2023-12-04 89 views
趁住有幾日長假期,唔使湊天天返學🎒,梗係搵人嗒返兩杯🍻啦最鍾意去居酒屋🏮,#味道樂居酒屋 尖沙咀分店響河內道地理位置非常方便,入邊裝修非常有家庭式日本居酒屋嘅風味,而且價格又實惠北海道真蠔🦪😋每一口都散發出海洋的鮮甜,蠔的質地鮮嫩多汁,彷彿在口中綻放出幸福的海洋花朵。香炸一口芝士🧀️🔥芝士的香氣在炸的過程中散發出來,讓人垂涎欲滴。😍迷你三文魚子甜蝦蓉丼飯🍚🐟三文魚子的鹹香與甜蝦蓉的鮮美完美結合,讓我彷彿在口中品味到一場美食的交響樂。💕味醂魚乾🐟味醂的香甜與魚乾的鮮美相互融合,一口魚干一啖sake,真係極之享受😋🐟🌸金紋細鷹純米吟釀🍶清酒色澤清澈,散發出芬芳的香氣。一口品味下去,口中瞬間充滿了酒的香甜和芳醇⚡️
趁住有幾日長假期,唔使湊天天返學🎒,梗係搵人嗒返兩杯🍻啦

北海道真蠔🦪

香炸一口芝士🧀️
🔥芝士的香氣在炸的過程中散發出來,讓人垂涎欲滴。😍

迷你三文魚子甜蝦蓉丼飯🍚

味醂魚乾🐟

金紋細鷹純米吟釀🍶
2023-11-29 130 views
黑松露帶子刺身沙律配柚子醬(HK$138):帶子好大粒,成碟菜都好切到好碎,而且感覺不新鮮, 日本生蠔刺身-3隻(HK$128):雖然生蠔唔係巨型果種,但味道鮮甜濃郁,生蠔底下仲有d海帶,非常美味!牛肉壽喜燒(HK$148):份量唔大,牛肉得面頭兩三塊。壽司盛盒-八件($248):壽司全部都好唔新鮮,d飯仲唔知有咩汁撈埋,見到都唔開胃。總結:今餐唔知食左咩就700幾蚊,只有日本生蠔好食,除此之外毫無亮點,完全唔建議黎呢間。

牛肉壽喜燒(HK$148):份量唔大,牛肉得面頭兩三塊。

2023-11-23
衰過漏單,唔追問都唔知無貨。好日去食lunch。叫左個香煎牛油三文魚丼。手機落單顯示落左,前菜同湯都有上到。同臺既朋友已經好快收到餐食緊。我就一直等,等左半個鐘追一追佢先同我地講話無貨賣曬。我地唔出聲佢都唔會話比我地知,要我地等一世。無出到餐無貨居然唔識主動話我地知,咁咪lunch time完左都無飯食?d侍應又好無留神,叫好事次先有人應。 強烈建議大家唔好黎呢間食,尖沙咀食日本野仲有好多選擇而且價錢平過呢度好食過呢度都有。衰過漏單,唔追問都唔知無貨。好日落去
2023-11-28
就係K11對出一直都冇留意到,見到朋友推介先黎trytry😆又真係好出色!原條鰻魚飯真係超大條飯食晒啲魚都未食晒🤣✅海膽三文魚子丼飯一定要嗌,海膽好鮮甜Creamy多到就嚟溢出嚟!仲嗌咗✅帶子蟹膏飯卷,同埋✅鮟鱇魚肝,兩個都好惹味!不過最鍾意嘅都係海膽三文魚子丼飯今次兩個人食有啲嗌多咗,冇諗到份量咁足!有驚喜!.好難得喺尖沙咀旺區係一個遊客都冇,成餐真係好enjoy ,我好夜先去都坐到八成滿,所以如果想去佢book咗枱先~
原條鰻魚飯真係超大條飯食晒啲魚都未食晒🤣
2023-11-22 109 views
芝士燒雞扒溫泉蛋丼套餐(午市)($65)一碗硬冷飯 + 一塊仔炸雞扒 + 一塊芝士 + 一大pat美滋乃 + 少量中華沙律和蛋碎+ 一隻溫泉蛋食醬佔居多,啲飯超硬,似係未煮熟,同埋啲飯係凍嘅。雞扒都係就咁用炸爐炸出嚟而唔係燒嘅。前菜有蒸蛋、沙律、麵豉湯,連一杯免費飲品(橙汁)或甜品(雪米糍一粒),都幾豐富,才$65另加一,以地區來講係幾抵食。不過就唔好盼望會有咩Service,個較senior嘅女店員態度麻麻地,唔肯幫唔識掃碼落單嘅老人家顧客。 環境就幾好坐。

芝士燒雞扒溫泉蛋丼套餐(午市)($65)
芝士燒雞扒溫泉蛋丼

環境就幾好坐。
2023-11-22
$72 (Lunch)
芝士燒雞扒溫泉蛋丼
經常在這家日料附近流連,今天趁有時間之際進去品嚐一下!😋1。網池刺身(肉質帶點咬口,一點都不腥,清甜爽滑)2。明太子火炙三文魚卷:三文魚厚身,色澤好,紋理分明,三文魚炙燒熟外層香脆,經火炙輕輕帶過有誘人的焦香,口感油香,實在是太好吃了!3。迷你三文魚子甜蝦蓉丼,魚子,甜蝦蓉,新鮮,份量10足,材料豐富,顏值高,口感極度奢華!4。牛肉壽喜燒,這是我吃過價錢最合理的壽喜燒,重牛肉,牛肉口感嫩滑可口,分量足!5。🇯🇵生蠔刺身,價錢便宜,味道鮮甜!6。黑松露和牛炒飯(碗),黑松露濃郁,炒飯粒粒分明,啖啖和牛肉混合埋一齊食,好香口,好食到根本停不到口!😋
經常在這家日料附近流連,今天趁有時間之際進去品嚐一下!😋
1。網池刺身(肉質帶點咬口,一點都不腥,清甜爽滑)
2。明太子火炙三文魚卷:
5。🇯🇵生蠔刺身,價錢便宜,味道鮮甜!
2023-11-05 207 views
放工後係TST 同同事晚餐吹水,揀左間成日都full house 的居酒屋,地點極度方便地鐵站隔離,重點係好有氣氛海葡萄油甘魚刺身野菜沙律-好少地方食到沖繩島名物海葡萄,新鮮爽脆咬落去多汁-油甘魚肥美厚切,份量多有成6-8塊,$138黎講抵食!日本生蠔(3隻)-唔係巨型size 嗰種但好鮮甜,蠔味濃,有after taste黑蒜黑豚肉卷-黑蒜醬汁落得好豪爽,整串黑蒜味十分濃郁👍🏻-黑豚豚肉好香,唔會太油膩明太子醬燒玉子串-一定會encore 的一碟!玉子非常嫩滑,唔會太甜, 蛋味香濃-重點係明太子醬燒後好濃郁,係明太子特有的鹹香,再帶點微辣鹽燒華美雞雞腎-燒得好出色,微焦,加左鹽更顯雞味明太子雞翼-外脆內juicy, $68 兩隻,CP值極高

海葡萄油甘魚刺身野菜沙律
-好少地方食到沖繩島名物海葡萄,新鮮爽脆咬落去多汁
-油甘魚肥美厚切,份量多有成6-8塊,$138黎講抵食!

日本生蠔(3隻)

黑蒜黑豚肉卷
-黑蒜醬汁落得好豪爽,整串黑蒜味十分濃郁👍🏻
-黑豚豚肉好香,唔會太油膩

明太子醬燒玉子串
-重點係明太子醬燒後好濃郁,係明太子特有的鹹香,再帶點微辣

鹽燒華美雞雞腎
-燒得好出色,微焦,加左鹽更顯雞味

明太子雞翼
-外脆內juicy, $68 兩隻,CP值極高

2023-10-24 258 views
Happy Friday約咗朋友一齊飲杯嘢Chill吓,係尖沙咀行行吓見到間叫味道樂,日本居酒屋睇落好有feel,所以就入咗去食晚飯。入到去已經覺得餐廳好有日本居酒屋氣氛,我哋一人叫咗一個主食,再叫啲snacks。我叫咗個原條成田醬炭火燒鰻魚飯,上台真係好大條鰻魚,大到隔離枱到望住我哋碟飯嘩嘩聲。鰻魚食落都肉都好嫩,外層蒲燒醬偏甜但唔膩。除咗鰻魚好大條,白飯都好足,啲飯索咗啲蒲燒醬之後都好惹味。成個飯性價比極高,足料到一個人都真係食唔晒。朋友本身鍾意食海鮮同湯麵,所以叫咗海鮮特濃魚湯烏冬。先講啲料我就咁望落已經好多,有一隻大蝦、一舊三文魚肉、帶子、魷魚、日式魚蛋同埋好多菇同海苔,本身以為咁已經好多,再撈下原來仲有一隻蠔係下面,一樣咁抵食。湯頭無論聞定飲落,都好鮮海鮮味。烏冬亦好煙韌同好大個,朋友話食晒成碗已經飽咗。不過我哋見去居酒屋都當然要叫啲小食食住傾吓偈,叫咗芝麻雞翼炸得好香口,唔會太燶,加埋啲芝麻口感同香味都更豐富。仲叫咗一個送酒一流嘅香炸薄脆魚片,食落係香口酥脆嘅,有淡淡魚香味,跟埋一大堆沙律醬,真係好有居酒屋嗰種風味。我另外仲叫咗一隻牡丹蝦刺身,好新鮮處理得好好,蝦腸嗰啲全部

我另外仲叫咗一隻牡丹蝦刺身,好新鮮處理得好好,蝦腸嗰啲全部處理好晒,蝦肉好嫩好鮮甜,食埋個蝦頭都鮮味好足。

呢間居酒屋好啱一大班朋友放工過嚟食吓嘢飲酒傾㑥chill吓,當日都見到好多一大班人一齊係嗰度聚一聚,員工好friendly同啲客都好傾得埋!
2023-10-23 216 views
呢間日式居酒屋喺尖沙咀屹立不倒,食物款式眾多之餘,價錢非常親民!火炙北海道帆立貝蟹膏卷 $98蟹膏嘅濃郁配上鮮甜帆立貝,同埋火炙嘅香氣相得益彰。每一口都充滿咗鮮美嘅海鮮味,好滿足。牛肉壽喜燒 $128將牛肉嘅鮮嫩同埋壽喜燒嘅獨特風味結合得恰到好處,牛肉薄切牛味濃郁,再配上壽喜燒嘅甜味醬汁,全部配菜都好入味。石鍋鰻魚炒飯 $148呢道菜有石鍋嘅香氣,鰻魚肉質鮮美多汁,炒飯每粒都入味,好辣辣仲有少少飯焦,煙靭脆口。味道樂自家制生啤 $78黎居酒屋梗係唔少得嘆番杯生啤啦,呢度有自家製嘅生啤,順口味道較清淡,咁就唔會搶咗魚生嘅鮮味。

火炙北海道帆立貝蟹膏卷 $98

牛肉壽喜燒 $128

石鍋鰻魚炒飯 $148

味道樂自家制生啤 $78

2023-10-18 149 views
放工去咗K11附近同朋友行街,行到有啲肚餓就諗住食飯,但又唔想去K11商場食啲連鎖式集團嘅餐廳。朋友介紹去K11附近嘅味道樂居酒屋🤤,一於去試吓我地兩個人因為驚唔夠飽,叫咗唔少壽司同飯卷😂。我哋叫咗三文魚火炙壽司、左口魚邊火炙壽司、大葱特上吞拿魚腩卷、脆炸軟殼蟹反卷、海膽手卷、鹽燒雞翼同埋芝士免治雞肉棒😋三文魚左口魚邊火炙壽司🍣新鮮嘅三文魚同左口魚配上火炙,正🤤。佢地嘅左口魚邊食起上嚟有口感,唔似岀面嗰啲淋得滯👍🏻大葱特上吞拿魚腩卷🐟大葱配上肥美嘅吞拿魚腩卷,可以令到口感更加豐富,連平時唔太食葱嘅我都忍唔住食多幾件🫣脆炸軟殼蟹反卷🦀佢哋啲飯卷,份量好足。呢款軟殼蟹炸得鬆脆,配買沙律醬,邪惡得來,又唔會太過油膩🤤海膽手卷鍾意食海膽嘅朋友一定要試,鮮味十足,份量亦都夠大。鹽燒雞翼、芝士免治雞肉棒🍗鍾意食雞嘅我又點可以唔試呢度嘅雞翼同埋雞肉棒呢🤤。呢度嘅熱食都冇令到我失望,雞翼燒到香脆👍🏻。芝士同雞肉棒嘅配搭亦都好夾。

三文魚左口魚邊火炙壽司🍣

大葱特上吞拿魚腩卷🐟

脆炸軟殼蟹反卷🦀

海膽手卷
鍾意食海膽嘅朋友一定要試,鮮味十足,份量亦都夠大。

鹽燒雞翼、芝士免治雞肉棒🍗

2023-10-18 94 views
今日去尖沙咀接朋友收工 佢提議黎食呢間味道樂居酒屋 因為佢之前同同事食過話幾正 間野又近地鐵站 食完可以嗱嗱臨返屋企煲劇一入到去見到間餐廳裝修同佈置幾靚 唔講以為真係去咗日本居酒屋 waiter都好有禮貌同埋好好笑容壽司盛盒(八件)$248全部都好新鮮 三文魚入口即溶脆炸軟殼蟹反卷 $98外脆內軟既軟殼蟹 調味適中 唔會太鹹 黑松露和牛炒飯 $68非常之香嘅黑松露 加埋日本和牛 真係頂級嘅炒飯配搭總括嚟講 呢間餐廳環境靚嘢食高質 俾咗一個好好嘅體驗我 下次黎尖沙咀一定會再黎食

壽司盛盒(八件)$248

全部都好新鮮 三文魚入口即溶

脆炸軟殼蟹反卷 $98

外脆內軟既軟殼蟹 調味適中 唔會太鹹

黑松露和牛炒飯 $68

非常之香嘅黑松露 加埋日本和牛 真係頂級嘅炒飯配搭

2023-10-12 163 views
睇戲之前,嚟到河內道嘅味道樂居酒屋,店內環境好似日本一樣,餐具精緻,牆身貼滿唔同嘅特色佈置,充滿日本風味。✨黑松露帶子刺身沙律配柚子醬 🥗沙律上菜嚕!濃濃嘅黑松露香味撲鼻,大大粒嘅帶子味道鮮甜爽口。沙律菜加入紫甜番薯望落顏色豐富,份量仲好多呀~✨芝士鐵板餃子 🥟滋滋聲嘅鐵板餃子飽滿大粒🥟 餃子上嘅芝士Topping,令餃子帶有香味濃郁嘅芝士🧀️。✨鹽燒雞翼雞翼熱辣辣,外脆肉嫩,仲可以加少少檸檬🍋汁調味,令雞翼帶有微微嘅酸味,更加開胃!✨日式卷物 🍣(大葱特上吞拿魚腩卷 + 辣三文魚碎卷)日式卷物叫咗最鍾意嘅吞拿魚腩同辣三文魚,吞拿魚腩軟綿綿,幼細香滑,充滿魚油香味,而辣三文魚香口惹味,忍唔住一啖接一啖!✨明太子醬燒玉子串厚厚嘅玉子加上滿滿嘅明太子醬,入口香軟,啖啖香濃蛋味道,仲唔係大人小朋友嘅最愛!✨黑蒜黑豚肉卷 🫔黑蒜醬掛滿黑豚肉卷,肉味醇香,肉汁豐富,同甘香嘅黑蒜味真係好夾呀!
黑松露帶子刺身沙律配柚子醬
✨黑松露帶子刺身沙律配柚子醬 🥗
芝士鐵板餃子
✨芝士鐵板餃子 🥟
鹽燒雞翼
✨鹽燒雞翼
辣三文魚碎卷
大葱特上吞拿魚腩卷
✨日式卷物 🍣(大葱特上吞拿魚腩卷 + 辣三文魚碎卷)
✨明太子醬燒玉子串
✨黑蒜黑豚肉卷 🫔
黑松露帶子刺身沙律配柚子醬
芝士鐵板餃子
鹽燒雞翼
辣三文魚碎卷
大葱特上吞拿魚腩卷
2023-10-10 90 views
相約舊同事一起去吃晚餐。這家食肆位於尖沙咀,很方便。居酒屋的內部環境充滿日本懷舊風味,有燈籠、日本海報、日本酒及日本玩具等,燈光柔和,氣氛輕鬆。吉列蝦配芥末沙律醬58元,吉列蝦外層香脆,蝦肉彈牙,沙律菜鮮甜。 脆炸軟殼蟹反卷98元,賣相美觀,軟殼蟹脆卜卜,蟹籽爽脆,沙律醬味道正常,飯粒軟硬適中。燒油甘魚餃148元,魚皮香口,魚肉鮮嫩多汁,魚油甘香,十分美味,值得推介。原條成田醬炭火燒鰻魚飯148元,鰻魚巨型,肉厚,醬汁濃郁惹味,飯粒軟硬適中。
2023-09-27
$249 (Dinner)
2023-10-06 78 views
下班約了朋友晚飯聚舊,選了尖沙咀的居酒屋。居酒屋食物款式多,刺身壽司、串燒燒物、手卷等,應有盡有。火灸北海道帆立貝蟹膏卷 - 紫菜包著蟹柳及青瓜絲,鋪上鮮甜帆立貝及蟹膏,再稍以火灸,濃郁蟹香味爆發出來。明太子醬燒玉子串 - 甜甜的玉子配充滿鹹香的明太子醬,味道相襯。燒米餅 - 暖暖的米餅帶點微甜,掃上醬汁燒,煙韌可口又不會太膩。燒日本磨蠔 - 有三款口味,選了其中兩款。辣蒜惹味,煙肉櫻花蝦則滋味帶點香脆口感,配飽滿燒蠔,各具特色。石鍋鰻魚炒飯 - 鰻魚掃上甜醬汁燒,肥美惹味;炒飯乾身,除蔥花、蛋絲、紅蘿蔔粒等外,還加入了鰻魚粒,份量之大,抵食。
下班約了朋友晚飯聚舊,選了尖沙咀的居酒屋。

居酒屋食物款式多,刺身壽司、串燒燒物、手卷等,應有盡有。

火灸北海道帆立貝蟹膏卷 -

明太子醬燒玉子串 -
甜甜的玉子配充滿鹹香的明太子醬,味道相襯。

燒米餅 -
暖暖的米餅帶點微甜,掃上醬汁燒,煙韌可口又不會太膩。

燒日本磨蠔 -

石鍋鰻魚炒飯 -
2023-09-24 102 views
味道樂居酒屋是一家位於尖沙咀地區的日本風格居酒屋,提供優質的日本料理和獨特的用餐體驗。這裡以其豐富多樣的菜單、新鮮的食材和舒適和溫馨的環境而聞名。裝潢簡約風格,充滿日本的氛圍。味道樂居酒屋的菜單非常豐富,提供各種日本傳統料理和創意美食。無論你是喜歡生魚片、壽司、炸物、燒烤還是飯麵,這裡都能找到適合自己的菜式。他們使用新鮮的食材,並注重食物的味道和質量。他們特色的燒烤串燒更是引人注目。菜式評論:1. 安格斯牛肉串:如果你是一位喜愛牛肉的美食家,那麼「安格斯牛肉串」絕對不容錯過。這道菜使用優質的安格斯牛肉,切成小塊串在竹籤上,經過炭火燒烤至香嫩多汁。牛肉的質地鮮嫩,油脂均勻分佈,搭配上餐廳特製的調味醬汁,口感和味道更加豐富。每一口都帶來滿滿的牛肉風味,絕對令人滿足。2.「鹽燒翠玉瓜」是一道清新爽口的菜式。這款菜餚使用新鮮的翠玉瓜,經過簡單的烹調,保留了瓜的嫩度和天然的甜味。它們輕輕灑上一層細膩的鹽巴,提升了瓜的風味。每一口咬下去,清爽的口感和微妙的鹹甜味道交織在一起,令人愉悅。3. 白桃乳酸梳打:「白桃乳酸梳打」是一款清涼又甜美的飲品。餐廳使用新鮮的白桃和乳酸飲料,混合調製而成。這個組合帶

菜式評論:
1. 安格斯牛肉串:

3. 白桃乳酸梳打:
「白桃乳酸梳打」是一款清涼又甜美的飲品。餐廳使用新鮮的白桃和乳酸飲料,混合調製而成。這個組合帶來了桃子的天然甜味和乳酸飲料的微酸口感,讓飲品更加平衡。它是一種非常適合在用餐期間解渴的選擇,同時也是一種令人愉悅的甜點替代品。
4.「鐵板片蒜香煎厚切煎生舌」是一道獨特而美味的菜式。新鮮的生舌經過切片後,放在燒熱的鐵板上煎烤,使其外層呈現出金黃色誘人的外皮,內裡保持著嫩滑的口感。加入蒜香調味提升了整體的風味層次。這道菜的獨特口感和蒜香香氣會讓你驚艷,是一道值得嘗試的創意料理。

5. 「味淋魚干」是味道樂居酒屋的招牌菜之一,絕對是海鮮愛好者的必點之選。魚干經過獨特的調味和烹調方式,保持了魚肉的鮮嫩和飽滿的口感,不會太硬或太軟,剛剛好。每一口都散發出鮮美的海鮮風味,絕對讓人回味無窮。

6. 枝豆:
作為日本料理的經典小吃,味道樂居酒屋的枝豆表現出色。這些嫩綠的豆莢經過適度的蒸煮,保持了豆子的鮮甜和口感的酥脆。灑上一些鹽巴後,每一顆豆子都成為了美味的小點心。它們不僅是開胃的開場菜,也是與朋友共享美酒佳餚的絕佳選擇。

7. 梅子梳打:
「梅子梳打」是一個獨特的飲品選擇。這款梳打使用梅子作為主要成分,透露出梅子的酸甜風味。它帶有清新的口感和微妙的果酸味道,非常適合作為開胃或者餐後的消化飲品。如果你喜歡梅子的獨特風味,這個梅子梳打絕對是一個值得一試的選擇。

總體而言,「味道樂居酒屋」的菜式提供了豐富的選擇,從海鮮到肉類、小吃到飲品,都能滿足各種口味偏好。餐廳注重用新鮮的食材和獨特的烹飪手法創造出美味的菜餚。無論是單點還是共享,這裡的菜式都能帶給你一個美味而愉悅的用餐體驗。
2023-09-11