從小已經好喜歡食拉麵,香港人對「味千拉麵」更加唔會陌生。每次都係堂食。疫情關係...今次試下外賣屋企食,同堂食質數無分別,一樣好好味。試下新野...揀咗「惡魔雞煲拉麵」仲有辣度可以選擇。湯包有錫紙保溫袋入起,倒入拉麵中,原汁原味...依然熱辣辣👍🏻無食一排,覺得質數比以前更好食,加上惡魔雞煲呢個湯底真係好特別😍啱哂對味覺同辣度有要求嘅食客。拉麵配埋啖啖肉嘅餃子,簡直係完美嘅配搭😍擺放餃子同拉麵嘅食物盒更是落足重本。

2021-01-22
Type of Meal
Dinner
  • 惡魔雞煲拉麵
2020-11-29 350 views
今天到信德中心附近工作,午餐時間見到很久沒吃過的【味千拉麵】,便與同事來嚐嚐。"味千之霸"配料豐富,有豚肉片、豬軟骨、開邊溏心蛋、木耳絲及蔥花。麵條用上日本麵粉,幼滑彈牙。豚肉片肥瘦相間,肉質軟嫰。溏心蛋賣相吸引,流心度高,不愛吃蛋的筆者也覺滿意。"豬軟骨拉麵"用上新推出的贅沢豚骨白湯,湯底以豬大骨長時間熬炖而成。湯頭呈牛奶白色,味道濃醇而不會過鹹。豬軟骨大大件煮得軟糯入味,充滿骨膠原滋味。"趣脆薯條"乃新登場小食,可選海苔、櫻花蝦或洋蔥蒜shakeshake粉。幼薯條炸得香脆不油膩,放涼了也不會變淋。選了洋蔥蒜口味,把味粉及薯條放入特製的紙袋入搖勻,食味大大提升。"日式炸雞"熱辣奉上,雞塊啖啖肉,炸得外皮香脆,內裡仍保持肉汁。"健康炒雜菜"有椰菜、豆角、洋蔥、香菇、金菇、紅蘿蔔絲及青椒絲,炒得爽脆可口,上面灑上炸蒜片,不但好香也更惹味。"白桃乳酸蘇打"桃香飄飄,喝下酸甜爽喉,沒有人工的味道,非常解渴。凍即磨咖啡則有些苦澀,加多些淡奶該會更美味。
味千之霸

豬軟骨拉麵

趣脆薯條(洋蔥蒜)

日式炸雞

健康炒雜菜

白桃乳酸蘇打

趣脆薯條(洋蔥蒜)
2020-11-17 200 views
可樂餅同呢個海鮮拉麵都係新品! 我個人好推這個可樂餅,好酥脆,而且有兩種口味。 Cp: 但這個海鮮湯拉麵味道偏淡, 不過食材用料上豐富,視覺效果好滿足😂😂 如果可以濃味啲比較好Cp:依家下午茶仲好抵食Tim
可樂餅同呢個海鮮拉麵都係新品!
我個人好推這個可樂餅,好酥脆,而且有兩種口味。
Cp:

Type of Meal
Tea
  • 可樂餅
2020-11-16 207 views
今日同隔離嗰個喺上環信德中心覓食,佢話好久未食過拉麵🍜,就帶佢試下😊味千餃子不過不失,煎得都夠香脆,餡料嘅豬肉夠味,嗰日人流比較多,店員太忙,所以可能上菜慢咗,如果下次再熱,會好啲。健康炒雜菜材料豐盛,有椰菜紅蘿蔔、金菇、荷蘭豆,驚喜係店家仲加左蒜片,增加香口感。豬軟骨拉麵豬軟骨入口幼滑👍,配上竹筍、椰菜、粟和流心蛋, 令人回味嘅味千傳統味道❤️今日有新產品呀長崎海鮮拉麵材料非常豐盛,有獅子狗卷 、皇帝蟹柳 、日式魚蛋、帶子、海蝦、魷魚鬚、椰菜荷蘭豆,好滿足😁

味千餃子

健康炒雜菜

豬軟骨拉麵

❤️今日有新產品呀
長崎海鮮拉麵
2020-11-14 158 views
味千赤沾汁麵,辣度4分,味道濃郁,內裏有豬肉、竹筍乾,豚肉肉質肥瘦均勻,油脂部分入口即化,竹筍乾口感脆爽,酸度適中,溏心蛋口感半熟,蛋香味濃,拉麵口感煙韌、爽滑,容易掛湯,配以香蔥食用,味道更佳。長崎海鮮拉麵,好足料,魚板、竹輪卷食落鮮味十足,口感Q彈,魷魚食落好新鮮,口感爽口,蟹柳食落好Juicy,鮮蝦、帆立貝肉質彈牙,味道鮮甜,配菜包括有豆角、椰菜、紅蘿蔔,湯底味道清甜。北海道薯餅,口感外酥脆內厚實,健康蔬菜薯餅內有紅蘿蔔,口感好豐富,滋味牛肉肉味濃厚。日式手造餃子,皮薄餡多,豬肉、蔬菜比例恰好,餃子皮層口感香脆,配以黑醋食用,味道酸香、開胃。藍莓乳酸梳打,乳酸味道酸甜,加入藍莓、檸檬製作。凍鮮檸檬紅茶,飲落好清爽,茶味濃厚、不苦澀。

藍莓乳酸梳打,乳酸味道酸甜,加入藍莓、檸檬製作。

凍鮮檸檬紅茶,飲落好清爽,茶味濃厚、不苦澀。
  • 長崎海鮮拉麵
2020-11-10 183 views
以前中學間唔中都會去幫襯,今日同小朋友路過信德中心分店,就帶佢哋去回味一下!二款小食海陸拼盤 魷魚和雞翼~口感一流,魷魚彈牙,雞翼醃得夠味、咬落有汁,配合沙律醬,味道香濃🥰🌟金菇牛肉卷~傳統嘅日式小食,肥牛嫩滑,金菇吸晒啲燒汁,夠入味👍❤️味千沾汁麵~以為得招牌拉麵,原來最近新出左 日本興起嘅沾麵!沾麵即係湯、麵分開,粗條嘅拉麵,沾上湯一齊食,如果食到中途,湯唔夠熱,餐廳會有幫忙換熱湯嘅服務添。粗嘅拉麵真係好有口感,配料有竹筍、京葱、叉燒、流心蛋,仲有辣/唔辣嘅湯底可以選擇👍個人覺得如果叉燒再肥多少少就好了❤️粟米肥牛鐵板飯配秘製燒汁~今日食好多新產品😄,賣相有點似某牌子嘅招牌lunch,識落原來唔完全唔同,非常多嘅粟米配上肥牛,夠嫩滑,而佢嘅秘製燒汁有蒜蓉,所以特別香口👍食日本嘢,梗係要叫返兩杯日本風嘅飲品✨白桃乳酸梳打✨巨峰乳酸梳打,兩者飲落都非常清爽解膩,我就更偏愛特別香濃嘅白桃,下次一定要再飲😁

二款小食
🌟金菇牛肉卷~
傳統嘅日式小食,肥牛嫩滑,金菇吸晒啲燒汁,夠入味👍

❤️粟米肥牛鐵板飯配秘製燒汁~

2020-11-07 182 views
同朋友食飯,我食赤火戀,朋友食味千之霸。因為我偏好重口味嘅嘢,所以好鐘意赤火戀濃味之餘真係夠辣。叉燒軟糯,隻溏心蛋超好味!朋友嘅味千之霸好足料,有豬軟骨之餘仲有好多塊叉燒,$72唔使加一好抵。本身想食shake shake薯條,但店員好熱情咁推介海陸拼盤。我覺得都唔錯,新鮮熱辣。餃子好驚喜。本身冇咩期望,純粹係朋友想食,但佢竟然唔係煎到乾爭爭,而家熱辣辣又多汁。乳酸梳打好難唔好飲夜晚嘅信德唔太多人,我哋傾咗好耐計,傾到餐廳閂門都唔知!我見foodpanda有優惠,$100平$30,天氣再凍想食熱辣辣嘅嘢會買外賣!

乳酸梳打好難唔好飲

2020-11-05 163 views
前排好晏落堂😔就同朋友去咗味千拉麵 食碗麵醫下肚😬.味千之霸🍜 有豬軟骨、一隻溫泉蛋、叉燒、木耳絲、青蔥😍豬骨湯底味道濃郁😙熊本拉麵彈牙😆豬軟骨啖啖肉,質感軟腍入味,feel 到滿滿嘅膠原蛋白😌.醬油叉燒拉麵🥢湯底係用正宗日本醬油🇯🇵叉燒🐷竹筍、紫菜、溫泉蛋🥚湯底唔會過鹹☺️叉燒肥瘦比例 3:1😉溫泉蛋流心十足,好好味😋.海陸拼盤🍤其實係炸魷魚同炸單骨雞翼🦑🐔表皮粉漿香脆頗厚😝兩款調味適中🧂雞肉嫩滑.金菇牛肉卷🐮燒汁牛肉包住金菇🍄肉汁豐富又有牛味😙點少少芥辣就更過癮🤤.巨峰乳酸梳打🍇酸甜清爽👍🏻.白桃乳酸梳打🍑有少少細細粒嘅白桃肉
前排好晏落堂😔就同朋友去咗味千拉麵 食碗麵醫下肚😬
巨峰乳酸梳打🍇酸甜清爽👍🏻
白桃乳酸梳打🍑有少少細細粒嘅白桃肉
2020-11-01 122 views
很久都沒去過味千拉麵吃了,以前上學時常常去吃,但早幾天聽同事說,現在的味千拉麵跟從前的已很不同,多了很多新款的食物,而且好味,所以決定跟爸爸去吃一下點了味之千霸,有豬軟骨,雞蛋,豬腩片,另外再點了一客豬軟骨拉麵!從前吃味千拉麵的豬軟骨已覺得不錯,但現在變新了,居然豬軟骨也整得更上一層樓,入口軟棉棉,完全吃不到有骨的感覺!!豬肉也冧軟,味道也夠濃,真的想再吃一碗而小食方面揀了日式餃子及炸雞,先說炸雞,表皮粉漿香脆而不厚,內裡雞肉也很嫩滑有水份!會再去吃的👍

2020-10-29 108 views
因為唔同時間黎到,所以我哋係一個人食下午茶,一個人食晚餐,之後就發現,除咗價錢差好遠之外,其他都冇乜差晚餐:味千之霸 ($72)餸嘅分量都好多,而且有一整隻溫泉蛋,腩肉呢..肉同脂肪嘅比例係一比三...個敗筆位係個湯度,好咸下午茶餐:豚肉片拉麵 橙汁 + 3隻餃子 ($28+ 10 =$38)個人認為這個價錢都幾抵,因為佢嘅價錢平過晚餐一半,但跟餐有燈汁,我仲加埋餃子好多嘢食咁!一開始以為會好小豚肉同會好肥,但最終都好多正常肥瘦嘅肉~應該因為廚房煲湯底係一樣,所以個湯都係好咸總括而言,建議下午茶(2:00-6:00p.m.)去食,真係抵好多!

晚餐:
味千之霸 ($72)

下午茶餐:
豚肉片拉麵 橙汁 + 3隻餃子

($28+ 10 =$38)

2020-10-28
$55 (Tea)
2020-10-24 87 views
已經好內冇食過味千拉麵🍜行街行到攰朋友就話想食拉麵🍜咁就選擇左味千拉麵啦入到去場地方面寬闊明亮都坐得舒服😌,服務員方面我都非常有禮貌!今次我就同朋友一齊叫咗沾麵同黑忍者首先沾麵:有叉燒、流心蛋、筍干。叉燒非常厚身,肥瘦相間食落好淋,有很香油脂味😋粗身拉麵軟硬適中,流心蛋外層軟滑內裡流心💁‍♀️配上濃厚沾汁好好味跟住黑忍者:一上枱嘅時候見到非常豐富的擺盤不特製辣肉球、叉燒、半個溏心蛋、筍干辣度對我嚟講講呢就一般,我覺得就算唔食得辣嘅人都可以試吓因為唔係好辣,湯頭濃郁香醇,每一口食落去都會食到肉碎好滿足小食方面炸雞件🍗外脆內軟,肉質嫩滑都唔錯日式手造餃子🥟餃子外皮煎得很香,裡面的饀料很香軟海陸拼盤有我最鍾意食嘅魷魚同埋雞翼
已經好內冇食過味千拉麵🍜

行街行到攰朋友就話想食拉麵🍜咁就選擇左味千拉麵啦

今次我就同朋友一齊叫咗沾麵同黑忍者

跟住黑忍者:一上枱嘅時候見到非常豐富的擺盤
不特製辣肉球、叉燒、半個溏心蛋、筍干
好滿足

小食方面
炸雞件🍗外脆內軟,肉質嫩滑都唔錯

日式手造餃子🥟餃子外皮煎得很香,裡面的饀料很香軟

海陸拼盤

有我最鍾意食嘅魷魚同埋雞翼

2020-10-19
$100 (Lunch)
  • 沾麵
  • 黑忍者
2020-10-19 119 views
平時中環上班最怕午飯時間人山人海,所以通常都會通天橋直去上環信德中心,那裡食肆多選擇而且渡輪停航人流減少,感覺比較好。今日相約爸爸到上環信德中心吃「味千拉麵」,因為坐得舒適,價格又合理。見到$88 就有一個海鮮拉麵套餐,包小食和飲品。另外仲有沾麵的選擇 。但最後我都被「豬軟骨拉麵 $65」和「味千之霸 $72」吸收到。《豬軟骨拉麵 $65》豬軟骨大件又夠軟稔入味,湯底清香不油膩,麵條有彈性,偏硬有口感。《味千之霸 $72》同樣地,豬軟骨大件又夠軟稔入味,湯底比豬軟骨拉麵香濃一點,都不會偏咸;這碗人氣拉麵再多放了5大片肥叉燒,入口溶化。小食:《味千餃子 $30》有驚喜!餃子皮很薄,咬開即滴出肉汁,鮮甜美味。《白桃乳酸梳打 $28》熱燙拉麵配凍梳打很不錯。《健康炒雜菜 $35》份量多,有香菇片、甘菇、椰菜、甘荀絲、青椒絲和青豆,新鮮清甜,再加上炸蒜片更香口。《生薑檸蜜 $15》秋冬之選。這間坐得很舒適,爸爸都說要再來。

見到$88 就有一個海鮮拉麵套餐,包小食和飲品。

另外仲有沾麵的選擇 。

《豬軟骨拉麵 $65》

《味千之霸 $72》

小食:

《味千餃子 $30》
有驚喜!餃子皮很薄,咬開即滴出肉汁,鮮甜美味。

《白桃乳酸梳打 $28》熱燙拉麵配凍梳打很不錯。

《健康炒雜菜 $35》

《生薑檸蜜 $15》秋冬之選。

這間坐得很舒適,爸爸都說要再來。
2020-10-16
$100 (Lunch)
Shun Tak Noodles✨Ramen✨ 🍜..上環呢間味千🍜,每次去澳門🇲🇴 搭船🛳 都必定會經過,奈何呢年都去唔到澳門了。不過經開信德中心,總會記得呢個地標,味千拉麵‼️ 今晚黎開呢頭,就黎回味一下吧。.ll $73Spicy Beef Ramen w/ Soft Boiled Egg一款新產品🍜,食拉麵都有麻辣🌶。激辛fusion口味,用上麻辣牛肉🐮、入味竹筍、爽脆椰菜,配上幼身爽滑拉麵,帶微辣口感。.ll $76Ichiban Ramen w/ Soft Boiled Egg一款特別推薦🍜,配料豐富:叉燒🐽、芝士竹輪、吉列蝦🍤,有齊晒日本食物代表,仲有食拉麵唔少得半熟溫泉蛋🥚 亦不可少💛,呢碗麵真係好全盛 大滿足。.ll $43Diced Beef w/ Garlic Flake牛粒🐮平平,加上炸香蒜片,味道確係提升。.ll $36Fried Assorted Vegetable平日好少食菜,呢個岩晒我💚。有齊:椰菜、蕃茄、金菇,夠鑊氣。.ll $15Ginger Honey生薑味道足,辛辣味道確係暖胃,夠薑💛 我喜歡。..希望下次黎上環信德中心,澳門已經通關,可以開心搭船

Shun Tak Noodles✨Ramen✨ 🍜

l[激辛麻辣牛肉拉麵]l $73

l[全盛拉麵 加溫泉蛋]l $76

l[蒜片牛肉粒]l $43
Diced Beef w/ Garlic Flake
牛粒🐮平平,加上炸香蒜片,味道確係提升。

l[日式炒雜菜]l $36
Fried Assorted Vegetable
l[生薑蜂蜜]l $15
Ginger Honey
生薑味道足,辛辣味道確係暖胃,夠薑💛 我喜歡。

希望下次黎上環信德中心,澳門已經通關,可以開心搭船過大海🌊,See you Macau。
×××[味千拉麵 -Ajisen Ramen]×××
©上環干諾道中168-200號信德中心2樓231B號舖
2020-10-01 113 views
放工就catch到tea time真係好開心成件事抵左好多☺️☺️我呢d慳家妹最鍾意食late tea三色炸雞拉麵$35,仲有三隻味既醬跟埋有黑松露醬、自製咖喱醬、同埋蜜糖黃芥末醬仲要包埋飲品添~雞肉份量都唔少ga隔離嗰個係蒜片牛柳粒我個拉麵同炸雞係分開上㗎另外重點左個大盛拉麵大盛就當然係乜嘢都有啦有叉燒芝士獅子狗炸蝦蟹柳粟米椰菜倒湯時隻炸蝦比我拎走左😂湯底用錫紙袋裝住我由上環拎返屋企都有一定路程啲湯唔會倒瀉之餘亦都保留着溫度正呀
放工就catch到tea time真係好開心

成件事抵左好多☺️☺️

我呢d慳家妹最鍾意食late tea

三色炸雞拉麵$35,仲有三隻味既醬跟埋

有黑松露醬、自製咖喱醬、同埋蜜糖黃芥末醬

仲要包埋飲品添~

雞肉份量都唔少ga

我由上環拎返屋企都有一定路程

啲湯唔會倒瀉之餘亦都保留着溫度

正呀
2020-09-22 116 views
今年係我同老公既十周年相處咗三千幾日都一齊食過唔少好野但往往最深刻既未必係名菜貴餐廳還記得第一次拍拖約食飯佢帶左我食 味千拉麵🍜如今成家立室了不變的是彼此初心於是又再一次的去上環信德中心味千拉麵回憶青春的味道外賣返屋企🥡給他一個小驚喜點左 長崎海鮮拉麵🍜用上秘製烹調豬骨濃湯底🐽再配以多種海鮮及蔬菜等配料🥬鮮味十足 令人回味無窮特大帆立貝 咬落口感好正魷魚夠晒彈牙🦑蟹棒多汁💦味美鮮蝦爽口鮮甜🍤拉麵彈牙有嚼口🤤配合埋豬骨湯底濃郁鮮甜 啖啖滋味最值得一提嘅係外賣拉麵係有加熱包放喺碗裡面加半杯水冚上蓋焗一陣就會變咗熱辣辣嘅拉麵好玩又貼心確保食物味道同堂食一樣咁出色小食就試左新產品芝士薯餅🧀外表炸到金黃鬆脆入邊有熱辣辣嘅芝士軟心口感香脆有層次飲品就叫左水果茶用上多種口味既水果芒果🥭士多啤梨🍓藍莓配上冰紅茶鮮甜解渴又醒神整體來講 十年前後味千拉麵依然好食而且不斷求新蛻變帶比食客驚喜期待下一個十年
今年係我同老公既十周年
相處咗三千幾日