2016-05-24 404 views
平日無所事事就喜歡在openrice㩒㩒㩒,搵下有咩好野食~ 今次無意中比我搵到黎間係佐敦的私房菜,地點係大廈內,不算難搵。而且好近MTR,都幾方便.~一出lift門,暗暗的環境,會見到細細個既招牌,感覺有點神秘。再打開玻璃門,環境就有好大轉變~見到佈置非常有心,裝修華麗有格調~今次飯局既目的係慶祝好朋友升職~ book位時,order埋個西班牙set~坐低無耐 waiter再同我地講舛一下今日既set~第一道出場 好特別~ 「火龍魚子凍湯」~ 我比個火龍果吸引住~ 宜家既火龍果真係非常岩時令,個湯飲落口係火龍果汁做底 再feel到淡淡忌廉味,所以入口好滑。而且,佢放左海膽同黑魚子上面,仲有金泊,即刻覺得好高級~海膽同黑魚子味道好鮮甜~而且黑魚子同個湯mix埋一層,更添口感~正~另外,我好中意佢地個「西班牙水㰖牛油果他他」,牛油果既奶香味,再加上鹽水醃製左既青欖,味道清新。同埋佢地個汁有小小香蕉味,甜甜地,估唔到都幾perfect池!仲有不得不讚 上面有大量既魚子(應該係三文魚?!) 1D都唔輕手 仲有好鮮甜~成餐飯 食左3個鍾頭左右 傾計傾得好盡興~ 而且全晚既食材都好新鮮,睇得出個
坐低無耐 waiter再同我地講舛一下今日既set~
成餐飯 食左3個鍾頭左右 傾計傾得好盡興~ 而且全晚既食材都好新鮮,睇得出個廚花左心思去配搭食材,所以有好多我未試過既菜式 每一碟嘅菜式都好好味,好有heart~ 而家諗起都好想再食 ~食到我地班女仔好開心~ 誠意推介~
2016-05-14 455 views
晚上,我與朋友隨便走走,看到這樓上有所餐廳,只為談心的我們也想找個靜靜的地方聊天,就是選擇了這間「Airisu cuisine」。 大家不是特別肚餓,我們叫了海鮮涮涮鍋。侍應推薦美顔火焰雪乳火鍋湯底,養顔謢膚之選,一向注重養生保健的我,不會放過這個機會。立即叫了這海鮮護膚恩物。最喜歡就是頭盤,這個鰻魚蛋卷沙津,健康之餘,滋味可口,增加胃囗。 涮涮鍋是一人份量,不是肚子餓的我們已經足夠,賣相十分悦人,紅紅綠綠,蔬菜新鮮,冬菇大大片,金菇富香甜味,紅蘿白切成花型,增加食慾,湯底十分入味。整體而言十分不錯。我們𣈱談一番,不知不覺已經兩小時了。

2016-05-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2016-03-14 906 views
早排成日落大雨 天氣又凍 都唔知食咩好..無晒胃口 如果唔係一早約左班朋友 一定唔會出去食飯.. 個frd book左尼間餐聽食.. 一去到大堂 wow 好似好high class禁睇個名諗住食日本野 問番個frd先知原來係fusion菜~~我地坐左係個bar台位 可以睇住個廚煮野食我地每人都叫左個櫻花set 有一個焦糖和牛卷 係我最愛 岩晒我口味佢個牛好香口 好濃肉味 外層仲要用焦糖包住 又甜又鹹 好特別!!仲有佢地個甜品都唔錯啊 煙煙韌韌既棉花糖朱古力同和果子 入口仲要有d爆炸糖 好得E~~~ 同埋前菜有個櫻花蝦乾蒟蒻沙律 都幾醒胃~~我地再encore叫多個鮮魚set!! 好新鮮好正~
早排成日落大雨 天氣又凍 都唔知食咩好..
無晒胃口 如果唔係一早約左班朋友 一定唔會出去食飯..

我地坐左係個bar台位 可以睇住個廚煮野食
我地每人都叫左個櫻花set
有一個焦糖和牛卷 係我最愛
 岩晒我口味

我地再encore叫多個鮮魚set!! 好新鮮好正~
2016-01-15 850 views
2015年嘅最後一日男朋友book咗尼間餐廳同我慶祝平日真係好少會搵樓上餐廳..估唔到今次佢咁有驚喜 特登上網做晒research搵到呢間餐廳一入到去 個環境都唔錯 好闊落 都幾有情調坐底 個WAITER都好好SERVICE 問我要暖水定凍水 同埋都介紹番有咩好食男朋友好快就ORDER左個除夕SET 同埋白酒成個set有6個courses.. 有個Martini樣既salad.. 芝士蠔....... 不過我最中意既係個鵝肝卷..上台個陣 我100%唔知佢係咩... 慢慢睇先見到係用左D細魚乾仔roll住個鵝肝.. 切落去個下D 魚乾仔唔會散開晒.. 入口 鵝肝油脂味好重 好juicy 但魚乾仔就好脆口 外脆內軟 口感好得E... 我真係好中意... 仲要加分係有少少黑醋味 JENG!仲有尼個松露鮑魚 都好正! (唔好E思 out focus左 ^^")松露香味真係KEEP到好耐 加埋鮑魚 令到個餐飯即刻LEVEL UP!
2015年嘅最後一日男朋友book咗尼間餐廳同我慶祝

Celebration
New Year's Eve
脆卜卜魚苗鵝肝卷
2015-11-06 1050 views
所謂不時不食,餐廳的蟹宴由平日用的麵包蟹,換成合時的陽澄湖有機大閘蟹—長江壹號。所以友人作為大閘蟹控,絕不打算放棄這短暫的機會!來到後,第一件事當然是每位先點一份蟹宴五食!每道菜都是一人份量,大閘蟹五式宴$268/位包括:-蜆肉清湯-大閘蟹沙律-澄湖明月(蟹膏燉蛋)-鐵板大閘蟹二重奏-金黃蟹膏炒飯-精選甜品-暖意薑茶蜆肉湯味道非常清,可以說是較淡,但蜆肉大大隻,又大又滑,沒有煮到變乾韌或霉的口感,還有些昆布及豆腐,配料有點像麵豉湯的,但當然不是那回味噌的事。大閘蟹沙律是由薯仔蛋沙律和大閘蟹肉組成,已經拆好了的蟹肉,當然比較好吃!薯仔沙律的份量不少,其實挺飽肚的。薯仔煮得軟腍不爛,保留着些薯粒。澄湖明月這菜式名命得很美,用日式燉蛋的做法,上面加上蟹膏,蛋非常嫩滑香甜,唯蟹膏味會被蛋味蓋過,分開來吃會比較突出!這滿溢的蟹膏,真要折剎我了!這是中日fusion的蟹膏多士拼鐵板燒蟹!以日式鐵板fusion大閘蟹,用牛油煎香,別有一番風味。重點是這蟹膏,來自無數隻蟹的提取,份量多得可以一匙一匙慢慢享用,塞滿整個蟹蓋啊!以鮑汁、清酒煮過的蟹膏,特別香辛刺激,這做法比起一般用花雕的特別。蟹膏炒飯炒得

來到後,第一件事當然是每位先點一份蟹宴五食!
每道菜都是一人份量,大閘蟹五式宴$268/位
包括:
-蜆肉清湯
-大閘蟹沙律
-澄湖明月(蟹膏燉蛋)
-鐵板大閘蟹二重奏
-金黃蟹膏炒飯
-精選甜品
-暖意薑茶
這滿溢的蟹膏,真要折剎我了!
蟹膏炒飯炒得粒粒分明金黃!
飯粒乾爽有咬口,蟹的油香突出,每人一小碗,份量剛好。
套餐甜品方面,當日有柚子芝士蛋糕或朱古力慕士可選。
柚子芝士蛋糕
柚子蛋糕份量對於這套餐來說剛好,因為前面這麼多道菜都已吃得飽飽,再來一件大蛋糕的話就要撐爆肚了!
蛋糕帶輕淡柚子味,芝士蛋糕口感有如慕士,加上底下的海綿蛋糕,整體都很輕盈,不會甜膩。
小小一口薑茶,辣勁十足!茶如其名,熱勁從口中直入腸道,驅走一身寒氣!
來到日式fusion餐廳,不試試日本料理只吃蟹,又好像枉費了!所以我們再外加了蕃茄三文魚牛油果飯和煎鱈魚。
牛油果三文魚蓄茄飯團
沒想到三文魚飯竟是釀在蕃茄內,再綴以金箔和芒果汁,光看就賞心悅目。
蕃茄非常冰凍,清新鮮甜,全不過酸,內裏的飯除了拌了壽司醋,還有牛油果,特別濕潤,夾着一層富有脂香的三文魚刺身,好看之外,同樣好吃!
日本青森縣鮮雪魚配旦黃酣醬汁
日本空運到港的鱈魚,外層煎得香脆,不過較為乾身,魚鮮味有,但略嫌被鹹味蓋過了。不過,挽回分數的絕對是那蛋黃酣醬!
並非一般的蛋黃醬,是鮮打的。味道是酸酸的,質地比起蛋黃醬薄,同時又帶有蛋黃香,比蛋黃醬少了一份膩感,更帶點清新醒神!
昆布森生蠔
最後我們還點了幾隻北海道的生蠔放縱一下!
生蠔非常大隻厚肉!口感較creamy,略略帶海水味,底下附以昆布一起食用,加上店方隨奉的日式醋一起食用,別有一番風味!

你說如果大閘蟹一年四季都當造有多好?幸好,過了大閘蟹的季節,餐廳依然有蟹宴,相信以廚師的功夫,用麵包蟹亦同樣能做出一番風味!
2015-10-22 723 views
同成班中學同學好耐無見 搵左間靚餐廳食野 見佢出左個halloween set 一於試下  個set有幾款野食 全部都好精緻~~~~~ 最最最surprise係個個流心恐龍蛋 外型一流成個拳頭禁大 一上台 真係眼都突埋原來係一個炸肉丸 肉都幾彈牙....一切開流左D紅色汁出尼 流心效果滿分味道酸酸辣辣 好開胃旁邊仲配埋沙律 感覺幾fresh .... 平時以為d Halloween set只係sell下grimmick野.... 但今次真係好意外 好滿意!

個set有幾款野食 全部都好精緻~~~~~
最最最surprise係個個流心恐龍蛋 外型一流

成個拳頭禁大 一上台 真係眼都突埋

原來係一個炸肉丸 肉都幾彈牙....

一切開流左D紅色汁出尼 流心效果滿分

味道酸酸辣辣 好開胃

旁邊仲配埋沙律 感覺幾fresh ....

Other Info. : 細問之下 原來間野係新開 環境非常好
2015-10-20