2004-01-23
今年的大年初一食肆選擇是比往年多,至少除左大家樂大快活美心等,仲有吉野家同味千,實唔使怕餓親。<br />老婆想食拉麵,所以來了這裡食夜晚果餐。人是不少,兩個人都要拿籌同等左十五分鐘。呢度裝修左之後光猛左好多,都唔錯。<br />叫了豬軟骨拉麵同咖哩冷麵,另外叫多個芝士焗什菌。我的豬軟骨拉麵湯底夠熱,有一點點油浮在面但好像不是豬油,不知是不是日本味千店自慢的「千味油」,味道還不差;豬軟骨味道不錯,但好港式口味,日本都無這個口味;麵偏幼身,一貫九州風味,但應是大陸裝作,已不用由日本運來,都幾彈牙;老婆的咖哩冷麵佢話好食,我就覺得麻麻,始終冷吃咖哩有點怪,不過佢就接受到;芝士什菌又係本地創作,純粹因為老婆想食芝士所以才叫,用錫紙兜上,芝士絕對多過菇菌,喜歡吃芝士的一定滿意,但我就覺得「漏」左少少。<br />總結來說碗湯麵是水準之中,整体而言還不錯。個人覺得其實味千同拉麵橫丁的店是有得揮,比起札幌拉麵就差左D,當然價錢亦平D。可惜為要遷就本地口味加入太多港式食物,其實行番日本果套都未必唔掂的。<br />埋單百一蚊,年初一同平
埋單百一蚊,年初一同平日一般只收加一。<br />