極美味。
2008-02-27 16 views
最近早上都會在尖沙咀出沒,一連幾天都經過樂道,試過比較出名澳門茶餐廳同榮華,今朝呢間.唔好睇佢鋪仔細細,原來都係連鎖經營,記得響佐敦都有間.其實早餐食食去都係個D,本來無乜好寫.但係因為近日響同一條街只係相隔幾個鋪位食肆都食過,有感而發而已.以食物質素而言澳門茶餐廳同榮華都比呢間好但係服務就唔得.呢間收銀個阿姐好好服務,見我頭岳岳就好主動指個餐牌俾我,收完錢又去執,服務殷勤.講番食物,今日食牛扒,奄列,餐包同奶茶.本來全部都好普通但係餐包係熱,炒旦同牛扒係即叫即做,響一個冰凍早上,一個普通早餐變成一個窩心早餐,再加上好服務,食完零舍醒晨.
2007-11-18 31 views
完了街show,找間平宜點的地方吃下午茶,想到阿四,我毫叫了炸雞脾薯條,炸得不錯,又有香脆”溜溜”薯條,好味呀!見到其他人叫咖哩飯,好似好好味,又好大碟,下次要試下.

見到其他人叫咖哩飯,好似好好味,又好大碟,下次要試下.
2006-12-12 30 views
睇呢度食評,雖然唔多但全部都係笑面,見行開果頭就諗住去試下,一間格局同我樓下間愛群差唔多既快餐店,但係可能因為尖沙咀區關係,價錢我覺得比我想像中都貴唔小,但係貴又點,好唔好食先最緊要,可惜個答案就係唔好食,叫o左個咖哩牛扒麵加腸仔,咖哩湯底唔靚,水還水咖哩還咖哩,個麵又煮得唔好食,腸仔又淋到好似唔知放o左幾耐咁,係得塊牛扒叫做煎得唔錯,加杯野飲$23,我樓下$18就食倒,下次不如還屋企先食好過了。
2006-08-24 39 views
昨晚又到了這裡吃我的致愛雞翼麵餐,我最欣賞就是那些美味的雞翼呢但那些河粉認真差勁呢!但由於我對那些雞翼情有獨鐘嘛! 所以那就當是下午茶吧!唯有回到家後再買叮叮點心回吃呢!
唯有回到家後再買叮叮點心回吃呢!
2006-08-17 21 views
說真的一句,知道這裡的麵是不好吃,但我就偏偏放工到這裡吃我最愛的雞翼麵餐,昨晚終於忍唔住問可否轉河粉呢? 哈哈!答案是可以呢!而且那款河粉是闊闊的,我就是愛這款河粉咯!雞翼都是照舊的好味道!
2006-08-15 34 views
昨晩放工又去左呢到食我致愛的雞翼麵餐,今次一樣係咁大份,但係講真嗰麵就真係麻麻地咯!光身麵咯! 總之咩味都無啦! 講真我叫呢嗰餐都係想食d雞翼咋,因為炸得恰到好處,呢個就真係抵讚ga! 加上又唔會好似某茶餐廳咁整到好咸呢! 同時亦希望佢地都有心機整好嗰麵啦!

同時亦希望佢地都有心機整好嗰麵啦!
2006-08-10 33 views
今晚放工好肚餓於是即刻到了這間沒那麼多人烟的快餐店吃飯,今晚超級想食雞翼於是就點了個雞翼麵,嘩!真的估不到那麼大份呢! 我覺得抵食過出面的茶餐廳,可能我無預計會有菜,同埋d菜ga份量都唔少喎!入面d員工雖然做野慢,但我相信係呢到ga style呢架!我都接受到ga!因為最緊要d野好食,同埋佢d唔會等你走咯!其實係好耐好耐之前都食過呢間,但當時就覺得麻麻地呢!
其實係好耐好耐之前都食過呢間,但當時就覺得麻麻地呢!
2006-01-27 48 views
交完稅﹐年關又至﹐不節省一點不行。再加上趕過年前將所有事情辦妥﹐所以最近午餐又頻頻找舊老友(飯盒)聚一聚。過往飯盒選擇總是不離家家樂或燒味﹐最近則有新選擇﹐就是阿四快餐。相信跟UNCLE 4 BAR同一老闆的阿四快餐﹐過往我只間中惠顧早餐﹐水準一般﹐勝在夠便宜夠飽肚。而最近聽聞這裡的咖喱很受歡迎﹐決定試一試。這裡叫做快餐但其實未必保證會快﹐因收錢的只有一人﹐如果遇著收銀員正接聽外賣電話的話﹐還是要等的。我今次買外賣由進入店鋪至離開﹐至少花了十分鐘。而二十七元一個咖喱豬扒飯﹐連雜菜湯及飲品﹐價錢則算合理。雜菜湯是頗濃厚而偏甜﹐個人口味來說是可以的﹐但不愛重口味的朋友就未必喜歡了。飯盒份量適中﹐豬扒有兩大塊﹐味道及厚薄都是傳統快餐的標準﹐不過不失。而咖喱汁以快餐店計是做得很不錯的﹐夠香夠惹味﹐跟煎炸的醃肉類相當配合。當然不要期望是甚麼十數種香料數十年功力的那些正宗咖喱﹐畢竟只是二十多元。作為一個飯盒﹐這個咖喱已算超額完成。吃飯盒期間有同事經過﹐問我“乜0甘慘呀? 一個人食飯盒? ”我除了傻笑一下﹐實在想不到可以如何回應。心想﹕“有得食點會慘? 個飯盒都不知幾好味!”而一邊吃飯盒﹐一邊上OR

交完稅﹐年關又至﹐不節省一點不行
。再加上趕過年前將所有事情辦妥﹐
所以最近午餐又頻頻找舊老友(飯盒)
聚一聚。

過往飯盒選擇總是不離家家樂或燒味﹐
最近則有新選擇﹐就是阿四快餐。

相信跟UNCLE 4 BAR同一老闆的阿四
快餐﹐過往我只間中惠顧早餐﹐水準
一般﹐勝在夠便宜夠飽肚。而最近聽
聞這裡的咖喱很受歡迎﹐決定試一試。

這裡叫做快餐但其實未必保證會快﹐
因收錢的只有一人﹐如果遇著收銀員
正接聽外賣電話的話﹐還是要等的。
我今次買外賣由進入店鋪至離開﹐至
少花了十分鐘。而二十七元一個咖喱
豬扒飯﹐連雜菜湯及飲品﹐價錢則算
合理。

雜菜湯是頗濃厚而偏甜﹐個人口味來
說是可以的﹐但不愛重口味的朋友就
未必喜歡了。飯盒份量適中﹐豬扒有
兩大塊﹐味道及厚薄都是傳統快餐的
標準﹐不過不失。而咖喱汁以快餐店
計是做得很不錯的﹐夠香夠惹味﹐跟
煎炸的醃肉類相當配合。當然不要期望
是甚麼十數種香料數十年功力的那些
正宗咖喱﹐畢竟只是二十多元。作為
一個飯盒﹐這個咖喱已算超額完成。

吃飯盒期間有同事經過﹐問我“乜0甘
慘呀? 一個人食飯盒? ”我除了傻笑一
下﹐實在想不到可以如何回應。

心想﹕“有得食點會慘? 個飯盒都不
知幾好味!”而一邊吃飯盒﹐一邊上OR
看看食評﹐實在是雙重享受。每日可
以如此忙裡偷閒﹐要笑還來不及呢。

是否有點“別人笑我太瘋癲﹐我笑他
人看不穿。”的感覺.